Als je bent begonnen met beleggen, dan heb je waarschijnlijk een beleggingsstrategie die je volgt. Je doet immers (hopelijk) niet lukraak maar iets. Een bekende beleggingsstrategie is bijvoorbeeld een 60/40 portefeuille. Daarbij hanteer je een verhouding van 60% aandelen en 40% obligaties.
Omdat de koersen van de beleggingsproducten constant veranderen, verandert ook de allocatie van je beleggingen. Daarvoor zou je kunnen herbalanceren, om weer tot je strategie te komen. In dit artikel lees je meer over het herbalanceren, wat het precies inhoudt, hoe vaak je moet herbalanceren en hoe je het kan doen.
Inhoudsopgave
Wat is het herbalanceren van je beleggingen?
Stel je hebt, voor het gemak, 50% van je beleggingen in obligaties, en 50% in een aandelenfonds (bijvoorbeeld VWRL). Nu is het zo dat het gemiddelde rendement van obligaties anders is dan dat van aandelen. Ook als je het jaar op jaar, of zelfs maand op maand bekijkt.
Na een tijdje kunnen de verhoudingen binnen je portefeuille dus heel erg veranderd zijn.
Stel je had eerst 1.000 euro in aandelen en 1.000 euro in obligaties. Als aandelen 20% zijn gestegen, heb je nu een waarde van 1.200 euro in aandelen. Als je obligaties gelijk zijn gebleven, heb je nu 1.200 / 2.200 = 54.5% van je geld in aandelen zitten, en dus 45.5% in obligaties.
Bij het herbalanceren van je beleggingen doe je niets meer dan het herstellen van de allocatie (dus in dit geval 50/50) die je in je strategie bepaald had.
Waarom zou je herbalanceren?
Dan komt de vraag naar boven waarom je zou willen herbalanceren. Immers, als iets veel in waarde is gestegen wil je daar misschien wel aan vasthouden omdat je verwacht dat het nog verder stijgt. Denk bijvoorbeeld eens aan de Bitcoin, als je die in 2016 had verkocht had je ook nooit de gigantische waardestijging van 2017 kunnen meemaken.
Het is goed om te bedenken waarom je ooit die beleggingsstrategie hebt gemaakt. Daar zat waarschijnlijk ook een goede reden achter. Bijvoorbeeld omdat je graag een redelijk groot gedeelte in veilige beleggingen (zoals obligaties) wilt hebben.
Uit onderzoek van Vanguard blijkt bijvoorbeeld dat een 50/50 portefeuille aangemaakt in 1926 verandert naar een 97/3 portefeuille in 2014 als je niks aan herbalanceren doet. Dat komt omdat het rendement op aandelen over die periode significant hoger was dan dat van obligaties. Leuk dat rendement, maar je beleggingen zijn nu wel een stuk meer volatiel omdat je vrijwel geen (3%) obligaties meer hebt.
In onderstaande afbeelding zie je het verschil in rendement en volatiliteit als je wel en niet herbalanceert.
Je ziet dus dat het rendement hoger is (8.1% en 8.9%) als je niet herbalanceert. Maar de volatiliteit is veel hoger geworden (9.9% en 13.2%). Je koersdalingen zullen daarmee een heftiger effect hebben op je beleggingen.
Hoe vaak moet ik dan herbalanceren?
Een antwoord op hoe vaak je moet herbalanceren is er niet per se. Het is in ieder geval belangrijk dat je het doet. Onderstaande afbeelding is ook afkomstig van het eerder genoemde onderzoek van Vanguard.
In de tabel zie je hoe vaak je kan herbalanceren (maandelijks, ieder kwartaal, jaarlijks of nooit) met een drempelwaarde (threshold). Die drempelwaarde is hoeveel je van je allocatie afzit. Als je 55/45 ook prima vindt voor een 50/50 strategie, dan kan je die drempelwaarde dus als 5% zien.
Onderaan zie je het effect van het herbalanceren op de gemiddelde jaarlijkse opbrengt en volatiliteit. Het verschil is niet heel groot, behalve als je nooit herbalanceert.
Waar je wel rekening mee dient te houden, is dat er kosten kunnen komen kijken bij het herbalanceren. Immers je zal dingen moeten kopen en/of verkopen om de balans weer te herstellen. Voor het kopen van aandelen betaal je transactiekosten, al zou je ook eens kunnen kijken bij de Kernselectie van DEGIRO waar je diverse indexfondsen kan krijgen zonder transactiekosten.
Opties om je beleggingsportefeuille te herbalanceren
Herbalanceren is dus goed om te doen. Het is een manier om je aan je strategie te houden, en de volatiliteit beperkt te houden (indien je bijvoorbeeld obligaties hebt opgenomen in je strategie). Je kan op diverse manieren herbalanceren, hieronder bespreek ik er drie met je.
Herbalanceren door maandelijkse inleg
Eentje die ik vaak graag zelf toepas, is het herbalanceren met de maandelijkse inleg. In mijn beleggingsstrategie heb ik aan paar indexfondsen waarin ik beleg. Daarbij koop ik iedere maand bij, als een vorm van Dollar Cost Averaging.
Als ik merk dat een bepaald beleggingsproduct (bijvoorbeeld aandelen) te weinig voorkomen op het moment dat ik bijkoop, dan koop ik die maand aan aandelen. Op die manier ben je het hele jaar bezig met beetje bij beetje herbalanceren.
Mocht blijken dat dit niet voldoende werkt, kan je ook nog een vast moment bepalen (bijvoorbeeld jaarlijks, omdat je toch al veel herbalanceert door het jaar heen) om alles weer helemaal goed te zetten. Dit is vooral relevant als je of maandelijks relatief te weinig in (kan) leggen en/of je totale grootte van je beleggingen erg groot zijn.
Op een vaste datum
Herbalanceren kan je ook prima op een vast moment in het jaar doen. Bijvoorbeeld elke eerste maandag van de maand, of elke eerste werkdag van de maand.
Als je maandelijks balanceren te veel gedoe vindt, kan je ook prima kiezen om dit ieder kwartaal of ieder jaar te doen. Zoals je eerder in de tabel hebt kunnen zien, zit er over de lange periode geen groot verschil tussen de opties.
Met deze vorm van herbalanceren verkoop je een deel wat overgewaardeerd is in je portefeuille. Met die verkoop kan je vervolgens weer andere beleggingsproducten kopen.
Als voorbeeld:
Stel je wilt 50% aandelen en 50% obligaties, maar je portefeuille bestaat nu uit 6.000 euro aandelen (60%) en 4.000 euro aan obligaties (40%). Dan wil je dus een deel van je aandelen verkopen, en daar obligaties van kopen.
Daarvoor verkoop je die extra 10% aan aandelen (1.000 euro), en koop je daar voor 1.000 euro aan obligaties van. Vervolgens is je portefeuille weer hersteld op 50/50.
Als de allocatie ver uit balans is
In plaats van een vast moment te bepalen, kan je ook pas bepalen dat je gaat herbalanceren als je allocatie van de producten ver uit balans is.
Bijvoorbeeld als je (wederom) een 50/50 portefeuille nastreeft, maar je pas bij 60/40 of 40/60 wil gaan herbalanceren.
Je wacht hierbij dus op een moment dat je strategie niet meer goed genoeg gevolgd wordt, in plaats van dat je op een datum wacht waarop je wilt herbalanceren.
Let goed op de kosten
Ik heb het in het stukje al even kort genoemd, maar let goed op de kosten die komen kijken bij het herbalanceren van je beleggingen.
De voornaamste daarbij zijn de transactiekosten. Als je iedere dag wilt gaan herbalanceren, kan je je voorstellen dat je al snel veel geld aan het verspillen bent aan transactiekosten. Zeker als je zowel iets moet verkopen én aankopen. Dan betaal je twee keer voor de transacties natuurlijk.
Ik zou daarom zeggen niet vaker dan maandelijks te herbalanceren. Liever zelfs nog iets langer wachten. Tenzij je herbalanceert omdat je maandelijks bijkoopt als strategie.
Daarnaast kan het ook zijn dat je te maken krijgt met valutakosten. Als je bijvoorbeeld aandelen wilt kopen die worden verhandeld in Amerika, kan het zijn dat je die met dollars koopt, terwijl je een euro rekening hebt bij je broker. Daar komen ook kosten bij kijken. Voor de meeste mensen die vanuit Nederland beleggen zal dit niet gelden. Waarschijnlijk weet je zelf wel of je ook in dollars belegt, of enkel in euro’s.