De interesse naar cryptomunten en het kopen van cryptomunten neemt met de jaren steeds meer toe. Ook (beginnende) beleggers zijn op zoek naar manieren om cryptomunten te kopen en daar rendement mee te halen. Bedrijven lijken steeds meer in te stappen op cryptocurrency’s, door bijvoorbeeld aan te bieden aan de beleggers bij bijvoorbeeld een bank.
Ongetwijfeld heb je ook interesse in cryptomunten, en lees je daarom dit artikel. In dit artikel wil ik je graag op weg helpen in de wereld van cryptovaluta. In het artikel zal je leren wat de munten zijn, waarom mensen ze kopen, hoe het in een beleggingsstrategie kan passen en natuurlijk hoe en waar je ze kan kopen.
Inhoudsopgave
Wat zijn cryptomunten?
Cryptomunten is een verzamelnaam voor de digitale valuta die gebaseerd zijn op cryptografie. Goed om te weten is dat cryptomunten geen daadwerkelijke munten (fysieke munten) zijn, maar digitaal.
Bitcoin was de eerste succesvolle cryptomunt, en geniet ook de meeste naamsbekendheid. Lees bijvoorbeeld dit artikel over beleggen in Bitcoin. Naast de Bitcoin bestaan er nog duizenden andere cryptomunten. Andere bekende namen zijn bijvoorbeeld Ethereum, Ripple, of Litecoin (ook wel alt-coins genoemd).
Cryptomunten zoals Bitcoin hebben in hun software beschreven hoeveel munten er maximaal kunnen zijn (in het geval van Bitcoin 21 miljoen). Het is daarmee een schaars product, wat mede de reden zal zijn voor de prijsstijgingen. Verder zit de waarde hem in het feit dat je de digitale valuta over het netwerk kan versturen naar elkaar, zonder tussenkomst van een derde persoon (bijvoorbeeld een bank).
Hoe werken cryptomunten?
Cryptocurrencies zijn gebaseerd op de blockchain technologie. Dit is de naam voor de techniek achter de Bitcoin. Het is in feite een digitaal logboek waarin alle transacties worden bijgehouden.
Iedereen heeft hetzelfde logboek, en bij nieuwe transacties wordt het logboek samen met de andere gebruikers geüpdatet. Het werkt dus door het samenwerken van de personen op het netwerk, en niet door een bank of andere derde organisatie.
Wat verder interessant is aan deze technologie, is dat het allemaal openbaar is. Iedereen kan alle transacties inzien. Bijvoorbeeld via de Blockchain Explorer.
Iedere munt heeft in principe zijn eigen functie. De Bitcoin werkt zoals hierboven beschreven, maar andere munten kunnen zelf net wat andere functies bepalen of toevoegen. Zo hebben ze allen hun eigen ‘use-case’.
Waar komt de hype vandaan?
Door de enorme koersstijgingen van cryptomunten, met name die van Bitcoin (die zie je vooral vaak in het nieuws dus reageert men erop) hebben de cryptomunten enorm veel hype gegenereerd.
Waar in 2011 de munt werd verhandeld voor rond de $1, heeft het in 2021 een waarde van $60.000 bereikt. Door die parabolische groei willen meer en meer mensen profiteren of meeliften op het succes van de cryptomunten. Dat zagen we eerder al in 2013 (toen de munt $1.000 behaalde) en 2017 (toen de munt $20.000 behaalde).
De (media)hype komt dus vooral voort uit het feit dat de prijzen gigantisch zijn gestegen. Daarnaast is het zo dat steeds meer bedrijven of werken met de technologie, of aan het inventariseren zijn om het te gaan gebruiken, of het bijvoorbeeld als betaalmiddel al accepteren. Door die adoptie lijkt het dat cryptomunten ‘here to stay’ zijn. En daardoor willen steeds meer mensen investeren in crypto’s.
Cryptomunten kopen als onderdeel van beleggingsstrategie
Meer en meer beleggers willen ook kunnen profiteren van de koersstijgingen van de cryptomunten, en besluiten om het toe te voegen aan hun beleggingen.
Mocht je de afgelopen jaren hebben besloten om cryptomunten te kopen, dan zal je zeggen dat het een hele goede strategie is geweest. Of het in de toekomst ook weer zoveel rendement oplevert, valt natuurlijk nog te bezien.
Hoe dan ook, mocht je er ook over nadenken om cryptomunten te kopen als onderdeel van je strategie, houd er dan rekening mee dat de prijs van de munten erg volatiel is. Schrik niet als je verschuivingen van 10% of meer per dag ziet.
Om die reden besluiten veel beleggers om een klein gedeelte (1-10%, afhankelijk van het risico wat je wilt nemen) te beleggen in cryptomunten. Op die manier zal je niet veel verliezen als alles daalt, maar kan je wel mee profiteren als het weer hard stijgt.
Er zijn twee manieren om te profiteren van cryptomunten:
1. Handelen in cryptomunten
Allereerst kan je ervoor kiezen om actief te gaan handelen in cryptovaluta. Net zoals je kan handelen in aandelen, kan je ook handelen in cryptomunten. Dit doe je op speciale crypto exchanges.
Er zijn voldoende strategieën uit de reguliere markt (denk bijvoorbeeld aandelen of forex markt) die men gebruikt om te handelen in cryptomunten. Let wel, dit is een actieve manier van beleggen. Mocht dat niet in je straatje passen, kan je altijd nog gewoon de munten vasthouden zonder iets te doen.
2. Profiteren van prijsstijgingen & staking
De tweede methode is precies dat, het vasthouden van de munten (HODL in cryptotermen) en hopen op een verdere stijging van de koersen.
Daarnaast zijn er ook diverse munten die gebaseerd zijn op het ‘Proof of Stake’ mechanisme. Daarbij heb je geen miners nodig die de transactie valideren, maar doet iedereen dit die zijn munten ‘staket’. Hiervoor ontvang je een vergoeding, vaak in de vorm van de munt zelf. Het rendement hierop verschilt, maar is vaak al snel zo’n 4-6% per jaar. Leuk verdienen dus, door niks te doen.
De video hieronder geeft je wat meer informatie over het staken van cryptomunten:
Zo kan je cryptomunten kopen
Goed, nu weet je ongeveer wat cryptomunten zijn en dat ze prima in een beleggingsstrategie kunnen passen. Maar hoe kan je ze kopen?
Cryptomunten kopen doe je via een crypto broker of exchange (bijvoorbeeld via de app die ze aanbieden). Internationaal zijn er vele exchanges te vinden, maar er bestaat ook gewoon een Nederlandse exchange: Bitvavo. Het is tevens de goedkoopste in Nederland om crypto te kopen. Je kan er handelen in veel verschillende munten.
Nederlandse exchange
Aanmelden gaat heel makkelijk. Via deze link kan je je aanmelden & krijg je een welkomstbonus.
Na het aanmelden bij de exchange en het verifiëren van je account kan je cryptomunten kopen. Dit kan je bijvoorbeeld doen door te betalen met iDeal, maar een overboeking of Bancontact werken bijvoorbeeld ook.
In het overzicht zie je de munten die je hebt, de waarde daarvan, en de munten die je kan kopen. Het platform spreekt heel erg voor zich, en is dus makkelijk in gebruik. Ga naar een pagina van een munt, en daar kan je heel makkelijk een munt kopen (of verkopen).
Internationale exchange
De Nederlandse exchange is voor vele mensen al gewoon goed om te beginnen. Wil je echter meer keuze uit diverse munten, dan kan je uiteraard ook bij een andere exchange terecht. Een van de bekendste en grootste daarin is Binance.
Binance is een internationale exchange, oorspronkelijk uit China maar daar weggegaan door diverse reguleringen. Het hoofdkantoor zit nu op de Kaaiman Eilanden. Het heeft honderden, zo niet duizenden verschillende munten die gekocht kunnen worden.
Ook hier kan overigens betaald worden met iDeal, maar daar zitten nog wel wat transactiekosten bij.
Zo bewaar je de cryptomunten
Het bewaren van cryptovaluta doe je in een zogenaamde crypto wallet. Zie het als je digitale portemonnee.
Je kan de munten bewaren op de exchange zelf, bij alle exchanges vind je eigenlijk wel een wallet waar je de munten in kan bewaren. Het grote nadeel hiervan is dat ze bij een eventuele hack van de exchange verloren kunnen gaan.
Je kan er daarom ook voor kiezen om de munten in een eigen wallet te bewaren. Dit kan een wallet zijn die je zelf hebt aangemaakt via een website als MyEtherWallet (een mobiele of web wallet), maar een veiligere optie is een hardware wallet zoals de Ledger of Trezor.
Met een eigen wallet heb je zelf alles in hand. Dus de public key (je adres) en de private key (je wachtwoord). Op een exchange heb je de private key niet, en heb je dus niet de volledige controle over je eigen munten.
Welke crypto kopen?
Als je weet dat je cryptomunten wilt kopen, moet je ook nog bepalen welke cryptomunten je wilt kopen.
Wat de beste munten zijn om te kopen is net zo onvoorspelbaar als het kiezen van de beste aandelen. Het valt niet aan te wijzen welke crypto je moet kopen. Anders zou iedereen dat gewoon doen, en valt er misschien geen winst meer te behalen (er van uitgaande dat ‘winst’ je doel is).
Uiteindelijk zal het een keuze zijn op basis van het (extra) risico wat je wilt nemen. Munten die redelijk onbekend zijn hebben misschien meer de kans om 100x meer waard te worden. Maar ook net zo goed kans om waardeloos te worden.
Wil je cryptomunten kopen, maar een relatief veilige optie kiezen, dan is het wellicht slim om je eens in de bekende munten te verdiepen en die te kopen. Denk daarbij dus aan Bitcoin, Ethereum, Ripple, Cardano, Litecoin, Polkadot (of andere munten die hoog in de top qua market cap staan).
Uiteindelijk zal je toch echt zelf moeten bepalen wat je wilt kopen. Verdiep je daarom eens in de verschillende munten en lees je in over de use-cases die ze bieden.
Lees ook: TOP 10: welke crypto kopen?
Verkopen voor winst?
Wat je ook moet afvragen, is wat je uiteindelijk doel is. Ga je de munten weer verkopen bij een bepaald rendement, of is het alleen maar even om te kijken of je het interessant vindt.
Het hebben van een duidelijk doel is waarschijnlijk een goede keuze. Dus bijvoorbeeld dat je een X percentage verkoopt zodra je X procent rendement hebt behaald.
Uiteraard kan je natuurlijk ook beleggen in cryptomunten om ze vervolgens lang vast te houden, met de hoop om ze in waarde te zien verdubbelen, verdrievoudigen, verviervoudigen, etc.
Wat je ook doet, bedenk van te voren wat je wilt. Als je ze wilt kopen om er een beetje mee te spelen kan dat natuurlijk ook gewoon.
Let op de risico’s
Uiteindelijk is het ook goed om bekend te zijn met de risico’s die het beleggen in cryptomunten met zich mee brengen.
Allereerst is de cryptomarkt nog altijd redelijk jong en erg volatiel. De prijzen kunnen dus alle kanten opschieten. Voor vele mensen klinkt dit erg interessant, omdat ze denken dat de prijs dus hard omhoog zal gaan. Maar het betekent dus ook dat de prijs hard kan dalen. En als iets 90% gedaald is, moet het weer x10 gaan om op de originele waarde te komen.
Daarnaast is het natuurlijk ook zo dat niemand echt weet waar de cryptomarkt over een jaar of 10 staat. De optimisten zal je horen zeggen dat alles tegen die tijd op de blockchain gedaan wordt, de pessimisten zijn ervan overtuigd dat het allemaal een piramidespel is. Maar niemand weet wat er gaat gebeuren met crypto, en hoeveel het allemaal eigenlijk waard is.