Cryptocurrencies: je kunt er haast niet meer omheen. Steeds meer mensen raken geïnteresseerd in het investeren in deze digitale valuta. Het hebben van interesse is een goed begin, maar daarmee ben je er nog niet. Er bestaan namelijk ontzettend veel cryptocurrencies en op dagelijkse basis komen er verschillende projecten bij.

Het kan zelfs voor een ervaren handelaar lastig zijn om te selecteren welke cryptocurrencies het investeren waard zijn. Uiteindelijk is niemand in staat om te voorspellen wat de cryptomarkt gaat doen; maar toch worden er in onderstaand artikel een aantal cryptocurrencies voor je uitgelicht. Daarnaast lees je waar je op moet letten wanneer je zelf cryptocurrencies gaat selecteren.

Uitgelichte beste cryptomunten

Het antwoord op de vraag wat de beste cryptomunten van het moment zijn, zal afhankelijk van wie je het vraagt verschillen. Hieronder vind je een aantal cryptomunten die solide en een serieuze overweging waard zijn.

1. Bitcoin (BTC)

Bitcoin (BTC) wordt gezien als de eerste cryptocurrency ooit. Het betreft de ‘moeder der crypto’s’. Het project werd gelanceerd in 2009 en is de katalysator geweest voor de ontwikkeling van de gehele cryptomarkt. 

Volgens de whitepaper van Bitcoin, werd het blockchainproject ontwikkeld om een alternatief betaalmiddel te vormen. De bedoeling was dat centrale schakels binnen het ons huidige financiële systeem zouden worden uitgeschakeld, om zo een meer directe, eerlijke en zuivere vorm van betalen te introduceren

Bitcoin wordt echter meer gebruikt als een zuiver investeringsobject, zoals goud of zilver. Je zou kunnen zeggen dat Bitcoin hiermee een behoorlijk ‘volwassen’ rol inneemt binnen de cryptomarkt. Het is de verwachting dat Bitcoin (ook) in de toekomst mee zal stijgen met de groei van de cryptomarkt in zijn geheel.

2. Ethereum (ETH)

Waar je Bitcoin kan zien als de meest populaire cryptocurrency, kan je Ethereum (ETH) zien als de meest nuttige. Hoewel niet iedereen het hiermee eens zal zijn, valt het niet te ontkennen dat Ethereum héél belangrijk is geweest voor de ontwikkeling van de cryptomarkt.

Ethereum maakt het mogelijk om decentrale applicaties (dApps) te ontwikkelen met behulp van hun platform. Van dit platform wordt veel gebruikgemaakt en de kans is aanwezig dat dit in de toekomst ook zo zal blijven. Het team van Ethereum zit namelijk niet stil en blijft relevante ontwikkelingen doorvoeren.

Eén van de belangrijkste ontwikkelingen binnen Ethereum zal de overstap op het proof-of-stake (PoS) algoritme zijn. Nu (anno 2022) wordt er nog gewerkt met het energie intensieve proof-of-work (PoW) algoritme. De overstap is echter een technische uitdaging, waardoor het interessant kan zijn om de ontwikkelingen te volgen.

3. Chainlink (LINK)

Veel cryptocurrencies hebben ambitieuze doelen die soms lastig binnen een praktische context zijn te plaatsen. Chainlink (LINK) is nadrukkelijk niet zo’n crypto. Dit project vormt een brug tussen blockchain en de behoeftes uit het dagelijkse leven (een zogenaamde ‘Oracle’).

Heb je het over Chainlink, dan heb je het over smart contracts. Dit zijn contracten die in een computercode worden vastgelegd en zichzelf uitvoeren wanneer er aan vooraf bepaalde voorwaarden wordt voldaan. Zo brengt contracteren een stuk meer zekerheid met zich mee, waardoor Chainlink erg nuttig is.

Steeds meer ontwikkelaars en bedrijven zien het nut van Chainlink in. Er zijn echter professionele investeerders die menen dat Chainlink wat betreft (koers)prestaties achterloopt. Hierdoor kan het interessant zijn om je eens in deze munt te verdiepen.

4. Solana (SOL)

Het cryptoproject Solana (SOL) heeft na de lancering mogen rekenen op heel wat populariteit. Veel investeerders bestempelen Solana als een project met een goede ROI (Return on Investment). Hiermee wordt bedoeld dat je er aardig wat winst mee zou kunnen maken.

Solana lijkt in de basis erg op Ethereum en focust zich dan ook op het vormen van een platform voor de ontwikkeling van decentrale applicaties. De infrastructuur van Solana is behoorlijk compleet en lijkt dan ook in staat te zijn om zich snel aan te passen naar de huidige ontwikkelingen binnen de markt.

Bovengenoemde leidt ertoe dat Solana in de toekomst waarschijnlijk voor uiteenlopende functionaliteiten kan worden ingezet. Zo kunnen ontwikkelaars met behulp van Solana bijvoorbeeld inspelen op de markt van de NFT’s of decentrale exchanges. Met de opkomst van Decentralized Finance (DeFi), kan Solana in potentie nóg populairder worden.

5. VeChain (VET)

VeChain (VET) richt zich op het controleren en bevestigen van de echtheid van producten door middel van RFID-tags. Daarnaast kunnen producten met behulp van deze tags worden gevolgd. VeChain wordt voornamelijk geassocieerd met (duurdere) luxegoederen, maar is ook actief in de werelden van gezondheidszorg en landbouw.

Het bijzondere aan VeChain is dat het al daadwerkelijk een werkend ‘product’ in de markt heeft gezet. Het wordt vandaag de dag al gebruikt. Hiermee blijft het project niet hangen in slechts een ideologie, maar zet het concrete stappen om de wereld van vandaag en morgen nét een slag beter te maken.

VeChain geeft een unieke toepassing aan blockchain technologie en de kans is groot dat ondernemingen er ook in de toekomst van willen profiteren.

6. Algorand (ALGO)

Het project Algorand (ALGO) richt zich net als veel andere projecten op decentrale applicaties. Wel pakt Algorand het iets anders aan. Zo is de Algorand Foundation zeer betrokken, zodat projecten meer kans op succes hebben.

Omdat deze crypto gebruikmaakt van een bijzonder protocol, genaamd Pure PoS (PPoS), is het netwerk erg veilig en schaalbaar. Op dit vlak wint Algorand het van veel andere soortgelijke platformen.

Algorand heeft al een behoorlijke groei laten zien, maar veel factoren lijken erop te wijzen dat het nog niet uitgegroeid is. Er worden steeds meer partnerships gesloten en het platform wordt steeds populairder onder bedrijven en investeerders.

Waarop letten bij het selecteren van de beste cryptomunten?

De cryptomarkt bestaat uit ontelbaar veel projecten. Hoe filter je de betere projecten van de slechtere? Helaas bestaat er niet een soort gouden formule waarmee je direct kan inzien of een cryptocurrency de moeite waard is. Wel zijn er heel wat factoren die relevant zijn om mee te nemen in je overweging.

Om te beginnen wil je natuurlijk kijken naar de use case. Welke functie gaat een crypto vervullen in de wereld van vandaag en morgen? Zeker als je voor de lange termijn wil investeren, kan de use case het verschil maken. Je ziet tegenwoordig veel cryptocurrencies die geen use case hebben en eigenlijk alleen koersstijgingen nastreven. Van dergelijke ‘memecoins’ kan je beter afblijven wanneer je investeert voor de lange termijn.

Daarnaast kan de concurrentie ook een grote rol spelen. Een cryptocurrency kan nog zó een goed idee hebben, maar als tien anderen het ook doen, is het vooral de vraag wie dat idee het beste uitvoert. Hoe goed een concept tot uitvoering wordt gebracht, zal mede afhangen van het team van een cryptocurrency. Het is dan ook goed om altijd even te checken waar het team uit bestaat.

Bovengenoemde factoren laten je kijken naar de inhoud van een project. Het is ook belangrijk om te kijken naar de crypto als zodanig binnen de gehele markt. Geeft de koers bijvoorbeeld blijk van onder- of overwaardering en neem je niet te veel risico door te investeren in deze crypto?

Bekijk ook: De beste crypto apps

Ken de risico’s

Dan nog even het volgende. Het handelen in cryptocurrencies brengt de nodige risico’s met zich mee. Hoewel je er winst mee kunt maken, kan je ook in korte tijd veel geld verliezen. Datzelfde geldt natuurlijk ook voor gewoon beleggen, maar dus zeker ook voor het volatiele crypto.

Hierom is het extra belangrijk dat je altijd je eigen research doet en alleen handelt met geld dat je kan missen. Niemand kan de markt voorspellen. De genoemde crypto’s in dit artikel geven je dus allesbehalve garantie voor winst.

Welke crypto moet je kopen?

Uiteindelijk heb je helemaal zelf in de hand welke crypto te wilt kopen. Doe vooral goed je eigen onderzoek, en informeer bij meerdere bronnen. Je zal hier dan ook geen advies lezen omtrent welke cryptomunt de beste is om te kopen.

Wat is de beste crypto om te kopen?

Dat is uiteindelijk moeilijk in te schatten. Waarschijnlijk doel je met ‘beste’ in dit geval op de munt die het meest in waarde gaat stijgen. Helaas weet niemand welke dat zal zijn. Hoogstens kan je je verdiepen in de cryptomunten, en de goede onderscheiden van de minder goede.

Hoe weet je welke crypto gaat stijgen?

Dat weet je niet, en dat weet niemand. Het blijft natuurlijk een soort van gok. Als mensen het wel precies weten, dan waren ze ongetwijfeld al rijk geweest. Tips zoals deze gelden enkel als informatie.

5/5 - (1 stemmen)

Write A Comment