De kans is niet groot dat de opkomst van cryptocurrencies je is ontgaan. In 2009 werd Bitcoin gelanceerd en de rest was geschiedenis. Vandaag de dag is het heel gemakkelijk geworden om in Bitcoin te investeren. Veel partijen maken het mogelijk om snel en zonder moeilijkheden tokens aan te schaffen. Het kopen van BTC-tokens hoeft dan ook niet moeilijker te zijn dan het online bestellen van een nieuwe jas.
Veel beleggers kiezen ervoor om te handelen via de beleggingsomgeving van hun bank. Dit geeft immers een veilig gevoel en daarnaast biedt het ook het nodige gebruiksgemak. Dit artikel ziet op de Rabobank in verhouding tot Bitcoin. Is het mogelijk om Bitcoin tokens aan te schaffen via Rabobank en hoe kijkt deze bank tegen de opkomst van cryptocurrencies aan? Dit, en meer, lees je hieronder.
Inhoudsopgave
Kan je Bitcoin kopen via Rabobank?
Helaas is het niet mogelijk om Bitcoin te kopen via Rabobank. Hier kunnen we kort over zijn, nu deze crypto in zijn geheel in geen enkele vorm terug te vinden is in het aanbod van Rabobank. Het is dus niet mogelijk om rechtstreeks BTC-tokens aan te schaffen en daarnaast worden Bitcoin-gerelateerde trackers ook niet aangeboden.
De vraag resteert dan of het wel mogelijk is om in andere cryptocurrencies dan Bitcoin te handelen via Rabobank. Ook hier luidt het antwoord ontkennend. Het is niet duidelijk of Rabobank in de toekomst wél crypto gaat aanbieden. Deze bank lijkt zich voor nu dus volledig te onthouden van alles wat te maken heeft met virtuele valuta. Waar komt deze terughoudendheid van Rabobank precies vandaan?
Maar gelukkig kan je wel op een andere manier Bitcoin (of andere crypto) kopen, ook als je een Rabobank rekening hebt (betalen werkt namelijk dan via bijvoorbeeld iDEAL).
Waarom Rabobank geen Bitcoin aanbiedt
De Rabobank geeft in essentie twee argumenten tegen het aanbieden van cryptocurrencies aan hun klanten. De eerste heeft te maken met het feit dat digitale valuta worden gezien als een beleggingsproduct met een verhoogd risico. Het tweede argument dat de bank noemt, is dat ze niet voldoende zicht hebben op de transacties die worden gepleegd.
Verhoogd risico
De bank geeft aan dat in veel virtuele valuta niet zo veel wordt gehandeld, waardoor de koersen kwetsbaar zijn voor manipulatie. De Rabobank refereert hier naar zogeheten Pump and Dump praktijken waarbij fraudeurs de prijs op grote schaal opdrijven (pump) om later alles te verkopen (dump) en zo winst te maken.
Daarnaast ziet de bank andere risico’s, zoals de hoge volatiliteit van veel crypto’s en het ‘gebrek’ aan inzicht en toezicht. Ook geeft de bank aan dat cryptocurrencies soms worden gebruikt om sancties die door de overheid worden opgelegd te omzeilen.
Op veel punten heeft de bank gelijk, nu de handel in cryptocurrencies over het algemeen als relatief risicovol kan worden gezien. Het is echter belangrijk om niet alle cryptocurrencies over één kam te scheren. De genoemde risico’s zijn namelijk behoorlijk specifiek en selectief van aard. Zo is Bitcoin bijvoorbeeld allesbehalve een Pump and Dump munt.
Onvoldoende zicht
Daarnaast haalt Rabobank nog aan dat de bank onvoldoende zicht heeft op de transacties die met digitale valuta worden gepleegd. Hierom is ervoor gekozen om cryptocurrencies niet aan te bieden. Dit heeft daarnaast te maken met het feit dat de bank haar functie als poortwachter goed wil vervullen en anders niet zou kunnen voldoen aan wet- en regelgeving.
Rabobank wil voorkomen dat je plotseling betrokken raakt bij criminele activiteiten, zoals witwassen. De bank investeert in eigen woorden veel tijd en geld om transacties na te lopen en eventueel crimineel gedrag op te sporen.
Is er nog hoop?
Het is geen reden om alvast te juichen, maar er lijkt een héél klein beetje hoop te zijn voor de beleggers die graag willen handelen in crypto via Rabobank. Deze bank geeft namelijk aan dat het beleid mogelijk herzien wordt wanneer er wijzigingen optreden op het gebied van risico’s en toezicht. Natuurlijk is dit geenszins een garantie, maar het geeft in ieder geval aan dat Rabobank eventueel openstaat voor verandering op de lange termijn. Dit is een positief gegeven.
Waar dan wel Bitcoin kopen?
Bitcoin kopen bij Rabobank zit er voor nu dus even niet in. Gelukkig zijn er ontelbaar veel andere partijen die wél Bitcoin aanbieden. Het gaat grofweg om twee soorten partijen: exchanges én brokers. Hoeveel sommige mensen denken dat exchanges en brokers hetzelfde zijn, bestaat er wel een wezenlijk verschil.
Een exchange is een handelsplaats voor cryptocurrencies. Je kan hier dus Bitcoin kopen, verkopen en ruilen. Je krijgt daadwerkelijk BTC-tokens in jouw bezit. Deze dien je ergens op te slaan; namelijk in een wallet. Veel exchanges kennen een ingebouwde exchange wallet. Je kunt ook kiezen voor een externe wallet in eigen beheer.
Bij een broker werkt het net even anders. Bij de meeste brokers kan je namelijk niet zonder meer Bitcoin (BTC) tokens kopen. Wel kun je bij sommige brokers afgeleide producten aanschaffen. Zo kan het bijvoorbeeld gaan om trackers, zoals ETF’s, of hefboomproducten, zoals CFD’s. Telkens geldt: je krijgt het onderliggende product (BTC) niet in bezit, maar je volgt slechts de koerswaarde door middel van een alternatief product.
Bitcoin kopen bij een exchange
Snap je het nog? Het korte verhaal is dat wanneer je échte Bitcoin tokens wil kopen, je moet zijn bij een exchange. Er zijn echter héél veel exchanges. Al deze exchanges verschillen van elkaar en kennen zo hun eigen plus- en minpunten. Voor welke exchange moet je kiezen?
Voor Nederlandse handelaren wordt het vaak aangeraden om eens te kijken naar de exchange Bitvavo. Dit is een Nederlandse exchange die behoorlijk gebruiksvriendelijk is en daarnaast de veiligheid van jouw gelden erg serieus neemt. Daar komt nog eens bij dat het aanbod voor de beginnende handelaar meer dan toereikend zou zijn.
Een van de grootste voordelen van Bitvavo bleef hierboven echter onbenoemd. Het gaat dan om de mogelijk tot het betalen met iDEAL. Deze betaalmethode is dé standaard op Nederlands grondgebied en zal dan ook veel aanvullend gebruiksgemak kunnen bieden aan Nederlandse klanten. Dit in tegenstelling tot veel buitenlandse exchanges die geen iDEAL ondersteunen, waardoor je bijvoorbeeld zal moeten betalen met een (SEPA) bankoverschrijving of creditcard.
Lees ook eens onze Bitvavo review, om daar meer over te leren kennen.
Bitcoin kopen via een broker
Veel brokers bieden je indirect de mogelijkheid tot het investeren in Bitcoin. Zoals eerder benoemd krijg je dan niet daadwerkelijk de tokens in bezit. Er bestaan overigens een paar exotische brokers die het wél daadwerkelijk mogelijk maken om te handelen in echte cryptocurrencies. Er zit dan een soort exchange ingebouwd in het platform.
De standaard blijft echter dat brokers (slechts) afgeleide producten aanbieden die zijn gebaseerd op Bitcoin. Denk bijvoorbeeld aan de verschillende ETF’s en ETN’s die DEGIRO aanbiedt aan haar klanten. Je volgt dan indirect de koers van Bitcoin, zonder dat je je zorgen hoeft te maken over het bewaren van tokens. Vaak zitten hier wel doorlopende kosten aan verbonden. Bij een exchange worden in de regel geen doorlopende kosten gerekend.
Ook kan je bij sommige brokers Bitcoin CFD’s aanschaffen. Een CFD is een contract tot uitbetaling van het prijsverschil tussen het moment van kopen en verkopen. Het is een derivatief hefboomproduct. Je kan er in potentie veel winst mee maken, maar in de praktijk maken veel traders behoorlijk forse verliezen met CFD’s. Lees je dus goed in voordat je hiermee aan de slag gaat en beleg hoe dan ook alleen met geld dat je kan missen. Crypto’s zijn risicovol, maar CFD’s op crypto’s zijn nóg risicovoller.
Veelgestelde vragen
Nee, het is niet mogelijk om Bitcoin (BTC) direct aan te schaffen bij Rabobank. De bank is van mening dat het gaat om een te risicovol beleggingsproduct waar te weinig toezicht op kan worden gehouden.
Nee, Rabobank biedt in zijn geheel geen cryptocurrencies aan. Zo is het dus bijvoorbeeld niet mogelijk om BTC-, ETH- of XRP-tokens aan te schaffen via Rabobank.
Bitcoin (BTC) kan je aanschaffen via een cryptocurrency exchange. Er zijn verschillende exchanges. Een populaire Nederlandse exchange is Bitvavo.
Bekijk ook: Bitcoin kopen via ING of Bitcoin kopen via ABN AMRO.