Het behoeft waarschijnlijk amper uitleg dat cryptocurrencies op het moment bijzonder populair zijn. Iedereen lijkt het erover te hebben, maar lang niet iedereen zet de stap om er daadwerkelijk in te handelen of beleggen. Natuurlijk kan het zo zijn dat je dit helemaal niet wil, maar het komt ook voor dat mensen eigenlijk helemaal niet weten waar ze moeten beginnen.

Wil je beginnen met investeren in crypto, dan zal je eerst moeten weten wat cryptocurrencies zijn en hoe ze functioneren. Daarna kan je gaan kijken naar een goede exchange. Dit is echter gemakkelijker gezegd dan gedaan. Vandaag de dag bestaan er ontelbaar veel exchanges die allemaal hun eigen voor- en nadelen kennen. Even een exchange kiezen, lijkt er dus niet in te zitten.

TOP 5 beste crypto exchanges

Onderstaand artikel functioneert als een ‘shortcut’. De beste crypto exchanges van het moment zijn in dit artikel namelijk alvast voor je geselecteerd. Natuurlijk kan het voorkomen dat jouw perfecte exchange hier niet tussenstaat; maar voor de meeste investeerders zal dit niet het geval zijn. De exchanges in dit artikel zijn namelijk (razend) populair en worden gebruikt door het gros van de cryptohandelaren.

1. Bitvavo: de betere keuze in Nederland

bitvavo-broker

Bitvavo vormt voor de meeste Nederlandse handelaren een uitstekende keuze. Het gaat om een in Amsterdam gevestigd Nederlands bedrijf. De focus ligt sterk op gebruiksgemak en dat merk je aan de interface van zowel het internetplatform als de app. Daarbij heeft het toegevoegde waarde dat de meer gevorderde handelaar met een enkele druk op de knop kan overschakelen naar de geavanceerde interface.

Het aanbod van Bitvavo is bijzonder ruim en zal voor de meeste handelaren dan ook meer dan toereikend zijn. Zowel grotere als kleinere cryptocurrencies zijn via deze exchange te verhandelen. Het handelen kost je overigens niet veel. De kosten zijn namelijk relatief laag en Bitvavo kwalificeert zich als de goedkoopste exchange van Nederland. Het opslaan van jouw tokens doe je in de ingebouwde exchange wallet. Om de veiligheid van jouw crypto’s te garanderen, slaat Bitvavo een deel van jouw tokens offline op in ‘cold storages’.

2. BUX Zero: meer dan aandelen

Hoewel je BUX Zero wellicht kent als een broker voor verschillende type beleggingsproducten, zoals aandelen en ETF’s, kan je er ook crypto verhandelen. Dat is mooi meegenomen, want BUX Zero staat bekend om haar zeer gebruiksvriendelijke interface. Het platform is alleen te bereiken via een app, maar dit resulteert wel in een uitgedachte en vloeiend functionerende app die voor iedereen te begrijpen valt.

Het aanbod aan crypto’s op BUX Zero is toereikend voor de beginnende belegger, maar zeker niet uitputtend. Hiermee tref je precies de essentie van het handelen via deze broker: crypto’s verhandelen via BUX Zero is ideaal voor de handelaar die voor het eerst met crypto te maken krijgt. Je wordt niet overspoeld met mogelijkheden en BUX wordt over het algemeen gezien als een prettig (Nederlands) bedrijf om zaken mee te doen.

3. Binance: groot, groter, grootst

Binance-homepage

Een bescheiden exchange is Binance niet. Het betreft de grootste exchange ter wereld en het aanbod aan cryptocurrencies is overweldigend. Dit is prettig voor wanneer je je graag verdiept in kleinere en nieuwere projecten, terwijl je de mogelijkheid wil behouden om in de grote en populaire crypto’s te investeren.

Binance onderscheidt zich op veel vlakken van andere exchanges, maar doet dat met name op het vlak van handelskosten. Het handelen in crypto is namelijk extreem goedkoop via Binance. Hiermee is het een van de beste crypto exchanges voor actieve handelaars. Een nadeel is wel dat Binance niet bij de DNB is geregistreerd.

4. Litebit: simpel en Nederlands

Litebit

Het Rotterdamse Litebit is een van de grotere (en oudere) crypto brokers van Europa. Het was een van de eerste brokers die betalingen met iDEAL ondersteunde. Hiermee staat Litebit vooral voor gebruiksgemak. Het handelen in crypto hoeft niet ingewikkeld te zijn en daarvan is deze broker het levende bewijs.

Wie zich aanmeldt voor Litebit, zal zich snel thuis voelen in de minimalistisch interface. Alles werkt vloeiend en verschillende functies bevinden zich precies op de plek waar je ze verwacht te vinden. Daarbij geniet je van het gemak van ingebouwde wallets. Je betaalt 2% aan handelskosten bij Litebit; dit is wat aan de hoge kant. Ook is het jammer dat je dient te betalen voor het gebruiken van bepaalde betaalmethodes.

5. Coinbase: een grote en geliefde exchange

Coinbase-crypto-app

Praat je over exchanges, dan praat je al gauw over Coinbase. Dit betreft een bijzonder populaire exchange van Amerikaanse bodem. Het aanbod aan cryptocurrencies is bij Coinbase relatief groot en daarnaast betreft het een bijzonder compleet platform. Zo vind je niet alleen grafieken van crypto’s, maar ook relevante aanvullende informatie zoals nieuwsfeiten en statistieken.

Betalen doe je geheel zoals je dat in Nederland gewend bent, bijvoorbeeld met iDEAL. De transactiekosten zijn relatief laag. Het opslaan van jouw crypto’s doe je bij de exchange wallet van Coinbase of je kan eventueel kiezen voor de aparte walletapplicatie. Ook kan je altijd kosteloos upgraden naar Coinbase Pro. De mogelijkheden zijn dus eindeloos; Coinbase is een exchange die in staat is om met je mee te groeien.

Wat is een (crypto) exchange eigenlijk?

Een cryptocurrency exchange is een online handelsplatform waar kopers en verkopers van cryptovaluta elkaar treffen. Het is dus een marktplaats voor crypto. Het bestaan van dergelijke exchanges is wel zo prettig, want anders zou je telkens toevallig iemand moeten vinden die zijn tokens aan jouw wil verkopen (of andersom). Exchanges bieden een infrastructuur: ze zorgen ervoor dat cryptocurrencies vloeiend kunnen worden verhandeld.

Het lijkt daarin misschien op een broker waarbij je je reguliere aandelen kan kopen en verkopen, maar is toch net wat anders. Bij een crypto exchange komen vraag en aanbod namelijk samen. Bij een broker voor beleggen krijg je toegang tot de exchange (bijvoorbeeld de Amsterdamse effectenbeurs) waar dit gebeurt.

Waar liggen de verschillen tussen exchanges?

Hoewel alle exchanges de handel in cryptovaluta faciliteren, is de ene exchange de andere niet. Elke exchange lijkt zo zijn eigen missie te hebben en ook bij gelijke missies verschilt de uitvoering ontzettend. Zo is de hypothetische exchange A buitengewoon compleet en (daarmee) complex, terwijl exchange B juist easy-to-use en minimalistisch probeert te zijn.

Exchanges kunnen met elkaar worden vergeleken op verschillende vlakken. Zo is het belangrijk om te kijken naar het gebruiksgemak, maar ook naar de betrouwbaarheid, het aanbod, de liquiditeit, geaccepteerde betaalmethodes, klantenservice etc. Als je al deze factoren telkens meeneemt, kom je al snel tot de conclusie dat dé beste crypto exchange niet bestaat. Het gaat er uiteindelijk om dat je een exchange vindt die het beste van allemaal bij je past.

Tot slot

Er zijn genoeg exchanges om uit te kiezen. De exchanges die hierboven zijn behandeld vormen slechts een selectie. Verdiep je goed in de mogelijkheden voordat je een exchange kiest. Zo voorkom je bijvoorbeeld dat je te veel handelskosten betaalt of dat je terecht komt in een omgeving die niet goed past bij jouw stijl van handelen. Wat uiteindelijk de beste crypto exchange voor jou is, bepaal je volledig zelf. Je moet een klik hebben met jouw exchange en het moet ‘gewoon’ goed voelen.

Onthoud daarnaast dat het handelen in cryptocurrencies de nodige risico’s met zich meebrengt, ook wanneer je handelt via een goede exchange.

5/5 - (1 stemmen)

Write A Comment