Bitcoin is zonder twijfel de populairste cryptocurrency van het moment. Veel handelaren volgen de ontwikkelingen omtrent deze digitale valuta op de voet. Als gevolg van de populariteit van Bitcoin, zijn het tegenwoordig niet alleen meer exchanges die deze munt aanbieden. Ook ‘reguliere’ handelsplatforms, waarop gewoonlijk aandelen worden verhandeld, staan steeds vaker open tot het aanbieden van BTC-tokens of afgeleide producten.
Veel beleggers handelen via het handelsplatform van een bank. Dit kan immers de nodige voordelen met zich meebrengen. Over het algemeen lijken banken echter wat achter te lopen wanneer het gaat om het aanbieden van innovatieve beleggingsproducten, zoals cryptocurrencies. Hieronder zal de bank ABN AMRO centraal staan. Biedt ABN AMRO mogelijkheden tot het verhandelen van Bitcoin en hoe kijkt deze bank naar cryptocurrencies?
Inhoudsopgave
Kan je Bitcoin kopen bij ABN AMRO?
Het is momenteel helaas niet mogelijk om Bitcoin (BTC) aan te schaffen bij ABN AMRO. Ook afgeleide mogelijkheden, bijvoorbeeld tot het aanschaffen van Bitcoin ETF’s, worden niet door de betreffende bank aangeboden. Wanneer je handelt via ABN AMRO en interesse hebt in Bitcoin, kan dit een domper zijn.
Je zou je kunnen afvragen of ABN AMRO wel andere cryptocurrencies dan Bitcoin aanbiedt. Maar ook hier kunnen we kort over zijn, nu dit helaas niet het geval is. ABN AMRO lijkt zich dus net als veel andere banken volledig te willen onthouden van alles wat met de handel in crypto te maken heeft. Waar komt deze terughoudendheid precies vandaan?
Wil je wel graag investeren in crypto, dan kan je ook eens kijken naar een exchange zoals Bitvavo. Dit Nederlandse bedrijf maakt het mogelijk om diverse crypto’s te kopen en verkopen.
Hoe ABN AMRO naar Bitcoin kijkt
Cryptocurencies zijn ‘booming’: dat kan ook ABN AMRO niet ontkennen. In het recente verleden hebben ze er dan ook de nodige aandacht aan besteedt door middel van het publiceren van een analyse. Deze analyse bestaat uit drie delen en gaat op veel punten specifiek in op Bitcoin. De bank geeft bijvoorbeeld dat aan dat hoe langer Bitcoin bestaat, hoe groter de kans dat het ook daadwerkelijk blijft bestaan.
Op het eerste gezicht lijkt de visie van ABN AMRO dus helemaal niet zo negatief te zijn. Het duurt echter niet lang tot een tegenbeeld wordt geschetst. Volgens de bank zal er namelijk vroeg of laat wel een daadwerkelijke use-case ontwikkeld moeten worden die van toegevoegde waarde is. Wanneer dit niet gebeurt, zou de kans volgens ABN AMRO reëel zijn dat het slechts gaat om een ‘fenomeen van tijdelijke’ aard.
Verdere negatieve punten omtrent Bitcoin worden door de bank genoemd. Opvallend is daarbij dat de stelling wordt ingenomen dat Bitcoin (BTC) op zichzelf niet geschikt is als betaalmiddel. Dit zou met name te maken hebben met het feit dat er een vooraf maximale uitgifte van tokens is bepaald; namelijk 21 miljoen. Verder zou de extreme volatiliteit ook pleiten tegen de geschiktheid van Bitcoin als betaalmiddel.
Volgens ABN AMRO is de kans aanwezig dat het draagvlak voor Bitcoin zal afvlakken. Hierdoor zou het voor Bitcoin moeilijk worden om uit te groeien tot een gedegen betaalmiddel. Dit, omdat het Bitcoin niet lukt om efficiënter te worden en/of de toegevoegde waarde gering is – aldus de bank.
ABN AMRO over beleggen in crypto
Bovenstaande argumenten van de bank pleiten tegen het nut van Bitcoin als betaalmiddel. Dat betekent echter niet direct dat Bitcoin niet kan worden gebruikt als beleggingsproduct. Hoe kijkt ABN AMRO hier tegenaan?
Ook hier is de bank betrekkelijk negatief. BTC is door zijn volatiliteit en prijsbewegingen lastig in te schatten. Volgens de bank zorgt dit ervoor dat institutionele beleggers niet snel geneigd zijn tot het beleggen in Bitcoin. Daarbij zou het risico bestaan dat Bitcoin door de overheid wordt verboden als belegging.
In de slotsom komt de bank aan negen uitgebreide nadelen die kleven aan Bitcoin, terwijl er kort slechts een vijftal aan voordelen worden genoemd – waarvan een aantal praktisch direct worden ontkracht. Tot in hoeverre je het eens kan zijn met de visie van ABN AMRO, zal afhangen van jouw perspectief op crypto en economie. Dit zal voor iedereen anders zijn.
Waar kan je wél Bitcoin kopen?
Bitcoin kopen via ABN AMRO zit er dus niet in, maar waar kan je wél Bitcoin kopen? De mogelijkheden zijn gelukkig eindeloos. Het meest voor de hand liggend is het aankopen van BTC-tokens via een cryptocurrency exchange. Dit is een (online) platform waar kopers en verkopers van cryptocurrencies samenkomen om cryptotokens te kopen, verkopen en verruilen.
Wanneer je weet dat je Bitcoin kan kopen bij een exchange, ben je er echter nog niet. Er bestaan namelijk zeer veel exchanges. Elke exchange is anders en en komt weer op een ander vlak het best tot zijn recht. Zo is de ene exchange het goedkoopst, biedt de andere de beste klantenservice en heeft weer een andere exchange het grootste aanbod. Hierdoor kan het in de praktijk soms best lastig zijn om een geschikte exchange te vinden.
Voor Nederlandse klanten kan het gemakkelijk zijn om te kiezen voor de exchange Bitvavo. Deze exchange is gevestigd in Amsterdam en biedt verschillende voordelen. Zo zijn de transactiekosten bij deze exchange laag, terwijl het aanbod zeer ruim is. Ook heeft het toegevoegde waarde dat Bitvavo de focus op gebruiksgemak heeft liggen. Het kopen van Bitcoin wordt door deze exchange erg gemakkelijk gemaakt.
Het grootste voordeel van Bitvavo is dat je kan betalen met iDEAL. Vooral voor Nederlandse klanten is dit mooi meegenomen. Het is daarbij een prettige gedachte dat Bitvavo de veiligheid van fondsen van gebruikers erg serieus neemt. Zo wordt er bijvoorbeeld gewerkt met cold storages. Tokens worden dan voor een groot offline opgeslagen.
Bitvavo wordt door veel Nederlandse klanten gebruikt, maar is zeker niet de enige kwalitatieve exchange. Je zou bijvoorbeeld ook eens kunnen kijken naar Coinbase of Binance. Het gaat stuk voor stuk om gerenommeerde exchanges die door de tijd heen een aardige reputatie op hebben weten te bouwen. Je kan exchanges onder meer vergelijken op het vlak van betrouwbaarheid, aanbod, betaalmethodes, gebruiksgemak en klantenservice.
Investeren in Bitcoin via een broker
Zoals eerder aan bod kwam, zijn het niet alleen exchanges die mogelijkheden tot het investeren in Bitcoin bieden. Ook steeds meer brokers bieden dergelijke mogelijkheden aan. Daarbij dient wel gezegd te worden dat er niet veel brokers zijn die je de directe mogelijkheid geven tot het kopen van echte tokens.
De meeste brokers bieden afgeleide producten aan, zoals ETF’s. Je investeert dan wel indirect in Bitcoin, maar je bent niet zelf de eigenaar van tokens. Dit kent voor- en nadelen. Het grootste voordeel is het gemak. Je koopt je aandelen op dezelfde plek als je crypto’s en je hoeft je geen zorgen te maken over de opslag van jouw tokens. Dit kan bijvoorbeeld bij DEGIRO.
Het grootste nadeel van indirect investeren in Bitcoin via een broker, is dat je waarschijnlijk doorlopende kosten moet betalen. Iemand anders moet immers de tokens bewaren en deze partij maakt hiervoor kosten. Deze kosten worden periodiek aan jou doorberekend. Wanneer je zélf (direct) tokens inkoopt, bijvoorbeeld via een exchange, ben je zelf verantwoordelijk voor de opslag hiervan. Dit hoeft geen geld te kosten.
Of je uiteindelijk moet kiezen voor een exchange of een broker, is volledig aan jou. Voor het gebruiksgemak hoef je een exchange tegenwoordig overigens niet meer te laten. Exchanges zoals Bitvavo zijn bijzonder gebruiksvriendelijk en maken het kopen en opslaan van Bitcoin erg simpel; ook voor mensen die voor het eerst in aanraking komen met cryptocurrencies.
Veelgestelde vragen
Nee, ABN AMRO biedt geen mogelijkheden tot het kopen van Bitcoin. De bank is van mening dat het een te risicovol beleggingsproduct betreft en dat het onwaarschijnlijk is dat Bitcoin een betaalmiddel van de toekomst wordt.
Het is op het moment niet bekend of ABN AMRO Bitcoin in de toekomst in het aanbod gaat opnemen.
BTC-tokens kan je aanschaffen via een van de vele cryptocurrency exchanges. Je kan ook indirect investeren in Bitcoin via een broker.
Bekijk ook: Bitcoin kopen via ING of Bitcoin kopen via Rabobank.