Door middel van staking kan je rente krijgen over de crypto die je bij Bitvavo hebt. Bitvavo staking is daarmee een ideale manier om meer rendement te behalen met je crypto’s. In dit artikel leer je meer over wat staking bij Bitvavo inhoudt, hoe het werkt, voor welke crypto’s (+ welke percentages), algemene tips en meer. Lees dus vooral verder.

Wat is staking bij Bitvavo?

Staking komt van het Engelse woord ‘stake’, wat inzetten betekent. Maak je gebruik van Bitvavo staking, dan worden je crypto’s ingezet. Dat is mogelijk omdat de blockchainnetwerken bijvoorbeeld gebruik maken van het zogenaamde Proof of Stake (PoS).

Hierbij help je met het bevestigen van transacties op de blockchain. Als waardering daarvoor, krijg je een vergoeding. De staking vergoeding. Dit wordt uitbetaald in dezelfde cryptocurrency die je daarvoor hebt gebruikt. Stake je dus Cardano, dan krijg je in Cardano de staking vergoeding.

Bitvavo staking is nu mogelijk voor deze 20 crypto’s.

Hoe werkt Bitvavo staking?

Gebruikmaken van de staking mogelijkheden bij Bitvavo is heel erg simpel. Je moet eigenlijk maar drie stappen volgen:

 1. Account aanmaken bij Bitvavo, of inloggen op je bestaande account
 2. Navigeren naar Instellingen, naar beneden scrollen
 3. Klikken op ‘inschakelen’ bij het kopje ‘Staking’.

Dat ziet er ongeveer zo uit, zoals de afbeelding hieronder.

Hierdoor worden alle crypto’s die je bij Bitvavo hebt (en ervoor in aanmerking komen) automatisch gestaket. Zelf hoef je dus geen andere stappen te nemen voor al je verschillende munten. Heel simpel te doen dus.

Overzicht bij Bitvavo

Via je account in Bitvavo zie je heel makkelijk de verdeling van je eigen portfolio, en wat het kan opbrengen. Ook kan je op diezelfde pagina zien wat de geschatte opbrengsten zijn en wat er al aan je uitgekeerd is.

Bitvavo overzicht staking

Lees ook onze Bitvavo review.

Welke crypto’s kan je staken?

Er zijn momenteel diverse cryptocurrency’s die je kan staken bij Bitvavo. Daarbij zitten bekende crypto’s zoals Bitcoin en Ethereum, maar ook wat minder bij het brede publiek bekende. Zoals je ziet zijn ook de staking inkomsten per munt allemaal net wat anders. Dit is data van maart 2022, de vergoedingen kunnen aangepast worden.

Staking percentages

De tabel hieronder toont de staking percentages van hoog naar laag.

CryptocurrencyAfkortingVergoeding (p/j)
COSMOSATOM10%
ICONICX7.50%
DaiDAI6.10%
TetherUSDT6.10%
USD CoinUSDC6.10%
LunaLUNA26%
WavesWAVES5.50%
SolanaSOL5%
CardanoADA4.25%
ArkARK1.07%
LitecoinLTC1.04%
TronTRX1.03%
Bitcoin CashBCH1.02%
EthereumETH1.01%
BitcoinBTC0.77%
TezosXTZ0.66%
NEONEO0.52%
OntologyONT0.51%
VeChain ThorVET0.49%

Verschillende soorten staking bij Bitvavo

Zoals je in bovenstaande tabellen kan zien, zijn er veel crypto’s die in aanmerking komen om gestaket te worden. Echter, niet alle crypto’s hebben een PoS algoritme.

Dat komt omdat Bitvavo deze op een net wat andere manier aanbiedt. Namelijk via off-chain staking. Daarbij leent Bitvavo je munten uit aan derden, en deel je mee in de opbrengsten die dat met zich meebrengen.

Uitkeren van vergoedingen

Iedere maandag worden de vergoedingen uitgekeerd. Hiervan stuurt Bitvavo je ook een notificatie, zodat je weet dat ze weer uitgekeerd zijn. Tegenwoordig sturen ze ook de hoogte daarvan in euro’s mee, zodat je weet wat je hebt gekregen in euro’s. Dagelijks kan je ook in je account bijhouden wat je verdient hebt aan je staking inkomsten, helemaal passief.

Notificatie Bitvavo
Bitvavo notificatie van uitgekeerde staking vergoedingen

Tips voor het staken van crypto

Tip: Onthoud goed dat je uitbetaald krijg in dezelfde cryptocurrency als die je gebruikt voor staking. Heb je bijvoorbeeld Cardano, dan is je vergoeding ook in Cardano. Bij 4.25% vergoeding, krijg je voor elke 100 stuks dus 4.25 per jaar erbij.

Dit is goed om te onthouden, omdat cryptovaluta natuurlijk volatiele producten blijven. Als je nu voor 1.000 euro aan waarde hebt, betekent dit niet direct dat je 4.25% over die 1.000 krijgt. Je krijgt de vergoeding over het aantal crypto’s, niet hun waarde.

Tip: Daarnaast is het belangrijk om te weten dat de vergoeding van staking kan veranderen. Wat nu 4.25% is, hoeft volgende maand niet zo te zijn (Bitvavo heeft medio juli 2022 bijvoorbeeld de staking van Cardano aangepast van 5% naar 4.25%).

Tip: Staar je niet blind op de hoogste vergoedingen. Dat hoeven natuurlijk niet de beste cryptomunten te zijn. De koersen van de munten blijven immers erg volatiel.

Tip: Het staken van stablecoins zoals USDT of USDC kan interessant zijn vanwege de waardevastheid en het hoge rendement. Maar vergeet hierbij niet ook de wisselkoers van de Euro en de US Dollar in de gaten te houden.

Voor- en nadelen van staken bij Bitvavo

Er zitten zowel voor- als nadelen aan het staken bij een partij als Bitvavo.

Voordelen

 • Heel makkelijk in gebruik
 • Geen technische kennis vereist
 • Passieve inkomsten
 • Hoge vergoedingen
 • Blijft vrij verhandelbaar
 • Nederlandse partij

Nadelen

 • Risico’s door crypto bij een broker te houden
 • Zelf staken levert soms meer op
 • Niet in eigen beheer

Conclusie

De manier waarop Bitvavo flexibele staking aanbiedt, is erg interessant. Zonder veel werk, kan je ook genieten van deze extra inkomsten. Geloof je in de cryptomunten die je hebt gekocht, dan kan je ze net zo goed inzetten voor het netwerk en daar vergoedingen over krijgen (staking).

Zeker over de lange termijn, verdien je zo ongemerkt toch nog best veel extra cryptomunten.

Veelgestelde vragen

Hoe hoog zijn de staking inkomsten bij Bitvavo?

Dat verschilt erg per crypto. De vergoedingen liggen tussen de 0,5% en 10% per jaar. Zo kan je wel redelijk veel rendement verwachten.

Welke crypto’s kan je kiezen voor Bitvavo staking?

Bij Bitvavo heb je de keuze uit veel verschillende crypto’s om te staken. Bekijk hiervoor het overzicht in het artikel nog eens, of de site van Bitvavo.

Kan ik ook staken bij Bitvavo?

Jazeker, het enige wat je nodig hebt is een account bij Bitvavo & de crypto die in aanmerking komt voor staking vergoedingen.

5/5 - (1 stemmen)

Write A Comment