Als beginnende belegger moet je op zoek naar een broker waar je je geld kan beleggen. Een populaire broker is DEGIRO. In deze review van DEGIRO neem ik je mee in wat mijn en de algemene ervaringen met het platform zijn, hoe je hier kan beginnen met beleggen, en hoe het beleggingsplatform werkt.

Let op dat beleggen risico’s met zich meebrengt.

Omdat dit een redelijk lange post zal gaan worden, zie je hieronder een inhoudsopgave. Mocht je een specifieke vraag hebben, kan je kijken of die ergens in het artikel beantwoord wordt. Zo niet, laat gerust een reactie achter en ik help je graag.

Overigens heeft DEGIRO soms een welkomstbonus voor nieuwe klanten. De actuele acties kan je hier vinden.

DEGIRO logo

Wat is DEGIRO?

DEGIRO is een online broker waarmee je met (inter)nationale aandelen, obligaties en andere effecten kan handelen.

In 2013 opende ze hun deuren in Nederland. Sindsdien is het platform actief in 18 Europese landen. Daarmee is DEGIRO een van de grootste brokers van Europa geworden, is een hele korte periode.

Ook is het een van de grootste online brokers in Nederland, met meer dan een half miljoen klanten. Overigens kan je hier ook terecht voor pensioenbeleggen.

DEGIRO is zo interessant voor veel mensen omdat het een erg gebruiksvriendelijke handelsplatform aanbiedt, en het hele lage kosten heeft (soms zelfs gratis transacties).

Verder zijn ze ook goed in wat ze doen, blijkt uit de inmiddels 65 gewonnen internationale broker awards.

DEGIRO awards

Voordelen DEGIRO

Als je gaat starten met beleggen en op zoek bent naar een broker, dan heb je de keuze uit een handvol verschillende brokers. Om er eentje te kiezen kan uiteindelijk lastig zijn. Hier geef ik je de voordelen van DEGIRO, om zo makkelijker een keuze te maken welke broker je nou moet kiezen.

Allereerst maar de kosten van DEGIRO (in een later kopje nog meer daarover). Die zijn over het algemeen lekker laag. Dat bekent dus dat je meer geld overhoudt, en dus je rendement hoger is. Zeker over een aantal jaar zal dat optellen (door de rente op rente). Hierdoor is het voor beleggers die met een klein bedrag beleggen erg interessant. Immers, de kosten zijn vaak minimaal een X euro. Als je 100 euro inlegt, verlies je al direct X% aan rendement. Met lage (of geen) transactiekosten heb je daar natuurlijk minder last van.

Daarnaast werkt DEGIRO ook erg gebruiksvriendelijk. Het is heel makkelijk in gebruik, en maakt het beleggen een stuk makkelijker. Later in dit artikel neem ik je (visueel) mee hoe je dit platform kan gebruiken. Als je het niet helemaal begrijpt, kan je altijd nog contact opnemen met de klantenservice van DEGIRO.

Verder heb je volop mogelijkheden. Je bent niet gelimiteerd tot het beleggen in enkel Nederland of enkel Europa, maar je kan wereldwijd beleggen op beurzen over de hele wereld. Daarmee is er dus voldoende keuze.

Veilig beleggen bij DEGIRO

Veiligheid van je geld staat voor de meeste mensen ook hoog op het lijstje. Zo niet bovenaan. Je vertrouwt je geld immers toe aan een instantie, en dan wil je voorkomen dat je je beleggingen kwijt bent, mocht er iets mis gaan met DEGIRO.

Onderstaande voorbeelden gelden overigens niet voor koersdalingen of andere verliezen door beleggingen. Dat is op eigen risico, en hoort bij beleggen.

Beleggerscompensatiestelsel

Je beleggingen zijn veilig bij DEGIRO door het zogenaamde beleggerscompensatiestelsel.

Banken en beleggingsondernemingen zijn verplicht om het belegd vermogen van de klant te scheiden van hun eigen vermogen. Daardoor worden de beleggingen van klanten van DEGIRO in een ander bewaarbedrijf geplaatst. Mocht DEGIRO om een of andere reden failliet gaan, dan kan er niks gebeuren met de bestaande beleggingen.

Als een beleggingsonderneming als DEGIRO zich toch niet aan de regels houdt dan heb je nog recht op het beleggerscompensatiestelsel. Die vergoedt maximaal €20.000 per persoon per instelling, uitgevoerd door De Nederlandsche Bank (DNB).

Cash op je rekening

Bovengenoemde regeling geldt voor beleggingen, niet voor cash. Bij DEGIRO kan je echter geen cash op je rekening aanhouden. Dit omdat ze geen bankvergunning hebben. Banken mogen met het geld van klanten beleggen, en vallen door dat risico onder het depositogarantiestelsel.

DEGIRO is geen bank, en mag het geld van klanten dus ook niet gebruiken voor eigen investeringen. Het geld dat je naar DEGIRO stuurt, wordt geïnvesteerd in een geldmarktfonds. Hierdoor houdt het geen geld van klanten op de rekening.

Omdat dat wel een belegging is, en ook op naam staat, valt dit vervolgens weer onder het beleggerscompensatiestelsel.

Account aanmaken bij DEGIRO

Een account aanmaken bij DEGIRO is heel makkelijk en snel gedaan. Je gaat naar de website, klikt op ‘Open een rekening’ en volgt het proces.

Je zal gevraagd worden naar het land waar je woont, en kan vanaf daar een account aanmaken. Dit doe je door je e-mailadres op te geven en een gebruikersnaam en wachtwoord te verzinnen.

DEGIRO account aanmaken

Vervolgens krijg je een mail op je opgegeven e-mailadres om deze te bevestigen. Hier moet je nog wat gegevens over je woonadres invullen.

Daarna zal je je rekeningnummer moeten opgeven. Het is hierbij van belang dat je het rekeningnummer opgeeft waarvan je betalingen naar DEGIRO zal gaan maken.

Ook moet je nog een kopie van je identificatiekaart of paspoort doorgeven. Hiervan kan je gewoon een foto maken. Let wel op dat alle hoeken zichtbaar zijn en dat alles leesbaar is (met uitzondering van je BSN, die kan je doorstrepen).

Standaard of Custody profiel

Een veelvoorkomende vraag bij het aanmaken van een DEGIRO account: moet ik een standaard of custody account aanmaken?

Bij het registratieproces vraagt DEGIRO je wat voor een account je wilt aanmaken, met daar ook wat informatie over wat wat is. Omdat er toch nog altijd veel vragen over zijn, hier nog een uitleg over de profielen.

Ik moet wel zeggen dat de beste keuze verschilt per persoon. Jij moet de keuze maken wat voor jou werkt. Hieronder de uitleg van de verschillende accounts.

Verschillen standaard en custody account

Met een standaard (ook wel Basic/Active/Trader) account heb je een regulier account bij DEGIRO. Dat betekent dat je kan handelen in de bekende aandelen, obligaties, fondsen, ETFs. Wat je ook nog kan doen, is short gaan (speculeren op een prijsdaling) of handelen in sprinters, turbo’s en speeders.

Als beginner zijn die laatste mogelijkheden waarschijnlijk wat ingewikkeld. Zelf als gevorderde belegger kan het nog lastig zijn om die te begrijpen, laat staan of je er iets mee wilt gaan doen.

Met een custody account kan je geen gebruik maken van die laatst genoemde opties. Dus je kan alleen handelen in aandelen, obligaties, fondsen en ETFs. Nog een belangrijk puntje, met een custody account worden je aandelen niet uitgeleend.

Onder brokers is dat heel normaal om te doen, het uitlenen van je aandelen. Hier is altijd een risico aan verbonden, hoe klein ook. Maar met een custody account mitigeer je dat risico.

Met het uitlenen van je aandelen is ook geld te verdienen. Sommige brokers delen met de belegger in die winst, DEGIRO doet dat niet. Daarom betaal je voor een custody account wel wat, namelijk dividendkosten (€1 + 3% van het betaalde dividend). In het volgende stuk volgt wat meer informatie over de dividendkosten en kosten in het algemeen.

Kosten DEGIRO

Een speerpunt van DEGIRO zijn de lage kosten die het platform hanteert. In dit stuk wat meer over de kosten van beleggen bij DEGIRO.

Allereerst is het openen van een beleggingsrekening helemaal gratis. Ook betaal je geen ‘inactivity fee’ als je lang niks doet met je account. Daarvoor heb je dus geen kosten.

Lees ook: DEGIRO kosten & tarieven

Transactiekosten DEGIRO

DEGIRO hanteert transactiekosten voor het aankopen van aandelen, obligaties en andere effecten. Wel zijn ze daarin erg voordelig, zoals ze ook op diverse plekken op hun website duidelijk maken. Ook middels onderstaande vergelijking kan je zien dat DEGIRO toch wel voordelig is.

In deze PDF kan je nalezen wat de kosten zijn voor een account.

Kernselectie

DEGIRO heeft ook overzicht van ETFs die gratis zijn te verhandelen, daar betaal je dus geen transactiekosten voor. Dit is de kernselectie, en is terug te vinden in dit document.

Het gaat dus om ETFs, en niet om losse aandelen.

Gerelateerd: DEGIRO Kernselectie overzicht.

Valutakosten

Je kan ook te maken hebben met valutakosten. Je zal waarschijnlijk een rekening in euro’s openen bij DEGIRO. Als je vervolgens bijvoorbeeld op de Amerikaanse beurs gaat handelen in dollars, dan moeten de valuta’s omgezet worden, en dat kost wat geld. Bij DEGIRO heb je te maken met 0,25% valutakosten. Dit is al reeds verwerkt in de aan- en verkoopprijs.

Dividendkosten

Zoals ook al in een eerder stukje besproken, kan het zijn dat je dividendkosten betaalt. Hier heb je mee te maken met een Custody account. Als je een Standaard account hebt, heb je geen dividend kosten.

Qua kosten heb je te maken met €1 + 3% van het betaalde dividend, per keer. Als je dus van 3 fondsen een dividend per kwartaal ontvangt van in totaal € 3.000 euro, dan betaal je aan dividendkosten per jaar: 3 (fondsen) x 4 (kwartalen) x €1 + 3% * 3.000 = €102,-.

Voordat je €3.000 aan dividend per jaar krijgt, zal je ook wel een grote portefeuille hebben (€100.000 of meer), en de kosten dus relatief laag. Je krijgt hiervoor terug dat je aandelen niet worden uitgeleend.

Aansluitingskosten

Om te kunnen beleggen op beurzen, moet je daar een aansluiting op hebben. Bij DEGIRO is beleggen op de Euronext Amsterdam en Brussel gratis. Andere beurzen hebben aansluitingskosten van €2,50 euro per jaar, waarvan de kosten maandelijks worden verrekend. Ook moet je in sommige gevallen betalen om de real time koersen te kunnen volgen.

Hoe werkt DEGIRO

Nu je een account aangemaakt hebt op DEGIRO en een overzicht hebt van de mogelijke kosten, kan je al starten met beleggen via het platform van DEGIRO.

Omdat dit ook nog een moeilijke stap kan zijn, help ik je graag met wat afbeeldingen zodat je precies weet waar je moet zoeken en klikken. Dit doe ik door middel van het fonds VWRL, een populaire belegging onder passieve beleggers en ook onderdeel van de kernselectie.

DEGIRO inloggen

Ga naar de website van DEGIRO, en rechtsboven zie je de knop inloggen. Zoals op onderstaande afbeelding. Klik daarop, en je komt op de pagina waar je je gebruikersnaam en wachtwoord moet opgeven.

DEGIRO inloggen

Minimum bedrag

Je account kan je al verifiëren met een storting van €0,01. Er zit dus niet echt een minimum bedrag op.

Je moet je wel bedenken dat je hiermee niet kan handelen. Je kan immers niks voor kopen.

Om een bedrag te storten, klik je op ‘Geld in- & uitboeken’.

Geld storten

Daar verschijnt een scherm waarmee je geld kan storten op je rekening van DEGIRO. Dit kan je doen met iDeal of een overschrijving. Met iDeal kan je maximaal €50.000 per keer storten. Ook kan je hier jezelf weer uitbetalen.

Geld storten met iDeal

Belegging zoeken

Als je geld op je rekening hebt staan, is het tijd om een belegging te zoeken waarin je wilt beleggen. Zoals gezegd zal ik in dit voorbeeld VWRL gebruiken. Dit is een fonds die de hele aandelenmarkt probeert te volgen. Dit door middel van een fonds met aandelen in meer dan 3.000 bedrijven.

Je vindt dit fonds, en andere beleggingen, via de zoekfunctie. Deze vind je linksboven op de site. Je kan zoeken op de naam van het fonds, het ISIN (International Securities Identification Number) of Symbool (de afkorting van het fonds).

Je ziet in onderstaand voorbeeld overigens meerdere opties van VWRL. We kiezen voor de eerste, omdat die wordt verhandeld op Euronext Amsterdam (EAM) en die tot de kernselectie behoort (en dus geen transactiekosten heeft).

Fonds zoeken

Orders plaatsen

Als je op het fonds klikt, dan verschijnt een scherm met onder anderen de koers, data, het orderboek, verschillende documenten en de koop/verkoop knoppen.

Om een order te plaatsen, moet je op de groene koop knop klikken. Vervolgens verschijnt er een venster waarin je de order kan aangeven. Hier geef je aan wat voor een order (vaak is dat Limit Order), hoeveel stuks, de limietprijs (kijk daarvoor ook naar de Bied en Laat prijzen die erboven staan) en of je er een dagorder (dat die naar een dag verdwijnt) of doorlopende order (blijft staan totdat die wordt uitgevoerd) van wil maken.

Vervolgens moet je de order plaatsen, en er verschijnt een scherm met een overzicht van je order. Die moet je nog eens controleren en bevestigen. Zo makkelijk is het plaatsen van een order.

VWRL overzicht

Bestaande portefeuille overboeken

Heb je al een bestaand portefeuille bij een andere broker, en wil je overstappen naar DEGIRO? Dat is ook mogelijk.

Het is goed om te weten dat DEGIRO daarin de kosten niet vergoedt die je huidige bank in rekening brengt. Ook kost het €10 per regel voor het overboeken. Indien de portefeuille groter is dan €3.000, dan worden er geen kosten voor overboeking gerekend.

DEGIRO app

DEGIRO biedt ook een app aan. Dit kan makkelijk zijn als je bijvoorbeeld je portefeuille altijd wil kunnen bekijken, of als je wilt beleggen via je mobiel.

Voor de meeste mensen zal het makkelijker zijn om via een laptop of desktop te beleggen, omdat je een beter overzicht hebt van wat er allemaal voor keuze is.

Als je echter heel specifiek wilt beleggen, kan je dat ook via de beleggen app doen. Of als je bijvoorbeeld snel op nieuws wilt reageren. Zelf gebruik ik de app ook, maar doe dat eigenlijk vooral om af en toe te kijken hoe mijn portefeuille beweegt.

De app kan je downloaden via de App Store of Play Store.

DEGIRO app

Klantenservice ervaringen

De klantenservice van DEGIRO is erg makkelijk bereikbaar. Je kan ze mailen, bellen of zelfs een afspraak maken om langs te komen op hun kantoor in Amsterdam.

Je zou ze ook nog kunnen bereiken via social media kanalen als Facebook, Twitter en LinkedIn waar ze actief zijn. Aan de kanalen te zien, zijn ze vooral actief onder hun EU naam (DEGIROEU), de pagina’s speciaal voor de Nederlandse markt lijken minder actief.

Verder hebben ze ook nog een uitgebreide kennisbank waar je antwoorden vindt op vele vragen rondom DEGIRO.

Persoonlijk heb ik nog niet heel veel contact gehad met de klantenservice van DEGIRO. Van de spaarzame mailtjes die ik wel heb gestuurd, werd vaak op dezelfde (werk)dag nog een antwoord gegeven.

Is DEGIRO geschikt voor beginners?

Veel beginners zullen op zoek zijn naar een platform die niet al te ingewikkeld is om mee te werken en die lage kosten biedt.

Wat dat betreft voldoet DEGIRO zeker voor beginners. Het is erg gebruiksvriendelijk in gebruik, en is mooi laag in kosten. Al helemaal als je rekening houdt met de kernselectie, en misschien daar je beleggingsstrategie ook op maakt.

Bij het platform moet je wel zelf aan het werk gaan natuurlijk. Het is niet zo dat iemand voor jou beleggingen gaat bepalen. Daarvoor kan je beter terecht bij beheerd beleggen of vermogensbeheer. Maar daar betaal je ook helaas veel aan kosten voor.

Uiteindelijk kan het gerust gesteld worden dat DEGIRO geschikt is voor beginners die willen beginnen met zelf beleggen.

Lees ook: Beleggen voor beginners.

Conclusie DEGIRO review

Al met al ben ik uitermate positief over DEGIRO.

Het platform is, zoals al vaker gezegd, erg gebruiksvriendelijk en makkelijk in gebruik.

Het enige waar je misschien aan moet wennen, is om je beleggingsstrategie te bepalen. Hierdoor weet je waarin je wilt beleggen, en kost dat je een hoop tijd.

Als je bijvoorbeeld enkel in VWRL wilt beleggen en misschien obligaties, dan is het heel makkelijk om dat iedere maand even te doen. Dat zal je niet meer dan 5 minuten per maand kosten.

Verder zijn ook de kosten natuurlijk erg laag. Dit is handig, want zo blijft er meer geld over om te beleggen, waardoor je vermogen hoger is.

Heb je zelf ervaringen met DEGIRO? Deel ze hieronder. Ik ben benieuwd hoe deze broker je bevalt, of dat je misschien andere aanbevelingen hebt.

Of als je een account wilt aanmaken of meer informatie wilt vinden op de website van DEGIRO zelf, dan kan je daar met deze link terecht.

4.2/5 - (46 stemmen)

2 Comments

  1. H. Horsten Reply

    Welke stappen moet ik ondernemen als ik mijn totale rekening bij de Saxobank wil overhevelen naar een nieuwe rekening bij DEGIRO?

Write A Comment