Beleggen onder studenten is ook erg populair. Zo zijn er diverse studentenverenigingen met de focus op beleggen. Daar leer je meer over beleggen. Maar misschien wil je het wel gewoon zelf aanpakken, is natuurlijk ook gewoon mogelijk.

Als student heb je als voordeel dat je nog relatief jong bent, en dus vroeg bij beleggen bent. Dat is goed voor je latere rendement. Waarschijnlijk zit je wel nog met wat vragen, hoe je kan beginnen, op wat voor een manier je kan beleggen en misschien zelfs of je kan beleggen met je studiefinanciering.

Waarom beleggen als student een goed idee is

Als je als student al start met beleggen, loop je al voor op de rest. Komt niet zozeer omdat je een student bent, maar omdat je al op tijd bezig bent met je vermogen. Hoe langer je beleggingshorizon, hoe meer tijd er is om te genieten van rendement op je vermogen.

Nu denk je misschien dat die extra paar jaar niet zo veel oplevert. Maar niks is minder waar. Als student zal je ongetwijfeld ook gehoord hebben van exponentiële groei. Dat gaat ook op voor beleggen en je rendement.

Je ontvangt namelijk rendement op je rendement. In de eerste jaren niet heel speciaal, maar hoe langer je dit laat renderen, hoe meer invloed het gaat hebben. Hierdoor kan een verschil van 5 of 10 jaar enorm zijn.

Zelfs al je niet heel veel in kan leggen als student, kan beleggen interessant zijn. Beleggen met weinig geld kan namelijk ook gewoon goed renderen. Bovendien heb je alvast een voorsprong op de rest, omdat je al weet hoe je kan beleggen en er actief mee bezig bent. Op het moment dat je meer geld kan beleggen doordat je meer bent gaan verdienen, zal dit helemaal de vruchten van zich afwerpen.

Op tijd beginnen met beleggen

Om het standpunt van vorig stuk nog wat kracht bij te brengen, heb ik hier wat visualisaties om te zien dat je veel meer vermogen kan opbouwen als je eerder begint met beleggen.

Voorbeeld #1

In het eerste voorbeeld zie je wat er met je vermogen gebeurt als je elke maand 200 euro inlegt voor 30 jaar lang. Dit groeit naar zo’n 250.000 euro bij een jaarlijks rendement van 7% (wat een prima gemiddeld rendement is).

200 euro per maand voor 30 jaar

Voorbeeld #2

In het tweede voorbeeld leg je iedere maand het dubbele in, 400 euro. Maar in plaats van 30 jaar, begin je 10 jaar later. Bijvoorbeeld dus op je 30e in plaats van je 20e. Hierdoor beleg je in totaal 20 jaar. Ook met een rendement van 7%.

Dit groeit naar iets meer dan 200.000 euro. Scheelt best wel veel, zeker als je meeneemt dat je in dit tweede voorbeeld twee keer zoveel per maand inlegt. Als je rekent met dezelfde inleg (200 euro per maand voor 20 jaar), dan stijgt dit tot zo’n 100.000 euro. Zo zie je dat je vooral in die laatste jaren veel rendement maakt. Dat is het effect van de exponentiële groei, en waarom je vroeg moet beginnen met beleggen.

400 euro per maand voor 20 jaar

Conclusie

Eerder beginnen met beleggen is dus een goed idee. Je kan veel meer rendement behalen, want vooral in de laatste jaren zal het hard gaan lopen.

Als je nu als student wat geld overhoudt, kan je dat beleggen. Op die manier loop je al ver voor op anderen die pas wachten met beleggen totdat ze een vaste baan hebben. En al helemaal op de mensen die enkel blijven sparen.

Hoe starten met beleggen als student?

Je weet nu waarom het goed is om op tijd te beginnen met beleggen. Een volgende vraag is misschien waar je in kan beleggen en hoe je kan starten.

Op deze site vind je een beleggen voor beginners gids. Ook als student kan het handig zijn om die door te nemen. Hieronder zal ik nog de belangrijke punten noemen en ingaan op specifieke dingen voor beleggende studenten.

Wat je ook nog kan doen, is kijken naar boeken over beleggen. Daar vind je ook veel algemene informatie over beleggen.

Waar beleggen?

Beleggen doe je via een broker. Dit kan via je bank, maar dat is vaak duur. Er zijn ook online brokers die zich enkel focussen op beleggen. Daar zijn de kosten van beleggen vaak een stuk lager.

Een populaire broker die je hiervoor kan gebruiken is DEGIRO. Lees ook eens de DEGIRO review op deze site, dan weet je precies hoe het platform werkt.

Waarin beleggen?

Je kan in heel veel verschillende producten beleggen. Denk bijvoorbeeld aan aandelen, obligaties. Maar ook opties, futures, bitcoin, crowdfunding of vastgoed. Om het makkelijk te houden, behandel ik aandelen en obligaties.

Obligaties zijn een veilige vorm van belegging, zeker als je staatsobligaties kiest van bijvoorbeeld Amerika, Nederland of Duitsland. Dit is als het feite een lening aan een bedrijf of land, waar je rente over ontvangt.

Beleggen in aandelen zegt voor de meeste mensen het meest. Als je aandelen koopt, dan word je een aandeelhouder van een bedrijf. Dit kan je doen door in losse aandelen te beleggen, bijvoorbeeld Amazon, Shell of Apple. Nadeel hiervan is dat je portefeuille veel fluctueert als je weinig verschillende aandelen hebt.

Een populaire vorm van beleggen, ook onder studenten, is indexbeleggen. Daarbij beleg je in alle aandelen van bijvoorbeeld de AEX. Je kan ook een andere index kiezen, bijvoorbeeld de Nasdaq. Ook zijn er indexfondsen met een wereldwijde spreiding, zoals VWRL. Daarmee beleg je in ruim 3000 bedrijven in 1 keer.

Risico’s als student

Het is goed om als student ook je risicoprofiel te bepalen. Misschien denk je dat je meer risico kan nemen omdat je jong bent en niet veel te verliezen hebt.

In dat geval kan je meer risico nemen met je beleggingen. Bijvoorbeeld door in opkomende bedrijven te beleggen, of door in zogenaamde groeiaandelen te beleggen. Een populair voorbeeld van een groeiaandeel is bijvoorbeeld Tesla.

Weet wel dat de kans hiermee (beleggingen met een hoger risico) ook groter is dat je al je inleg verliest.

Aansluiten bij een studenten beleggingsvereniging

Op veel universiteiten en hogescholen vind je tegenwoordig ook een beleggingsvereniging. Voor en door studenten. Hier kan je ook leren beleggen, en kan je elkaar helpen en ideeën uitwisselen.

Daardoor leer je waarschijnlijk veel sneller hoe beleggen werkt. Je hoeft immers niet alles zelf uit te vogelen (al probeer ik op deze site je ook te helpen in al je stappen).

Veel van deze verenigingen oefenen ook met beleggen. Bijvoorbeeld via het RTL Z Beursspel. Daarbij oefen je met nepgeld, en loopt je vermogen dus geen risico. Ook een mooie laagdrempelige manier om te leren.

In onderstaande video zie je bijvoorbeeld hoe ze dat bij B&R Eindhoven doen.

Beleggen met studiefinanciering (DUO)

In de introductie van dit artikel noemde ik ook beleggen met je studiefinanciering. Voor vele studenten de grootste (of enige) vorm van inkomsten. Het kan daarom verleidelijk zijn om te beleggen met dit geld, of dit een goed idee is, moet je uiteindelijk zelf weten.

Feit is wel dat de rente op de studiefinanciering heel erg laag is. Aan de andere kant kan ook de beurs ineens flink dalen waardoor je veel geld verliest. Het terugbetalen van je lening kan daardoor moeilijker worden.

Verder moet je je ook bedenken of je dit risico wilt nemen. Je weet immers niet wat de aandelenmarkt gaat doen (ook niet of we het laagste punt hebben bereikt). Ook weet je niet of de rente op je studieschuld de komende jaren ook zo laag blijft, of dat die gaat stijgen.

Het is daarom niet aan te raden om te beleggen met je studiefinanciering. Net zoals er ook afgeraden wordt om met een lening te beleggen, geldt dat ook voor een lening zoals een studiefinanciering.

Write A Comment