Waar in de beleggingswereld ook mee gewerkt wordt, zijn opties. Put opties en call opties zijn twee termen die je misschien wel kent. Als je gaat beleggen, dan kan je dat doen door in aandelen te beleggen. Dan koop je als het ware een deel van het bedrijf.

Met een optie heb je het recht (en dus niet de plicht) om de onderliggende waarde te kopen. Heb je bijvoorbeeld een call optie op een aandeel X, dan heb je het recht om dat aandeel X te kopen. Klinkt misschien nog lastig, maar in het artikel gaan we er nog wat verder op in.

Voordat je begint met handelen in opties is het namelijk goed om te weten wat de termen zijn, en waar je op moet letten.

Wat zijn opties?

Allereerst maar eens uitleggen wat opties precies zijn.

Iedereen is wel bekend met het kopen van aandelen. Daarbij heb je een koersprijs van een aandeel, die betaal je, en je bent trots bezitter van een aandeel in een bedrijf.

Koop je een optie voor aandeel X, dan heb je de optie om het aandeel te kopen of verkopen.

Een optie is daarmee dus een afgeleid product (een derivaat). Dit kan van een aandeel zijn, maar dat hoeft niet. Zo kan je ook opties kopen voor bijvoorbeeld een index, valuta, grondstoffen of zelf rentestanden.

De prijs van de optie is ook niet enkel gebaseerd op de koers van het afgeleide product. Ook de looptijd van het optiecontract en de volatiliteit hebben effect op de prijs.

In de rest van het artikel heb ik het vooral over aandelen opties, om het wat makkelijker te houden.

Wat is een call optie?

Met een call optie heb je het recht om een aandeel te kopen met een prijs die vooraf bepaald is.

Zo kan je voor aandeel X een call optie kopen waarmee je afspreekt dat je het aandeel X mag kopen voor 10 euro. Als het aandeel 11 euro waard is, dan voer je de call optie natuurlijk uit. Zo krijg je 1 euro winst per aandeel.

Vaak worden (aandelen)opties verhandeld met een onderliggende waarde van 100 aandelen. In bovenstaand geval zou je dan 100 euro per optie verdienen.

Een call optie koop je dus als je verwacht dat het aandeel gaat stijgen.

Wat is een put optie?

Met een put optie heb je het recht om een aandeel te verkopen met een prijs die vooraf bepaald is.

Om eenzelfde voorbeeld aan te halen als bij de call optie:

Als je een put optie koopt voor aandeel X, waarbij de afspraak is dat je het aandeel mag verkopen voor 10 euro. Daalt het aandeel naar 9 euro, dan heb je 1 euro winst per aandeel.

Ook bij put opties handel je vaak in 100 onderliggende aandelen, dus krijg je ook in dit geval 100 euro per optie als winst.

Stijgt aandeel X echter naar 11 euro, dan heeft het geen zin om je optie uit te voeren en laat je het verlopen.

Expiratiedatum

Goed om te vermelden is dat opties ook expiratiedata hebben. Dit geeft de datum aan voor wanneer de optie uitgeoefend dient te worden. Zo kan je bijvoorbeeld een optie hebben met een looptijd van een week, of bijvoorbeeld een maand.

Niet alle opties hebben daarin nog dezelfde regels.

Zo mag je Amerikaanse opties tijdens de gehele looptijd uitoefenen. Europese opties kunnen enkel op de afloopdatum uitgeoefend worden.

Dat zijn overigens gewoon namen voor de call en put opties. In Europa (en Amerika) kan je handelen in zowel Europese als Amerikaanse opties.

Verschil tussen de twee

Het verschil tussen put en call opties is dus best makkelijk:

Call opties geven je een kooprecht

Put opties geven je een verkooprecht

Je zal dus call opties kopen als je verwacht dat de koers gaat stijgen, en koopt put opties als je verwacht dat de koersen gaan dalen.

Waarom handelen in opties?

Handelen in opties kan vele voordelen met zich meebrengen. Denk bijvoorbeeld aan de volgende:

  • Gebruik maken van een hefboomeffect: omdat call en put opties afgeleide producten zijn, kan je gebruik maken van een hefboomeffect. Zo kan je veel meer winst (en meer verlies!) krijgen bij een verandering in de prijzen. Een ander voorbeeld van hefboomproducten zijn bijvoorbeeld CFD’s.
  • Bescherming tegen een daling: koop je put opties, dan kan je je aandelen beschermen tegen een koersdaling. Immers, als je aandelen in waarde dalen, krijg je er veel waarde voor terug in je put optie (mede door het hefboom effect).

Handelen in opties risico’s

Als je wilt gaan handelen in opties, dan komen daar natuurlijk risico’s bij kijken. Afhankelijk van wat voor een handel je wilt doen met opties, heb je te maken met net wat andere risico’s.

Call optie kopen: Koop je een call optie, dan heb je een ongelimiteerde upside. De downside is de prijs je die betaalt hebt voor de call optie.

Put optie kopen: Koop je een put optie, dan heb je een upside van het verschil tussen de aandelen prijzen (bijvoorbeeld als je het recht koopt voor 5 euro per aandeel en het daalt naar 2 euro per aandeel). De downside is ook hier die prijs die je betaalt hebt voor de put optie.

Call optie schrijven: Om call opties te kopen, zijn er ook mensen nodig die ze verkopen. Dat zijn de optie schrijvers. Hierbij is de upside de prijs die betaalt wordt voor de call optie. De downside is ongelimiteerd.

Put optie schrijven: De upside is bij het schrijven van een put optie de prijs van de optie. De downside is de waarde van het aandeel.

Handelen in opties is daarmee niet per se meer risicovol dan handelen in aandelen. Vooral bij het schrijven van call opties moet je goed opletten, omdat de downside theoretisch gezien ongelimiteerd kan zijn (als het onderliggende aandeel 10000x keer duurder wordt)

Is het wat voor jou?

Hopelijk heb je nu een goed idee wat het verschil is tussen call en put opties.

Als je zelf van start wilt gaan met het handelen in opties, dan is het goed om op de hoogte te zijn van de risico’s hiervan. Begrijp je die goed, en heb je goed onderzoek gedaan naar welke opties je wilt handelen. Dan kan het zeker iets voor jou zijn.

Beleg je liever passief, en steek je dus liever niet te veel tijd in het beleggen. Dan zijn opties waarschijnlijk niet aan jou besteed. In dat geval kan je misschien beter eens kijken bij een vorm van beleggen zoals indexbeleggen.

Write A Comment