Beleggers zijn steeds vaker op zoek naar dividend aandelen. Mede door de lage rente worden dit soort aandelen als erg interessant ervaren. Maar wat zijn dividend aandelen precies, is een hoog dividend aandeel het beste, waar moet ik op letten bij beleggen in dit soort aandelen en wat zijn de beste dividend aandelen om in te beleggen?

Allemaal vragen waar ik je in dit artikel duidelijkheid op ga geven. Mocht je alvast iets specifieks zoeken, dan kan je onderstaande inhoudsopgave gebruiken om snel naar een stukje te navigeren waar je je antwoord kan vinden.

Wat zijn dividend aandelen?

Dividend aandelen zijn aandelen van bedrijven die dividend uitkeren. Dat is een deel van de winst die uitgekeerd wordt aan de aandeelhouders van het bedrijf.

Als een bedrijf winst maakt, kan het besluiten om de winst te gebruiken om te investeren in de eigen business, of om het geld uit te geven. Er zijn voldoende bedrijven die ervoor kiezen om het uit te geven aan de aandeelhouders.

Dit doet het bedrijf omdat ze de aandeelhouders willen waarderen voor het aanhouden van het bedrijf.

Dividend kan vaak op twee manieren uitgekeerd worden, als cashdividend of als stockdividend. In het eerste geval krijg je geld per aandeel, in het tweede geval kan je een deel extra aandeel krijgen met je huidige aandeel.

Dividend wordt vaak gegeven als een percentage. Stel je aandeel is 100 euro waard en het heeft een dividendpercentage van 5%, dan heb je 5 euro per aandeel als dividend. Men rekent andersom, dus je krijgt 5 euro per aandeel, het is nu 100 euro waard en daarom heb je 5% dividend. Dit percentage zorgt ervoor dat je het makkelijk met andere bedrijven kan vergelijken.

Lees meer: Alles over dividend.

Dividend betalen

De beste dividend aandelen

Dan nog de vraag wat de beste dividend aandelen zijn om in te beleggen.

Het zal je niet verbazen dat het om bedrijven gaat die al hun naam waargemaakt hebben, en niet veel meer groei kunnen verwachten in de komende jaren. Verwacht daar dus ook niet heel veel koerswinst meer van, maar voornamelijk rendement in de vorm van dividend.

Hieronder een aantal interessante Nederlandse en internationale bedrijven die je kan gaan volgen.

Disclaimer: dit is geen beleggingsadvies, doe altijd je eigen onderzoek.

Beste Nederlandse bedrijven

Het is lastig om te bepalen wat de beste dividend aandelen zijn van Nederlandse bedrijven, daarom vooral een lijstje met bedrijven die al vele jaren (relatief veel) dividend uitkeren en Nederlands zijn, op alfabetische volgorde.

ABN AMRO

Een bedrijf die je al vaker in dit artikel terug hebt zien komen, is ABN AMRO. Het bedrijf heeft als doel om doorgaans 50% van de behaalde winst uit te keren aan aandeelhouders in de vorm van dividend.

Het bedrijf heeft verder weinig groei, omdat het al tot de grootste in Nederland behoort en het vooralsnog een focus heeft op de Nederlandse markt. Ook andere banken in Nederland (zoals ING) zijn interessante dividend aandelen.

Aegon

Een andere financiële instelling die veel dividend uitkeert, is Aegon. Het is een bekende Nederlandse verzekeraar en een populair aandeel door het hoge dividendrendement. Ook Aegon heeft weinig groei meer in het vooruitzicht, omdat het vooralsnog ook veel in Nederland de focus heeft en daar redelijk uitgegroeid lijkt te zijn.

Ahold-Delhaize

Supermarktketen Ahold-Delhaize is een bedrijf die ook redelijk wat dividend betaalt, zij het wat minder dan de eerder genoemde bedrijven. Beleggers zijn wat terughoudender ten opzichte van supermarktketens, omdat ze niet weten hoeveel toekomst die nog hebben.

Dat gezegd hebbende, groeit Ahold wel in Amerika en heeft het bijvoorbeeld ook een partij als Bol.com onder de vleugels. Het zou dus goed kunnen dan het bedrijf nog verder groeit.

KPN

Telecom aanbieders doen het ook altijd goed, ze zijn vaak bestand tegen recessies en zitten in een markt waar ze altijd veel winst hebben kunnen behalen. Mede daardoor kan ook KPN een interessant dividendrendement aanbieden aan de beleggers.

Randstad

Het wereldwijde uitzendbureau Randstad is een andere Nederlandse speler die een leuk dividend uitkeert. Het bevindt zich in een cyclische markt (doet het goed als de arbeidsmarkt krap wordt), en heeft het de afgelopen jaren daarom best prima gedaan.

Shell

Waarschijnlijk het bekendste dividend aandeel van Nederlandse bodem: oliegigant Shell. Shell heeft jarenlang een dividend tussen de 6%-8% kunnen betalen aan de beleggers. Tijdens de corona crisis zagen we echter dat zelfs een bedrijf als dit wel eens zou kunnen buigen. Het verlaagde het dividend, al ziet het de toekomst zelf wel weer rooskleurig in.

Beste internationale bedrijven

Er zijn ook tal van interessante internationaal bedrijven die bekend staan om het dividend wat ze uitkeren. Denk daarbij aan de volgende bedrijven.

 • 3M (MMM)
 • AT&T (T)
 • Coca Cola (KO)
 • Johnson & Johnson (JNJ)
 • Procter & Gamble Co. (PG)
 • Realty Income (O)
 • En de lijst gaat maar door.

Mocht je interesse hebben in internationale dividend aandelen, dan is het ook zeker waard om eens de ‘Dividend Aristocrats‘ te bekijken. Dit zijn bedrijven die 25 jaar achter elkaar dividend hebben betaald en dit hebben verhoogd. Daar behoren de eerder genoemde bedrijven bijvoorbeeld ook tot.

Waarom betaalt een bedrijf dividend?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom een bedrijf ervoor kiest om dividend uit te keren aan de aandeelhouders. Op het eerste gezicht zou je misschien denken dat ze het geld beter zelf kunnen houden, maar dat is zeker niet altijd zo.

1. Belonen van beleggers

De eerste duidelijke reden, is om de beleggers in het bedrijf te belonen voor hun vertrouwen in het bedrijf. Door dividend uit te keren geef je ze als het ware een beloning voor het aanhouden van het aandeel.

Bedrijven die dividend uitkeren behoren vaak tot de gevestigde orde, en hebben daarom niet meer heel veel groeit in het vooruitzicht. Dat betekent dat het aandeel zelf waarschijnlijk niet meer heel hard groeit (geen groei-aandeel meer). Om ervoor te zorgen dat beleggers toch rendement krijgen, kan je dividend uitkeren vanuit je winst.

2. Geen andere interessante opties

Wat ook kan, is dat het bedrijf zelf verder geen interessante mogelijkheden heeft om het geld aan uit te geven. Bijvoorbeeld als er al voldoende naar onderzoek gaat, en meer geld daar niet meer zou opleveren.

In plaats van het dan te laten vergaan op een spaarrekening, kan een bedrijf kiezen om dividend uit te keren aan de aandeelhouders.

Wanneer betaalt een bedrijf dividend?

Niet ieder bedrijf betaalt dividend, het is ook zeker niet verplicht om het te doen. Het is een vrijwillige keuze van de bedrijven dat ze dividend uitkeren.

Het bedrijf kan ook zelf bepalen wanneer ze dividend uitkeren. Vaak is dat eens per kwartaal (vier keer per jaar). Hoewel het soms ook wel voorkomt dat bedrijven het een keer per jaar doen, of elke maand.

Als een bedrijf vaker dan eens per jaar het dividend uitkeert, dan spreekt men van interim dividend.

Belangrijke data

Er zijn drie verschillende data die interessant zijn voor dividend aandelen:

 • Dividend aankondiging: hier wordt de hoogte van het dividend aangekondigd.
 • Ex-dividenddatum: als je het aandeel voor deze datum in je bezit hebt, krijg je het dividend uitgekeerd.
 • Dividend betaaldatum: op deze dag wordt het dividend daadwerkelijk uitbetaald.

Je zal zien dat er vaak een aantal weken zit tussen de aankondiging en de betaaldatum van het dividend.

Waarom zou je beleggen in dividend aandelen?

Het mooie aan dividend aandelen, is dat je rendement krijgt in de vorm van geld zonder het aandeel te verkopen. Puur door het aan te houden.

Wat je vervolgens besluit om met dit geld te doen, is natuurlijk aan jou. Je kan er meer (dividend) aandelen voor kopen, maar kan het ook gebruiken voor andere aankopen.

Als je een aandeel hebt wat geen dividend uitkeert, dan kan je daar alleen aan verdienen als het aandeel stijgt in waarde en het vervolgens verkoopt. Je moet het dus verkopen om winst te krijgen. Bij dividend aandelen hoeft dat niet, want juist door het aandeel aan te houden, krijg je dividend.

Je kan daarmee dus een mooie cashflow genereren, en dat is wat dividend aandelen zo interessant maakt.

Hoe kan je verdienen aan dividend aandelen?

Dividend aandelen zijn dus aandelen die dividend uitkeren. Daarvoor moet je vooral kijken naar bedrijven die al langer op de markt zijn in gevestigde sectoren (kijk ook eens wat naar beneden, onder het kopje ‘Sectoren die veel dividend betalen’).

Goede voorbeelden daarvan zijn bedrijven in de olie, banken en telecombedrijven.

Er zijn ook diverse bedrijven in deze sectoren (ABN AMRO, Shell) die relatief veel dividend betalen. Die zou je kunnen zien als hoog dividend aandelen. Die bedrijven betalen 5%, 6% of soms wel 7% (afhankelijk van de koers die je ziet) dividend.

Dat gezegd hebbende zijn (hoog) dividend aandelen ook niet heilig. Tijdens de corona epidemie in 2020 zagen we bijvoorbeeld genoeg bedrijven die hun dividend of verlaagde (Shell) of niet meer betaalde (ABN).

Waar moet ik op letten bij dividendaandelen?

Dividendaandelen kunnen dus erg interessant zijn om in te beleggen. Zeker met de lage rente van tegenwoordig is het interessant om rendement te zien in de vorm van geld (en niet alleen een oplopende koers).

Er zijn echter ook nog wel voldoende zaken om op te letten als je wilt gaan beleggen in dividend aandelen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het volgende:

 • Hoe hoog is het dividend (in % van de koers)?
 • Hoeveel van de winst betaalt het bedrijf aan dividend, en is dat houdbaar voor in de toekomst?
 • Hoe lang keert het bedrijf al dividend uit?
 • Groeit het dividend wat uitgekeerd wordt jaar op jaar?

Wat je waarschijnlijk het liefst wilt zien, is dat het bedrijf al diverse jaren op rij dividend uitkeert, dit hetzelfde is of groeit en dat niet alle winst opgaat aan het dividend.

Het overgrote deel van deze informatie (en meer) kan je op de site van de bedrijven zelf vinden. Zo vind je hieronder informatie van de website van AT&T (Amerikaanse telecom provider). Hier maar een klein deel getoond, maar loopt terug tot 1984.

AT&T dividend
AT&T dividend

Zelf beleggen in dividend aandelen

Je weet nu dus wat dividendaandelen zijn en waarom ze zo interessant zijn. Nu vraag je je misschien af: hoe kan ik daar zelf in beleggen?

Heel simpel eigenlijk. Gewoon door die aandelen te kopen. Dat kan op twee manieren:

 • Losse aandelen kopen
 • ETFs/beleggingsfondsen kopen die de aandelen hebben

Wat je kan doen is zelf de aandelen kopen die dividend uitkeren, om zo je eigen portefeuille op te bouwen. Wat je ook kan doen, is een ETF kopen en op die manier je dividend krijgen. Want het dividend uit een ETF wordt doorgaans aan je uitbetaald (de andere manier is dat het automatisch nieuwe aandelen ervoor koopt).

Zo kan je een ETF kiezen die speciaal voor dividend aandelen er is (zoals Vanguard FTSE All-World High Dividend Yield, of Deka DAXplus Maximum Dividend). Maar ook een ETF in bijvoorbeeld de AEX of S&P500 betaalt dividend uit.

Brokers voor dividend aandelen

Dividendaandelen kan je kopen bij praktisch alle brokers. Hieronder een aantal die erg interessant voor je zullen zijn.

DEGIRO

DEGIRO is een van de populairste brokers in Nederland, en ideaal voor beleggers die een duidelijk en overzichtelijk platform willen hebben. Daarnaast behoort het tot de goedkoopste brokers, waardoor je enorm kan besparen op transactiekosten.

Aanmelden gaat heel makkelijk en snel, en het platform (en de aandelen app) is erg gebruiksvriendelijk. Via DEGIRO kan je losse aandelen kopen of een dividend ETF kopen zoals eerder besproken.

eToro

Een andere populaire mogelijkheid, is om te beleggen via eToro. Meer internationaal gericht, en heeft ook een erg makkelijk systeem om mee te werken.

Interessant aan eToro is ook dat je er de beste beleggers bij kan volgen, en hun beleggingen kopiëren. Dit noemen ze ‘copy trading’ en is een manier om van de rendementen van de beste beleggers te genieten.

Bij deze broker verliest 68% van de retail beleggers geld met de handel in CFD’s.

Sectoren die veel dividend betalen

In het artikel had ik het al eerder over een aantal sectoren die er om bekend staan om relatief veel dividend uit te keren. Dat zijn vaak de sectoren die al vele jaren meegaan, en waar weinig groei meer in zit. Daarbij moet je denken aan:

 • Olie en energie
 • Banken en andere financiële instellingen
 • Telecom bedrijven
 • Vastgoed bedrijven
 • Utiliteitsbedrijven

Een sector die doorgaans weinig dividend uitkeert, is de technologie sector. Dat heeft bijvoorbeeld te maken met het feit dat de bedrijven al veel rendement hebben opgeleverd puur door de koerswinst (en ze daarom de beleggers niet nog extra warm hoeven te maken), en dat technologiebedrijven nog steeds al kool groeien en dus het geld goed zelf kunnen gebruiken.

Hoog dividend aandelen

Iets waar mensen ook steeds meer naar op zoek lijken te zijn, zijn hoog dividend aandelen. Dit zijn bedrijven die echt veel dividend uitkeren. Vaak is dit meer dan 6%, maar soms ook wel 10% of meer.

Het klinkt natuurlijk erg interessant om zo’n hoog rendement te krijgen op een aandeel. En dat dan ieder jaar weer. Althans, dat is dan de hoop waarschijnlijk. Want als een bedrijf te veel dividend uitkeert, kan je je afvragen of dat wel houdbaar is voor de komende jaren.

Daarom is het goed om je te verdiepen in een bedrijf voordat je er in belegt. Weet wat het doet, hoe het aan het geld komt en of het ‘sustainable business’ is voor de aankomende jaren.

Risico’s van dividend aandelen

Beleggen in dividend aandelen is zeker niet zonder risico. Allereerst heb je net zoals bij elke andere vorm van beleggen de mogelijkheid dat je je inleg verliest. Bijvoorbeeld als de koers van een aandeel zakt.

Toch kunnen dividend aandelen dan ook nog interessant zijn, mits het dividend intact wordt gehouden. Dan interesseert de hoogte van de koers je waarschijnlijk een stuk minder.

Waar je echter ook rekening mee dient te houden, is dat een bedrijf zelf kan bepalen of het dividend uitkeert of niet. En dat ze daar ook zomaar mee zouden kunnen stoppen. Noodgedwongen (omdat het geld er niet is) of om een andere reden.

Beleg daarom altijd met geld wat je kan missen.

5/5 - (2 stemmen)

Write A Comment