Beleggen in crypto lijkt tegenwoordig iedereen te doen. Als je niet meedoet, lijkt het misschien wel alsof je de boot mist. Mede daarom stappen steeds meer mensen in (wat niet per se een goede reden is om dat ook te doen). Hierdoor zijn er veel beginners in de wereld van crypto.
Middels dit artikel gaan we in op het crypto beleggen voor beginners. Ben je nieuw in de cryptowereld, dan kan dit wel eens een heel handig artikel voor je zijn. Hieronder vind je de inhoudsopgave van het artikel, waar je direct naar een stukje kan navigeren. Hoewel het ook aan te raden is om bij het begin te beginnen.
Inhoudsopgave
Wat is crypto?
Allereerst is het goed om te begrijpen waar je in belegt. Dat geldt dus ook voor crypto.
Cryptocurrencies zoals die bekend zijn geworden, zijn digitale munten/tokens die je kan hebben. De bekendste crypto is Bitcoin, die in 2008 het leven zag.
Bitcoin is de naam van een cryptomunt die gebaseerd is op de blockchain technologie, de technologie achter de crypto’s. Middels de blockchain technologie kunnen transacties op een netwerk uitgevoerd worden (bijvoorbeeld het Bitcoin netwerk) die openbaar zijn voor iedereen en door iedereen gecontroleerd en geverifieerd worden.
Waar je bij je bank te maken hebt met een centrale organisatie die de transacties controleert en verifieert, heb je met blockchain te maken met een decentrale organisatie. De mensen van het netwerk (in het geval van Bitcoin, de ‘miners’) controleren de transacties. Daarnaast zijn de transacties in de Blockchain allemaal terug te vinden. Heel erg transparant dus.
Een snelle uitleg vind je ook in de (Engelstalige) video hieronder.
Waarom beleggen in crypto?
Cryptomunten zoals Bitcoin en Ethereum hebben de afgelopen jaren al gigantische prijsstijgingen gezien. Velen denken daarom dat ze wellicht al de boot hebben gemist. Anderen zien nog wel voldoende kansen.
Waarom zou je als beginner nog willen beleggen in cryptocurrency? Hieronder een paar voor- en tegenargumenten.
Crypto kan ooit standaard worden: Hierboven werd al eerder wat geschreven over de Blockchain technologie. Het is vooral de technologie die interessant is. Mocht het ooit gebeuren dat die technologie in het dagelijks leven gebruikt gaat worden (voor bijvoorbeeld financiële infrastructuur), dan is het ook aannemelijk dat de koersen van de cryptomunten toenemen.
Vergelijk het wat dat betreft met een groei-aandeel, alleen dan nog extremer. Als het zover komt dat crypto gebruikt wordt in het dagelijks leven (net zoals we dat nu hebben met bijvoorbeeld internet), kan het interessant zijn om hierin te beleggen.
Crypto’s zijn erg speculatief: Daaruit volgt direct een tegenargument voor het beleggen in crypto, het blijft vooralsnog erg speculatief. ‘Wat als’ is iets wat vaak gebruikt wordt, maar hoeft natuurlijk helemaal niet uit te komen. Hedendaags (2021) zijn er nog niet zoveel toepassingen voor crypto’s als men wellicht had gehoopt. Maar wellicht is dat wel zo met alle disruptieve innovaties, die hebben tijd nodig om zich te ontwikkelen.
Door dit speculatieve karakter zijn ze enorm volatiel: Een ander tegenargument is ook dat de koersen van cryptomunten erg volatiel zijn.
Op de aandelenmarkt zie je niet zo vaak veranderingen in de koers van 5% of meer op een dag. Binnen de cryptowereld is dit iets wat je wel tegen zal komen. Mocht je daar niet zo goed tegen kunnen, dan is beleggen in crypto waarschijnlijk niet geschikt voor jou.
Beleggen in cryptomunten – de bekende crypto’s
Als beginner zie je waarschijnlijk de bomen door het bos niet meer. Er zijn tegenwoordig zoveel munten en tokens die je kan kopen. Veel projecten, maar veel van deze projecten zullen het ook niet overleven. Kijk je naar de beste projecten uit bijvoorbeeld 2014 of 2017, dan zijn weinig van die projecten daadwerkelijk nog in leven. Het is dus ook zaak om te bepalen welke crypto te gaat kopen.
1. Bitcoin
Bitcoin is de meest bekende cryptomunt, en was de eerste zoals we hem kennen. Beginners die beginnen met beleggen in crypto’s kiezen er vaak voor om te beginnen bij Bitcoin.
Vooralsnog lijkt Bitcoin ook een van de meest veilige keuzes, in hoeverre je beleggingen in crypto als veilig kan zien. De hele markt wacht vaak af wat de Bitcoin koers doet en beweegt met Bitcoin mee.
2. Ethereum
Als je al iets meer van crypto weet, dan heb je ongetwijfeld ook al wel eens gehoord van Ethereum. Waar Bitcoin wordt gezien als de eerste generatie cryptomunten, gaf Ethereum het licht aan de tweede generatie.
Wat Ethereum uniek maakt(e), is dat het mogelijk is om op de blockchain te programmeren. Ethereum biedt een platform aan waarop dit mogelijk is, waardoor diverse programma’s hierop gemaakt kunnen worden.
3. Bekijk de top 10
Andere bekende crypto’s zijn bijvoorbeeld Dogecoin, VeChain, Ripple of Cardano. Via een website zoals CoinMarketCap.com kan je de meest waardevolle crypto’s zien aan de hand van de marktkapitalisatie (prijs * munten in omloop).
Als je wilt beginnen met beleggen in crypto’s, ben je misschien op zoek naar veel risico en rendement en wil je juist buiten de populaire top 10 munten kijken. Je moet jezelf alleen wel goed afvragen of dit het juiste is om te doen. De top 10 munten van 4 jaar geleden zijn al totaal anders dan nu, laat staan de top 100. Een veiligere optie lijkt dus om te kijken naar top 10 crypto’s (of misschien top 20) en vanuit daar te beginnen.
Wil je niet zoveel bezig zijn met crypto, maar wel erin beleggen. Dan is een combinatie van Bitcoin en Ethereum wellicht de juiste keuze voor jou.
Hoe beleg je in crypto?
Aandelen koop je op de aandelenmarkt via een broker, en datzelfde geldt ook ongeveer voor crypto’s.
In Nederland kan je bijvoorbeeld crypto’s kopen via de broker/exchange Bitvavo (lees hier onze review). Daar kan je makkelijk met iDeal betalen (of een paar andere mogelijkheden als je dat liever hebt), en in talloze assets beleggen.
Dat werkt bijzonder eenvoudig:
- Maak een gratis account aan bij Bitvavo (met gratis handelstegoed tot 1.000 euro)
- Verifieer je account en identiteit (voor Europese wetgeving)
- Stort tegoed op je account
- Koop en verkoop crypto’s naar keuze
Uiteraard kan je ook kiezen voor een andere crypto exchange. Bitvavo is voor veel Nederlanders de ideale plek, omdat het de goedkoopste Nederlandse broker is, voldoet aan Nederlandse regelgeving en Nederlandse support biedt.
Mocht je meer keuze uit crypto’s willen hebben, zou je ook bij een platform als Bitvavo kunnen kijken. Verder ook nog bij bijvoorbeeld Coinmerce, Litebit, of Coinbase. Of lees hier meer over de beste crypto apps.
Waar kan je cryptomunten bewaren?
Cryptocurrency moet je ook ergens kunnen bewaren. Daarvoor zijn er zogenaamde crypto wallets. Dit kan je zelf doen, of ergens laten staan. Beiden heeft het zo zijn voor- en nadelen.
Op een exchange
Veel beginners kiezen ervoor om de gekochte crypto’s op een exchange te laten staan. Bij Bitvavo bijvoorbeeld kan je ervoor kiezen om gebruik te maken van hun wallets.
Groot voordeel is het gemakt wat dit biedt. Je hoeft zelf niks verder te regelen.
Nadeel is dat het ergens anders staat, en dus niet per se in jou beheer is. Je leest misschien wel eens dat een exchange wordt gehackt, en die kans zal altijd aanwezig blijven. Mocht zoiets gebeuren, dan kunnen je crypto’s gestolen worden.
Op een eigen wallet
Je zou er ook voor kunnen kiezen om ze zelf op een wallet te bewaren. Voor iedere crypto die je koopt, zijn er ook wallets beschikbaar. Dit kan een wallet zijn die online is (een ‘hot wallet’), zoals een mobiele app die je daarvoor kan gebruiken.
Ook kan je kiezen voor een ‘cold wallet’, eentje die offline werkt. Daarbij moet je bijvoorbeeld denken aan een Trezor of Ledger hardware wallet.
Het zelf beheren van een eigen wallet is net wat te uitgebreid om hier te beschrijven, dus daar komt een apart artikel voor. Mocht je hieraan willen beginnen, moet je vooral goed opletten dat je een legitieme wallet gebruikt.
Nadeel van het in eigen beheer houden, is dat je ook zelf moet zorgen voor opslag van de private keys (wachtwoorden).
Beginner strategieën voor beleggen in crypto
Voor crypto beleggers, en ook zeker beginners, zijn er diverse strategieën die ze kunnen aanhouden. Eigenlijk erg vergelijkbaar met wat je in de aandelenmarkt kan doen, maar dan in crypto termen hieronder beschreven.
HODL
De meest simpele methode is gewoon het kopen en laten staan van je aankoop. HODL is crypto termen. Ooit eens verkeerd geschreven door iemand, maar tegenwoordig wordt het ook wel gezien als een afkorting voor ‘Hold On for Dear Life’. Gewoon aanhouden van je crypto’s dus.
Komt erop neer dat je een lange horizon hebt, en dat je niet zomaar verkoopt bij een plotselinge daling van de cryptoprijzen.
Staking
Staking is ook ongekend populair binnen de wereld van crypto’s, en kan perfect gecombineerd worden met de HODL methode. Ook zeer geschikt voor beginners.
Sommige crypto’s werken op een technologie wat Proof of Stake genoemd wordt. Om een complex verhaal kort te maken: als je crypto’s staket krijgt je daar een vergoeding voor in de vorm van de munt. Dit is soms wel 5-6%.
Zie het als een soort dividend, die je uitgekeerd krijgt in een crypto. Staken kan je bijvoorbeeld doen voor bepaalde crypto’s bij een exchange als Bitvavo.
Actief handelen
Een andere methode is het actief handelen, of actief beleggen. Hierbij probeer je te voorspellen wat de markt gaat doen, en aan de hand daarvan koop of verkoop je diverse crypto posities.
Voor beginners is dit eigenlijk gewoon af te raden. Er zijn talloze guru’s op het internet te vinden die je voorschrijven dat je bakken met geld kan verdienen, maar waarschijnlijk is dat te mooi om waar te zijn. Voor beginnende crypto beleggers lijkt het beter om andere strategieën eerst te proberen.
Crypto tips voor beginners
Doe je eigen onderzoek: Op het internet lees je tegenwoordig ontzettend veel over cryptovaluta. Ook over welke crypto’s de toekomst zouden zijn en waar je je geld in zou moeten investeren. Zo ook in dit artikel, waar een paar crypto’s naar voren zijn gehaald als voorbeeld.
Maar doe altijd vooral je eigen onderzoek naar de munten. Laat je niet verleiden door alles wat je hoort en leest, maar wees zelf ook kritisch en weet waar je in belegt.
Handel niet vanuit emotie: Handelen vanuit emotie werkt niet. Koop dus niet in paniek een bepaalde munt, of verkoop niet zomaar als alles hard daalt. Bepaal een strategie, en houd je daar aan vast.
Wees bekend met de risico’s: Beleggen hangt samen met diverse risico’s, beleggen in crypto al helemaal. De cryptomarkt is bijvoorbeeld erg volatiel, en als je niet veilig genoeg omgaat met je gegevens kan je de kans op een gehackt account groter maken. Lees je je hier goed over in, voordat je roekeloos gaat beleggen in cryptomunten.
Beleg niet meer dan je bereid bent te verliezen: Net zoals bij het beleggen in aandelen en andere producten, geldt ook hier dat je met geld moet beleggen wat je kan missen. Zo voorkom je waarschijnlijk bijvoorbeeld ook dat je uit emotie gaat handelen.
Conclusie: crypto beleggen voor beginners
De markt van crypto is een mooie om ook in je portefeuille op te nemen. Als beginner is het goed om je in te lezen in de kansen, risico’s en mogelijkheden. Zo vergroot je waarschijnlijk je kans op succes.
Hopelijk heb je hiermee een goed idee en beeld gekregen waar je kan beginnen. Als je nog geen account hebt aangemaakt bij een crypto exchange, kan je dat via deze link bij Bitvavo (en transactietegoed tot 1.000 euro verhandeld krijgen) doen. Of open een account bij Coinmerce, en krijg 10 euro aan BTC bij aankoop van 100 euro of meer.