Alles wat je moet weten over de DEGIRO Kernselectie. Met de Kernselectie van DEGIRO heb je de mogelijkheid om echt gratis te beleggen. Fondsen die tot deze selectie behoren, hebben namelijk geen transactiekosten.

Veel op deze website gaat over beleggen, rendement en kosten. DEGIRO komt vaak terug als een uitstekende partij om bij te beleggen. Groot voordeel is dat het platform erg gebruiksvriendelijk is en de kosten laag zijn.

Zie ook: DEGIRO review.

Een manier om de kosten nog lager te houden, is door gebruik te maken van de Kernselectie die DEGIRO aanbiedt. In dit artikel vertel ik je meer over de Kernselectie. Wil je starten met beleggen? Wees je ervan bewust dat beleggen risicovol is.

Nog geen klant bij DEGIRO? Kijk hier voor het aanmaken van een account.

Wat is DEGIRO Kernselectie?

DEGIRO Kernselectie is een selectie van ETF’s die je kan verhandelen zonder daar transactiekosten voor te betalen.

Doordat je geen transactiekosten betaalt, kan je flink meer rendement behalen.

Dit omdat de transactiekosten vaak opgebouwd zijn als een vast bedrag + een percentage van de inleg.

Je kan je voorstellen dat dit vaste bedrag relatief veel is als je met weinig geld belegt. Als je elke maand 100 euro belegt en je moet daarover iedere keer 5 euro transactiekosten betalen, dan is dat al weer 5% rendement die je kwijt bent. Iedere maand weer.

Op deze site maak ik in diverse berekeningen gebruik van een gemiddeld rendement met beleggen van 7%. Als dat al volledig opgaat aan transactiekosten, houd je niet veel meer over.

Mede daarom is de DEGIRO Kernselectie zo populair en interessant.

Voorwaarden geen transactiekosten bij de Kernselectie

De Kernselectie biedt dan wel ‘gratis beleggen’ aan, maar er zitten wel diverse voorwaarden daar aan. Het is goed om die te weten voordat je direct start met het opkopen van alle mogelijkheden.

Hieronder nog even een uitleg van de voorwaarden. Omdat de lijst in de toekomst misschien wat aangepast kan worden, is het ook goed om die lijst zelf nog even erbij te pakken.

Eenmaal per maand per ISIN

Zo is een eerste voorwaarde dat je per ISIN-code per maand eenmalig een transactie uit mag voeren die gratis is.

Dus als je een fonds A koopt wat in de Kernselectie staat, dan betaal je daar geen transactiekosten voor. Als je in dezelfde maand ook een fonds B aankoopt (die ook in de Kernselectie staat), dan betaal je daar ook geen transactiekosten over.

Besluit je echter om in diezelfde maand nog eens extra bij te kopen van fonds A, dan kan het zijn dat je transactiekosten moet betalen. Dit is afhankelijk van de richting en de waarde. Is het in dezelfde richting (dus ook een koop) en koop je voor meer dan 1000 EUR/USD, dan betaal je geen transactiekosten.

Gratis in dezelfde richting

Een volgende voorwaarde, die al even kort genoemd is in het stukje hierboven, is dat de transactie in dezelfde richting uitgevoerd moet worden.

Je kan natuurlijk aandelen kopen als je meer wilt hebben, of verkopen als je er minder van wilt hebben.

Mocht je wederom besluiten om het fonds A te kopen in een nieuwe maand. Dan is deze gratis, want die valt in de Kernselectie van DEGIRO.

Een paar dagen daarna bedenk je dat je eigenlijk nog wel wat aandelen van fonds A wilt hebben, dus je koopt er nog een paar. Omdat dit in dezelfde richting is, betaal je hier geen transactiekosten over mits de waarde 1.000 EUR/USD of meer is.

Besluit je om vervolgens wat aandelen van fonds A (in diezelfde maand) te verkopen, dan dien je het wel transactiekosten voor te betalen. Dit omdat je in de andere richting handelt.

Als je uiteindelijk weer besluit om aandelen in fonds A te kopen, dan moet je ook hier weer transactiekosten over betalen. Want je handelt in die maand niet in dezelfde richting.

ETF’s in de Kernselectie

De fondsen in de DEGIRO Kernselectie zijn ETF’s. Doe je aan indexbeleggen of ETF beleggen, dan is dit natuurlijk ideaal voor je.

Op de site van DEGIRO vind je de volledige lijst. Hier vind je zo’n 200 ETF’s die je kan kopen zonder transactiekosten. In die lijst zie je de ISIN-code, het product, de valuta en de beurs.

Wat misschien makkelijker is, is om te kijken in je DEGIRO account. Ga links in het menu naar ‘Trackers (ETFs)’ en kies voor Trackers Gratis.

Voor alle fondsen geldt dat ze verhandeld worden in de euro. Dat is mooi, want zo hoef je ook geen valutakosten te betalen als je met een euro-rekening handelt.

Verder zie je dat er gebruik wordt gemaakt van drie beurzen:

  • Xetra
  • Euronext Amsterdam
  • Euronext Paris

Daarbij is het goed om te weten dat de Xetra beurs op DEGIRO standaard 15 minuten vertraging heeft in de koers. Tegen betaling kan je zorgen dat je daar de live koers van krijgt, maar dat hoeft natuurlijk niet. De Euronext beurzen zijn wel live.

Een ETF die behoort tot de Kernselectie is bijvoorbeeld VWRL, een populair fonds onder indexbeleggers. Verder kan je ook beleggen in fondsen zoals de AEX, S&P 500, NASDAQ, obligaties en veel meer.

Duurzame fondsen

Beleggers zijn ook steeds vaker op zoek naar duurzame fondsen, en ook die kan je vinden in de DEGIRO Kernselectie.

Een voorbeeld daarvan is de iShares Dow Jones Global Sustainability (IGSG, ISIN-code: IE00B57X3V84).

Dit is een fonds die wereldwijde ondernemingen in de portefeuille heeft die op basis van economische, milieugebonden en maatschappelijke kernmerken zijn geselecteerd. Tevens zouden ze een leiderspositie hebben op het gebied van duurzaamheid.

Vooralsnog lijkt dat het enige fonds dat gericht is op duurzaamheid en in de DEGIRO Kernselectie te vinden is. Of ik heb iets gemist.

Een ander fonds is misschien WisdomTree Natural Gas (ISIN: GB00B15KY104), hoewel die de laatste 10 jaar een geannualiseerd rendement van -28,85% (!) heeft.

Let op de ISIN codes + beurzen

Het is van groot belang om goed te letten op de ISIN codes en de beurzen. Enkel die tot de Kernselectie behoren, kan je zonder transactiekosten aanschaffen.

Zo zie je in onderstaande afbeelding dat een fonds als VWRL op diverse beurzen wordt verhandeld. Enkel de EAM (Euronext Amsterdam) behoort tot de Kernselectie. De andere beurzen (SWX, Zwitserland; LSE, Londen; MIL, Milaan) verhandelen wel hetzelfde fonds, maar daar betaal je wel transactiekosten over.

Ook is het goed om even dubbel te checken of je de juiste ISIN-code gebruikt. Die zijn allemaal best wel lang, en het kan zijn dat er net wat andere cijfers instaan. Zorg dus dat die overeenkomt met wat je bij DEGIRO kan kiezen.

Hoe vind ik de DEGIRO Kernselectie?

Je kan de Kernselectie dus vinden in een PDF document, maar het is makkelijker om ze op het handelsplatform van DEGIRO zelf te bekijken, zoals in onderstaande afbeelding. Op die manier kan je al direct doorklikken naar het juiste fonds op de juiste beurs, waardoor je zeker weet dat je de goede te pakken hebt.

Kosten van ETFs

Het is goed om je te beseffen dat je op deze manier bespaart op transactiekosten. Er kunnen nog andere kosten aan verbonden zijn waardoor je niet helemaal gratis belegt.

Bijvoorbeeld de lopende kosten die elke ETF wel heeft. Dit zijn de kosten voor het beheer, aankoop en onderhoud van de ETF. Bij indexfondsen zijn die over het algemeen gelukkig wel laag, wat een van de voordelen van indexbeleggen is.

Om te bepalen wat de kosten van een specifiek fonds zijn, kan je naar de site van de aanbieder van het fonds gaan om te kijken wat de kosten zijn. Of via een site als Morningstar het fonds opzoeken.

Via DEGIRO kan je ook het Key Investor Information Document (KIID) aanvragen. Dat doe je door bij het desbetreffende fonds (hieronder VWRL als voorbeeld) naar het tabblad documenten te gaan. Hier vind je Nederlandstalige documentatie.

Zo kan je in het document van VWRL de volgende kosten zien, waardoor je dus weet dat je te maken hebt met 0,22% lopende kosten.

Je hoeft deze kosten niet aan je broker te betalen, maar die worden verrekend in de koers.

Conclusie DEGIRO Kernselectie

Al met al is beleggen via de Kernselectie natuurlijk een heel mooi iets voor de meeste beleggers.

Zeker voor beleggers die met wat minder geld beleggen, kan het besparen op transactiekosten aanzienlijk schelen in het uiteindelijke rendement.

Wel is het goed om op te letten dat je het juiste fonds op de juiste beurs hebt gekozen, en dat je op de hoogte bent van de voorwaarden die DEGIRO stelt.

Beleg je enkel in aandelen van individuele bedrijven, dan heb je helaas niks aan de Kernselectie. Die zijn enkel van toepassing op ETFs. Al is DEGIRO als broker natuurlijk daarin ook erg voordelig, en een goede manier om goedkoop te beleggen.

Write A Comment