Beste belegging om te doen

Iedereen die wilt beginnen met beleggen of al langere tijd bezig is met beleggen, is op zoek naar manieren om de beste belegging te vinden. Op die manier weet je het meeste rendement te halen, en dat zal voor iedereen waarschijnlijk wel het uiteindelijke doel zijn van beleggen. Anders kan je immers ook veel andere dingen doen met je (spaar)geld.

In dit artikel meer informatie over de beste beleggingen, hoe je die kan vinden, waar je rekening mee moet houden en meer.

Risico en rendement

Allereerst is het belangrijk om te begrijpen dat er een verband is tussen risico en rendement. Hoe meer risico je loopt met je beleggingen, hoe meer rendement je verwacht. Immers, waarom zou je meer risico lopen op een specifieke belegging om niet ook meer rendement te behalen.

Deze twee, risico en rendement, zijn inherent aan elkaar verbonden. Beleggen zonder risico bestaat helaas niet, er zal altijd wel een vorm van risico zijn.

In de rest van het artikel toon ik je diverse financiële producten waar je in kan beleggen. Ben je er dan ook goed van bewust dat deze allemaal anders van elkaar zijn, en dat het risico per product ook erg van elkaar kan verschillen. Afhankelijk van je eigen risicobereidheid kan je bepalen wat de beste belegging voor jou is.

Aandelen – beste langdurige belegging

Aandelen bestaan al vele jaren, en lijken op de lange termijn de beste belegging te vormen. Het gemiddelde rendement van beleggen in aandelen is bijna 10% (in ieder geval, aandelen in de Amerikaanse beursindex S&P500). Gecorrigeerd voor inflatie zit je op zo’n 7% rendement per jaar.

Losse aandelen kunnen zelfs nog meer stijgen. Zo heb je ongetwijfeld wel de koersen gezien van bijvoorbeeld Apple of Amazon, die in een relatief korte tijdsperiode een veelvoud van groei hebben gezien ten opzichte van de index.

Beleggen in aandelen (losse aandelen welteverstaan) geeft wel een relatief hoog risico. Zeker als je het vergelijkt met bijvoorbeeld obligaties of indexfondsen (over beiden zo nog meer). Het vinden van de beste aandelen is ook niet altijd even makkelijk. Giganten van vroeger zijn bijvoorbeeld wel eens failliet gegaan, of veel minder waard geworden. Het is de kunst om hiervoor structureel de beste aandelen te kiezen, iets wat erg weinig mensen lukt.

Obligaties – beste veilige belegging

Obligaties zijn een veel minder risicovol beleggingsinstrument dan aandelen. Hoewel er ook risicovolle obligaties bestaan, kan je er van uitgaan dat staatsobligaties van bijvoorbeeld Nederland, Duitsland of de Verenigde Staten erg weinig risico hebben.

Obligaties zijn leningen aan bedrijven of landen. Die betalen die obligaties terug met een rentebetaling. Die rente kan je eens per kwartaal of eens per jaar (afhankelijk van de afspraken daarover) ontvangen. Aan het einde van de looptijd krijg je het hele geleende bedrag terug.

Het risico hier zit hem in het feit dat een bedrijf failliet kan gaan, of dat een land zijn staatsschuld niet meer kan betalen. Voor landen moet je denken aan een land als Griekenland, die het tijdens de financiële crisis van 2007/2008 erg zwaar had en gered moest worden.

Indexfondsen – beste diversificatie

Eerder had ik het al even over aandelen en de S&P500, met het gemiddelde rendement daarvan.

Indexfondsen kan je hebben in vele vormen en maten. Zo kan je een indexfonds hebben die de S&P500 volgt, maar ook die de AEX volgen, of een hele andere index. Bijvoorbeeld die bestaat uit obligaties (of een van de andere producten die hierna nog genoemd worden in het artikel).

Het grote voordeel van indexfondsen is dat je goed gediversifieerd bent over verschillende bedrijven in zo’n index. Je zet hierbij niet al je geld op 1 bedrijf, maar op meerdere. Dat verlaagt het risico. Het verwachtte rendement ligt hierdoor vaak ook lager, maar zoals eerder gezegd is dat historisch zo’n 7% over een periode van 100 jaar.

Indexbeleggen, of ETF beleggen, heeft de laatste jaren flink aan populariteit toegenomen. Dit omdat het relatief makkelijk is om ermee te beginnen. Je hoeft immers niet aandelen te kiezen, maar een index.

Vastgoed – ook voor kleinere beleggers

Beleggen in vastgoed wordt soms gezien door mensen als iets wat alleen rijke beleggers kunnen doen. Maar niets is minder waar. Ook met bijvoorbeeld 100 euro kan je beleggen in vastgoed(bedrijven).

Een manier daarvan zijn REITs (Real Estate Investment Trust). Dit zijn vastgoedbedrijven. Zeker in de VS populair, omdat ze daar 90% van hun winst uitkeren als dividend aan de aandeelhouders.

Verder kan je als kleinere belegger ook meedoen met crowdfunding projecten voor vastgoedobjecten.

Cryptovaluta – beste rendement afgelopen decennia

Als we het over de beste belegging van de afgelopen 10 jaar hebben, dan kom je al snel uit bij de Bitcoin (of andere cryptovaluta). Waar de munt voorheen nog voor een aantal cent werd verhandeld, is dat opgelopen tot duizenden en tienduizenden euro’s (en fluctueert flink).

De wereld van cryptocurrency is redelijk groot, en lijkt ook nog te groeien. Beleggen in bitcoin is iets waar steeds meer mensen zich beetje bij beetje aan wagen.

Weet wel dat het risico hierbij misschien wel het hoogste is uit het hele rijtje. Er zijn voldoende dagen geweest dat de munt 5-10% van zijn waarde verloor. Of in een korte tijd halveerde (of meer) in waarde.

Als je daar tegen kan, en gelooft dat de munt nog verder in waarde zal toenemen, dan is het misschien iets om te proberen. Anders zou ik vooral zeggen om er lekker ver vandaag te blijven.

Rendement uit het verleden zegt immers niks over wat er in de toekomst gaat gebeuren.

Goud – veilige haven

Zodra de aandelenmarkten dalen, zie je de goudprijs stijgen. Goud wordt gezien als een veilige haven, en reageert vaak precies andersom als hoe de aandelenmarkten reageren. Ze noemen dat ook wel een negatieve beta coëfficiënt.

De beste belegging om te doen in een dalende markt is waarschijnlijk het hebben van goud. Zo daalt niet alle warde van je beleggingen, maar kan je ook iets hebben wat nog waardevast is.

Bekijk ook: Beleggen in goudmijnaandelen.

Dat gezegd hebbende, het is niet zo dat goud ook een heilige haven is. Het kan natuurlijk ook zomaar zijn dat mensen er opeens geen waarde meer aan hechten. Zo zijn er ook voldoende redenen om niet te beleggen in goud.

Startups – high risk high reward

Investeren in startups is een andere categorie nog die je kan overwegen als je op zoek bent naar de beste belegging.

Als je een vroege investeerder was in een bedrijf als Google, Facebook of Twitter, dan had je je ingelegde geld gigantisch vaak terugverdiend. Toen waren het echter vooral de grote bedrijven die toegang hadden om in een vroege ronde in de bedrijven te investeren. Ze waren immers nog niet op de beurs te verhandelen.

Tegenwoordig is het steeds makkelijker om als particulier in startups te beleggen. In dit artikel wordt daar alles over uitgelegd.

Het risico van startups is wel nog een stuk hoger dan aandelen in al reeds beursgenoteerde bedrijven. Startups proberen immers nog hun plek in de markt te vinden.

Hoe bepaal ik de beste belegging voor mijzelf?

Er zijn dus een hoop verschillende categorieën waar je je geld in kan beleggen. De beste belegging vinden hangt daarom ook af van vele dingen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan:

  • Je doel met beleggingen: je moet weten wat je wilt bereiken met je belegging. Wil je een kans hebben dat je heel veel geld verdient, maar daarbij een heel hoog risico neemt. Of heb je liever een steady groei van je vermogen?
  • Hoe veel risico wil je daarvoor nemen: een steady groei van vermogen kan ook nog flink verschillen. Daarbij moet je je risicoprofiel bepalen. Stel je zit in alleen aandelen, dan kan het gerust voorkomen dat je 50% ziet verdampen.
  • Houd rekening met je horizon: over het algemeen geldt, hoe ouder je bent, hoe minder risico je zou moeten willen nemen. Maar dat is uiteindelijk natuurlijk allemaal aan jezelf.
  • Kijk goed naar de kosten: beleggen is leuk en aardig, maar er zitten ook kosten aan. Ga dus niet zomaar als een gek veel kopen en verkopen, dat kan je geld kosten in plaats van dat het je iets oplevert.
  • Lees je in: beleg niet zomaar in iets omdat het al veel gestegen is, en je dus denkt dat het nog meer gaat stijgen. Lees je in voordat je een belegging doet, zodat je het weloverwogen kan doen.

Uiteindelijk komt het dus vooral neer op het bepalen van je risicoprofiel. Ook geldt natuurlijk dat je je inleg kan verliezen met beleggen, dus beleg niet met geld wat je eigenlijk niet kan missen.

Mocht je nog een goede belegging missen in dit rijtje, laat dat dan zeker even in de comments weten.

Plaats een reactie