De volatiliteit van de cryptomarkt geeft veel investeerders het gevoel dat actief handelen de enige mogelijkheid is. Wie echter geen gevorderde daytrader is, zal per saldo echter maar moeilijk winst kunnen maken met een dergelijke actieve strategie. De laatste jaren wordt een spiegelbeeldige strategie steeds meer toegepast: (passief) handelen voor op de lange termijn.
Wanneer je voor op de lange termijn belegt in crypto, word je minder afhankelijk van alle individuele koersbewegingen. Het gaat uiteindelijk om het uitgezoomde plaatje. In de cryptomarkt is het echter wel belangrijk dat een cryptocurrency de potentie heeft om op lange termijn prestaties neer te zetten. Sommige cryptoprojecten verdwijnen namelijk net zo snel als ze gekomen zijn. In onderstaand artikel worden de beste cryptomunten voor op de lange termijn besproken.
Inhoudsopgave
Onze top 5 cryptomunten voor de lange termijn
1. Bitcoin (BTC)
Bitcoin: de moeder der crypto’s. Wanneer je kijkt naar het historisch koersverloop van BTC, ontdek je naast een aantal dalingen vooral een forse waardestijging. Dit heeft voor een deel te maken met het feit dat de maximale uitgifte aan BTC-tokens (21 miljoen) nadert en dat de cryptomarkt alsmaar blijft groeien.
Bitcoin (BTC) zet in het algemeen vaak de trend voor de gehele cryptomarkt. Wanneer de BTC-koers stijgt, stijgen veel cryptocurrencies automatisch mee. Het omgekeerde geldt echter ook. Daalt de koers van BTC, dan zullen veel andere cryptokoersen ook de daling inzetten. Vaak valt het wel op dat de andere crypto’s vervolgens harder dalen dan Bitcoin. Sommige investeerders zien Bitcoin dan ook als een middenweg en als een prettige optie voor de lange termijn. Zo investeer je wel in crypto, maar wellicht in de meest veilig optie omdat het minder volatiel is.
2. Ethereum (ETH)
Hoewel Ethereum niet de eerste cryptocurrency ooit was, betreft het wel een zéér belangrijke. Door de komst van Ethereum en de introductie van smart contracts werd het (onder meer) gemakkelijker om nieuwe cryptoprojecten te lanceren. Veel ontwikkelaars gebruiken het platform dan ook tot de dag van vandaag om verschillende ideeën de wereld in te blazen.
Ethereum is de een na grootste cryptocurrency van het moment wanneer het gaat om marktkapitalisatie. Hoewel Bitcoin nog altijd op de eerste plaats staat, zijn er een hoop fanatiekelingen die verwachten dat Ethereum deze eerste plaats binnen afzienbare tijd zal veroveren. Vanuit daar kan het project de nodige stappen zetten om nóg groter en nuttiger te worden. Ook wordt Ethereum door veel grote banken steeds meer in de gaten gehouden als toekomst voor het financiële systeem.
3. Polkadot (DOT)
Polkadot (DOT) is een project met praktische waarde. Het beschikt over een modern blockchainprotocol dat verschillende blockchains met elkaar kan verbinden. Zo kunnen verschillende soorten gegevens en activa (cross-chain) worden overgedragen tussen blockchains. Het team van Polkadot maakt hiervoor gebruik van verschillende innovatieve technologieën, waaronder sharding.
Het cryptoproject Polkadot is ooit opgestart door Gavin Wood: de medeoprichter van Ethereum en de uitvinder van bijbehorende programmeertaal Solidity. Zoals je hierboven al las, verwachten veel mensen dat Ethereum in de toekomst nog groter zal worden. Een dergelijke verwachting trekt zich door in Polkadot, nu dit project wordt gezien als een meer uitgebreide en complete versie van Ethereum.
4. Cardano (ADA)
Cardano (ADA) past goed in het rijtje van de bovenstaande twee cryptoprojecten. Het focust zich namelijk ook op de ontwikkeling van een platform dat decentrale applicaties faciliteert. Het wordt door velen gezien als een directe concurrent van Ethereum. Cardano probeert echter vernieuwend te zijn door verschillende problemen omtrent blockchaintechnologie op te lossen. Zo zou Cardano snel en schaalbaar moeten zijn (en blijven).
Het bijzondere aan Cardano (ADA) is dat het team bij de ontwikkeling een wetenschappelijke benadering hanteert. Voordat er stappen worden gezet, vraagt het team zich altijd af of iets wetenschappelijk wel gelegitimeerd is. De betrokken ingenieurs en academici baseren hun keuzes zo niet op willekeur. Nadeel hiervan is bijvoorbeeld wel dat het wat langer kan duren voordat veranderingen doorgevoerd worden. Maar dan weet je wel dat er goed naar gekeken is.
5. Solana (SOL)
Was het bovenstaande rijtje nog niet compleet, dan is die dat nu. Het cryptoproject Solana (SOL) wil schaalbaarheidsproblematiek oplossen, zodat cryptocurrencies beter hanteerbaar worden in het dagelijkse leven. Dit project focust zich op de markt van decentrale applicaties (dApps) en Decentralized Finance (DeFi).
Wanneer blockchain gebruikt gaat worden door steeds meer (grote) bedrijven, zullen de onderliggende netwerken flink op de proef worden gesteld. Bij veel projecten, zoals Ethereum, merk je vandaag de dag al dat de kosten omhoogschieten door een tekort aan schaalbaarheid binnen het netwerk. Solana zet stappen om dergelijke problematiek tegen te gaan en daarmee lijkt het relatief toekomstbestendig te zijn.
Kijk ook eens naar de beste lange termijn ETF’s om in te beleggen.
Disclaimer: de hierboven opgesomde cryptocurrencies vormen slechts op mening gebaseerde voorbeelden van populaire munten die mogelijk potentie hebben. Niemand kan echter de toekomst voorspellen, waardoor de genoemde cryptovaluta in geen enkel opzicht garanties voor de toekomst kunnen geven. Ze kunnen ook waardeloos worden. Cryptocurrencies zijn zeer volatiele en daarmee risicovolle beleggingsproducten: lees je altijd goed in en handel alleen met geld dat je kan missen.
Zo kies je zelf de beste cryptomunten
Natuurlijk kun je inspiratie halen uit bovenstaande lijst met suggesties voor de beste cryptomunten voor op de lange termijn; maar beter is het samenstellen van een eigen selectie. Feit is namelijk dat niemand weet welke cryptomunten het op de lange termijn goed gaan doen. Het komt uiteindelijk neer op de cryptocurrencies waar jij zelf iets in ziet.
Maar hoe scheid je de ‘slechtere’ cryptoprojecten van de betere? Helaas bestaat daar geen magische formule voor, maar er bestaan wel een aantal relevante gezichtspunten. Zo is het belangrijk om te kijken naar het nut van de crypto. Biedt het project daadwerkelijk toegevoegde waarde voor de wereld van vandaag en morgen? Projecten die slechts voor de grap zijn opgericht, zogeheten memecoins, kennen bijvoorbeeld amper toegevoegde waarde. Hierdoor is het nog maar sterk de vraag of ze toekomstbestendig zijn.
Een ander relevant gezichtspunt is de zogeheten test of time. Dit principe gaat er vanuit dat cryptocurrencies die al een tijdje bestaan, waarschijnlijk sterk genoeg zijn om de nabije toekomst aan te kunnen (of het ‘Lindy effect‘). Hoe langer een crypto (of technologie) al bestaat, hoe sterker deze waarschijnlijk is. Denk bijvoorbeeld aan Bitcoin. Deze crypto bestaat al sinds 2009 en het vormt vandaag de dag nog altijd het onderwerp van veel crypto-gerelateerde gesprekken.
Je begrijpt vast dat de test of time tot weinig relevante uitkomsten leidt bij cryptoprojecten die net zijn gelanceerd. Over het algemeen neem je door te investeren in dergelijke nieuwe projecten dan ook wat meer risico. Je kan namelijk nog helemaal niet weten hoe sterk het project daadwerkelijk is en of het in staat is om de test of time te doorstaan.
Dollar Cost Averaging als strategie
Dollar Cost Averaging (afgekort: DCA) is een handelstechniek die je kan gebruiken wanneer je in crypto’s gaat investeren voor op de lange termijn. In eerste instantie werd deze strategie vooral gebruikt op de aandelenmarkt, omdat cryptocurrencies niet werden gezien als een investering voor op de lange termijn. Vandaag de dag wordt deze visie nog maar weinig gedeeld, waardoor de strategie nu ook door diverse crypto-investeerders wordt gebruikt.
Hoewel Dollar Cost Averaging wellicht klinkt als een zeer complexe wijze van handelen, is het in essentie eigenlijk heel simpel. Het idee is als volgt:
Wanneer je vandaag besluit om voor op de lange termijn te gaan handelen, dan zou je al jouw geld in één keer in de cryptomarkt kunnen stoppen (dit noemt men ook wel ‘Lump sum’). Je loopt dan alleen wel een risico. De kans bestaat namelijk dat de markt net op een hoogtepunt zit en morgen een flinke daling inzet. Hierdoor verlies je direct een hoop geld.
Lees ook: DCA vs Lump sum voor aandelen beleggen
Omdat je nooit kan weten of de markt op zijn top zit of juist onder in een dal, is Dollar Cost Averaging een mooie methode om te gebruiken. Je dient dan periodiek een vast bedrag in te zetten, zonder dat je echt kijkt naar hoe de markt ervoor staat. Dus stel je wil €1000 inzetten, dan pas je DCA toe door dit in bijvoorbeeld vijf vastgestelde termijnen van €200 te doen. Je vermindert zo de kans op een zeer slecht instapmoment. Dit is gemakkelijk, vergt weinig research en houdt je emoties buiten de deur.