Het aanbod aan cryptocurrency exchanges is vandaag de dag groot. Hierdoor kan het best lastig zijn om dé perfecte exchange voor jou te vinden. Vooral wanneer je kijkt naar de grotere exchanges, kan je concluderen dat ze behoorlijk wat gelijkenissen vertonen. 

Om je te helpen met het kiezen van een geschikte partij, zullen hieronder de (zeer populaire) exchanges Bitvavo en Binance tegenover elkaar worden geplaatst. Je zal meer te weten komen over beide bedrijven en erachter komen waar precies de verschillen liggen.

Tip: bij beide exchanges kan je gewoon een gratis account aanmaken. Zo kan je er ook snel achterkomen welke gebruikerservaring het beste voor jou werkt.

Over de exchanges

Voordat in kan worden gegaan op de inhoudelijke verschillen tussen de exchanges, is het relevant om wat algemene achtergrondinformatie te behandelen. Zo kom je erachter om wat voor type bedrijven het gaat. Je wil namelijk niet in zee gaan met een partij die eigenlijk helemaal niet zo betrouwbaar blijkt.

Meer over Bitvavo

Bitvavo is een cryptocurrency exchange van Nederlandse bodem. Meer specifiek is het gevestigd in Amsterdam. Hoewel het inmiddels behoort tot de grotere spelers op de Europese markt, betreft het nog een relatief jonge partij. Bitvavo is namelijk actief sinds 2018.

Deze exchange werd in eerste instantie opgericht met een duidelijk doel: het bereikbaarder maken van cryptovaluta. Hoe? Door het verkleinen van de kloof tussen fiatgeld en digitaal geld. Factoren als gebruiksgemak en toegankelijkheid staan dan ook hoog in het vaandel bij Bitvavo. Het handelen in cryptocurrencies moet niet te ingewikkeld worden gemaakt.

De focus op gebruiksgemak lijkt goed aan te slaan bij het grote publiek. Inmiddels kent Bitvavo meer dan 1 miljoen actieve gebruikers en wordt het platform ondersteund in zo’n 27 landen in Europa. Alles lijkt erop te wijzen dat het jonge en ambitieuze team van deze exchange nog lang niet klaar is met het doorvoeren van relevante ontwikkelingen.

Het overzichtelijke platform van Bitvavo

Meer over Binance

Binance betreft een ongekend populaire internationale cryptocurrency exchange. Het werd opgericht in 2017 in China. Omdat de Chinese regelgeving omtrent cryptocurrencies kort gezegd werd aangescherpt, heeft Binance het land China ingeruild voor Japan. Vandaag de dag staat Binance geregistreerd op de Kaaimaneilanden.

Hoewel Binance net als Bitvavo relatief gebruiksvriendelijk is, lijkt Binance zich wel meer gefocust te hebben op het aanbieden van een maximale hoeveelheid aan mogelijkheden. Het handelsplatform is met haar vele functies dan ook meer dan compleet. Ook lijkt Binance zich te focussen op het aanbieden van zeer lage handelskosten.

Deze exchange is er niet zomaar eentje. Binance is wat betreft handelsvolume de grootste exchange van het moment. Het platform is in bijna alle landen van de wereld te gebruiken. Hoewel Binance aardig betrouwbaar is, is het wel meermaals in het nieuws gekomen wegens wat dubieuze verdenkingen; onder meer op het gebied van witwassen.

Het platform van Binance

Verschil in aanbod: Bitvavo vs Binance

Bitvavo vs Binance: welke exchange voor jou de strijd wint, zal onder meer af kunnen hangen van het aanbod. Hoewel beide exchanges een bijzonder ruim aanbod kennen, wint Binance het op dit vlak zonder meer. Binance biedt namelijk meer dan 300 cryptocurrencies aan, waar Bitvavo er ‘slechts’ iets meer dan 150 aanbiedt.

Een kleine kanttekening is hier echter wel op zijn plaats. Het zal voor veel handelaren namelijk nog maar sterk de vraag zijn of het verschil in aanbod merkbaar is. Beide exchanges beschikken namelijk over dezelfde grote cryptoprojecten. Denk in dit kader aan crypto’s als Bitcoin, Ethereum, Cardano, Ripple etc.

Het verschil in aanbod zit hem dus in de kleinere cryptocurrencies. Projecten die nog niet zo lang geleden zijn gelanceerd, zal je sneller op Binance tegenkomen dan op Bitvavo. Ben je echt op zoek naar de ‘verborgen pareltjes’ en investeer je naast in de grote crypto’s ook graag in nieuwe projecten, dan is Binance op dit vlak de betere keuze.

Overigens geldt wel dat beide exchanges zich voortdurend blijven ontwikkelen, waardoor er geregeld cryptocurrencies aan het aanbod worden toegevoegd. Het geval zou zich kunnen voordoen dat het aanbod van Bitvavo in de toekomst in de buurt gaat komen van die van Binance. Dit blijft echter koffiedik kijken, nu hier geen concrete aanwijzingen voor bestaan.

Verder heb je op Binance ook nog tal van andere dingen die je kan doen met crypto’s. Denk bijvoorbeeld aan handelen in futures, op margin of met een andere vorm van hefboom (leverage). Het is daarmee meer ingericht op de handelaars die veel meer mogelijkheden willen. Wil overigens niet zeggen dat het daarmee ook beter is, gezien je als handelaar ook prima bij het geavanceerde deel van Bitvavo terecht kan.

Kosten: Bitvavo vs Binance

Of je voor Bitvavo of Binance moet kiezen, hangt niet alleen af van het aanbod. Ook de kosten zijn een relevante factor om mee te wegen. Hoe meer je uiteindelijk aan bijkomende kosten betaalt, hoe minder geld je uiteindelijk in de cryptocurrencies zelf hebt zitten. Daarnaast zorgen hogere kosten voor lagere rendementen. Koersstijgingen moeten je kosten namelijk compenseren.

Ook op dit vlak lijkt Binance het meest gunstig uit te vallen. Binance betreft namelijk een zeer voordelige exchange. De tarieven liggen dusdanig laag, dat Bitvavo er maar lastig mee kan concurreren. Binance rekent maximaal 0,10% handelskosten, waar Bitvavo maximaal 0,25% rekent. Uitgaande van de maxima, is Bitvavo dus 150% of 2,5 maal duurder.

Hierboven gaat het over maximale kosten. Afhankelijk van jouw situatie, kunnen de kosten dus ook juist lager uitvallen. Maar hoe zit dit precies? Hieronder vind je zowel het systeem dat Bitvavo, als het systeem dat Binance hanteert.

Bitvavo kostenstructuur

Bitvavo is zeer transparant als het gaat om de kosten die worden gehanteerd. Hierdoor weet je altijd waar je aan toe bent. Wat betreft handelskosten wordt er gewerkt met een kostenstructuur waarin er onderscheid wordt gemaakt tussen taker en maker fees. De taker fees liggen hoger dan de maker fees.

Maar wanneer ben je een maker en wanneer een taker? Het is eigenlijk best simpel. Je bent een maker, wanneer je het aanbod ‘maakt’. Dan voeg je liquiditeit toe aan de markt. Je bent een taker, wanneer je een reeds staand aanbod ‘neemt’. Dan haal je als het ware wat liquiditeit uit de markt.

Zoals gezegd liggen de maker fees lager dan de taker fees. Wat de precieze percentages zijn, hangt af van jouw handelsvolume per dertig dagen. Verhandel je per 30 dagen tussen de €0 en €100.000, dan bedragen de taker fees 0,25% en de maker fees 0,15%. 

Val je in hogere categorieën wat betreft handelsvolume, dan zullen de handelskosten lager liggen. Het verschil tussen de taker en de maker fee wordt ook kleiner naarmate de bedragen oplopen. Verhandel je meer dan €25.000.000, dan betaal je 0,04% taker fees en 0,03% maker fees. 

Naast handelskosten rekent Bitvavo ook stortingskosten. Dit hangt echter af van je betaalmethode. Stort je met iDeal of een reguliere (SEPA) bankoverschrijving, dan kan dit kosteloos. Bij het gebruik van betaalmethodes als Sofort en MyBank wordt echter wel een klein percentage doorberekend. Overigens kan je momenteel niet met iDeal betalen bij Binance, wat ook een pluspunt voor Bitvavo is voor Nederlanders.

Binance kostenstructuur

Binance werkt net als Bitvavo met een kostenstructuur waarin er onderscheid wordt gemaakt tussen makers en takers. De beginpercentages liggen echter een stuk lager. Ligt je handelsvolume lager dan $1 miljoen per dertig dagen, dan betaal je zowel als maker als taker 0,10% handelskosten.

Ook bij Binance geldt: hoe hoger jouw handelsvolume, hoe lager de kosten. Binance werkt hiervoor ook met categorieën gebaseerd op handelsvolume. Deze categorieën worden VIP-tiers genoemd. Ben je VIP 9, dan ligt jouw handelsvolume boven de $5 miljard(!) per dertig dagen en betaal je ‘slechts’ 0,02% als maker en 0,04% als taker.

Binance rekent afhankelijk van je betaalmethode ook stortingskosten bij fiatgeld. Een reguliere (SEPA) bankoverschrijving is kosteloos, maar er gelden wel kosten voor bijvoorbeeld Sofort of betalen met een bankkaart. Houd rekening met het feit dat de precieze kosten kunnen wijzigen en dat ze verschillen per valuta. Daarnaast kan je goedkoper handelen als bezitter van BNB-tokens.

Mogelijkheden tot staking

Of je nou kiest voor Bitvavo of Binance: op het vlak van staking zal je niet bijzonder veel verschillen merken. Beide exchanges maken het namelijk mogelijk om jouw cryptocurrencies te staken. Hiervoor moet de cryptocurrency in kwestie dit natuurlijk wel ondersteunen; anders is staken hoe dan ook niet aan de orde.

Staking kan een leuke methode zijn om passief wat bij te verdienen. Dit geldt helemaal voor cryptocurrencies die relatief stabiel zijn. Echte monsterwinsten ga je er natuurlijk niet mee boeken – tenzij je natuurlijk een VIP 9 bent. Garanties voor winst ga je echter nergens vinden.

Het staken bij de twee crypto brokers is wel net wat anders. Bij Binance heb je namelijk soms ook de mogelijkheid om je crypto’s voor 30/60/90 dagen vast te zetten (dat je er helemaal niet meer bijkan). Bij Bitvavo is alles vooralsnog altijd opneembaar.

Klantenservice

Zowel Bitvavo als Binance kennen voor- en nadelen wanneer het aankomt op de klantenservice. De klantenservice van Bitvavo heeft als pluspunt dat het volledig Nederlands is. Je kan dus gewoon in de Nederlandse taal communiceren. Dit is wel zo prettig wanneer je in nood zit of wanneer je minder goed Engels dan Nederlands spreekt.

Het grootste nadeel aan de klantenservice van Bitvavo ligt op het vlak van bereikbaarheid. De live chat is alleen op werkdagen van 10.00 tot 17.00 uur te bereiken. In de weekenden is de chat gesloten. Wel kan je Bitvavo zeven dagen per week mailen, maar je zal dan natuurlijk niet direct worden voorzien van een antwoord.

Binance biedt eigenlijk precies het spiegelbeeld. Het grootste nadeel is dat de klantenservice geen Nederlands spreekt, maar het grootste voordeel is dat het 24/7 te bereiken is. Je kan dus altijd worden geholpen, alleen niet in de Nederlandse taal. Bitvavo vs Binance loopt op dit vlak dus uit op een gelijkspel; ook al lijken veel gebruikers de klantenservice van Bitvavo wel kwalitatiever te vinden.

Regelgeving

Eerder kwam al even kort aan bod dat Binance wel eens in het nieuws is geweest vanwege illegale praktijken. Ook op Nederlands grondgebied worden de diensten van Binance niet helemaal zuiver aangeboden. Het zit namelijk als volgt.

Binance is niet geregistreerd bij De Nederlandsche Bank (DNB). Dit, terwijl deze registratie verplicht is in het kader van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft). Het gevolg is dat je als klant van Binance een verhoogd risico loopt om betrokken te raken bij zaken als terrorismefinanciering en witwassen.

Bitvavo is wel geregistreerd in het openbaar register van DNB. Deze exchange doet vooralsnog dus beter zijn best, in tegenstelling tot Binance, om zich aan de Nederlandse regelgeving te houden. Dit is een serieus punt om in overweging te nemen.

Conclusie

Er is niet zoiets als de beste exchange. Uiteindelijk gaat het erom dat je zakendoet met een exchange waar je je goed bij voelt en die aansluit op jouw persoonlijke wensen.

Bekijk je het heel feitelijk en abstract, dan wint Binance de race. Toch zal het voor de meeste Nederlandse handelaren aantrekkelijker zijn om te handelen via Bitvavo. Het platform van Bitvavo is namelijk simpeler en werkt daarmee een stuk gemakkelijker, terwijl het aanbod meer dan toereikend is.

Het is daarom ook wel dat er diverse handelaren zijn, die inkopen op Bitvavo, en het vervolgens van Bitvavo naar Binance sturen om daar verder te handelen. Bijvoorbeeld in andere crypto’s of in andere producten.

Daarnaast kan het een prettig gevoel zijn dat je handelt met een Nederlandse partij die je bij wijze van zo even kan bezoeken in Amsterdam. Het verschil in handelskosten tussen Binance en Bitvavo is aanwezig, maar wanneer je handelt met lagere bedragen zal dit niet bijzonder merkbaar zijn.

Kies Bitvavo als:

  • Een Nederlandse partij wilt
  • Zonder kosten bij storten van geld (via iDeal bijvoorbeeld)
  • Alleen interesse hebt in de grootste crypto’s

Kies Binance als:

  • Nog lagere transactiekosten wilt
  • Meer crypto’s wilt handelen
  • Nog meer opties wilt hebben als trader

5/5 - (1 stemmen)

Write A Comment