ETF beleggen is interessant voor beleggers die graag passief beleggen (dus er niet dagelijks mee bezig zijn), op zoek zijn naar spreiding, lage kosten en een mooi rendement. In dit artikel lees je meer over beleggen in ETF. Zo beantwoorden we de vraag ‘Wat is een ETF’, hoe het werkt, behandelen we de voor- en nadelen en nog wat tips voor als je zelf wilt starten met beleggen in een ETF.
Bekijk ook: Indexbeleggen.
Inhoudsopgave
Wat is een ETF?
Een Exchange Traded Fund (ETF) is een mandje met aandelen die je uit een index kan kopen. Zo zijn er ETF’s die de AEX volgen. Door in zo’n ETF te beleggen, beleg je in alle aandelen van de AEX. De ETF zal daardoor eenzelfde rendement halen als de index die het volgt.
Naast het bovengenoemde voorbeeld van de AEX zijn er nog talloze andere ETFs. Zo kan je ook ETFs vinden die enkel in duurzame bedrijven investeren, voor de grootste 50 Europese bedrijven, of de wereldwijd grootste 3000 bedrijven, en nog veel meer.
Een ETF is er ook niet alleen voor aandelen. Ook voor grondstoffen (olie of goud) of obligaties (bedrijfs- en staatsobligaties) kan je een ETF vinden.
ETF’s kopen kan je doen bij een broker zoals Scalable Capital.
Hoe werkt een ETF?
ETFs zijn er dus te vinden in alle soorten en maten, maar ze doen allemaal hetzelfde. Ze volgen (tracken) een handjevol aandelen. Of zelfs een heleboel aandelen, bijvoorbeeld van een indexfonds.
Misschien besluit je wel om de S&P 500 te gaan volgen, een bekende Amerikaanse index. Dan kan je een ETF voor deze index kopen, of zelf de aandelen kopen.
Nu komt dus het handige van een ETF, die kan je vaak voor een relatief lage prijs (<100 euro per stuk) kopen. Je kan dit ook zelf doen, door de aandelen te kopen van het fonds. Maar hiervoor moet je dus van elk bedrijf aandelen kopen. Aangezien de meeste bedrijven hun aandelen meer dan 100 euro kosten, en sommige meer dan 1000 (Google en Amazon bijvoorbeeld) heb je al snel 10.000 euro nodig. Dan is het makkelijker om in een ETF te beleggen, en je zelf niks meer hoeft bij te houden.
Verschil tussen ETF en beleggingsfondsen
Je kan er ook voor kiezen om in een beleggingsfonds te stappen. Dit is een actief beheerd fonds. Dat betekent dat de beheerder van het fonds bezig is om te kopen en te verkopen, om zo het hoogste rendement te vinden. Daardoor zijn er ook hogere kosten. Die komen erbij kijken omdat je moet betalen voor het werk wat de fondsbeheerder doet en de bijkomende transactiekosten.
Bij een ETF is er sprake van een passief beheerd fonds. De AEX index ligt namelijk voor langere tijd vast, en verandert niet zomaar. Dus ook de aandelen in de ETF van de AEX veranderen niet zomaar. De transactiekosten zijn daardoor nihil. Ook betaal je niet voor een fondsmanager die moeilijke analyses doet. Daardoor zijn de lopende kosten van een ETF lager.
Verder is een beleggingsfonds vaak maar 1x per dag te verhandelen. Een ETF kan je de hele dag door verhandelen, zo lang de beurs maar open is.
Uiteindelijk draait het natuurlijk om rendement. Door de hoge kosten van een beleggingsfonds, zijn indexbeleggers vaak beter uit. Lees jezelf vooral goed in, om zo jouw beleggingsstrategie te bepalen, zeker als je zelf gaat beleggen (dat kan je doen bij een broker als Scalable).
Voordelen ETF beleggen
Het grootste voordeel van beleggen in ETFs zal waarschijnlijk de passiviteit zijn. Veel mensen willen beleggen om meer rendement te halen op hun spaargeld, maar niet iedereen wilt constant bezig zijn met de aandelenmarkt.
Door te investeren in een ETF volg je een door jouw gekozen index, waardoor je mee kan genieten van het rendement van de algemene markt. Zo kan je bijvoorbeeld ook in wereldfondsen investeren. Daardoor beleg je je geld over de hele wereld.
Dat brengt ook als voordeel dat je direct een grote spreiding hebt over diverse bedrijven. Daardoor heb je minder last van volatiliteit, waardoor de waarde van je beleggingen dus minder fluctueren. Dat betekent dat het risico van je beleggingen lager zijn.
Verder zijn ook de jaarlijkse kosten van een ETF relatief laag. Als je beleggen door iemand anders laat doen, heb je vaak te maken met hoge kosten. Over de lange termijn kunnen die fondsen hun hoge kosten niet verantwoorden. Door gewoon te beleggen in een S&P 500 ETF heb je over een lange termijn vaak een hoger rendement. Puur omdat je minder kosten hebt. Kleine percentages kunnen immers na een aantal jaar flink groeien, door het rente op rente effect.
Nadelen ETF beleggen
Met ETF beleggen kan je ook te maken hebben met een paar nadelen, afhankelijk van hoe je daar tegenaan kijkt.
Wat je vaak hoort, is dat mensen deze vorm van beleggen maar saai vinden. Op deze manier zou je immers geen band opbouwen met een bedrijf waarin je belegt. Maar misschien is dat juist wel goed, want als je vanuit emotie gaat beleggen, dan zullen je rendementen flink teruglopen.
Een ander ‘nadeel’, is dat ETF’s niet heilig zijn. Die kunnen ook gewoon hun waarde verliezen, net als alles waarin je kan beleggen. Het is heus niet zo dat als je nu investeert in een ETF, dat het volgend jaar meer waard is. Je kan altijd je inleg (deels) verliezen.
Het kan ook zijn dat er in een specifieke ETF niet veel gehandeld wordt. Daardoor krijg je een grote spread, het verschil tussen de koop en verkoopprijs van een ETF. Als je een ETF wilt verkopen, kan dat daardoor lastiger zijn. Of je moet genoegen nemen met een wat lagere prijs. Kijk van te voren dus altijd goed naar het volume op een ETF, die moet voldoende zijn mocht je het ooit weer willen verkopen.
Tips voor beleggen in ETF
Veel mensen zijn op zoek naar de beste ETF om in te beleggen, wat de beste keuzes zijn, en dat soort vragen. Heel logisch natuurlijk. Voor iedere belegger is het de vraag wat het beste is om in te beleggen, om op die manier zo veel mogelijk rendement te halen. Helaas is het niet te zeggen waar je dat kan vinden.
Maar tips kunnen we je wel geven. Het hangt vooral af van wie je bent en wat je wilt. Als je veel risico kan en durft te nemen, dan heb je een andere strategie dan iemand die dat niet durft te nemen. Ook als je beleggingshorizon langer is, kan je andere keuzes maken met betrekking tot je beleggingen.
Hieronder dus nog een aantal tips zodat je beter kan bepalen wat bij jou past. Let wel op, je kan je inzet verliezen. Beleg dus enkel met geld dat je voor (lange) tijd kan missen.
Bepaal je tactiek en risico
Voordat je begint met beleggen is het goed om een tactiek of beleggingsstrategie te hebben. Zo weet je wat je gaat doen, en kan je dit in goede en slechte tijden beter volhouden.
Zo moet je bepalen wanneer je begint, en hoe je dat doet. Stap je meteen met al je geld in, en kijk je hoe dat groeit. Of beleg je elke maand (kan ook met kleine bedragen), ieder kwartaal of misschien ieder jaar? Een voordeel van elke maand (een vast bedrag) beleggen is dat je in goede en slechte tijden koopt. Omdat niemand de markt kan timen, koop je hierdoor ook op de absolute dieptepunten in, waarmee je de hoogste rendementen haalt. Een nadeel is dat je hogere transactiekosten hebt (tenzij je een broker hebt zonder transactiekosten op bepaalde ETFs, zoals DEGIRO (Lees ook deze DEGIRO review)).
Ga je voor iedere jaar, dan heb je als voordeel dat je meer in 1x kan beleggen. Als je dit doet op het juiste moment, het laagste punt van het jaar, dan is dat natuurlijk mooi. Maar de vraag is natuurlijk of je dat kan timen. Wat als de beurs alleen blijft stijgen, houdt je dan je geld aan of wat doe je.
Daarom is het goed om een plan te hebben. Bijvoorbeeld altijd op 1 januari beleggen, of altijd de eerste maandag van de maand.
Ook moet je je risico bepalen. Zou je nog kunnen leven zoals je nu leeft als je opeens 50% minder geld had door je beleggingen? En kan je dan nog rustig slapen? Zoek een risicoprofiel dat bij je past, aan de hand daarvan kan je je ETF strategie bepalen.
Hoog risico ETF beleggen
Als je meer risico wilt lopen op je beleggingen, en daarmee ook een hoger rendement kan verwachten, dan kan je voor andere ETFs kiezen. Bijvoorbeeld voor alleen een S&P500 ETF. Of juist ook deels in opkomende markten stappen.
Denk daarbij aan Aziatische of Zuid Amerikaanse bedrijven, maar ook sectoren zoals duurzame energie, artificial intelligence, cybersecurity, biohacking of misschien heb je nog wel andere ideeën. Of zelfs in iets als Bitcoin.
Weet echter wel dat je geld ook kan verdampen, omdat de sectoren toch niet zo goed zijn als ze lijken. Als je toch te bang bent voor verlies van veel geld, kan je ook kijken naar mogelijkheden met een lager risico.
Laag risico ETF beleggen
Je kan er ook voor kiezen om minder risico te nemen op je beleggingen.
Een van de veiligste manieren van beleggen, is beleggen in staatsobligaties. Dit is vrijwel risicoloos. Maar je rendement is dan ook lager natuurlijk.
Zo kan je ervoor kiezen om te kijken naar (bijvoorbeeld) Amerikaanse staatsobligaties. Daar zijn ook voldoende ETFs voor te vinden. Zo spreid je je investeringen over diverse staatsobligaties.
Combinatie van risico’s
Meer mensen zullen kiezen voor een beleggingsstrategie met een combinatie van de genoemde ETFs.
Een veelvoorkomende strategie is de 60/40 strategie. Daarbij beleg je 60% in een ETF die bijvoorbeeld de S&P500 volgt, en 40% in een ETF voor staatsobligaties.
Wat ook vaak gekozen wordt, is je leeftijd in percentages aan obligaties. Zo worden je beleggingen steeds minder risicovol, naarmate je ouder wordt. Daardoor blijven ze beter waardevast.
Daarnaast zijn er ook veel passieve beleggers die in een ‘all-world index’ beleggen. Daarmee beleg je in bedrijven over de hele wereld, met een simpele ETF. Een veelgebruikte ETF daarvoor is VWRL van Vanguard.
Je kan hier zelf natuurlijk ook een combinatie van maken, met dingen die denkt die goed werken. Bijvoorbeeld een deel in opkomende markten, in goud, in vastgoed, in Europese aandelen en in Amerikaanse aandelen. Daarvoor zijn allemaal ETFs te vinden.
2 Comments
Geweldige blogs die jullie maken, behulpzaam voor mij als beginnende belegger. Begin nu op mijn 42ste, jammer dat ik het nu pas ontdek omdat je liever jong start.
Ik heb voor mijn kinderen een beleggers rekening geopend. Helaas kan dit niet meer bij DEGIRO dus doe dit bij de ABN AMRO bank met servicekosten van 0.20% op je portefeuille.
Hebben jullie nog tips voor de opbouw van de portefeuille voor mijn kinderen? Ik zou de gedeelte van de portefeuille als buy & hold willen insteken zodat ze die nog tientallen jaren vast kunnen blijven houden. Maar misschien ook een gedeelte juist meer in groei aandelen willen stoppen.
Specifieke zaken om rekening mee te houden voor een portefeuille voor je kinderen?
Hi Niek, fijn te horen dat je blogs je bevallen en helpen. Goed dat je nog bent begonnen met beleggen.
Qua opbouw heb ik geen specifieke tips voor je. Buy & hold werkt natuurlijk voor zowel een fonds als VWRL of een fonds wat juist gericht is op groei-aandelen. De laatste zal alleen wat meer risico met zich meebrengen.
Op de site staat ook een blog over beleggen voor je kinderen: https://www.ikbeginmetbeleggen.nl/beleggen-voor-je-kind/, misschien heb je daar nog wat aan.
Waar je in ieder geval nog wel rekening mee moet houden, is of de rekening op de naam van je kind staat. Mocht dit niet het geval zijn, dan zal je te maken krijgen met schenkbelasting. Als het wel op de naam van je kind staat, betekent dit ook dat ze vanaf hun 18e bij het geld mogen en bepalen wat ermee te doen (en wellicht niet kiezen voor de buy&hold strategie).