Wil je starten met beleggen? Dan moet je een aantal dingen bepalen. Bijvoorbeeld welke broker je gebruikt, wat voor een aandelen je koopt en met wat voor een bedrag je wilt beleggen. In dit artikel over beleggen voor beginners ga ik daar allemaal nog wat dieper op in.

Dit artikel is vooral bedoeld om te bepalen wat je kan doen als je nu (veel) geld hebt liggen dat je wilt beleggen. Moet je daar elke periode (week, maand, kwartaal of misschien jaar) een stukje van inleggen, of alles in 1 keer?

Dat komt uiteindelijk neer op Dollar Cost Averaging (DCA) of Lump Sum (LS) beleggen.

Wat is Dollar Cost Averaging?

Dollar Cost Averaging (DCA) is het periodiek inleggen van je geld. Typisch wordt dit gedaan door iedere periode een even groot bedrag in te leggen.

Als je bijvoorbeeld 12.000 euro hebt, dan kan je ervoor kiezen om elke maand 1.000 euro in te leggen.

Door jezelf te verplichten om iedere periode te beleggen, koop je zowel in goede als in slechte tijden. Daardoor verandert de gemiddelde aankoopprijs van je aankopen, waardoor de dollar (of hier in Nederland eigenlijk euro’s) kosten gemiddeld worden. Vandaar de naam Dollar Cost Averaging (DCA).

Daarnaast kan je uiteraard ook nog uit geld uit inkomen iedere maand inleggen. Dit wordt ook gezien als DCA, maar in dit artikel ga ik daar even niet van uit. Immers, je bent als het ware ook bezig met lump sum investeren, omdat je iedere maand wat je kan beleggen ook daadwerkelijk belegt. Je laat het niet als geld op je spaarrekening groeien.

Lees ook: Dollar Cost Averaging als strategie.

Wat is Lump Sum?

Lump Sum (LS) is het in 1 keer beleggen van het beschikbare geld dat je wilt beleggen.

Nogmaals het voorbeeld, als je 12.000 euro beschikbaar hebt dat je wilt beleggen. Dan zou je dat op deze manier in 1 keer doen.

Het voordeel hiervan is dat je vanaf het moment dat je besluit om te beleggen, al volledig kan profiteren van stijgingen in de markt en bijvoorbeeld van dividend.

Nadeel is natuurlijk dat je misschien op een hoog niveau hebt gekocht, en dat de markt de rest van het jaar daalt.

Met het LS model beleg je dus 12.000 euro in de eerste maand van het jaar. Bij DCA beleg je elke maand 1.000 euro voor de rest van het jaar. Na de eerste maand houd je dus bij DCA 11.000 euro aan cash over.

Waarom DCA in dit geval minder goed werkt

Alvast een tipje van de sluier, DCA werkt in dit geval minder goed dan LS. Als we het hebben over gemiddeld gesproken dan.

In dit artikel van OfDollarsAndData word je meegenomen in een gedachte-experiment.

Stel, je hebt 1 miljoen euro gekregen en moet dit bedrag beleggen. Hierbij is het doel om zo veel mogelijk waarde over te houden aan het einde van de 100 jaar. Je kan echter maar uit twee mogelijkheden kiezen:

  • Alles nu beleggen, of
  • Ieder jaar 1% beleggen voor de komende 100 jaar

Als je er van uit gaat dat de waarde van je beleggingen over tijd stijgt (immers, waarom zou je anders beleggen), dan kan je al snel stellen dat het beter zal zijn om nu alles te beleggen in plaats van het te spreiden.

Deze logica kan je vervolgens ook gebruiken binnen een kleinere tijdsframe. Bijvoorbeeld 100 weken (2 jaar tijd).

Gemiddeld verlies met Dollar Cost Averaging

Per tijdsframe is het natuurlijk verschillend wat er gebeurt met je beleggingen. Als je voor de kredietcrisis alles had belegd, dan was het beter geweest om een DCA strategie aan te houden.

Net zoals het beter zou zijn geweest om een LS strategie aan te houden als je op de bodem van de kredietcrisis begon met beleggen.

In onderstaande grafiek van OfDollarsAndData zie je hoe DCA presteert ten opzichte van LS, als je een DCA strategie van 24 maanden aanhoudt.

DCA vs LS van S&P 500 performance

Je ziet duidelijk de crashes van de beurs na 2000 en rond 2008. Daar presteren beide strategieën opeens, afhankelijk van wanneer je start.

Kijken we sinds 1997, dan verliest DCA het 78% van de tijd ten opzichte van LS. Met een gemiddeld rendement van 4.8% verliest het.

Kijk je nog langer terug, tot 1960, dan blijft Lump Sum Dollar Cost Averaging verslaan. Afgezien van de momenten waarom we te maken hadden met een crisis op de beurs.

DCA vs LS van S&P 500 performance vanaf 1960

Hieruit valt de concluderen dat Lump Sum Dollar Cost Averaging verslaat als de aandelen stijgen. Als aandelen dalen, dan wint Dollar Cost Averaging het juist van Lump Sum.

Andere markten dan aandelen

Aandelen zijn natuurlijk niet het enige waar je in kan beleggen. Ook andere markten zijn beschikbaar, en gelukkig ook meegenomen in de analyse, zelfs Bitcoin.

Al met al kan je ook hieruit weer concluderen dat het beter is om al je geld in een keer in de markt te zetten. Zo voorkom je dat je minder rendement behaalt.

Hierbij is ook de Sharpe ratio berekend, waarbij geldt dat hoger beter is. De Sharpe ratio is een ratio tussen risico en rendement.

Verschil in risico

Toch zullen veel mensen liever geleidelijk hun geld in de markt steken. Dit alles heeft natuurlijk te maken met het risico dat erbij komt kijken als je alles in een keer belegt.

Het risico kan je meten aan de hand van de standaardafwijking. Als je dan DCA en LS vergelijkt, zie je duidelijk dat LS wel meer risico met zich meeneemt:

En precies dat zal een reden zijn waarom mensen niet graag al hun geld in een keer in de aandelenmarkt willen stoppen. Bovendien is het allemaal waarschijnlijk net nieuw voor je, en ben je al helemaal niet bereid om veel risico te nemen als je nog niet helemaal weet waarmee je bezig bent.

Beleggingsstrategie 60/40

Echter is het natuurlijk ook zo dat niet iedereen enkel in aandelen zal beleggen. Zo zijn er ook mensen die obligaties willen aanhouden, misschien in vastgoed (of REITs) of andere dingen willen beleggen.

Een veel gekozen, en makkelijk te volgen, strategie is 60/40. Daarbij steek je 60% van je belegde geld in de aandelenmarkt en de andere 40% in obligaties.

In onderstaande grafiek zie je een vergelijking van het risico van twee strategieën:

  • DCA volledig in de aandelenmarkt
  • LS met 60/40 strategie

Zoals je kan zijn is het risico ongeveer gelijk, en misschien zelfs wat lager voor de 60/40 strategie. Dat terwijl je met deze strategie (LS in 60/40) ook beter zal gepresteerd zal hebben in de periode 1997-2019.

Belang van regelmatig inleggen

Het kan dus interessant zijn om al je geld in een keer in te leggen. Historisch gezien zou je gemiddeld meer rendement daarmee behalen.

Let wel op dat dit gemiddeld over de jaren heen is geweest, en zeker niet ook voor de toekomst hoeft te gelden. Hopelijk heb je wel een goed idee gekregen over hoe je je geld kan investeren.

Neemt niet weg dat Dollar Cost Averaging een hele mooie manier is om stelselmatig geld in te leggen.

Ik wil nogmaals benadrukken dat dit artikel vooral ging over hoe je geld kan investeren als je veel geld klaar hebt liggen wat je wilt investeren. Niet als je maandelijks geld ontvangt (van je salaris bijvoorbeeld) waar je een deel van wilt beleggen.

Dollar Cost Averaging wordt immers ook toegepast op het maandelijks inleggen van een deel van je inkomen. Dat is zeker een goede manier om over tijd een grote beleggingsportefeuille op te bouwen. Zelfs als je dit met weinig geld doet.

Door regelmatig geld in te leggen, kan je vermogen hard groeien. Daarbij is het van belang om vooral op tijd te beginnen. Daardoor hebben je beleggingen langer de tijd om te groeien, en kan je volop gebruik maken van het rente op rente effect.

5/5 - (3 stemmen)

Write A Comment