Door de jaren heen zijn steeds meer beleggers de voordelen van ETF’s in gaan zien. Met een ETF ben je met een enkele investering verzekerd van een ruime risicospreiding en relatief stabiele rendementen (ten opzichte van een los aandeel). Beleggen wordt hierdoor een stuk minder complex en daarnaast laagdrempeliger.
Door de populariteit van dit beleggingsproduct, zijn er steeds meer ETF’s ontstaan. De kans is aanwezig dat je hierdoor de bomen door het bos niet meer ziet. In onderstaand artikel lees je stapsgewijs hoe je ETF’s met elkaar kunt vergelijken. Zo kan jij straks beter beoordelen welke ETF’s wél en welke juist niét bij jouw strategie passen.
Inhoudsopgave
Waar moet je allemaal op letten?
Er zijn diverse zaken die je in je achterhoofd moet houden bij het kiezen en vergelijken van diverse ETF’s. Zie onderstaande lijst bijvoorbeeld. In de rest van het artikel zullen we op een aantal dingen wat dieper ingaan:
- Soort ETF: waar richt de ETF zich op. Is het bijvoorbeeld een wereldwijd fonds, of focust het zich op de biotech sector.
- Spreiding (en risico): Hoeveel bedrijven zijn opgenomen in de ETF, en hoe zit het met de spreiding over landen en sectoren.
- Kosten die erbij komen kijken: De jaarlijkse kosten van een ETF (lopende kosten), kunnen namelijk flink oplopen.
- Dividend (en dividendlekkage): Of je dividend krijgt bij een ETF (bijvoorbeeld met een specifieke dividend ETF), en hoe het zit met de dividendlekkage.
- Rendement: Ook niet geheel onbelangrijk, maar vergeet niet dat historisch rendement niks zegt over de toekomst.
- Distribuerende of accumulerende ETF: Of het dividend aan je uitgekeerd wordt, of dat het opnieuw wordt geïnvesteerd in de ETF zelf.
- Valuta: Vaak vergeten, maar in welke valuta de ETF verhandeld wordt. Als dat in dollars is, maar je leeft je verdere leven in euro’s, dan kan daar ook nog een effect bij ontstaan.
Genoeg om op te letten dus. Hieronder vijf punten wat verder uitgelegd.
1. Bepaal het type ETF
Er bestaan veel verschillende soorten ETF’s die allemaal verschillende sectoren, regio’s of specifieke type aandelen dekken. Zo bestaan er ETF’s die rechtstreeks zijn gebaseerd op een grote index, zoals de S&P500. Andere ETF’s richten zich op specifieke takken van sport en bundelen bijvoorbeeld aandelen omtrent duurzaamheid of biotechnologie. Ook wat betreft regio’s is er veel te verkrijgen. Denk bijvoorbeeld aan wereldwijde fondsen of ETF’s die bestaan uit Nederlandse of Amerikaanse aandelen.
Uit het bovenstaande kan je afleiden dat het aanbod aan ETF’s bijzonder ruim is. Het is goed om je eens te verdiepen in de mogelijkheden en om te bepalen in wat voor type ETF’s je specifiek wil beleggen. Hiervoor kan je eens rondkijken bij populaire en gerenommeerde ETF-aanbieders als Vanguard, iShares en Lyxor. Deze aanbieders bestrijken een zeer groot deel van de gehele markt. Praktisch alle grote exchange-traded funds komen van deze aanbieders.
Welk ETF de beste ETF is voor jou, hangt voor een deel af van je strategie. Wil je investeren in iets risicovollere fondsen met veel groeipotentie of ga je bijvoorbeeld juist voor gemiddeld lagere, maar stabielere rendementen? Hier kan je je ETF’s specifiek op uitzoeken.
2. Denk na over spreiding
Een van de voordelen van het beleggen in exchange-traded funds, is het feit dat je relatief gemakkelijk je risico’s kunt spreiden. Houd echter rekening met het feit dat je niet met elke ETF direct een perfecte spreiding hebt. Een ETF met optimale spreiding focust zich op meerdere werelddelen en sectoren. Zo merk je het minst van willekeurige fluctuaties bij specifieke aandelen.
Natuurlijk kun je niet elk bedrijf uit een ETF tot in de puntjes gaan controleren, maar zo is het bijvoorbeeld wel goed om te weten of een specifieke tech-ETF niet alleen bestaat uit Amerikaanse aandelen. Wanneer de Amerikaanse economie in het genoemde voorbeeld zou instorten, zou je in dat geval immers een probleem kunnen hebben; ook al floreert de techsector in een ander land.
Hiervoor kan je natuurlijk ook externe bronnen gebruiken. Morningstar is een naam die je wellicht al eens gehoord hebt. Zoals je in onderstaande afbeelding kan zien, laten ze heel duidelijk de spreiding zien van een ETF
Een ETF vergelijken op spreiding doe je door te kijken naar verschillende factoren. Begin met het nagaan uit hoeveel bedrijven een ETF bestaat. Hoe meer bedrijven, hoe beter de spreiding over het algemeen is. Sommige ETF’s bestaan uit duizenden verschillende bedrijven. Nadat je hebt gekeken naar het aantal bedrijven, is het relevant om te kijken naar de specifieke sectoren en regio’s waarop het zich focust. Hoe meer regio’s en sectoren, hoe beter de spreiding in de regel.
Als je ETF’s gaat vergelijken is het ook belangrijk om te controleren op dubbele aandelen. Zo kopen verschillende beleggers meerdere ETF’s aan in de veronderstelling dat de risicospreiding hiermee zeker goed zit. Dit, terwijl het aanhouden van meerdere (soorten) ETF’s je risicospreiding juist behoorlijk tegen kan werken. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer de ETF’s deels dezelfde aandelen bevatten. Zo zit er overlap in de S&P 500 en de NASDAQ100, om maar een voorbeeld te noemen.
3. Het kostenplaatje
Het is belangrijk om je te realiseren dat de kosten die je maakt voor het houden van een ETF in mindering komen op je uiteindelijke rendement. Je dient een onderscheid te maken tussen kosten die je broker rekent en lopende kosten van de ETF zelf. Wat betreft de kosten van de broker, gaat het vaak om transactiekosten en beheerskosten. Steeds meer brokers maken het mogelijk om populaire ETF’s zonder transactiekosten aan te schaffen.
Doorlopende kosten bij ETF’s zijn kosten die worden gerekend omdat de beheerder van de ETF zo nu en dan wijzigingen moet doorvoeren. Zo worden sommige aandelen uit een fonds soms verkocht en worden er weer nieuwe aangeschaft. Dit kost geld en dit wordt kortgezegd doorberekend naar de houder van de ETF’s. Er wordt ook wel gesproken van de TER: de Total Expense Ratio.
Wat de Total Expense Ratio in een specifiek geval is, kun je berekenen, maar dit is in veel gevallen onnodig. Online kun je van praktisch elke ETF vinden wat de TER is. Een bekende internetbron hiervoor is bijvoorbeeld het Amerikaanse Morningstar. Gemiddelde kosten zijn over de gehele linie lastig te geven, maar ongeveer 0,20%-0,40% lopende kosten per jaar is gebruikelijk. De populaire ETF VWRL kent een TER van 0,22%. Zie onderstaande afbeelding rechtsonder.
Stijgt de TER boven de 1%, dan worden de kosten als relatief hoog beschouwd. Dit hoeft echter niet per direct een dealbreaker te zijn. Met name de exotischere ETF’s vergen nou eenmaal intensiever beheer. Sommige ETF’s kennen aan de andere kant extreem lage kosten, zoals 0,05% per jaar. Het gaat echter nadrukkelijk om uitzonderingsgevallen.
4. Rendement en dividend
Beleggen doe je uiteindelijk om financieel voordeel te behalen. Het is dan ook erg relevant om ETF’s te vergelijken op het vlak van rendement. Wat levert een ETF je eigenlijk op? Het meest correcte antwoord is dat niemand dat weet. Niemand kan immers de toekomst voorspellen en het valt niet met zekerheid te berekenen hoe koersen zich in de toekomst gaan voortbewegen. In de economische wetenschap wordt er gesproken van een random walk van koersen.
Hoewel het bovenstaande natuurlijk volledig correct is, is het wel mogelijk om aan de hand van het verleden te speculeren op wat de koers in de toekomst gaat doen. Vooral wanneer een koers al zeer lange tijd een relatief consistent patroon vertoont, kan je hier best waarde aan toekennen. Haalt een specifieke ETF bijvoorbeeld over twintig jaar een gemiddeld rendement van 7%, dan zou deze trend zich nog wel eens op de lange termijn voort kunnen zetten.
Naast het gemiddelde rendement in de zin van koersmutaties, kan je ook nog geld verdienen met dividend. Dit kan je meenemen wanneer je ETF’s gaat vergelijken. Sommige ETF’s bieden je jaarlijks slechts een klein beetje dividend, waar andere juist specifiek zijn gericht op dividend en als gevolg hiervan forse dividenduitkeringen verschaffen. Gesproken wordt van High Dividend ETF’s. Mocht je dat interessant lijken, kijk dan ook eens zeker naar dividend aristocrats ETF’s.
5. De risico’s
ETF’s worden nog wel eens gezien als een ultiem veilige investering waarbij bijna niets mis kan gaan. Dit is niet helemaal terecht. Ook het investeren in ETF’s kwalificeert als beleggen en daarmee brengt het per definitie risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo nu en dan goed terug te vinden binnen de koersen van ETF’s.
De grootste waardedalingen binnen de markt van ETF’s zijn waar te nemen in tijden van crisis. Tijdens de financiële kredietcrisis werden bijvoorbeeld zeer forse dalingen waargenomen, waardoor veel mensen een hoop geld zijn verloren. De coronacrisis was een ander voorbeeld van een periode waarin de ETF-markt niet geheel overeind bleef. Wel herstellen veel ETF’s zich na verloop van tijd; maar hier blijft dus een zeker volatiliteitsrisico bestaan.
Uiteindelijk beleg je met ETF’s immers ook ‘gewoon’ in de onderliggende aandelen, alleen dan op een manier waardoor je er makkelijk heel veel kan kopen. Dalen die aandelen (zoals altijd wel eens zal gebeuren), dan zal ook de ETF in waarde dalen.
Ben je ETF’s aan het vergelijken en wil je zoveel mogelijk risico’s uitsluiten, kies dan voor ETF’s die een ruime spreiding hanteren. Beleg daarnaast hoe dan ook alleen met geld dat je kan missen en houd emoties buiten de deur.
Conclusie
Na het lezen van dit artikel weet je dat er verschillende soorten ETF’s bestaan die op verschillende vlakken van elkaar kunnen verschillen. ETF’s vergelijken doe je onder meer door te kijken naar sectoren en regio’s, maar ook door te kijken naar het aantal opgenomen bedrijven en de risicospreiding.
Alle ETF’s hanteren andere kosten, waarbij kosten rond de 0,30% gebruikelijk zijn. Deze kosten snoepen van je rendement. Hoeveel rendement je precies behaalt met een ETF blijft een speculatie die je baseert op historische gegevens. Het is belangrijk om te onthouden dat ook het beleggen in ETF’s risico’s met zich meebrengt. Tijdens crises dalen de koersen vaak.