Vandaag de dag heeft de gemiddelde moderne belegger niet alleen interesse in klassieke beleggingsproducten zoals aandelen en grondstoffen. Juist de wat nieuwere beleggingsproducten staan op de radar van verschillende beleggers. Een voorbeeld van zo’n ‘nieuwer’ beleggingsproduct is crypto. Waar je deze digitale valuta eerst alleen kon aanschaffen bij exchanges, bieden tegenwoordig ook veel brokers de mogelijkheid tot het handelen in cryptocurrencies.

Centraal in dit artikel staat het verhandelen van de cryptocurrency Bitcoin via het handelsplatform van DEGIRO. Het is belangrijk om te weten dat DEGIRO als zodanig niet de mogelijkheid biedt om daadwerkelijk BTC-tokens te kopen, zoals je dat zou kunnen bij een exchange. Wel laat DEGIRO je handelen in zogeheten ETF’s die zien op Bitcoin.

Wat is een Bitcoin ETF?

Een Bitoin ETF is een ETF van Bitcoin. Dit spreekt voor zich, maar wat is eigenlijk een ETF? Om te beginnen bij het begin: ETF is een afkorting van ‘Exchange-Traded Fund’. Veel beleggers noemen het ook wel een ’tracker’. Je kan het zien als een beleggingsfonds dat wordt beheerd door een centrale partij.

Veel ETF’s volgen een specifieke index of een bepaalde sector. Het wordt daarmee vaak gezien als een mandje met aandelen. Voorbeelden zijn bijvoorbeeld ETF’s die de S&P 500, Dow Jones of AEX volgen. Maar er zijn ook ETF’s die aandelen vanuit de hele wereld tracken. Het idee is telkens dat je kunt profiteren van de groei uit een bepaalde markt, zonder dat je zelf al de losse aandelen moet kopen.

Een Bitcoin ETF volgt bovenstaande standaarddefinitie van een ETF niet helemaal. Het is namelijk wél een tracker, maar een Bitcoin ETF bestaat niét uit verschillende producten. Het bestaat alleen uit één onderliggend product en dat is Bitcoin (BTC). Omdat het een tracker is, krijg je niet daadwerkelijk het onderliggende product in bezit. Het enige wat je in bezit krijgt is de tracker die Bitcoin volgt.

Vergelijkbaar: Bitcoin ETN

Naast Bitcoin ETF’s, bestaan er ook Bitcoin ETN’s. Een ETN is een type beleggingsproduct dat enige gelijkenissen vertoont met ETF’s. ETN staat voor ‘Exchange-Traded Note’ en het wordt uitgegeven in de vorm van een schuldbewijs. Je kan het dus enigszins vergelijken met een obligatie. Een ETN volgt, net als een ETF, een onderliggende waarde.

Hoewel er nog wel eens wordt gedacht dat praktisch alle crypto-gerelateerde producten bij DEGIRO ETF’s zijn, gaat het eigenlijk meestal om ETN’s. Naast deze ETN cryptotrackers, kent DEGIRO ook een paar crypto-ETF’s.

Welke Bitcoin ETF’s kent DEGIRO?

De broker DEGIRO biedt een aantal Bitcoin ETF’s/ETN’s aan. Welke dit precies zijn, lees je hieronder.

  • VanEck Vectors Bitcoin ETN (ISIN: DE000A28M8D0);
  • CoinShares Physical Bitcoin (ISIN: GB00BLD4ZL17);
  • WisdomTree Bitcoin (ISIN: GB00BJYDH287);
  • 21Shares Bitcoin ETP (ISIN: CH0454664001).

Zoals je in bovenstaande opsomming kunt zien, biedt DEGIRO verschillende ETF’s en ETN’s aan die allemaal anders heten. Hoewel bovengenoemde producten allemaal Bitcoin als onderliggende waarde kennen, worden de ETF’s en ETN’s aangeboden door andere uitgevers: VanEck, CoinShares, WisdomTree en 21Shares.

De verschillen met zelf crypto kopen

Inmiddels weet je dat je bij DEGIRO trackers kunt aanschaffen die Bitcoin als onderliggende waarde volgen. Omdat het trackers zijn, krijg je niet daadwerkelijk het onderliggende product in bezit. Koop je dus een Bitcoin ETF of ETN bij DEGIRO, dan zal je strikt genomen geen bezitter van cryptocurrencies zijn.

Investeren ‘in’ Bitcoin via een tracker is een alternatieve route. De reguliere route is het kopen van Bitcoin via een cryptocurrency exchange. Dit is een handelsplaats in de vorm van een online platform. Kopers en verkopers van cryptocurrencies komen elkaar hier tegen om crypto te kopen, verkopen en verruilen. In tegenstelling tot het kopen van cryptotrackers, krijg je bij een exchange wél daadwerkelijk het onderliggende product in bezit.

Koop je dus Bitcoin via een exchange, dan ben je de eigenaar van BTC-tokens. Dit brengt met zich mee dat je direct het beheer houdt over jouw crypto’s en dat je er in feite mee kan doen wat je wil.

Zelf beheren

Cryptocurrencies zijn initieel ontstaan vanuit wantrouwen tegenover grote en centrale (financiële) instellingen en overheden. Door de introductie van blockchaintechnologie en daarmee cryptocurrencies, zou je voortaan bijna niemand meer te hoeven vertrouwen en zou je zelf het beheer houden over jouw vermogen.

Bovenstaande meegenomen te hebben, zou je kunnen zeggen dat het investeren in Bitcoin trackers wat tegenstrijdig is. Deze trackers worden namelijk door een ander (centraal) beheerd. Wil je dus écht zelf de volledige controle hebben, dan ligt het meer voor de hand om zelf BTC-tokens aan te schaffen. Zie je het puur als een investeringsmogelijkheid, dan zou een Bitcoin ETF van DEGIRO uitkomst kunnen bieden. Later in dit artikel lees je meer over de voordelen en nadelen van ETF’s tegenover zelf kopen.

Wallets

Als je een Bitcoin ETF bij DEGIRO gaat aanschaffen, heb je geïnvesteerd in de ETF en niet rechtstreeks in Bitcoin. Dat brengt met zich mee dat je zelf niet de verantwoordelijkheid hoeft te dragen over het bewaren van jouw tokens in een wallet. Het bewaren van tokens gebeurt voor je. Dit kan een hoop gemak met zich meebrengen.

Uiteraard is het wel belangrijk om te weten dat het investeren in Bitcoin ETF’s ook kosten met zich meebrengt. Dit heeft voor een groot deel te maken met het genoemde aspect omtrent het bewaren. Bij het bewaren van tokens op grote schaal komen nou eenmaal vaak kosten kijken. Deze worden in veel gevallen aan jou doorberekend in de vorm van lopende kosten. Daarnaast moet er ook winst worden gemaakt.

De voor- en nadelen van ETF’s tegenover zelf kopen

Moet je nou gaan voor een ETF of juist voor zelf kopen? Het kan een lastige afweging zijn; helemaal nu voor beide alternatieven wel wat valt te zeggen. Hieronder vind je de voor- en nadelen van het investeren in Bitcoin ETF’s.

Voordelen ETF’s

  • Alles op één plek. Wanneer je graag belegt en investeert, is de kans groot dat je je niet alleen met crypto bezighoudt. Veel beleggers houden namelijk ook andere beleggingsproducten, zoals aandelen, grondstoffen en indices. Wanneer je ervoor kiest om zelf BTC aan te schaffen bij een exchange, zal je hierbij een apart account aan moeten maken. Je hebt dan een DEGIRO-account én een account bij jouw exchange. Daarnaast moet je de tokens ergens bewaren, bijvoorbeeld in een externe wallet. Dit alles zorgt voor minder overzicht en een uiteindelijke versplintering van je portefeuille. Alles op één plek bewaren voelt overzichtelijker.
  • Gemakkelijk. Cryptocurrencies vormen een complexe tak van sport. Wanneer je optimaal gebruik wil maken van de verschillende mogelijkheden van een exchange, zal je moeten beschikken over enige mate aan technische kennis omtrent crypto. Zo zal je bijvoorbeeld moeten weten wat public en private keys zijn en is het ook handig als je termen als staking en mining kent. Kies je voor Bitcoin ETF’s bij DEGIRO, dan kies je voor een stukje gebruiksgemak. Je handelt indirect in crypto op dezelfde wijze als hoe je in aandelen handelt.

Nadelen ETF’s

  • Bijkomende kosten. Het aankopen van een Bitcoin ETF gaat in de meeste gevallen gepaard met aanvullende en doorlopende kosten. Deze betaal je bijvoorbeeld jaarlijks. Deze kosten zal je niet ervaren wanneer je zelf crypto koopt. De gemiddelde exchange rekent in veel gevallen wél transactiekosten, maar meestal komen er geen doorlopende kosten bij. Niemand hoeft immers wat voor jou te beheren. Jij dient zelf het beheer te voeren over jouw tokens.
  • Gebouwd op vertrouwen. Kies je voor een Bitcoin ETF bij DEGIRO, dan zal je moeten vertrouwen op de uitgever van de ETF. Het kan namelijk altijd zo zijn dat de uitgever plotseling (de toegang tot) zijn tokens kwijtraakt. Dit kan bijvoorbeeld wanneer de storages worden gehackt. Je zal erop moeten vertrouwen dat de uitgever de nodige veiligheidsmaatregelen heeft genomen en dat het uitermate voorzichtig zakendoet. Wanneer je zelf jouw tokens beheert, kan dit veiliger aanvoelen. Je hebt het dan 100% zelf in de hand.
3.7/5 - (3 stemmen)

Write A Comment