Beleggen in een ETF blijft maar in populariteit toenemen. Vandaar ook dat veel mensen op zoek gaan naar de beste ETF om te in beleggen. In dit artikel ga je meer lezen over mogelijke beste ETF’s, en natuurlijk wat een ETF is en waarom het zo populair is geworden.

Helaas valt niet te voorspellen welke ETF volgend jaar het meeste rendement gaat opleveren. Neem onderstaande lijst dan ook niet al te serieus. Hier worden vooral mogelijk interessante ETF’s gedeeld.

Wat is een ETF?

ETF staat voor Exchange Traded Fund, en is niets meer dan een mandje met aandelen. Je kan losse aandelen kopen, maar als je bijvoorbeeld alle aandelen in de AEX wil kopen, ben je wel even bezig (laat staan als je de Russell 1000 wil kopiëren). In plaats daarvan kan je ook een ETF kopen, die de samenstelling heeft van de index die het volgt. Dat kan dus bijvoorbeeld de AEX zijn.

Een ETF hoeft overigens niet een specifieke index zoals de AEX te volgen, er zijn ook ETF’s die op een specifieke branche focussen. Denk bijvoorbeeld aan biotech, robotica of AI. Mooie voorbeelden daarvan zijn de ARK ETF’s, vooral in Amerika erg populair (want in Europa kan je ze niet kopen).

Overzicht beste ETF’s

Hieronder een tabel met daarin de opsomming van de beste ETF’s die je verder in het artikel door kan lezen.

ETFISINLopende kostenSpreidingSoort ETF
VWRLIE00B3RBWM250.22%WereldwijdAlgemeen
IWDAIE00B4L5Y9830.20%WereldwijdAlgemeen
VUSAIE00B3XXRP090.07%AmerikaAlgemeen
SPYDIE00B6YX5D400.35%AmerikaDividend
TSWENL00104087040.20%WereldwijdDuurzaam
IAEXIE00B0M62Y330.30%NederlandAlgemeen

1. VWRL (Vanguard FTSE All-World UCITS ETF)

Voor velen klinkt VWRL waarschijnlijk erg bekend in de oren. Het is een van de populairste, en daarmee misschien ook wel de beste, ETF die verkrijgbaar is.

VWRL is een ETF met een spreiding over de hele wereld. Als je een aandeel VWRL koopt, heb je direct een spreiding over meer dan 3.000 bedrijven, wereldwijd. Daarbij heb je dus een diversificatie over locaties (ook opkomende markten), en ook over verschillende sectoren. Mede daarom dat deze ETF een van de populairste is onder veel (passieve) beleggers.

Meer info: Alles over VWRL

2. IWDA (iShares Core MSCI World UCITS ETF)

Ook IWDA is waarschijnlijk een bekende ETF voor de doorgewinterde ETF beleggers. Waar sommige zweren bij het kopen van VWRL, doen andere dat met IWDA.

Bij IWDA is er een spreiding over ruim 1.500 bedrijven. Stukje minder dus dan bij bijvoorbeeld VWRL, maar alsnog meer dan genoeg om jezelf gediversifieerd te noemen. Ook hier zit namelijk voldoende spreiding in over landen en sectoren.

Voordeel van IWDA is dat de lopende kosten iets lager uitvallen.

3. VUSA (Vanguard S&P500 ETF)

VUSA is een ETF die de Amerikaanse beurs de S&P500 volgt. De S&P500 is een index van de 500 grootste bedrijven in Amerika. Vergelijk het een beetje met de AEX, maar dan Amerikaans.

De S&P500 heeft de afgelopen jaren heel veel groei laten zien. Mede doordat aandelen zoals Apple, Amazon en Microsoft (en andere grote jongens) keihard zijn gegroeid. Voor velen is dat ook een reden geweest om de S&P500 toe te voegen aan hun portfolio.

Hoewel het een focus is op Amerikaanse bedrijven, zijn die bedrijven natuurlijk ook over de hele wereld actief.

Naast deze index, kan je ook eens kijken naar andere Amerikaanse indices. Denk bijvoorbeeld aan de NASDAQ of de Dow Jones.

4. SPYD (S&P500 US Dividend Aristocrats ETF)

Er zijn vele soorten beleggers. Sommige beleggers kiezen graag voor aandelen waarvan ze denken dat ze veel meer waard zullen worden, anderen kijken bijvoorbeeld meer naar het dividend. Voor dividend beleggers is de volgende ETF wellicht interessant.

SPYD is een ETF met daarin de Dividend Aristocrats van de S&P500. Een Dividend Aristocrat is een bedrijf die al minimaal 25 jaar lang, ieder jaar het dividend heeft verhoogd.

Dat zijn dus bedrijven die een uitstekende track record hebben, en erg financieel gezond lijken. Met deze ETF koop je dus al die bedrijven, en kan je rekenen op een leuk dividend.

5. TSWE (VanEck Vectors Sustainable World Equal Weight ETF)

Naast het feit dat beleggen in een ETF populair is, zijn ook duurzame beleggingen steeds populairder aan het worden. Daar kan je met deze ETF mooi ook bij instappen. Het is een ETF gevestigd in Nederland, van VanEck.

In deze ETF vind je 250 bedrijven die duurzaamheid hoog op hun prioriteit hebben staan. Bekende namen in de lijst zijn bijvoorbeeld Tesla, Nvidia of Pfizer. Qua spreiding over landen en sectoren zit het ook redelijk goed.

Fijn voordeel, omdat de ETF in Nederland genoteerd is, heb je geen last van dividendlekkage.

6. IAEX (iShares AEX UCITS ETF)

Als laatste in de lijst vinden we een Nederlandse topper terug, de welbekende AEX.

Hoewel de AEX niet altijd evenveel waardering krijgt van iedereen (bijvoorbeeld omdat de spreiding niet al te goed is), is het voor veel Nederlanders wel een van de eerste waar ze aan zullen denken.

In de AEX vind je de 25 grootste Nederlandse bedrijven. Of beter gezegd, de 25 grootste bedrijven met een notering op de Amsterdamse effectenbeurs. Want ook niet Nederlandse bedrijven komen er in voor (mede daarom dat men er kritiek op heeft), zoals ArcelorMittal.

Hier kan je ETF’s kopen

ETF’s koop je, net zoals aandelen, via een broker. Er zijn veel verschillende brokers, maar eentje die de voorkeur geniet van velen, is DEGIRO.

DEGIRO is erg interessant bij het kopen van ETF’s, aangezien enkele daarbij opgenomen zijn in de DEGIRO Kernselectie. Hierbij betaal je onder voorwaarden geen transactiekosten bij het aankopen van de ETF’s. En een besparing op kosten levert je effectief meer rendement op, ideaal dus.

Welke ETF moet ik kopen?

Een veelgestelde vraag is welke ETF je dan zelf zou moeten kopen.

Allereerst, je moet natuurlijk helemaal niks.

Daarnaast, de informatie hierboven is puur informatief. Doe vooral zelf (meer) onderzoek als je op zoek bent naar meerdere soorten ETF’s. Hopelijk geeft bovenstaand je een idee wat je ongeveer kan doen, en dat je aan de hand daarvan zelf kan bepalen welke ETF je uiteindelijk gaat kopen.

Mocht je zoeken naar een zo breed mogelijke ETF, dan zijn VWRL of IWDA bijvoorbeeld uitkomsten voor je. Wil je juist vooral een focus op Amerika hebben, neem dan een kijkje bij de S&P 500 ETF’s. Of juist Nederlandse bedrijven, dan kan je bijvoorbeeld bij de AEX ETF kijken.

Conclusie: Beste ETF’s

Al met al blijft het moeilijk om de aller beste ETF aan te wijzen. Er zijn veel goede ETF’s te vinden. Uiteindelijk hangt het erg van je keuze af, waar wil je in beleggen. In vele categorieën zijn wel ETF’s te vinden. Die zijn hier niet allemaal genoemd, want dat zijn er nog al wat.

Goed om te weten is dat de best presterende ETF van het afgelopen jaar dat niet hoeft te zijn voor aankomend jaar. Resultaat uit het verleden zegt niks over de toekomst, helaas.

Deel zeker je favoriete ETF ook in de comments, hebben andere lezers ook weer wat aan.

Veelgestelde vragen over ETF’s

Is een ETF veiliger dan lossen aandelen?

Beleggen, op wat voor een manier dan ook, kent risico’s. Veilige manieren van beleggen zijn er eigenlijk niet. Wel is het zo dat ETF’s vaak meer spreiding bieden, en daardoor wat minder risicovol kunnen zijn.

Zijn ETF’s goed voor beginners?

Een ETF biedt een makkelijke manier om binnen een bepaalde sector te beginnen met beleggen. Daardoor kan het interessant zijn voor beginners. Maar ook voor gevorderden beleggers kunnen ETF’s een handig instrument zijn.

Wat is de beste ETF?

De beste ETF verschil waarschijnlijk aan de hand van je selectiecriteria. Ook kan de beste van deze maand anders zijn dan volgende maand, lastig te zeggen dus. In de lijst op deze pagina vind je veel interessante ETF’s die de beste kunnen zijn voor jou.

Welke ETF kopen?

Welke ETF je wilt kopen ligt helemaal aan jezelf en wat je doelen zijn. Denk bijvoorbeeld na of je een technologische ETF wil, eentje die gespreid is over de wereld, of juist met een focus op opkomende landen (of totaal iets anders).

3.7/5 - (4 stemmen)

Write A Comment