Doordat diverse cryptomunten gigantische stijgingen door weten te maken die je doorgaans niet op de aandelenmarkt voorbij ziet komen, geniet het steeds meer interesse van beleggers. Wie wil investeren in cryptomunten is aangewezen op een crypto exchange waar je cryptomunten kan kopen. Een zo’n exchange is het Nederlandse Bitvavo.

Tegenwoordig zijn er niet meer alleen heel erg veel crypto’s die je kan kopen, ook zijn er veel exchanges en brokers waarbij je terecht kan. Bitvavo is er daar dus een van. Het is een uitermate geschikte broker voor beginners en gevorderden, waar je naast de bekende Bitcoin en Ethereum ook veel andere munten kan kopen en in kan handelen.

In deze Bitvavo review zal ik je alles vertellen over het platform wat je moet weten. Mocht je nog geen account hebben, dan kan je via deze link de eerste 1000 euro aan handelskosten gratis krijgen.

Wat is Bitvavo?

Bitvavo is een Nederlandse crypto exchange waar je munten zoals Bitcoin, Ethererum, Ripple en veel meer kan kopen en verkopen (handelen). Daarnaast kan je hier ook de munten bewaren, en geld verdienen door ze te bewaren (daarover straks meer). Het is sinds 2018 te gebruiken voor het publiek.

Net zo goed als je aandelen koopt via een broker op een exchange, doe je dat doorgaans met cryptovaluta ook. Bitvavo biedt zo’n platform aan als exchange. Hier komen vraag en aanbod samen, en kan je dus handelen.

Bitvavo is de grootste Nederlandse exchange waar je op kan handelen. Het platform is populair vanwege het grote aanbod en de lage kosten (de goedkoopste exchange van Nederland). Het is verder geregistreerd bij De Nederlandsche Bank.

Is Bitvavo betrouwbaar?

Een veelgestelde vraag voor elke instelling is of het een betrouwbare partij is, en geheel terecht. Zo ook bij Bitvavo.

Het antwoord daarop kan kort zijn: Ja.

Bitvavo is een betrouwbare exchange, al kan iedereen dat natuurlijk op het internet schrijven. Om het standpunt toch nog wat meer bij te geven:

 • Bitvavo is sinds 2020 geregistreerd bij De Nederlandsche Bank, en staat daar onder toezicht.
 • Ze behoren tot Verenigd Bitcoin Bedrijven Nederland (VBNL)
 • Bitvavo staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel (dus locatie opzoeken kan je bijvoorbeeld doen als je dat nodig acht)

Wat dat betreft is Bitvavo dus zeker betrouwbaar te noemen. Het heeft zich netjes ingeschreven waar het hoort te doen. Dat gezegd hebbende, is het waarschijnlijk wel verstandig om je cryptovaluta van een exchange te halen naar een eigen wallet. Dat is altijd nog veiliger, zodat je geen slachtoffer wordt van een hack (zoiets kan immers gebeuren).

Beveiliging instellen

Bitvavo doet er natuurlijk veel aan om ervoor te zorgen dat het niet gehackt wordt en dat je account veilig is. Daarvoor biedt het bijvoorbeeld de volgende mogelijkheden voor:

 • 2FA authenticatie, hierbij maak je gebruik van Google Authenticator op je telefoon voor een unieke code die om de zoveel tijd vernieuwd wordt. Veel andere exchanges maken ook gebruik van deze functie.
 • Melding ontvangen als er geprobeerd is om in te loggen bij je account. Dit gebeurt ook als je zelf probeert in te loggen maar je vult een verkeerde 2FA code in of je wachtwoord is verkeerd.
 • IP beheer om ervoor te zorgen dat je aan kan geven welke IP adressen toegang hebben tot je account.
 • SSL verbinding (https://), ook deze website heeft dat en is tegenwoordig wel de standaard, maar toch goed om te weten.
 • Mogelijkheid tot extern opslaan van de munten, bijvoorbeeld in een cold wallet. Zelf slaan ze het merendeel ook offline op.
Bitvavo beveiliging

Bitvavo markten

Naast de bekende Bitcoin biedt Bitvavo heel veel andere markten aan. Hier handel je in euro’s voor alle munten die het platform te bieden heeft. Ook kondigen ze regelmatig aan nieuwe munten toe te voegen op de exchange.

Onderstaande afbeelding toont een (verkleind) overzicht van de markten die het aanbiedt. Daarin zie je (onderaan) dus Bitcoin, maar ook Ethereum, Chainlink, Litecoin en VeChain (om er maar een paar te noemen) zijn crypto’s waarvoor je terecht kan bij Bitvavo.

Bitvavo markten

Bitvavo kosten

Een van de belangrijke dingen waar je op dient te letten bij elke exchange of broker, of het nou gaat om aandelen of crypto, is wat de kosten zijn bij het kopen en verkopen van producten via het platform.

Bitvavo is in ieder geval erg goedkoop. Wat betreft Nederlandse exchanges is het de voordeligste, vaak ruim. Dit heeft vooral te maken met het feit dat ze een exchange zijn (waar vraag een aanbod dus samen komen) in tegenstelling tot een broker (waar je direct koopt van de broker). Hierdoor is het handelsvolume hoger, waardoor de kosten lager gehouden kunnen worden.

Bitvavo heeft kosten bij het handelen, een maker fee en een taker fee.

De maker fee zijn de kosten voor als je iets wilt verkopen. Deze liggen lager om zo mensen niet weg te jagen naar een andere exchange en een hoger handelsvolume te krijgen.

De taker fee betaal je als je koopt van iemand. De fee betaal je gewoon aan Bitvavo, daar verdient het zijn geld mee.

Afhankelijk van hoe hoog je handelsvolume over de afgelopen 30 dagen is geweest, betaal je andere kosten. Die kosten zijn als volgt:

Maker fees:

 • Voor een handelsvolume van € 0 tot € 99 999 = 0.15%
 • Voor een handelsvolume van € 100 000 tot € 249 000 = 0.10%
 • Voor een handelsvolume van € 250 000 tot € 499 000 = 0.08%
 • Voor een handelsvolume van € 500 000 tot € 999 999 = 0.06%
 • Voor een handelsvolume van € 1 000 000 tot € 2 499 000 = 0.05%
 • Voor een handelsvolume van € 2 500 000 tot € 4 999 000 = 0.04%
 • Voor een handelsvolume van € 5 000 000 tot € 9 999 999 = 0.04%
 • Voor een handelsvolume van € 10 000 000 tot € 24 999 999 = 0.03%
 • Voor een handelsvolume van meer dan € 25 000 000 = 0.03%

Taker fees:

 • Voor een handelsvolume van € 0 tot € 99 999 = 0.25%
 • Voor een handelsvolume van € 100 000 tot € 249 999 0.20%
 • Voor een handelsvolume van € 250 000 tot € 499 999 = 0.16%
 • Voor een handelsvolume van € 500 000 tot € 999 999 0.12%
 • Voor een handelsvolume van € 1 000 000 tot € 2 499 999 = 0.10%
 • Voor een handelsvolume van € 2 500 000 tot € 4 999 999 0.08%
 • Voor een handelsvolume van € 5 000 000 tot € 9 999 999 = 0.06%
 • Voor een handelsvolume van € 10 000 000 tot € 24 999 999 0.05%
 • Voor een handelsvolume van meer dan € 25 000 000 = 0.04%

Stel je hebt in de afgelopen 30 dagen nog niks gekocht, maar wilt nu voor 10.000 euro aan Bitcoin kopen. Dan betaal je daarvoor dus 10.000 * 0.0025 = 25 euro aan kosten. Koop je voor 1.000 euro, dan zijn je kosten 2,50, etc..

Bitvavo app

Bitvavo biedt ook een eigen app aan, die je in de App Store en Play Store kan downloaden voor op je telefoon. Daarvoor heb je wel een account nodig. Die kan je hier aanmaken.

De app is fijn om te hebben als je eens de hoogte wilt checken van de prijzen of je totale holdings. Ook kan je de digitale valuta via de app kopen of verkopen. Verwacht geen hoogstandjes van de app. Wil je meer functionaliteiten (bijvoorbeeld als je meer richting daytrading wilt), dan zal je de desktop versie moeten gebruiken, daarop kan je veel beter handelen in het geavanceerde systeem.

Maar voor de meeste mensen zal de Bitvavo app gewoon voldoen. In de overzichtelijke interfaces kan je prima de valuta’s kopen en verkopen, bewaren en versturen. Het is eigenlijk gewoon de beste crypto app.

Bitvavo app

Bitvavo wallet voor het opslaan van je munten

Bitcoin en andere digitale valuta bewaar je in een wallet. Dit kan een wallet zijn die je helemaal zelf beheert, maar kan bijvoorbeeld ook bij die van Bitvavo. Op die manier kan je digitale valuta kopen bij Bitvavo, en ook direct daar opslaan.

De wallet die Bitvavo je aanbiedt is helemaal gratis en biedt ondersteuning voor alle digitale valuta die ze via hun platform verkopen. Zo zou je dus zonder zorgen daar je munten bij kunnen opslaan.

Wat wel goed is om te weten, is dat ook exchanges gehackt kunnen worden. In het verleden is het wel eens gebeurd dat een crypto exchange is gehackt. Door hoe crypto werkt, is het ook niet mogelijk om die crypto vervolgens weer zomaar terug te halen. Dat is goed om te weten.

Om dat risico voor te zijn, zou je er dus ook voor kunnen kiezen om het op een eigen crypto wallet te bewaren. Hierbij heb je dan weer het risico dat je bijvoorbeeld het wachtwoord vergeet, of dat jij zelf gehackt wordt en je op die manier je crypto verliest. Helaas een risico om mee rekening te houden.

Staking via Bitvavo

Diverse munten kan je zogenaamd ‘staken’. Dit is niet voor elke munt mogelijk, maar Bitvavo biedt voor de meeste wel mogelijkheden aan. Bij staken bied je je crypto’s aan om het netwerk stabiel te houden, hiervoor krijg je als beloning uitbetaald.

Per munt verschilt de vergoeding die je hiervoor kan krijgen en de vergoeding die Bitvavo uitbetaald.

Zoals je ziet kan je in sommige gevallen 5-6% per jaar krijgen. Soms loopt dit nog wel eens op tot 10% of meer. Dit wordt doorgaans betaald in de munt die je staket. Dus als je dat doet met Cardano, krijg je ook uitbetaald in Cardano.

De staking opbrengsten worden dagelijks berekend, en worden iedere maandag uitgekeerd. In het overzicht wordt ook mooi getoond hoeveel van je portfolio hebt gestaked, wat de waarde daarvan is en wat de geschatte jaarlijkste opbrengsten zijn (in euro en in percentage).

Ook goed om te weten, als je staket dan kan je alsnog gewoon continu je munten verhandelen op het platform van Bitvavo. Ze zitten dus niet vast voor een bepaalde periode.

Lees ook: Bitvavo staking uitgelegd.

Bitvavo uitbetalen / opnemen

Je kan op twee soorten dingen opnemen bij Bitvavo. Je kan je geld opnemen en laten uitbetalen, of je kan je crypto opnemen en op een eigen wallet plaatsen (of naar een andere exchange sturen).

Geld uitbetalen gaat redelijk gemakkelijk. Hiervoor moet je een bankrekening gekoppeld hebben aan je account, en daarnaartoe kan je geld overmaken. Het is daarvoor wel nodig om euro’s op je Bitvavo rekening te hebben staan natuurlijk, dus als je dit wilt doen moet je eerst je crypto verkopen.

Cryptomunten opnemen is een andere manier om je geld/crypto van Bitvavo af te halen. Hiervoor moet je een wallet adres hebben. Het verplaatsen op deze manier kost je wel nog wat extra geld, afhankelijk van welk netwerk je gebruik maakt en wat Bitvavo daarvoor nog extra rekent. Gelukkig is dit ook niet heel erg veel.

Support & klantenservice

Voor veel mensen is het investeren in cryptovaluta nog erg spannend, een stuk spannender dan in aandelen. Het is daarom belangrijk om goed op weg geholpen te worden. Via deze site hoop ik dat dat al redelijk gebeurt, maar ook van een crypto exchange mag je verwachten dat ze je helpen.

De support van Bitvavo is in veel verschillende talen beschikbaar, waaronder uiteraard ook in het Nederlands. Zie onderstaande afbeelding voor een overzicht van de artikelen waarbij je terecht kan.

Een nadeel is nog wel dat de klantenservice voornamelijk digitaal is. Je kan niet zomaar met iemand bellen om je klachten uit te leggen of om hulp te vragen. En dat is nog wel een nadeel, hoewel andere exchanges dit niet altijd beter voor elkaar hebben. Wellicht dat dit in de toekomst nog verandert.

Voor- en nadelen van Bitvavo

Zoals je in eerdere alinea’s al hebt kunnen lezen, is Bitvavo een redelijk grote exchange en heeft het zijn zaken op orde. Je kan in veel cryptovaluta handelen op het platform, en dat tegen lage kosten. Hier nog een overzicht van de voor- en nadelen van Bitvavo.

Voordelen:

 • Gevestigd en geregistreerd in Nederland
 • Veel verschillende cryptovaluta om in te handelen
 • Lage kosten (goedkoopste in Nederland)
 • Wallet ondersteuning
 • Mogelijkheid tot staken van crypto
 • Fijne website en app die gemakkelijk in gebruik zijn

Nadelen:

 • Geavanceerde handel via de app werkt niet zo handig
 • In vergelijking tot internationale exchanges soms nog weinig aanbod
 • Alleen verhandelbaar in euro (al leven we in Nederland, dus is dat eigenlijk niet zo’n punt)
 • Digitale klantenservice

Conclusie Bitvavo review

Al met al kunnen we concluderen dat Bitvavo een ideale plek is om crypto te kopen, zowel Bitcoin als altcoins kan je uitstekend via dit platform verhandelen. Er is geen minimum eis om te starten met beleggen in crypto, en er zijn erg lage kosten bij betrokken.

Verder is Bitvavo erg betrouwbaar, en gezien het aan de Nederlandse wet- en regelgeving moet voldoen zullen ze ook te vertrouwen zijn, in tegenstelling tot diverse sketchy crypto exchanges die soms ook wel eens voorbij komen.

Daarnaast is het gebruiksgemak van Bitvavo via de website en de mobiele app erg hoog, waardoor iedereen makkelijk gebruik kan maken van het platform. De conclusie van deze Bitvavo review is dus wel dat het een platform is wat aan te raden is om bij te handelen.

FAQ

Voor als je nog wat veelgestelde vragen over Bitvavo wilt doorlopen.

Is Bitvavo betrouwbaar?

Ja, Bitvavo is een betrouwbare Nederlandse exchange die bijvoorbeeld ingeschreven staat bij De Nederlandsche Bank.

Is Bitvavo veilig?

Ja, Bitvavo heeft vele opties ingesteld om je account zo veilig mogelijk te maken. Denk bijvoorbeeld aan 2FA, anti phishing codes en IP whitelisting.

Wat zijn de kosten bij Bitvavo?

Afhankelijk van hoeveel je handelt zijn de kosten maximaal 0,25% voor transacties. Een account aanmaken is gratis.

Is er een Bitvavo app?

Ja, de Bitvavo app is te downloaden in de App Store voor iOS en de Play Store voor Android.

Hoe kan ik betalen bij Bitvavo?

Betalen (tegoed storten) kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld via iDeal, overboeking of Bancontact.

5/5 - (1 stemmen)

Write A Comment