Wie wil beginnen met beleggen doet er waarschijnlijk goed aan om een beleggingsstrategie te bepalen en zich daar aan te houden. Maar wat is een beleggingsstrategie, waarom is het nodig en wat voor een mogelijkheden zijn er?

Als je begint met beleggen komen deze vragen ongetwijfeld in je op. Je wilt niet zomaar beginnen, maar een goed plan hebben. In dit artikel hoop ik je daar meer informatie over te geven. Hierdoor kan je geruster in de markt stappen.

Waarom een beleggingsstrategie kiezen?

Er zijn diverse redenen om een beleggingsstrategie te kiezen.

Laten we beginnen met het feit dat het waarschijnlijk makkelijker voor je wordt om daadwerkelijk te beginnen met beleggen. Als beginnende belegger heb je al voldoende vragen aan je hoofd. Door een duidelijk plan te hebben wat je gaat doen, heb je een set met regels waar je je in principe aan kan gaan houden. Dit maakt het beleggen voor je waarschijnlijk een stuk eenvoudiger.

Een ander voordeel is dat je veel rationeler kan gedragen door je aan de regels van je eigen strategie te houden. Mocht je bijvoorbeeld een strategie hebben waarbij je elke maand een bedrag inlegt, dan is dat makkelijker vol te houden in een groeiende markt dan een dalende markt. Terwijl je juist in tijden van crisis erg veel geld kan verdienen aan je ingelegde geld (dat was in het verleden in ieder geval zo).

Mocht je besluiten dat de strategie toch niet voor jou werkt, dan kan je altijd nog je strategie veranderen. Maar dit moet je op basis van rationeel denken doen, niet op emotie.

Het hebben van een strategie zal je dus helpen om een start te maken en rationeel te kunnen blijven handelen.

Waar moet je rekening mee houden?

Strategieën zijn er in alle vormen en maten. Per persoon zal de strategie ook verschillen. Uiteindelijk wil iedereen zo veel mogelijk geld verdienen met zijn beleggingen, maar daar staat risico tegenover. En sommige kunnen/durven/willen meer risico nemen dan anderen.

In onderstaande lijst vind je diverse dingen waar je rekening mee moet houden als je een strategie voor je beleggingen wilt gaan maken.

1. Lange termijn vs korte termijn

Als eerste is het goed om te bepalen wat voor een termijn je hebt (wat je beleggingshorizon is).

Is die erg kort (bijvoorbeeld een paar jaar, of misschien zelfs zo kort als een paar weken), of juist erg lang (bijvoorbeeld meer dan 20 jaar). De meeste mensen zien beleggen als iets voor de lange termijn, omdat je zo meer gebruik kan maken van het rendement op rendement effect.

Afhankelijk van je horizon en behoefte aan risico kan je vervolgens je strategie bepalen.

Horizon bepalen

2. Actief of passief

Een ander puntje wat vaak samenhangt met korte- en lange termijn beleggen is actief vs passief beleggen.

Als actieve belegger ben je actief bezig met je beleggingen. Dat wil zeggen dat je ze actief koopt en verkoopt. Dus je houdt je bezig met de markt, weet wat de ontwikkelingen zijn en wilt daar op inspelen. Vaak zijn beleggers voor de korte termijn actieve beleggers.

Passieve beleggers doen het liefst zo min mogelijk met hun beleggingen, behalve geld beleggen en vervolgens afwachten wat ermee gebeurt. Dit omdat ze er bijvoorbeeld vanuit gaan dat de markt uiteindelijk stijgt. Passieve beleggers zijn vaak beleggers voor de lange termijn.

3. Momenten van inleg

Het moment van inleg heeft ook nog een groot belang in je strategie.

Zo kan je ervoor kiezen om al je geld wat je wilt beleggen in 1x te beleggen, of het spreiden over de maanden.

Of je kan er voor kiezen om een soort combinatie te gebruiken. Nu een groot gedeelde inleggen, en elke periode ook nog wat inleggen. Bijvoorbeeld van de rest van het bedrag wat je wilt beleggen, of een vast gedeelte van bijvoorbeeld je salaris.

Dollar-cost averaging of Lump sum beleggen noemen we dat ook wel.

4. Risico van strategie

Waar je ook goed over na dient te denken, het is al eens eerder genoemd in het artikel, is het risico wat je wilt nemen met je beleggingen.

Wil je veel risico nemen met potentiële hoge winsten, dan kan je bijvoorbeeld kiezen voor aandelen die in groei sectoren zitten zoals wiet aandelen of iets als Bitcoin. Hierbij is de kans op (hoge) verliezen natuurlijk ook een stuk groter.

Je kan er ook voor kiezen om relatief veilige aandelen te kopen, bijvoorbeeld dividend aandelen (bijvoorbeeld de dividend aristocrats) die al jaren op ongeveer dezelfde koers zitten. Al moet hierbij ook opgemerkt worden dat ook deze bedrijven niet veilig zijn voor koersvallen, zie bijvoorbeeld wat er met Shell gebeurde tijdens de corona-crisis.

5. Beleggingsproducten bepalen

Ook is het van belang om te bepalen wat voor een financiële producten je wilt gebruiken om in te beleggen. Dit hangt uiteraard erg samen met het risico wat je wilt nemen.

Zo zijn aandelen doorgaans risicovoller dan obligaties. Maar daarvoor is de verwachting dat het uiteindelijke rendement ook weer hoger is.

Allemaal dingen waar je rekening mee moet houden. In het volgende stukje gaan we iets dieper in op diverse strategieën die je kan toepassen.

Soorten beleggingsstrategieën

1. Buy & Hold

Waarschijnlijk is de Buy and Hold strategie de meest gebruikte strategie onder particuliere beleggers.

Het is een strategie waarbij je aandelen/fondsen/obligaties of wat dan ook koopt met het doel om ze heel lang vast te houden. Je doet er dus eigenlijk niks mee behalve het kopen ervan.

Het is daarmee dus een strategie die past bij passieve beleggers, en veelal ook bij lange termijn beleggers.

Veel beginnende beleggers beleggen bijvoorbeeld in een ETF om die vervolgens jaren lang vast te houden. Omdat ze ervan uitgaan dat de markt over de lange termijn altijd stijgt, en dat hun beleggingen dat dan dus ook doen.

2. DCA

DCA, of Dollar Cost Averaging, is een strategie die door velen naast de Buy and Hold strategie wordt toegepast.

DCA houdt feitelijk in dat je iedere vaste periode (iedere maand, ieder kwartaal, ieder jaar) een bedrag inlegt.

Hierdoor beleg je op hoge en lage momenten van de beurs. Het kan zelfs beter werken dan exact op een laag moment in te stappen op de beurs. Zie bijvoorbeeld onderstaand voorbeeld. De zwarte lijn laat zien wat er gebeurt als je maandelijks inlegt, en blauwe lijn als je het geld opspaart en pas inlegt als er een dip is.

Veel meer over DCA lees je hier.

3. Dollar Value Averaging

Dollar Value Averaging is eigenlijk afgeleid van DCA en berust op net wat andere principes.

Het idee hierbij is om meer geld te beleggen als de prijzen relatief laag zijn, en minder als ze relatief hoog zijn.

Stel je wilt dat ieder kwartaal je waarde in je beleggingen met 1.000 euro stijgen en de waarde van een aandeel is nu 10 euro. In Q1 koop je daarmee 100 aandelen voor 10 euro per stuk.

Voor Q2 wil je dat de waarde 2.000 euro is. Als het aandeel is gestegen in waarde, bijvoorbeeld naar 12,50 euro, is je totale waarde nu 12,50 x 100 = 1.250 euro. Je wilt 2.000 aan waarde in Q2, dus je koopt voor 750 euro aan aandelen.

Daardoor heb je in Q1 voor 1.000 gekocht en in Q2 voor 750 euro. Als de prijs van het aandeel was gedaald, dan had je juist meer in Q2 uitgegeven.

Deze strategie vergt dus een stukje meer aandacht dan een simpele DCA strategie.

4. 60/40 strategie

Bovengenoemde beleggingsstrategieën gingen vooral over het vasthouden en aankopen van de producten. Maar nog niet per se over een verdeling.

De 60/40 strategie is een bekende strategie om een verdeling in je beleggingen aan te houden. De 60 staat voor 60% in aandelen en 40 staat voor 40% in obligaties.

Dat kunnen losse aandelen en obligaties zijn, maar ook ETF’s.

Met zo’n verdeling heb je een combinatie tussen enigszins risicovolle beleggingen (aandelen) en veiligere beleggingen (obligaties). Je zal in stijgende markten hiermee ook meestijgen, en in dalende markten veel minder hard dalen (door de obligaties). Dat is het idee.

Ook biedt het voor veel mensen een duidelijk beeld hoeveel in welke categorie belegd moet worden. Herbalanceren is hierbij ook belangrijk, maar hoeft niet constant te gebeuren.

Uiteraard ben je ook geheel vrij om je eigen verdeling toe te passen. Iets wat ook door veel mensen gebruikt wordt, is hun leeftijd in obligaties. Dus als je 30 jaar bent, dat je 30% in obligaties hebt zitten.

5. Dogs of the Dow

De Dogs of the Dow strategie is een redelijk oude strategie, die hedendaags niet meer heel geweldig lijkt te werken, maar wel het benoemen waard is.

Het idee hierbij is om ieder jaar te kijken naar de Dow Jones Industrial Average (een soort AEX uit Amerika) en de 10 aandelen die hierbij het hoogste dividendrendement hebben. Dit was een strategie die vele jaren de Dow Jones index zelf versloeg. Ook afgelopen jaren is dat nog wel meermaals gelukt.

Dogs_of_the_Dow
Bron: Investopedia

6. Dividend beleggen

Als laatste strategie nog eentje die ook leuk is om nog eens naar te kijken: dividend beleggen als strategie.

Als we het hebben over beleggen dan wordt er vaak gekeken naar de koerswinst van een aandeel. Maar als je een aandeel vast houdt (bijvoorbeeld als dat onderdeel is van je buy and hold strategie) dan heb je daar alleen op papier iets aan.

Bij dividend aandelen krijg je dividend uitbetaalt. Als aandeelhouder deel je zo mee in de winst van een bedrijf. Ook dividend aandelen kunnen gerust nog in koers stijgen, waardoor je geld krijgt als dividend en potentieel uit koerswinst.

Dividend aandelen zorgen er dus voor dat je een cash flow houdt. Zo kan je daadwerkelijk wat doen met het geld wat het beleggen je oplevert, zonder iets te hoeven verkopen. Uiteraard zitten hier ook risico’s aan, een bedrijf is bijvoorbeeld niet verplicht om dividend uit te keren of dit te blijven doen.

Makkelijkste strategie om te volgen

De keuze is reuze, zo ook bij beleggings strategieën. Veel beginnende beleggers zijn op zoek naar de makkelijkste strategie om eens te proberen.

In dat geval kom je uiteindelijk vaak uit bij een buy and hold strategie voor de lange termijn waarbij je elke vaste periode een bedrag bijlegt. Dat is iets waar veel beginners uiteindelijk voor kiezen, en ook wat doorgewinterde beleggers gewoon nog doen.

Zo kan je rustig beginnen met beleggen (al vanaf 100 euro per maand bijvoorbeeld) om een beetje bekend te raken met beleggen.

Welke aandelen/ETF’s moet ik kopen?

Naast je beleggingsstrategie is er vaak ook veel aandacht over welke aandelen je nou moet kopen.

Advies daarover geven ga ik niet doen, maar kijk gerust eens rond op diverse sites. Bijvoorbeeld bij de beste aandelen, om misschien te kijken of je daar iets vindt (hoewel resultaat uit het verleden niks zegt over de toekomst).

Als je uiteindelijk echt geen idee hebt, maar toch wel wilt beleggen, doe je er misschien goed aan om eens te kijken bij een ETF zoals VWRL. Dat is een wereldwijd fonds met ruim 3.000 bedrijven waar het in belegt. Zo ben je heel goed gespreid over diverse bedrijven, en zal je niet zomaar je geld verliezen als het bij een bedrijf wat minder gaat.

3/5 - (2 stemmen)

Write A Comment