Op zoek naar de beste aandelen, en weet je nog niet exact wat voor een aandelen je nu moet kopen? In dit lijstje een aantal mogelijkheden van aandelen die je nu kan kopen.

Beleggen in aandelen kan lastig zijn, zeker als je niet weet welke aandelen je het beste kan kopen. Hopelijk kan dit lijstje je wat op weg helpen.

Per aandeel geven we je een korte analyse waarom het aandeel opgenomen is in de beste aandelen 2022 lijst, en of je er goed aan zou kunnen doen om het aandeel toe te voegen aan je beleggingen.

Wat zijn de beste aandelen?

Het is lastig om te bepalen wat de beste aandelen nou precies zijn. Je zou kunnen zeggen dat het aandelen zijn die het al goed hebben gedaan, en dus al hebben laten zien tot de beste in de markt te behoren.

Aan de andere kant kan je je afvragen of deze aandelen nog veel in waarde zullen stijgen en daarmee je (belegd) vermogen kunnen vergroten (wat waarschijnlijk je doel is van beleggen).

In dit artikel worden daarom een aantal aandelen gedeeld die al veel gestegen zijn, en aandelen die potentieel nog veel kunnen stijgen. Zo wordt de categorie ‘beste aandelen’ hopelijk voldoende aandacht gegeven.

Zie ook: Beste dividend aandelen.

Invloed van corona

In 2020 heeft corona (covid-19) natuurlijk een gigantische impact gehad op de aandelenmarkt. Praktisch alle aandelen verloren hun waarde medio maart.

Diverse aandelen zijn al weer ver boven de pieken die voor maart behaald werd (en dan met name de technologie aandelen). Andere aandelen hebben het nog moeilijk, en lijken hun koers van voor maart nog niet te benaderen (denk aan de luchtvaartmaatschappijen).

Hoe dan ook, 2020 is een bewogen jaar geweest voor aandelen. De beste aandelen van het jaar floreerde, waar er ook diverse aandelen waren die voor lange tijd onder hun waardering van 2019 zullen blijven. Wat 2022 brengt is dan misschien weer een opkomende trend van waarde aandelen.

Beste sectoren in 2022

Kijken we puur naar een sector waarin alle aandelen tot de beste aandelen behoorden in het afgelopen jaar, dan is dat de technologie sector wel. De NASDAQ 100 index zit ver boven de piek van 2019 en groeit rustig door.

We zijn met zijn allen massaal online gaan werken en online gaan bestellen. Aandelen zoals Alphabet (Google), Amazon en Facebook profiteerde daar enorm van.

Mocht je als ETF belegger de NASDAQ 100 volgen, dan is je jaar op het gebied van beleggen waarschijnlijk erg leuk.

Beste aandelen 2022 – welke nu kopen?

Dan de lijst met de beste aandelen voor 2022. De markt kijkt al lang weer verder vooruit, en lijkt dus niet meer zo veel last te hebben van het corona virus. Hieronder een lijst met de beste aandelen die je kan kopen voor 2022.

Disclaimer: deze lijst is puur informatief, en geen advies. Je kan je geld verliezen met beleggen.

1. Tesla (TSLA)

Tesla is een bedrijf waarvan het jaar 2020 waarschijnlijk in de boeken gaat als beste jaar op de beurs. De koers ging diverse malen over de kop, en het gaat opgenomen worden in de S&P 500 index. Hiermee zullen dus ook indexbeleggers een aandeel in Tesla hebben.

Bij Tesla is het vooralsnog wel de vraag of het aandeel ook daadwerkelijk in waarde blijft groeien. Op het moment is het meer waard dan diverse grote autofabrikanten samen (denk aan Volkswagen, Ford, General Motors), maar produceert het bij lange na nog niet zoveel auto’s en is de winst ook nog lager. Daardoor komen er vragen of Tesla misschien niet overgewaardeerd is.

Hoe dan ook, mocht je aan het begin van 2020 eigenaar zijn geweest van een aandeel Tesla, dan heb je een uitstekend rendement kunnen zien.

2. Apple (AAPL)

Al jaren behoort Apple tot de beste aandelen uit de klas, en zo ook dit jaar weer. Het bedrijf blijft gigantisch veel telefoons en laptops verkopen, en blijft daarmee voor op de concurrentie.

En dat wordt beloond met een hogere koers.

Bij de presentaties van de jaarcijfers of de presentatie van een nieuwe iPhone is er altijd veel te doen om het aandeel. Heeft een nieuwe iPhone interessante nieuwe functies, dan gaat het aandeel bijna geheid omhoog. Als de telefoon wat tegenvalt, zie je Apple vaak terugvallen.

Apple is daarnaast een van de hoogst gewaardeerde bedrijven (qua marktkapitalisatie) wereldwijd.

3. Snap Inc (SNAP)

Als je aan een social media aandeel denkt, gaat je gedachte waarschijnlijk al snel uit naar Facebook (of misschien Twitter).

Een andere interessant aandeel kan ook Snap Inc zijn, moederbedrijf van de social media app Snapchat. Sinds de IPO in 2017 ging de koers op en neer, en uiteindelijk vooral een beetje neerwaarts.

Maar in 2021 heeft de koers de weg omhoog weer ingeslagen, en kan dus ook in het rijtje met beste aandelen. Zeker interessant als je in social media wilt beleggen.

4. Palantir (PLTR)

Palantir is een Amerikaans software bedrijf, wat zich specialiseert in big data analyses. Opgericht door onder anderen Peter Thiel, mede-oprichter van PayPal en een van de meest invloedrijke tech investeerders.

Palantir heeft contracten met onder meer de Amerikaanse overheid (voor spionage en anti terreur bestrijding), maar verder ook met diverse banken (voor fraude analyses).

Eind 2020 met een IPO pas de beurs op gegaan, en na een tijdje flink gestegen in waardering. Als je een beetje onderzoek doet naar Palantir, kom je er al snel achter dat er veel slimme mensen werken, en dat het bedrijf wel eens grote ogen kan gaan gooien in de komende jaren.

5. Alibaba (BABA)

Iedereen is wel bekend met Amazon, en misschien ook wel met de stijging van de koers van het bedrijf. Alibaba is een Chinese variant van Amazon.

Mocht je genoeg hebben van Amazon, kan je dus ook zeker eens een kijkje nemen bij het bedrijf Alibaba. Een gigantisch groot bedrijf, met een marktwaarde die ook al vele honderden miljarden is. Maar groei is er nog altijd, nu steeds meer Chinezen toegang hebben tot het internet en dus de producten en diensten van Alibaba.

6. Johnson & Johnson (JNJ)

Johnson & Johnson is een farmaceutisch bedrijf, waarmee je dus mooi kan inspelen op de kansen van een corona vaccin.

Daarnaast is JNJ een bedrijf wat al jaren op de beurs aanwezig is, en rustig doorgroeit. Wat verder erg interessant is aan het aandeel, is het dividend wat het betaalt.

Het behoort tot de selecte groep van Dividend Kings, bedrijven die al 50+ jaar hun dividend verhogen (1 van de 27 bedrijven). Momenteel voor zo’n 3% dividend rendement. Het aandeel stijgt dus al geruime tijd, maar misschien interessanter is dat het dividend ook meestijgt. Zo krijg je extra veel waarde, en toont dat het een gezond bedrijf is.

7. Royal Dutch Shell (RDSA)

Toegegeven, 2020 was niet een heel fijn jaar voor een bedrijf als Shell (of andere olie bedrijven). De olieprijs is gigantisch gekelderd en mensen maken minder gebruik van hun voertuigen om bijvoorbeeld naar werk te gaan (en dus tanken ze minder).

Neemt niet weg dat Shell ook een bedrijf is wat altijd bekend heeft gestaan om zijn trouwe dividend uitkeringen. In 2020 veranderen ze dit even, maar het is goed mogelijk dat voor dit bedrijf alles weer naar het oude gaat.

Dat zou dus betekenen dat je nu goedkoop de aandelen kan kopen, en ook leuk kan meeliften op het dividend dat ze betalen.

8. MasterCard (MA)

MasterCard is een bedrijf in de betaalsector, en heeft al jaren stijgen inkomsten en omzet. Jaar op jaar geven we steeds meer uit met onze online aankopen, en dat is iets waar bedrijven zoals MasterCard van kunnen profiteren.

Een andere interessante optie, naast MasterCard, zou bijvoorbeeld Visa of American Express kunnen zijn. Beide ook creditcard uitgevers.

9. PayPal (PYPL)

Een ander betaalbedrijf, wel heel anders dan bijvoorbeeld MasterCard omdat het puur online gericht is, is PayPal. Kan ook een erg interessant aandeel zijn op te kopen.

PayPal ziet zijn omzet ook al jaren groeien, door de toenemende vraag naar betaalmogelijkheden voor online bedrijven.

Daarnaast is het erg interessant omdat PayPal als eerste buitenlandse bedrijf een licentie heeft om betalingen te verrichten in China (door de gedeeltelijke overname van Guofubao). China heeft de grootste e-commerce markt ter wereld, en daar liggen dus gigantisch veel kansen.

Mocht je op zoek zijn naar een ander online betaalsysteem, kan je zeker ook eens een kijkje nemen bij het aandeel Adyen, van Hollandse bodem.

3.6/5 - (12 stemmen)

1 Comment

  1. Interessant om te lezen! Ik beleg voornamelijk in fondsen en in ETF’s. Ik heb een paar individuele aandelen, zoals Pinterest en die is het afgelopen jaar lekker gestegen.

Write A Comment