Iedereen die wilt beleggen heeft een beleggingsrekening nodig. Voordat je begint moet je dus een beleggingsrekening openen. Hiermee kan je via je broker handelen op de markt, en dus aandelen kopen en verkopen. Beleggingsrekening is eigenlijk gewoon een ander woord voor een account bij een broker.

Maar er bestaan veel verschillende beleggingsrekeningen. Beleggingsrekeningen vergelijken is dus niet zo’n slecht idee. Hier vind je de 6 beste en goedkoopste beleggingsrekeningen die je kan openen.

1. DEGIRO – goedkoopste beleggingsrekening

DEGIRO app

DEGIRO is in Nederland de populairste en goedkoopste broker. Ook in Europa is het een grote speler, met miljoenen klanten die beleggen via het platform. Een beleggingsrekening bij DEGIRO is gratis te openen, snel gebeurt en geeft je toegang tot wereldwijde beurzen (meer dan 60).

Bij DEGIRO kan je beleggen in aandelen, ETFs, obligaties, futures, opties en meer. Het handelsplatform is erg gebruiksvriendelijk in gebruik, en ook de beleggen app van de broker werkt erg goed.

2. Brand New Day – automatisch beleggen

De beleggingsrekening van Brand New Day heeft een hele fijne optie voor beleggers die passief willen beleggen. Je kan er elke periode geld naar overmaken wat automatisch voor je belegt wordt.

Bij Brand New Day heb je de keuze uit diverse fondsen (aandelen- en obligatiefondsen) waar jij de verhouding tussen kan bepalen. Bijvoorbeeld 60/40. Je kan dus niet zelf losse aandelen kopen.

Vervolgens wordt je geld breed gespreid belegd, waardoor je optimaal kan profiteren van positieve beursbewegingen. Ook zorgen ze ervoor dat naarmate je ouder wordt, je beleggingen steeds veiliger worden (als je dat wilt).

3. BUX – beleggingsrekening voor beginners

BUX-ZERO

Een beleggingsrekening openen bij BUX betekent dat je dit op je mobiele telefoon doet. Het heeft geen website waar je een rekening kan openen (vooralsnog).

BUX is ideaal voor de belegger die beleggen nog even rustig wilt proberen, en via zijn telefoon altijd op de hoogte wilt zijn van zijn beleggingen. Via de app kan je zonder transactiekosten handelen via BUX Zero. Handelen in aandelen kan je doen op diverse beurzen, in Nederland maar ook daarbuiten (denk bijvoorbeeld aan Amerika of Duitsland).

BUX is verkrijgbaar in de App Store (iOS) of Play Store (Android).

4. ABN AMRO – beleggen bij een bank

ABN AMRO beleggen

Een beleggingsrekening openen kan ook bij ABN AMRO. Bovenstaande brokers zijn pure brokers, maar ABN is natuurlijk meer dan dat. Als je al een rekening hebt bij deze bank, kan je er over denken om hier een beleggingsrekening aan te maken.

Een nadeel van banken is vaak dat het beleggen secundair is, en niet echt de focus heeft. Hierdoor zijn de kosten van beleggen ook vaak wat hoger. De kosten bij ABN zijn gelukkig best wel laag (bijvoorbeeld geen transactiekosten over bepaalde producten, maar vooral servicekosten).

Je kan doen aan zelf beleggen, of het beleggen uitbesteden aan de professionals van ABN als je je daar prettiger bij voelt (Begeleid Beleggen).

5. eToro – andere gebruikers kopiëren

eToro app

eToro is een internationaal gericht beleggingsplatform met een unieke functie. Het heeft namelijk de functie ‘Copy Trading’. Hierbij kan je bepaalde beleggers kopiëren en volgen in wat zij doen. Zo zie je het rendement wat zij over de afgelopen periode hebben behaalt, wat hun risico is daarbij, en vervolgens besluiten of je hen wilt volgen of niet.

Uiteraard kan je met een beleggingsrekening hier ook gewoon zelf beleggen. Dat kan je op verschillende beurzen doen en in heel veel verschillen beleggingsproducten. Handelen in aandelen en ETF’s gebeurt ook nog eens zonder commissie.

68% van de retail CFD accounts verliest geld bij deze broker. Bedenk goed of je weet hoe CFD’s werken, en of je daarmee wilt beleggen.

Hoe kan je een beleggingsrekening openen?

Het openen van een beleggingsrekening gaat heel makkelijk. Dit kan je gewoon online doen via de website van je bank of broker waar je wilt gaan beleggen. Hiervoor moet je vervolgens een aanvraagformulier invullen en wat gegevens achterlaten. Vanwege regelgeving is dit nodig.

Bij het openen van een rekening heb je de volgende gegevens nodig:

  • NAW gegevens
  • BSN nummer
  • Kopie van je legitimatiebewijs (ID/paspoort/rijbewijs)
  • Bankrekeningnummer

Je aanvraag wordt vaak automatisch al snel gekeurd, waardoor je al snel toegang hebt tot het platform van je broker. Binnen een paar minuten is dit allemaal geregeld, gaat erg makkelijk dus.

Wat zijn de kosten van een beleggingsrekening?

Een beleggingsrekening openen is doorgaans gewoon gratis. Hier zitten in principe dus geen kosten aan.

Waar je wel kosten aan zitten, zijn het beleggen in het algemeen. Lees bijvoorbeeld dit artikel eens over de kosten van beleggen.

Het komt erop neer dat je vooral te maken zal hebben met transactiekosten. Iedere keer dat je een financieel product (bijvoorbeeld een aandeel) verhandelt, moet je daar transactiekosten over betalen. Heel veel is dit niet, maar als je veel handelt kan het uiteindelijk wel veel geld worden.

Bij een beleggingsrekening van DEGIRO ben je doorgaans het goedkoopst uit als aankomt op de kosten. Zo bieden ze met de Kernselectie ook producten waarin je geen transactiekosten hoeft te betalen.

Waar verder nog op letten?

Je nieuwe beleggingsrekening openen is verder niet heel spannend. Het is vooral goed om te letten op de kosten die je zal maken.

Als je nog een beginnende belegger bent is het waarschijnlijk wel goed om nog eens te beseffen dat er veel risico’s aan het beleggen kunnen zitten. Je kan je inleg of een deel daarvan verliezen.

Iedereen kan beleggen, maar beleggen is niet voor iedereen. Als je liever niet de risico’s van beleggen wilt ervaren, dan kan je waarschijnlijk beter niet beleggen. Bekijk dan ook eens wat je wel kan doen met je spaargeld.

Zakelijke beleggingsrekening openen

Je kan er als bedrijf ook voor kiezen om een zakelijk account te openen. Dit kan diverse fiscale voordelen hebben waardoor het interessant kan zijn om dit te doen.

Als je zo’n account wilt openen, houd er dan rekening mee dat je meer informatie moet aanleveren qua documenten dan voor een prive rekening.

Of het voor jou interessant is om een zakelijke rekening te openen, hangt af van je situatie. Het is waarschijnlijk het beste om eens samen te zitten met je adviseur, die weet je hier meer over te vertellen in combinatie met je eigen situatie.

Beleggingsrekening openen voor (klein)kind

Een beleggingsrekening openen voor een kind of kleinkind is vaak ook nog wel een reden om te beleggen, om het geld later te hebben voor de kinderen.

Je kan dit op twee manieren doen:

  1. Een rekening openen op je eigen naam, en het later schenken aan je (klein)kind.
  2. De rekening op naam van het (klein)kind openen, waarna die vanaf de 18e verjaardag de volledige toegang krijgt tot het account.

Tijdens het proces van het openen van een rekening kan je dit vaak ook wel aangeven bij je broker.

5/5 - (1 stemmen)

Write A Comment