Er zijn diverse manieren om je geld te beleggen. Als je nu een grote hoeveelheid geld hebt liggen wat je wilt beleggen kan je dat in principe op twee manieren doen:

  • Alles in 1 keer inleggen
  • Het bedrag verspreiden over een periode

Dat is het verschil tussen Lump Sum beleggen (alles in 1 keer) en Dollar-Cost Averaging (verspreid over een periode). In dit artikel kan je nog wat meer over lezen over het verschil tussen de twee.

Maar wat als je niet heel veel geld hebt liggen om in 1 keer te beleggen? Maar dat je iedere maand wat van je inkomsten over houdt. Is het dan verstandig om alles op te sparen en in 1 keer te beleggen, of geeft het verspreiden van je beleggingen dan beter resultaat?

In dit artikel meer over puur Dollar-Cost Averaging (DCA), als je niet de mogelijkheid hebt om alles in 1 keer te beleggen. Dus over continu/periodiek beleggen van nieuw geld dat bij je binnenkomt.

Wat is Dollar-Cost Averaging?

Dollar-Cost Averaging (DCA) is een beleggingsstrategie waarbij je periodieke beleggingen doet. Door periodieke aankopen te doen, verklein je de volatiliteit van je grote aankopen.

De term is overgekomen uit de Verenigde Staten, en daarom noemen we het in Nederland ook met Dollar. In Engeland spreekt men bijvoorbeeld van Pound-Cost Averaging en in Duitsland heeft men het over Durchschnittkosteneffekt. Wat dat betreft zouden we ook kunnen spreken van Euro-Kosten Gemiddelde, maar dat klinkt toch niet zo lekker.

Hoe je het ook wilt noemen, middels DCA beleggen koop je dus periodiek je beleggingen op de markt. Zo profiteer je van goede en slechte maanden.

Voorbeeld van maandelijks inleggen

Omdat een voorbeeld alles vaak makkelijker maakt, hieronder een voorbeeld van een DCA strategie in aandeel X. Stel je koopt iedere maand voor € 250 aan aandelen van bedrijf X. Afhankelijk van de prijs van het aandeel, koop je meer of minder aandelen. Na 10 maanden ziet dat er als volgt uit.

MaandInleg bedragPrijs aandeel XGekochte aandelen
1€ 250€ 2510
2€ 250€ 2410,4
3€ 250€ 2211,4
4€ 250€ 2310,9
5€ 250€ 2410,4
6€ 250€ 279,3
7€ 250€ 288,9
8€ 250€ 269,6
9€ 250€ 2510
10€ 250€ 2410,4
Totaal€ 2.500€ 24,80100,8 stuks

Hoewel dit fictieve bedragen zijn, zal je misschien wel herkennen dat de prijsschommelingen hetzelfde kunnen zijn als in de aandelenmarkt. De ene maand is de prijs wat hoger, op het andere moment wat lager. Door een strategie als DCA te gebruiken, probeer je dat risico zoveel mogelijk te verminderen.

Nogmaals, als je (veel) geld hebt om in 1 keer te beleggen, is DCA misschien niet de beste optie. Lees dit artikel daarover maar eens na. Maar voor veel mensen is ook in dat geval DCA een interessante optie, omdat er geacht wordt dat er minder risico bij komt kijken.

Keuzes die je moet maken bij DCA

Kies je voor een DCA strategie, dan zijn er eigenlijk maar twee keuzes die je moet maken (afgezien van waarin je belegt). Dat zijn:

  • Hoeveel geld leg je per keer in
  • Hoe lang zit er tussen elke periode dat je belegt

De eerste is afhankelijk van bijvoorbeeld je inkomen. Als je iedere maand 10% van je inkomen kan en wilt beleggen, kan je bijvoorbeeld zo’n bedrag kiezen.

Daarnaast moet je besluiten wanneer je dat geld belegt. Het is goed om hierbij een vaste dag te stellen. Bijvoorbeeld de eerste maandag/dinsdag/woensdag/etc. van een nieuwe maand.

Waarom werkt DCA zo goed?

Stel, je hebt de keuze uit de volgende twee strategieën (bedragen aangepast aan inflatie):

  • Je belegt elke maand $100 voor een periode van 40 jaar.
  • Je spaart elke maand $100 en wacht op een dip in de markt. De dip is hierbij het exacte moment tussen de twee hoogtepunten op de markt.

De tweede strategie lijkt in dit geval vele malen beter. Als je exact weet wanneer de bodem van een markt is bereikt tussen twee hoogtepunten, kan je voor de laagste prijs inkopen. Nick, van OfDollarsAndData, heeft die twee strategieën naast elk gelegd.

Wat blijkt, de tweede strategie (op de bodem inkopen) verliest in 70% van de gevallen van de DCA strategie. En dat is dus als je weet wanneer de bodem is bereikt, wat niemand weet.

Mocht je ongeveer weten (± 2 maanden) wanneer de bodem bereikt is, dan wint DCA het zelfs in 97% van de gevallen.

Deze strategieën zijn aan de hand van de S&P 500 gemaakt. In onderstaande grafieken kan je meer erover zien.

In bovenstaande grafiek zie je in het groen de hoogste punten, de rode punten die reflecteren de laagste punten tussen de twee hoogste punten in. Als je op het laagste punt koopt, dan koop je dus op de rode punten. In de andere maanden spaar je het geld op. Dit ziet er dan als volgt uit:

In de periode van de bovenstaande grafieken, wint de strategie van het kopen op de bodem het wel van de DCA strategie. Dat gebeurt zo rond 2009, als er opeens veel geld geïnvesteerd wordt.

Dat komt natuurlijk omdat je op het laagste moment opeens heel veel geld kan inleggen. Als je zulke moment goed weet te timen, dan kan het inderdaad goed uitpakken. Echter, zoals gezegd, zal DCA het in 70% van de tijd beter doen. Zie daarvoor onderstaande grafiek.

In de grafiek hierboven zie je wanneer het kopen van de dip (bovenste deel van de grafiek) het beter doet dan Dollar-Cost Averaging. Let ook goed op dat het hier gaat om periodes van 40 jaar. In de eerdere grafieken ging het om zo’n 20 jaar.

De momenten waarop het kopen van de dip zo goed werkt, heeft te maken met de flinke crisis in de jaren ’20 en ’30 van vorige eeuw. Zie ook dit Wikipedia artikel daarover.

Ook zie je dat DCA het flink beter doet halverwege de jaren ’70, als de beurs begint aan de grote opmars. Als je op dat moment zou starten met beleggen, en dit zo’n 40 jaar bleef doen, dan had je de volgende resultaten met de eerder genoemde strategieën:

Uiteindelijk is het punt wat gemaakt moet worden, dat ondanks als je de bodem van de markt zou kunnen bepalen tot op de exacte dag, je in de meeste gevallen nog niet kan winnen van het continu beleggen door middel van Dollar-Cost Averaging.

Extra voordeel DCA

Een ander voordeel van beleggen met een DCA strategie, is dat je ongeacht de maand je geld inlegt. Het moet je in dit geval ook niet echt uitmaken wat de markt doet, jij koopt gewoon bij.

Het voordeel hiervan is dat je emoties (hopelijk) geen rol spelen bij je aankopen. Veel handelaren handelen met hun emoties (ook al zeggen ze van niet), wat niet heel erg handig is.

Als je jezelf iedere maand een vast bedrag laat beleggen, ongeacht wat de markt doet, heb je wat dat betreft ook al een voordeel op andere beleggers.

Andere DCA strategie

De meeste mensen die een strategie zoals DCA aanhouden, die beleggen iedere maand een vooraf bepaald bedrag in. Waar je ook voor kan kiezen, is om een vooraf bepaalde hoeveelheid aandelen kopen.

Immers, in ons eerste voorbeeld waren er ook diverse maanden waar je uitkwam op een fractie van een aandeel. Helaas kan je bij de meeste brokers niet handelen in fracties van aandelen, maar kan je enkel hele aandelen kopen.

Als je dus besluit om van aandeel X elke maand 10 stuks te kopen, fluctueert je aankoopbedrag, maar niet het aantal aandelen die je koopt.

Wat als ik nu (veel) geld heb om te beleggen?

Dit artikel was er vooral op het continu beleggen van je geld. Veel mensen die willen starten met beleggen zullen echter meer geld achter de hand hebben. Bijvoorbeeld geld wat je al jaren op de spaarrekening hebt staan, en meer mee wil doen. Of omdat er een erfenis is binnengekomen. Wat je reden ook is, het is mogelijk dat je meer geld om te beleggen.

Zoals eerder gezegd, is het beleggen van een Lump Sum vaak (statistisch gezien) in dat geval beter. Als in, het kan je dan meer rendement opleveren.

Lees ook: Dollar-Cost Averaging of Lump Sum?

Maar misschien voel je je niet helemaal prettig bij het idee om alles in 1 keer te beleggen. Dat is ook een valide reden natuurlijk om dat niet te doen. Hoe je je geld belegt, is uiteindelijk natuurlijk aan jou.

Wat voor een strategie je ook wilt doen, het is vooral belangrijk om je aan het plan te houden. Laat je emoties niet de beslissingen voor je maken, want dan ga je de mist in.

4.3/5 - (3 stemmen)

Write A Comment