Dividend beleggen wordt steeds populairder onder Nederlanders. Het is een fenomeen wat over is komen waaien uit Amerika, waardoor steeds meer Nederlanders in aanraking komen met dividend beleggen als vorm van hun strategie.

Dividend beleggen is zeker niet iets nieuws, het bestaat in principe als sinds bedrijven dividend betalen.

In dit artikel leer je meer over dividend beleggen, wat het is, welke strategieën je kan gebruiken en hoe je een geschikt aandeel kan vinden om te gebruiken.

Hoe werkt dividend beleggen?

Allereerst maar antwoord geven op de vraag hoe dividend beleggen werkt.

Als je belegt in aandelen, word je aandeelhouder van het bedrijf. Er zijn diverse bedrijven die hun aandeelhouders mee laten delen in de winst die het bedrijf maakt. Dat doen ze in de vorm van dividend.

Bekijk ook: Wat is dividend?

Niet alle bedrijven besluiten om dividend uit te keren. Sommige doen dat niet, omdat ze het geld liever gebruiken om het bedrijf verder te laten groeien. Het verder laten groeien van een bedrijf kan ook van waarde zijn, als de waarde van de aandelen bijvoorbeeld stijgen.

In principe heb je dus twee manieren waarom je winst kan maken met je beleggingen:

 • Koersstijging van een aandeel
 • Dividend uitkering van een aandeel

Focus je je op dividend beleggen, dan heb je natuurlijk graag dat een bedrijf dividend uitkeert.

Waarom dividend beleggen?

Je kan dus op twee manieren geld verdienen aan je beleggingen. De meeste mensen denken doorgaans aan de stijgende koersen, maar dat is dus zeker niet het hele verhaal.

Dividend kan minstens zo interessant zijn. En dat heeft zo zijn redenen.

Krijg je dividend uitbetaald, dan krijg je daadwerkelijk het geld op je (beleggings)rekening gestort. Daarna kan je zelf besluiten wat je ermee doet. Je kan er nieuwe aandelen van kopen, maar kan het bijvoorbeeld ook gebruiken om je boodschappen te kopen.

Het is daarmee iets heel ergs tastbaar wat je krijgt.

Heb je een aandeel waarvan de koers stijgt, dan kan je daar alleen maar van profiteren als je het aandeel verkoopt.

Een dividend aandeel hoef je niet te verkopen om het dividend te ontvangen. In tegendeel, je moet het aandeel juist in bezit hebben om het dividend te krijgen.

Verder maakt het je als dividend belegger waarschijnlijk ook minder uit wat de dagelijkse koersbewegingen van een bedrijf zijn. Zo lang het dividend maar betaalt blijft, vind je het wel prima. Want het dividend wordt betaald per aandeel, en niet aan de hand van de hoogte van de koers.

Dividend beleggen strategieën

Dividend beleggen is redelijk recht toe recht aan. Je kan nog wel onderscheid maken in twee verschillende soorten dividend beleggingen. Die zullen hieronder toegelicht worden.

Groei dividend strategie

Als eerste de groei dividend strategie (of dividendgroei strategie). Hierbij richt je je vooral op bedrijven die hun dividend jaar op jaar weten te verhogen (of minimaal gelijk houden). Daarmee hoop je een beter beeld te krijgen wat je de volgende maand kan verwachten aan dividend.

Een goed voorbeeld van groei dividend aandelen zijn bijvoorbeeld de Dividend Aristocrats. Dat zijn een groep van (Amerikaanse) aandelen die al jaren hun dividend laten groeien. Zonder ook maar een jaar te missen. En sommige doen dat al voor 50 jaar.

Nadeel van deze strategie is dat de aandelen relatief wat duurder kunnen zijn. Maar je krijgt er vaak wel veel zekerheid voor terug (in de vorm van dat je weet wat het dividend is).

Hoog dividend strategie

Een tweede dividend strategie is de hoog dividend strategie.

Hiermee richt je je voornamelijk op bedrijven die een hoog dividend (vaak 5% of hoger) hebben. Doordat het dividend zo hoog is (soms wel tot 10%), kan je als aandeelhouder al veel eerder je beleggingen terugverdienen.

Op papier klinkt dat natuurlijk erg interessant.

Wel goed om te weten dat deze beleggingen vaak wat risicovoller zijn. Bijvoorbeeld omdat het bedrijf te veel dividend uitkeert, en daarom zelf te weinig geld overhoudt om te groeien.

Interessante hoog dividend aandelen waar je naar kan kijken, zijn zogenaamde REITs. Dat zijn Amerikaanse vastgoedbedrijven die 90% van hun winst uit moeten keren (als dividend) aan hun aandeelhouders om diverse belastingvoordelen te behouden.

Dividend beleggen in fondsen en ETF’s

Als belegger kan je ervoor kiezen om zelf aandelen te kopen, maar je kan ook besluiten om een indexfonds of een ETF te kopen. Dat zijn een mandje met aandelen, samengesteld door een fondsbeheerder (of aan de hand van de index in het geval van indexfondsen).

Als dividendbelegger kan je ook kiezen om te beleggen in dividend ETF’s. Dat zijn ETF’s die een focus hebben op bedrijven met een dividend.

Voorbeelden van dividend ETF’s zijn bijvoorbeeld:

 • iShares USA dividend IQ ETF
 • SPDR US dividend Aristocrats ETF
 • SPDR Global dividend Aristocrats ETF
 • iShares Emerging markets dividend ETF

Voorbeelden van dividend aandelen

In bovenstaande alinea vind je voorbeelden van dividend ETF’s. Maar misschien wil je wel zelf je portefeuille van dividend aandelen samenstellen. Dan kan je bijvoorbeeld eens kijken naar onderstaande bedrijven:

 • Shell: Waarschijnlijk het bekendste dividendaandeel voor Nederlanders. Betalen al jaren een royaal dividendrendement (van zo’n 5-7%, afhankelijk van de koershoogte). Door het hoge rendement kan dit ook wel als hoog dividend aandeel gezien worden.
 • Aegon: Banken doen het sowieso goed als het gaat om het uitkeren van dividend. Zo ook Aegon, die vaak rond de 5-6% aan dividend heeft. Andere banken zoals ABN Amro of ING zijn ook de moeite waard om eens te bekijken.
 • Unilever: Waar Shell het bekendste dividendaandeel zal zijn met een hoog dividend, zal Unilever het bekendste groei dividend aandeel zijn.
 • Coca-Cola: Een bedrijf die Warren Buffett bijvoorbeeld al lang in zijn portefeuille heeft zitten. Betaalt ook al jaren een prima dividend rendement.
 • Exxon Mobile: Niet alleen Shell heeft een hoog dividend als oliebedrijf, ook Exxon Mobile doet daar aan mee. Vaak ook zo’n 6% dividend.
 • AT&T: Een ander Amerikaans bedrijf die in de Dividend Aristocrats zit, is het telecombedrijf AT&T, wat ook een interessante toevoeging kan zijn.

Er zijn uiteraard nog vele andere bedrijven die interessant kunnen zijn als dividend belegger. Kijk bijvoorbeeld ook eens naar andere Nederlandse bedrijven zoals Vopak, Randstad of Wolters Kluwer.

Doordat er zoveel verschillende bedrijven zijn, kan je uiteraard je beleggingsportefeuille ook erg goed verspreiden over bedrijven, sectoren en landen.

5/5 - (4 stemmen)

Write A Comment