BUX of DEGIRO? Bij welke broker wil je gaan beleggen, is een vraag die veel beginnende beleggers wel zullen hebben. Want welke is nou de beste broker, waar zijn de kosten het laagst en waar zit je uiteindelijk het beste.

Het mooie in ieder geval is, is dat je ze beide gratis kan uitproberen. Kan je in ieder geval testen welke broker je fijner vindt werken. In dit artikel lees je meer over hoe de brokers van elkaar verschillen, en wat voor jou de beste keuze kan zijn.

Samenvatting BUX vs DEGIRO

TLDR; beide zijn goede platformen.

BUX is een broker met een volledige focus op mobiel en een wat minder groot aanbod (al groeit het wel). Lees hier onze BUX review, of probeer BUX gratis uit.

DEGIRO is een volwaardige online broker, maar kan voor echte beginners wat overweldigend zijn (hoewel het wel erg gebruiksvriendelijk werkt). Lees hier onze DEGIRO review, of probeer DEGIRO gratis zelf uit.

BUX vs DEGIRO: kosten

Allereerst maar de kosten tussen de twee brokers. Beiden zetten zichzelf op de markt als een van de goedkoopste, zo niet de goedkoopste broker die er te vinden is.

DEGIRO kostenBUX Zero kosten
Gratis uit de kernselectieZero orders*: €0
Aandelen Nederland: €2Aandelen EU: €1
Aandelen USA: €0Aandelen USA: €0
Vreemde valutakosten: 0,25%Vreemde valutakosten: 0,25%

* Zero orders worden aan het einde van de dag uitgevoerd, tegen de dan geldende prijs.

In bovenstaand overzicht zijn de diverse kosten zo duidelijk mogelijk in kaart gebracht. Uiteindelijk biedt een broker als DEGIRO veel meer aan (komen we in het volgende kopje op terug), dus is het niet zo simpel om het in vier rijen te zetten.

Het volledig tarievenoverzicht van DEGIRO is in dit bestand te vinden, mocht je iets specifieks zoeken.

Uiteindelijk kan je wel concluderen dat beide brokers erg voordelig zijn, maar als je de goedkoopste moet uitkiezen, zal dat waarschijnlijk BUX zijn.

Let wel goed op, BUX Zero orders klinken natuurlijk erg interessant, omdat er geen transactiekosten bij komen kijken. Maar dat betekent dat de aankoop pas aan het einde van de handelsdag gedaan wordt, tegen de dan geldende prijs. Hierdoor kan de koers hoger uitvallen dan waarvoor je het wilde kopen, wat je indirect dus ook geld kost. Natuurlijk is het ook andersom, dat de koers lager is en je geld bespaart.

BUX vs DEGIRO: aanbod

Kosten erg laag houden is natuurlijk leuk, maar er is meer dan dat. Uiteindelijk wil je ook wat te kiezen hebben qua beleggingsproducten.

Bij DEGIRO is er ruim genoeg aanbod. Allereerst biedt het meer dan 15.000 aandelen aan. Mocht je meer op zoek zijn naar ETF’s, dan hebben ze daar ook een aanbod van ruim 5.000 ETF’s. Je zou zeggen dat daar altijd wel iets tussen zit waar je naar op zoek bent.

Het aanbod van BUX is een stuk beperkter. De keuze uit verschillende beurzen waar je op kan beleggen is bijvoorbeeld al kleiner, en je hebt niet de mogelijkheid om te beleggen in complexere producten zoals futures of opties (in ieder geval nog niet). BUX heeft zich vooral gericht op de populairdere markten en de populairdere aandelen op die markten.

Waar BUX wel in voorloopt, is dat je hier in diverse cryptomunten kan beleggen. Iets waar veel mensen de afgelopen tijd naar op zoek zijn.

Wat dat betreft kan je bij DEGIRO dus beter op zoek naar mogelijke pareltjes, waar je op BUX vooral aandelen vindt die de meeste mensen al wel kennen.

BUX vs DEGIRO: platform

Ook op het platform van beide brokers zal je grote verschillen tegenkomen. DEGIRO richt zich daarbij op het brede publiek, terwijl BUX op de jongere generatie richt.

DEGIRO heeft een uitgebreide website (zie onderstaand voorbeeld voor de interface), waar je tal van dingen op kan doen. Aandelen kopen, verkopen, je portefeuille bijhouden, nieuws lezen over bedrijven, de markt, analyses uitvoeren en nog veel meer.

Daarnaast biedt het ook aan beleggingsapp aan, zodat je ook op je smartphone altijd alles binnen handbereik hebt. Het is daarmee dus een broker die zich op alle fronten laat zien, en zich voor alle gebruikers openstelt.

BUX is in dat opzicht heel erg anders dan DEGIRO. Het hele concept is om de app heen gebouwd. Het is dus vooral een beleggen app. Het gebruiksgemak hebben ze hoog in het vaandel staan, en dat is ook wel te merken aan de app. Alles werkt makkelijk en soepel. Als je het platform van DEGIRO kent, dan mis je wel wat uitgebreidere opties. Zoals de grafiek van een aandeel makkelijker te kunnen bekijken.

Maar dat het zo simpel is opgezet heeft natuurlijk ook voordelen. Voor beginnende beleggers is het makkelijk omdat ze niet overal toeters en bellen hebben, en niet afgeleid raken van hetgeen waar het om draait: beleggen.

BUX-ZERO

Welk platform beter bij jou past, ligt geheel aan jezelf. Voor het gebruiksgemak is het het beste als je beide platformen zelf test (of al een mening hebt op kunnen doen uit bovenstaand).

Mocht je ze willen testen, dan kan dat hier bij BUX, en hier bij DEGIRO.

Betrouwbaarheid van beide brokers

Een ander belangrijk puntje voor elke broker, is natuurlijk de betrouwbaarheid en veiligheid van de broker.

Beide brokers worden streng gecontroleerd en gereguleerd. Dat zal je hopelijk niet verbazen.

Voor DEGIRO heb je te maken met een Duitse financiële toezichthouder (want DEGIRO is in handen van flatex), de BaFin (Bundesanstalt für Finanzdienstleistungsaufsicht). Verder staat flatexDEGIRO AG onder toezicht van de ECB en de DNB houdt integriteitstoezicht. Daarnaast heb je ook nog de AFM die het gedragstoezicht van de broker is.

Bij BUX is het ongeveer hetzelfde verhaal, maar dan zijn ze niet verbonden aan een bank en ook niet in Duitsland. BUX wordt gereguleerd door de Autoriteit Financiële Markten (AFM) in Nederland.

Een van de regels van de AFM is bijvoorbeeld dat beleggingen bij een zogenaamd ‘special purpose vehicle’ (SPV) ondergebracht worden. Dit is een aparte juridische entiteit, die de beleggingen heeft. Mocht het zo zijn dat de broker failliet gaat, dan zitten je beleggingen daar veilig van het faillissement.

Conclusie: BUX of DEGIRO?

Dan blijft de vraag over welke van de twee beter is: BUX of DEGIRO als broker kiezen?

Zoals je hebt kunnen lezen zijn er redelijk wat verschillen tussen de twee brokers te vinden. En dat is helemaal niet zo erg, maakt het uiteindelijk voor jou misschien wel makkelijker om een keuze te maken.

Uiteindelijk zijn we meer fan van DEGIRO. BUX heeft inderdaad wat lagere (transactie)kosten, maar dat weegt niet op tegen het aanbod wat DEGIRO te bieden heeft en het uitgebreide platform.

Dat gezegd hebbende, is BUX ook een uitstekende partij om te beginnen met beleggen. Daar kan je ook prima beginnen, en kijken of beleggen iets is wat je wil blijven doen. Zeker als je ook direct wil kijken of crypto beleggen ook wat voor je is.

3.5/5 - (4 stemmen)

Write A Comment