Beleggen kan je doen met allerlei verschillende risicoprofielen. Iets waar veel mensen altijd naar zoeken, is om zo risicoloos mogelijk te beleggen of om te beleggen met zoveel mogelijk rendement. Beide zijn moeilijk te voorspellen. Maar in dit artikel bespreken we de mogelijkheden om defensief te beleggen.

Wat is defensief beleggen?

Defensief beleggen is erop gericht om zo min mogelijk geld te verliezen. Dit doe je door een laag risicoprofiel te kiezen.

Nadeel hierbij is dat je rendement ook lager zal zijn. Tot op een zekere hoogte zijn risico en rendement namelijk aan elkaar gelinkt.

Defensief beleggen kan echter wel gewoon een hele goede optie zijn. Bijvoorbeeld als je belegt als aanvulling op je pensioen en dat al over een paar jaar is. Op die manier is de kans kleiner dat je veel van je ingelegde geld verliest.

Met defensief beleggen kan je ook wel gewoon rendement behalen. Je winst zal echter minder groot zijn dan bij vormen met risico. Grootste voordeel is dat je verlies ook minder zal zijn dan andere vormen met hoger risico.

Waar kan ik zo beleggen?

Defensief beleggen kan je bij elke broker wel doen. Als je zelf belegt dan kan je bepaalde effecten kiezen die een minder groot risico hebben. Hierover later meer.

Als je je beleggingen uitbesteedt, dan kan je vaak een risicoprofiel kiezen. De naam verschilt per aanbieder, maar er zijn altijd wel vormen te vinden waarbij je minder risico loopt. Vraag dit altijd na bij je aanbieder als je ervoor kiest om je beleggingen uit te besteden. Let hier ook goed bij op dat ‘Zeer defensief’ niet een afgesproken profiel is, iedere aanbieder interpreteert dit op zijn eigen manier.

Wat zijn defensieve beleggingen

Als we aan defensieve beleggingen denken, dan kom je al snel uit bij obligaties. En dan met name staatsobligaties van landen zoals Nederland, Duitsland of Amerika.

De reden dat dit zulke veilige beleggingen zijn, is dat deze landen altijd wel hun schulden kunnen betalen. Dit hebben ze in het verleden gedaan, en in de toekomst zullen ze dat ook wel doen. Maar ook hier hangt natuurlijk wel een risico aan. Denk maar eens aan staatsobligaties van landen zoals Griekenland, die na de kredietcrisis niks meer waard waren.

Het is de makkelijkste manier om je portefeuille defensiever te maken. Bijvoorbeeld door 50% of meer in obligaties te hebben. Sommige defensieve beleggers werken ook wel met 90% in obligaties.

Soms worden aandelen ook wel als defensief gezien. Bijvoorbeeld als je een goede spreiding hebt, doordat je aan indexbeleggen doet bijvoorbeeld (in de AEX, Dow Jones, of S&P 500). Daar zit minder risico aan dan als je in 1 specifiek bedrijf belegt.

Ook zijn er andere vormen van beleggingen die wel als defensief beschouwd kunnen worden. Eentje daarvan is bijvoorbeeld goud. Goud stijgt vaak in prijs als de prijs van aandelen dalen. Als je portefeuille dus uit aandelen en goud bestaat, dan kan goud het verlies van aandelen mogelijk opvangen. Verder kan je ook denken aan beleggingen in bijvoorbeeld vastgoed, die ook vaak net wat anders bewegen dan de markt in het algemeen.

Past defensief beleggen bij mij?

Afhankelijk van je doel met betrekking tot beleggen, kan defensief ook goed bij jou passen. Dit is vooral interessant als je het niet trekt als je veel verlies lijdt op de beurs. Bijvoorbeeld omdat je dan moeilijk kan slapen, of omdat je het geld over een tijdje nodig hebt.

In dat geval is het een prima idee om te kiezen voor een wat defensievere beleggingsstijl. Daar is natuurlijk ook niks mis mee. Het hangt geheel af van wat je doel is en wat je kan hebben.

Maakt een hoger risico je niet zoveel uit, en kan je leven met een verlies van 50% in een jaar tijd? Omdat je weet of verwacht dat het over een aantal jaar dan toch weer goed komt? Dan ben je waarschijnlijk een offensieve belegger. Die zitten vooral in aandelen. Als je daartussen zit, ben je een neutrale belegger en zal je in zowel aandelen als defensievere producten zoals obligaties zitten.

Lees ook: Offensief beleggen.

Verschillende profielen

Hoewel er op het moment geen vaste definitie is van defensief beleggen, of van andere profielen, kan je wel enigszins onderscheid maken tussen de profielen.

Defensief beleggen is dus gefocust op het behouden van vermogen met liever erg weinig risico.

Er zijn ook mensen voor wie dit helemaal niet geldt, en die op zoek willen naar hoge rendement (en de daarbij hoge risico’s). Zij zijn op zoek naar offensieve beleggingen. Dit kunnen speculatieve producten zijn (denk bijvoorbeeld aan cryptomunten) of bijvoorbeeld alles in (groei)aandelen.

Daartussen is ook nog een ander profiel wat je vaak terugziet, en dat is het neutrale profiel. Die zijn niet op zoek naar het hoogste risico en rendement, maar willen over een lange termijn wel een leuk rendement ontvangen. Zo kan je bijvoorbeeld voor 60% in aandelen zitten en 40% in obligaties, om maar een voorbeeld te noemen.

Zoals ook al eerder genoemd, of defensief beleggen ook iets voor jou is, hangt geheel af van je eigen wensen en je persoonlijkheid. Voordat je begint met beleggen is het wel goed om te weten naar wat voor een soort profiel je streeft, zodat je weet waar je aantoe bent.

Write A Comment