Steeds meer online handelsplatforms maken het mogelijk om direct of indirect te investeren in Bitcoin. Zo kan je bijvoorbeeld rechtstreeks BTC-tokens aanschaffen via een cryptocurrency exchange en bieden veel brokers je de mogelijkheid om te investeren in bijvoorbeeld ETF’s die zijn gebaseerd op Bitcoin. Vergeten dient echter niet te worden dat er ook nog altijd veel beleggers zijn die handelen via hun bank.
Bij de bank ING kan je een zogeheten Zelf op de Beurs rekening openen. Hiermee kan je verschillende beleggingsproducten aanschaffen. Denk bijvoorbeeld aan aandelen, trackers, obligaties, hefboomproducten en opties. Het is daarnaast bijvoorbeeld ook mogelijk te handelen in vastgoed of in wijn. De mogelijkheden lijken op het eerste gezicht dus eindeloos te zijn. Maar hoe zit het met crypto?
Inhoudsopgave
Kan je Bitcoin kopen via ING?
Om met de deur in huis te vallen: nee, het is op het moment niet mogelijk om via ING Bitcoin aan te schaffen. Sterker nog: cryptocurrencies zijn via ING in het geheel niet te verhandelen. Het is dan de vraag of dit in de toekomst gaat veranderen. Helaas valt hier geen antwoord op te geven. ING heeft namelijk nooit naar buiten gebracht dat ze concrete plannen hadden omtrent het introduceren van crypto binnen hun beleggingsomgeving.
Visie van ING op Bitcoin
Hoewel ING dus geen Bitcoin aanbiedt, is er wel eens duidelijkheid verschaft over hoe deze bank denkt over cryptocurrencies. Je zou kunnen zeggen dat ING een onderscheid maakt tussen het nut van blockchain technologie enerzijds en het beleggen in cryptocurrencies anderzijds. Hieronder wordt de visie van ING kort uiteengezet.
ING en blockchain
ING bestempelt de onderliggende technologie van Bitcoin, namelijk blockchain, als ‘van belang voor de financiële sector’. Volgens ING biedt blockchain mogelijkheden voor een vernieuwingsslag in het gehele financiële stelsel. Het zorgt namelijk voor een hogere mate aan veiligheid, snelheid en transparantie, terwijl de kosten omlaag kunnen. Daarnaast kan het zorgen voor een meer efficiënte boekhouding.
ING gaat echter verder. Volgens deze bank kan blockchaintechnologie zorgen voor een volledig digitaal monetair systeem waarbij briefgeld niet meer aan de orde is. Elke transactie zal volledig transparant worden uitgevoerd. De bank stelt hierin wel de vraag of er sprake is van een utopie of juist van een schrikbeeld. Het eerlijke antwoord wordt gegeven dat consumenten er anders naar zullen kijken dan banken.
Op het vlak van blockchaintechnologie lijkt ING dus relatief positief. Het is overigens voor bijna niemand te ontkennen dat het een technologie met potentie is. Vandaag de dag maken al veel toepassingen gebruik van de voordelen van blockchaintechnologie. De bank maakt echter wel een duidelijk onderscheid tussen blockchaintechnologie en het handelen in crypto.
Negatief beeld ING bij Bitcoin als belegging
Voor blockchaintechnologie valt volgens ING dus wel wat te zeggen. Over cryptomunten als belegging is de bank echter een stuk minder positief. Zo wordt Bob Homan, hoofd ING Investment Office, er zelfs een beetje moe van dat hij continue over Bitcoin wordt gevraagd. Ook al zou hij geen hekel hebben aan Bitcoin.
De bank trekt een vergelijking met gokken. Zo zou de ING ook niet adviseren over op welk nummertje je moet inzetten in het casino. De advisering van ING ziet zuiver op beleggingen. Cryptomunten worden niet als een beleggingscategorie gezien. De associatie met hebzucht wordt zelfs enigszins gemaakt, ook al lijkt ING het wel te begrijpen.
De toon die op dit vlak wordt aangeslagen is dus een stuk negatiever van aard. Waar dit precies vandaan komt, is natuurlijk niet zomaar te zeggen. De kans is aanwezig dat banken vrezen voor de opkomst van verschillende cryptocurrencies, omdat deze banken hiermee steeds meer aan de kant worden gezet. Ook bestaat er nog geen concrete wetgeving over digitale valuta. Maar, zoals gezegd, kan hier niet zomaar worden bedacht wat de precieze drijfveren van ING zijn.
Waar kan je wél handelen in Bitcoin?
Handelen in Bitcoin via ING lijkt hem op de korte termijn dus niet te worden. De vraag resteert dan waar je wél kan handelen in Bitcoin. In de hedendaagse wereld hoef je je immers niet te laten beperken door het feit dat jouw bank geen Bitcoin aanbiedt in haar beleggingsomgeving. Handelen via de bank is namelijk slechts één van de zoveel mogelijkheden.
Cryptocurrencies, waaronder Bitcoin, kan je kopen bij een zogeheten crypto-exchange. Dit kan je zien als een soort online handelsplaats waar kopers en verkopers van cryptocurrencies elkaar tegenkomen. Bij een exchange koop je échte tokens waar je ook écht bezitter van wordt. Het gaat dus niet om afgeleide trackers zoals ETF’s.
Als je weet dat je crypto kunt kopen bij een exchange, ben je er echter nog niet. Er bestaan namelijk ontelbaar veel exchanges. Al die exchanges kennen zo hun eigen voor- en nadelen. Hierdoor kan het best lastig zijn om een geschikte exchange te kiezen. Over het algemeen wordt er vaak geadviseerd om het dicht bij huis te zoeken en om te beginnen bij een exchange die niet al te complex functioneert.
Een veelgebruikte exchange: Bitvavo
Bovenstaande meegenomen te hebben, zou je de exchange Bitvavo eens kunnen overwegen. Dit is een Nederlandse exchange die veel waarde hecht aan gebruiksgemak en veiligheid. Het aanbod is daarbij, zeker voor de beginnende handelaar, bijzonder ruim en daarnaast betaal je niet te veel aan transactiekosten. Natuurlijk zijn er altijd exchanges die goedkoper zijn of een breder aanbod hebben, maar als het gaat om het totaalplaatje lijkt Bitvavo best wel heel aardig te scoren.
Een extra pluspunt van Bitvavo is dat je simpelweg geld kan storten met iDEAL. Het behoeft natuurlijk amper uitleg dat iDEAL behoort tot dé Nederlandse standaarden als het gaat om betalingen. Het is een bekende en gemakkelijke methode van betalen. Veel buitenlandse exchanges ondersteunen nog geen iDEAL, waardoor je zal moeten betalen met bijvoorbeeld een creditcard of bankoverschrijving. Dit duurt vaak een stuk langer en is vandaag de dag ietwat achterhaald en omslachtig.
Andere mogelijkheden
Natuurlijk is Bitvavo maar een voorbeeld van een crypto exchange. Het is verstandig om je goed te verdiepen in de verschillende exchanges die er zijn. Kies voor een exchange die goed aansluit op jouw wensen. Factoren als transactiekosten, gebruiksgemak, betaalmethodes, klantenservice, aanbod en betrouwbaarheid kunnen hierin bijvoorbeeld een rol spelen.
Daarnaast is het ook mogelijk om niet te kiezen voor een exchange, maar voor een broker. Je zal dan in veel gevallen niet handelen in BTC-tokens zelf, maar in bijvoorbeeld een tracker. Zo biedt de broker DEGIRO verschillende Bitcoin trackers aan in de vorm van ETF’s en ETN’s. Het aanschaffen van dergelijke trackers gaat vaak samen met doorlopende kosten, maar het biedt wel aanvullend gebruiksgemak. Dit geldt zeker voor het geval waarin je ook in aandelen of andere beleggingsproducten handelt.
Veelgestelde vragen
Nee, het is niet mogelijk om Bitcoin (BTC) aan te schaffen via ING. Of dit in de toekomst wél tot de mogelijkheden gaat behoren, blijft koffiedik kijken. Hoewel deze bank blockchaintechnologie als iets positiefs ziet, wordt het handelen in cryptomunten vergeleken met gokken.
Nee, het is niet mogelijk om te handelen in cryptocurrencies bij ING. Wel worden verschillende andere beleggingsproducten aangeboden bij deze bank. Denk bijvoorbeeld aan aandelen, trackers en hefboomproducten.
Bitcoin kan je aanschaffen via een cryptocurrency exchange. Dit is vaak gemakkelijk en snel te regelen. Er zijn vandaag de dag veel exchanges. Kies er een die goed bij je past. Een voorbeeld van een veelgebruikte exchange in Nederland is Bitvavo. Deze exchange kent verschillende voordelen, waaronder de ondersteuning van betalingen met iDEAL.
Bekijk ook: Bitcoin kopen via ABN AMRO of Bitcoin kopen via Rabobank.