DEGIRO is een broker die zichzelf graag in de markt zet als de goedkoopste broker. In dit artikel geef ik je meer informatie over de kosten en tarieven bij DEGIRO, waarmee je kan besluiten of DEGIRO daadwerkelijk een goede broker is met lage of de laagste kosten.

Ook wat meer informatie over het belang van kosten en tarieven bij beleggen, hoe veel invloed die kunnen hebben op je uiteindelijke resultaat.

Mocht je nog geen account hebben bij DEGIRO, dan kan je die aanmaken via DEGIRO.nl.

Overzicht DEGIRO kosten en tarieven

Afhankelijk van de producten waar je in wilt beleggen of handelen (denk bijvoorbeeld aan aandelen, ETF’s, opties of hefboomproducten) heb je te maken met verschillende kosten.

Omdat ik op deze site vooral rekening houd met beginnende beleggers, ga ik er van uit dat je op zoek bent naar kosten met betrekking tot het beleggen in aandelen en ETF’s.

Vergelijking kosten aandelen

DEGIRO aandelen kosten tarieven

DEGIRO zelf heeft een vergelijking op hun site staan waar ze het kopen van aandelen vergelijken met andere brokers. Zoals je ziet, is DEGIRO hier de goedkoopste.

Dat gezegd hebbende, zijn er wel een aantal kanttekeningen te plaatsen. Zo gaat dit meestal over relatief kleine bedragen (hoewel 50.000 euro KPN aandelen wel veel geld is). Stel je bent bijzonder vermogend, en wilt voor 500.000 euro aan ASML aandelen kopen, dan ben je bij Lynx 45 euro kwijt aan transactiekosten. Bij DEGIRO kost je dat ruim 3 keer zo veel.

Vergelijking kosten ETF’s

DEGIRO ETF kosten tarieven

Bij ETF’s zijn de kosten voor DEGIRO al helemaal laag. Het maakt de broker daarom bijzonder interessant als indexbelegger.

De ETF’s die je in de Kernselectie van DEGIRO kan vinden, hebben geen transactiekosten. Daar kan je uiteraard een hoop geld mee besparen.

Mocht je graag een overzicht inzien van alle kosten die DEGIRO heeft, dan kan je in het tarieven overzicht van ze kijken. Die vind je hier.

Hoe kan DEGIRO zo voordelig zijn?

De vraag die dan misschien naar boven komt, is hoe een broker als DEGIRO nou zo goedkoop kan zijn in tegenstelling tot andere brokers.

In eerste instantie is het vaak voordeliger dan banken, omdat beleggen de ‘core-business’ is van brokers. Voor banken is dat meer een bijzaak. Banken halen liever vermogende klanten binnen voor wie zij kunnen beleggen, en dus niet dat mensen makkelijk en goedkoop zelf kunnen beleggen.

Verder zijn online brokers meer in opkomst, en door het internet kunnen we natuurlijk veel meer en makkelijker beleggen. Toegang tot de markt heb je op die manier al snel, wat bespaart in kosten.

Daarnaast zijn de koersen van DEGIRO (met uitzondering van de beurzen in Amsterdam, Brussel, Lissabon, Parijs en Frankfurt) met 15 minuten vertraagd (en niet allemaal gratis).

Als laatste, en waarschijnlijk de belangrijkste, is dat je met een regulier account bij DEGIRO je aandelen uitgeleend kunnen worden door de broker zelf. Met het uitlenen van die aandelen verdient de broker geld.

Je kan ervoor kiezen dat je aandelen niet uitgeleend worden, dan kies je voor een zogenaamd ‘Custody-account’. Daarbij heb je wel te maken met extra kosten bij betalingen van dividend of coupons. Namelijk 1 euro + 3% van het dividend en 1 euro + 0,1% van coupon (beiden maximaal 10%).

Belang van lage kosten bij beleggen

Om ook nog maar even stil te staan bij het belang van lage kosten. Op de korte termijn kan je denken dat die 1% aan extra kosten weinig verschilt maakt, maar op de lange termijn gaat dit veel invloed geven.

Als je in plaats van 7% rendement (gemiddeld rendement bij beleggen) daardoor 6% rendement verdient, scheelt dat na 1 jaar dus 1%.

Na twee jaar heb je 1.07 * 1.07 – 100% = 14,49% (en dus niet 14%). Dat is het effect van rente op rente. Bij 6% rendement, heb je na twee jaar 12,36% rendement. Na 2 jaar ligt dat verschil dus nog niet echt uit elkaar.

Na 20 jaar beleggen met 10.000 inleg, heb je met 7% rendement bijna 39.000 aan totaal. Bij 6% is dat 32.000. Op de lange termijn ga je dus grote verschillen zien in het behaalde totale rendement, door kleine verschillen in rendement per jaar.

Lees ook: Verschillende soorten kosten bij beleggen.

Beste broker van Nederland?

Al met al is DEGIRO een erg goedkope broker, waarschijnlijk de goedkoopste broker van Nederland. Of het daarmee ook de beste broker is, is lastig te bepalen. Feit is wel dat DEGIRO erg in trek valt bij al haar klanten, en ook ikzelf ben erg te spreken over het platform.

Zeker voor beginnende beleggers zijn lage vaste kosten erg aantrekkelijk. Door de lage kosten bij DEGIRO is deze broker daarmee ook erg aantrekkelijk. Al helemaal als je zonder transactiekosten terecht kan, bijvoorbeeld door een ETF als VWRL aan te kopen.

Uiteraard zijn er verschillende brokers waar je verder nog uit kan kiezen. Brokers vergelijken kan je vaak goed zelf doen. Als je vooral op de kosten let, dan is DEGIRO waarschijnlijk wel de beste keuze voor jou.

Je kan hier een account aanmaken bij DEGIRO, en eventuele welkomstacties bekijken.

Lees ook: DEGIRO review

4/5 - (1 stemmen)

Write A Comment