Beleggen voor je kind of kleinkind kan een van de vele doelen zijn waarom je gaat beleggen. Op die manier kan je in een aantal jaar veel geld bij elkaar verdienen, om zo je kind of kleinkind met een klein vermogen op weg te helpen.

Doelen beleggen voor je kind

Beleggen voor je kind kan je doen om verschillende redenen. Veel mensen sparen al voor hun kind, maar denken niet direct aan beleggen voor hun kind. Terwijl dit ook een hele goede optie kan zijn. Immers, de beleggingshorizon is lang genoeg als je op tijd begint.

Hiermee kan je uiteindelijk sparen voor een hoop doelen. Denk bijvoorbeeld aan de rijles die betaalt kan worden, de studiekosten of de bijdrage voor een eerste woning.

Beleggingsrekening op naam kind

Als je wilt gaan beleggen voor je kind, heb je in eerste instantie twee opties. De rekening op je eigen naam zetten of die van je kind.

Zet je hem op je eigen naam, dan kan je dit ook gewoon doen bij je huidige broker (zoals DEGIRO of Binck). Wil je het op de naam van je kind zetten, dan kan het zijn dat je daarbij een andere broker voor terecht moet zijn. Daarover later meer.

Het is voor belastingtechnische redenen van belang op wiens naam de rekening staat. Staat het op je eigen naam, en geef je het aan je kind als die 18 jaar wordt? Dan wordt dit gezien als een schenking. Staat het in de naam van het kind, dan is dit geen schenking. Meer over schenkbelasting vind je op de site van de Belastingdienst.

Verder heb je te maken met vermogensbelasting. Ongeacht op wiens naam de rekening staat, als ouder heb je tot de 18e verjaardag van je kind de verplichting om verantwoordelijk te zijn voor de financiën van je kinderen. Dus ook over de vermogensbelasting.

Als de rekening op naam van het kind staat, dan zal die vanaf de 18e verjaard ook volledig toegang hebben tot de rekening en word je als ouder uitgesloten. Het kind kan dan zelf bepalen waaraan het geld wordt uitgegeven.

Hoe beleggen?

Voor beleggers is het van belang om een duidelijke strategie te hebben wat betreft beleggen. Ook handig als je belegt voor je kind. In het artikel ‘Beleggen voor beginners‘ ga ik daar wat dieper op in.

Het komt erop neer dat je voldoende spreiding moet hebben (bijvoorbeeld middels indexbeleggen) en lage kosten.

Als je zelf gaat beleggen via je eigen broker, dan kan je dit vaak relatief makkelijk doen. Zo heb je zelf de keuze uit je beleggingen en heb je de touwtjes zelf in handen.

Bij het uitbesteden van beleggen heb je hier minder inzicht in en betaal je vaak meer aan kosten. Je hebt vaak de keuze uit een risicoprofiel, om nog enige keuze te hebben in je strategie. Voordeel hierbij wel is dat alles uit handen wordt genomen, en je zelf enkel geld hoeft in te leggen om te laten beleggen.

Opties kinderrekening

Onderstaande aanbieders bieden je de mogelijkheid om een beleggingsrekening voor je kind te openen. Zo staat het dus niet op je eigen naam, maar puur die van je kind.

Brand New Day kinderrekening

Een van die opties is om bij Brand New Day een rekening te openen, misschien vooral bekend van hun pensioenbeleggen.

Brand New Day noemt zichzelf een prijsvechter, en zegt daarom lage kosten aan te bieden. De kosten die ze vragen zijn als volgt:

  • Geen stortingskosten
  • Vanaf 0,34% servicekosten

Het geld kan je beleggen in 14 standaard modelportefeuille’s. Hierin kan je zelf nog de mate van risico bepalen. Hiermee heb je een goede spreiding en kan je zelf voldoende invloed uitoefenen op de soort beleggingen.

Meesman kinderrekening

Ook bij Meesman kan je relatief voordelig instappen in indexfondsen met een rekening op naam van je kind. Op de site is helaas niet heel veel informatie te vinden over de kinderrekening, maar in ieder geval wel dat de kosten als volgt zijn:

  • 0,25% transactiekosten
  • 0,50% lopende kosten/beheerkosten

Ook de fondsen van Meesman zijn goed gespreid. Zo biedt het wereldwijde fonds zo’n 6.000 aandelen van grote tot kleine bedrijven uit ontwikkelde en opkomende landen.

Binck Bank

Bij Binck kan je ook een rekening openen in naam van je kind. Dat gebeurt met een Binck Forward rekening. Hier kan je al vanaf 10 euro beleggen, en heb je dus ook de mogelijkheid om met weinig geld te beleggen. Qua kosten heb je te maken met hetvolgende:

  • 0,50% dienstverlening
  • 0,21%-0,28% productkosten
  • 0,05%-0,01% valutakosten

Uiteindelijk zegt Binck dat je qua kosten tussen de 0,76%-0,79% per jaar zit. Waar je precies in belegd is onduidelijk, wel zeggen ze dat het gaat om een gespreid fonds.

Robeco KIDS

Robeco biedt ook rekeningen aan die op naam van je kind kunnen staan. Dit doen ze in de vorm van Robeco KIDS. Ze hebben ook een handige tool waarmee je een verwacht resultaat kan bepalen aan de hand van de inleg en duur en een verwacht streven (bijvoorbeeld de kosten van de studie).

Je kiest hier voor Robeco ONE (laten beleggen) of Robeco Plus (zelf beleggen). Kosten zijn een beetje afhankelijk van je keuze, maar over het algemeen vrij duur:

  • 0,73% lopende kosten
  • 0,56% dienstverlening
  • 0,28% transactiekosten

Daarmee meteen een van de duurste opties, en m.i. daarom niet meteen aan te raden.

Semmie

Een andere aanbieder die je wel eens tegenkomt als je op zoek bent naar beleggen voor je kind, is Semmie. Bij Semmie kan je ook vanaf een laag bedrag (50 euro) instappen. Semmie staat er om bekend enkel in duurzame fondsen te beleggen. Wat betreft kosten is het als volgt:

  • 0,70% fee
  • 0,24% fondskosten

Heb je meer geld om te beleggen (vanaf 25.000 euro), dan heb je meer service in de vorm van een eigen contactpersoon en lagere kosten (0,5% fee in plaats van 0,7%).

Belang van kosten

Bij bovenstaande aanbieders heb ik gekeken naar de kosten die ze allemaal vragen voor hun producten. Daaruit kan je zien dat er nogal wat verschil zit per aanbieder.

Uiteindelijk zijn kosten van groot belang op het rendement van je beleggingen. Stel je hebt 0,5% extra kosten waardoor je rendement niet 7% maar 6,5% per jaar is.

Als je voor 18 jaar belegt met een inleg van 420 euro per maand (zodat je nog geen schenkbelasting betaalt), scheelt dat aan het einde zo’n 9.000 euro. Beleg je langer, bijvoorbeeld 30 jaar, dan is het verschil meer dan 43.000 euro. Dat heeft allemaal te maken met het rente op rente effect.

Daarom is het dus van belang om op de kosten te letten.

Sparen voor je kind

Beleggen kan voor veel mensen nog net wat te spannend zijn, en dat is geheel begrijpelijk. Het is goed om de risico’s te kennen voor je start met beleggen.

Daarom kiezen veel ouders om te sparen voor hun kind. Als je een spaarrekening voor een lange tijd vastzet, dan ontvang je daar meer rente over dan als je altijd je geld er vanaf kan halen.

Dat doe je met een depositorekening. Het rendement erop is veel minder dan met beleggen, maar je bent er wel zeker van dat je spaargeld niet minder wordt. Hoewel je natuurlijk wel goed moet kijken naar de spaarrente ten opzichte van de inflatie.

Zie ook: Wat te doen met spaargeld?

4/5 - (3 stemmen)

Write A Comment