Beleggen voor beginners kan iedereen doen. Voor een beginnende belegger is alles veel makkelijker geworden de laatste tijd. Iedereen met een internetverbinding kan tegenwoordig meedoen op de beurs, je kan voordelig beleggen, en makkelijk zelf in controle zijn over je beleggingen.

In dit (uitgebreide) artikel zal ik je helpen op weg naar je eerste belegging. Zo zal je eerst veel kunnen lezen over wat beleggen is, waar je in kan beleggen, waarom je zou beleggen en wat mogelijke keuzes zijn. Verderop zal je een stappenplan voor beleggen voor beginners vinden met nog extra tips en aandachtspunten.

Onderstaande inhoudsopgave geeft een duidelijk overzicht van wat er aan bod komt. Wil je direct weten hoe je kan beginnen met beleggen, navigeer dan naar het stappenplan.

Wat is beleggen?

Beleggen is het inleggen van je eigen geld in bijvoorbeeld een aandeel of obligaties. Je investeert dus je geld in producten, en dit kan voor de korte of lange termijn zijn.

Aan het einde van die termijn is het idee natuurlijk dat je belegging meer waard is geworden. Dan heb je winst, en is waarschijnlijk het doel van je belegging gehaald.

Beleggen kent een aantal vormen, waarvan het beleggen in aandelen en obligaties de bekendste zullen zijn. Deze zullen daarom ook verderop in dit artikel behandeld worden. Deze mogelijkheden van beleggen zijn waarschijnlijk ook het meeste geschikt voor beginnende beleggers, omdat deze makkelijk te begrijpen zijn.

Waarom beginnen met beleggen?

Iedereen heeft waarschijnlijk zo zijn eigen idee waarom die wilt beginnen met beleggen. Uiteindelijk komt het er vaak op neer dat je meer rendement wilt behalen, want op de spaarrekening werkt dat niet.

Je wilt het geld dus voor je aan het werk zetten. Beleggen voor beginners is daarmee misschien wel een ideale stap, omdat het tegenwoordig een stuk makkelijker is geworden om daarmee te starten.

Daarmee kan je bijvoorbeeld als aanvulling op je pensioen sparen, extra geld voor later (bijvoorbeeld om de studiekosten van je kinderen te betalen) of voor het behoud van je vermogen (die door inflatie bijvoorbeeld wordt verminderd).

Een spaarrekening is waarschijnlijk de makkelijkste manier om geld opzij te zetten. Maar met de spaarrentes schiet je helaas niet zoveel meer op. Daarom kijken mensen naar de alternatieven, en komen vaak terecht bij beleggen. Mijns inziens een slimme keuze, mits je het goed aanpakt. Zie bijvoorbeeld onderstaande afbeelding met historische verdiensten per werelddeel.

Reëel rendement per land per product
Informatie van de Rabobank

Hoeveel geld heb je nodig om te beginnen?

Als beginnende belegger heb je heus geen groot vermogen nodig om te starten met beleggen. Het maakt eigenlijk niet uit hoeveel geld je over hebt, tegenwoordig kan je vaak al met weinig geld beleggen. Zo hanteren veel brokers een minimum van bijvoorbeeld 10 of 20 euro om te starten.

Natuurlijk kan je ook met meer geld beleggen. Je uiteindelijke bedrag wordt natuurlijk ook bepaald door de hoeveelheid geld die je in kan leggen. Daarbij geldt vaak wel dat hoe eerder je begint, hoe meer rendement je kan opbouwen. Dat komt door het rente op rente effect.

Het gaat er uiteindelijk vooral om dat je er voor een lange periode in kan blijven en dat je tussendoor niet je geld weghaalt. Op die manier kan je genieten van een groeiende economie en dat merk je in je beleggingsportefeuille.

Beleggen voor beginners: waarin kan je beleggen?

Je kan in diverse producten beleggen. Zoals gezegd zijn de makkelijkste daarvan aandelen en obligaties. Omdat die het makkelijkst te begrijpen zijn.

Benieuwd naar andere mogelijkheden? Dan kan je ook deze post eens lezen over waarin je kan beleggen.

Beleggen in aandelen

Als je gaat beleggen in aandelen, dan koop je als het ware een deel van het bedrijf. Daarmee word je mede-eigenaar van het bedrijf, samen met de talloze anderen die ook aandelen hebben gekocht van datzelfde bedrijf.

Als het bedrijf aan de verwachtingen van beleggers voldoet (vaak als het (meer) winst maakt), dan stijgt de koers. Worden de verwachtingen niet waargemaakt, dan daalt de koers.

Dat is niet het enige waarmee je winst kan maken met aandelen. Ook zijn er bedrijven die dividend uitkeren. Daarmee deel je mee in de winst van het bedrijf.

Aandelen kan je in principe voor zo lang als je wilt aanhouden, in tegenstelling tot obligaties.

Beleggen in obligaties

Beleggen in obligaties is eigenlijk het verstrekken van leningen. Een obligatie is een bewijs van schuld aan de eigenaar van de obligaties.

Er zijn daarin twee opties. Staatsobligaties en bedrijfsobligaties. Die kunnen uitgegeven worden door het desbetreffende bedrijf/land dat geld nodig heeft.

Bij een obligatie is er een looptijd, in tegenstelling tot bij aandelen. Deze verschilt, het kan 1 jaar zijn maar ook 20 jaar (of langer). Aan het einde van de looptijd moet het geleende geld terugbetaald worden. Tussendoor zal je ook nog rente over de lening kunnen ontvangen.

Rendementen verschillen ook bij obligaties enorm. Je kan je voorstellen dat een land als Nederland of Amerika minder hoge rentes geeft dan bijvoorbeeld een land als Griekenland, omdat laatstgenoemde een hoger risico heeft.

Dow Jones koers

Wat te kopen als beginnende belegger?

Als belegger moet je ook bepalen wat je wilt kopen. Als je besloten hebt om bijvoorbeeld aandelen te kopen, moet je bedenken wat voor een aandelen je koopt. Bijvoorbeeld Unilever of Google. Of kijk eens bij de blog de beste aandelen.

Als beginner weet je echter vaak niet wat je aan het doen bent. Zelfs de beste beleggers ter wereld kunnen gerust fout zitten. Zo verkocht Warren Buffett zijn aandelen in diverse vliegtuigmaatschappijen met flinke verliezen.

Het is daarom lastig om te bepalen waar je in kan beleggen. Misschien heb je geluk en kies je de juiste aandelen, maar voor hetzelfde geld mislukt het en verlies je geld. Er zijn immers voldoende dingen die invloed hebben op het verloop van de koers.

Een populaire opkomst is die van indexbeleggen (waar Warren Buffett ook enthousiast over is). In het volgende stukje lees je daar meer over.

Beleggen in indexfondsen

Als startende belegger kan het dus lastig zijn om een goed aandeel te kiezen. Als de koers naar beneden gaat ben je natuurlijk niet blij en verlies je misschien de moed om verder te beleggen.

Wat je ook kan doen, is bijvoorbeeld het kopen van een heel veel aandelen. Dan ben je niet afhankelijk van de invloed van 1 bedrijf of 1 specifieke sector, maar van veel meer. Zo kan je bijvoorbeeld makkelijk in duizenden bedrijven tegelijk beleggen.

Een indexfonds is een fonds bestaande uit bedrijven uit een index die gevolgd wordt. Zo kan je bijvoorbeeld een AEX indexfonds kopen. Dan beleg je direct in alle bedrijven die ook in de AEX staan. Op die manier heb je direct een spreiding over diverse aandelen.

Een indexfonds is niet beperkt tot enkel de AEX. Zo kan je ook andere indexen volgen. Denk bijvoorbeeld aan de Amerikaanse NASDAQ of de S&P 500. Of je kan kiezen voor een fonds die uitsluitend in duurzame bedrijven belegt. Kijk daarvoor ook eens naar ETF beleggen.

Verder kan je ook in een obligatiefonds beleggen. Daarmee heb je direct ook een spreiding over vele verschillende obligaties.

Door te starten met indexbeleggen, ga je uit van een stijging op de gehele markt. In plaats van die speld in de hooiberg te zoeken die het goed gaat doen, koop je gewoon de hele hooiberg.

Veilig beleggen voor beginners

Mensen die nog niet begonnen zijn met beleggen, kunnen daar verschillende redenen voor hebben. Een veelgehoorde reden is vaak dat ze bang zijn dat ze hun geld kunnen verliezen.

Allereerst is het heel goed om te beseffen dat je inderdaad geld kan verliezen.

Uiteindelijk kan je wel zelf je risicoprofiel bepalen waardoor je veiliger kan beleggen. Zo zijn staatsobligaties van landen als Nederland of Amerika erg veilig. Dat betekent ook wel dat het rendement dat je daarop krijgt minder is.

Daarin zal je voor jezelf een afweging moeten maken. Afhankelijk van je beleggingstrategie kan je bijvoorbeeld besluiten om meer of minder obligaties op te nemen in je beleggingen. Op die manier kan je je portefeuille een stuk veiliger maken, dat is dat het minder hard kan dalen. Wees je er dan ook van bewust dat het minder hard zal stijgen.

Een veelvoorkomende spreiding in de beleggingen die mensen hanteren, is hun leeftijd in obligaties. Als je 40 jaar bent, dan zou je bijvoorbeeld 40% in obligaties kunnen stoppen en 60% in aandelen.

Een andere manier van veilig beleggen blijft het goed spreiden van je beleggingen. Bijvoorbeeld door het aanhouden van een indexfonds. Ook daarmee kan je gewoon een spreiding tussen obligaties en aandelen hanteren. Dit doe je door een indexfonds te nemen in aandelen en eentje in obligaties.

Oefenen met beleggen

De stap naar echt beleggen met je eigen geld kan misschien een grote zijn. Voor beginnende beleggers is het daarom misschien ook interessant om eens te oefenen met beleggen.

Op die manier weet je bijvoorbeeld beter hoe je reageert als je opeens veel (nep)geld verliest.

Oefenen met beleggen is bij de aanbieders gratis om te doen. Het heeft daarom ook een erg laag instapniveau, maar kan wel handig zijn voordat je begint met echt beleggen.

Zo kan je beter de risico’s inschatten en wellicht veiliger beleggen.

Zelf beleggen of laten doen?

Als je in dit artikel ‘Beleggen voor beginners’ bent gekomen, dan wil je waarschijnlijk meer weten over starten met beleggen als je dat zelf doet.

Naast zelf beleggen, kan je ook iemand anders voor je laten beleggen. Dit kan je bijvoorbeeld bij een vermogensbeheerder uitbesteden. Een andere optie is passief beleggen in een indexfonds, bijvoorbeeld bij Brand New Day.

Een voordeel van het laten doen is natuurlijk dat je zelf er geen omkijken naar hebt. Als je echt geen flauw idee hebt wat je moet doen, dan kan dit een optie voor je zijn.

Maar gelukkig komt zo nog een stappenplan om te starten met beleggen, dus je zou het natuurlijk ook gewoon zelf kunnen doen.

Zelf beleggen heeft bijvoorbeeld als voordeel dat je uiteraard zelf kan bepalen waarin je gaat beleggen. Als je bijvoorbeeld een los aandeel wilt kopen omdat je daar vertrouwen in hebt, dan kan dat zeker. Als je beleggen uitbesteedt dan is dat niet het geval.

Het grootste voordeel van zelf beleggen, zijn de kosten. Die zijn namelijk veel lager. En daardoor kan je een beter rendement halen. Hier lees je meer over de kosten van beleggen, als je het zelf doet of iemand anders laat doen.

Nu denk je misschien dat je zelf niet een net zo goed rendement kan behalen als de professionele beleggers, maar niks is minder waar.

Zo ging Warren Buffett een weddenschap aan met professionele beleggers, om de markt (de S&P 500) te verslaan over een periode van 10 jaar. Dit lukte ze niet, bij lange na niet. Mede door de hoge kosten die daarbij kwamen kijken, terwijl het aanhouden van een indexfonds erg voordelig is. Zie pagina 11 en 12 van dit verslag van Warren Buffett voor de weddenschap en uitkomst.

Kortom, zelf beleggen in een indexfonds is vaak ook een erg slimme keuze omdat dit meer rendement oplevert.

Automatisch maandelijks beleggen

Veel beleggers van indexfondsen die passief beleggen (dus verder niks doen dan beleggen in een indexfonds), die beleggen maandelijks bij.

Op die manier koop je op de hoge en lage punten van de markt, waardoor je een lage gemiddelde prijs hebt. Zelfs lager dan gemiddeld, want je kan meer stuks kopen voor een lagere prijs.

Automatisch herbeleggen kan bij een broker zoals DEGIRO helaas niet. Daar dien je zelf aan te kopen (maar is het wel goedkoper). Automatisch beleggen kan je bijvoorbeeld wel doen via Brand New Day.

Maandelijkse beleggen

Op het juiste moment instappen

Dan denk je misschien, waarom zou je op de hoge en lage momenten beleggen. Kan je niet beter alleen op de lage momenten beleggen?

Ja tuurlijk, dat is in theorie de beste optie. In praktijk weet je echter niet wanneer het een laag moment is, dat weet je alleen achteraf.

Misschien moet je namelijk wel een jaar wachten totdat het opeens weer lagere koersen zijn. Of misschien wel vijf jaar. En wie zegt dat de koersen dan nog niet verder dalen.

Het timen van de markt is enorm lastig om te doen, en als beginnende belegger moet je daar misschien ook niet aan willen beginnen.

Daarom zijn er veel beleggers die dus elke maand of elk kwartaal een bedrag inleggen. Bijvoorbeeld 10% van hun inkomsten (of meer of minder, beleggen met een klein bedrag kan immers ook gewoon). Dat doen ze altijd, en op die manier koop je op hoge en lage momenten in.

Er wordt ook wel gezegd ‘Time in the market beats timing the market’. Ofwel, zorg dat je voor een lange periode belegt en je hoeft de markt helemaal niet juist te timen.

Waar kan je beleggen?

Dan heb je ondertussen veel gelezen over het beleggen in het algemeen, maar dan luidt de vraag ‘Waar kan je terecht als je wilt beleggen?’.

Dit doe je via een zogenaamde broker. Dat kan bijvoorbeeld je huidige bank zijn, maar er zijn ook specialistische brokers. Die werken voornamelijk online, en zijn een stuk voordeliger. Voorbeelden van online brokers zijn bijvoorbeeld DEGIRO, Lynx, Flatex of Binck.

Welke broker kiezen

Je hebt dus keuze uit veel verschillende brokers. Een populaire broker is DEGIRO (lees hier ook mijn review van DEGIRO). Deze is populair door het gebruiksvriendelijke platform en de lage kosten voor beleggers. Voor sommige producten gelden er zelfs geen transactiekosten.

Verder kan je dus ook nog kijken naar brokers zoals Lynx of Binck als je zelf wilt beleggen, of Brand New Day als je wilt kijken naar passief beleggen voor relatief lage kosten. Ook voor pensioenbeleggen kan je bijvoorbeeld bij BND terecht.

Ook is het misschien leuk om een partij als Freedom24 te benoemen, waar je kan beleggen in IPO’s (beursgangen van bedrijven).

Daarnaast kan je dus ook nog kiezen voor je eigen bank als broker. Het nadeel daarvan is dat je te maken hebt met hoge kosten, wat dus ten koste gaat van je rendement. Daarom kiezen veel mensen voor een online broker, die vaak ook net wat gebruiksvriendelijker is omdat het puur is gericht op beleggen.

Bekijk ook: Wat is een broker?

Stappenplan beleggen voor beginners

In dit stappenplan zal je leren hoe je kan beleggen als beginner. Dit doen we door gebruik te maken van het platform van DEGIRO. Als je hier een account aanmaakt, kan je het gratis stap voor stap volgen.

Uitleg DEGIRO en eerste belegging

DEGIRO is de broker waar ik gebruik van zal maken in dit stappenplan. Ik gebruik deze broker als voorbeeld omdat het een broker is die door velen al wordt gebruikt, erg gebruiksvriendelijk is en zeer lage kosten hanteert. Daarbij ga ik ervan uit dat je al reeds een account hebt. Zo niet, dan kan je die hier aanmaken in een paar minuten.

Mochten er welkomstacties zijn, dan kan je die hier nog checken.

In dit stappenplan zal ik ook op zoek gaan naar een eerste belegging om te doen. In het voorbeeld gebruik ik daarvoor het indexfonds VWRL. Als je zelf een andere belegging wilt doen, is dat natuurlijk gewoon mogelijk. Het is misschien handig om daarvoor een strategie aan te maken en te behouden.

VWRL is een indexfonds die wereldwijd in meer dan 3.000 aandelen belegt. Daarmee heb je een gigantische spreiding (90-95% van alle marktwaarde ter wereld), en verwacht je eigenlijk de groei van de gehele (wereld)markt in plaats van een individueel bedrijf.

In dit artikel leg ik je alles uit over VWRL.

Inloggen

Allereerst is het natuurlijk van belang dat je kan inloggen in de online omgeving. Die doe je door naar de website te gaan, en rechtsboven op inloggen te klikken.

DEGIRO homepage

Zoeken naar belegging

Eenmaal ingelogd kom je in het gedeelte waar je daadwerkelijk kan beleggen. Zo zie je een overzicht van de koersen van verschillende indexen, je eigen portefeuille, nieuws, agenda, en allerlei andere dingen.

Omdat we al weten waarin we gaan beleggen (het fonds VWRL), gaan we naar de zoekfunctie linksboven, en typen we ‘vwrl’ in de zoekbalk.

Vervolgens zie je verschillende fondsen verschijnen. Deze zijn allemaal gelijk, maar worden op andere markten verhandeld. Wij willen de bovenste pakken (die van EAM, Euronext Amsterdam), omdat die onderdeel is van de kernselectie waardoor je geen transactiekosten betaalt. Klik daar dus op.

VWRL kiezen

Order plaatsen

Als je op het fonds geklikt hebt, zie je een pagina verschijnen met de koers en verschillende prijsdata. Je zou de koers nog kunnen aanpassen zodat je bijvoorbeeld de laatste 5 jaar kan zien. Ik wil het fonds nu kopen, dus ga een order plaatsen.

Dit doe je door gewoon op de koop knop te klikken. Eenmaal daarop geklikt verschijnt er een nieuw venster (zoals afgebeeld hieronder) met verschillende invoervelden. Die gaan we invullen om de order te plaatsen.

Order VWRL plaatsen

Hier moet je een aantal dingen invullen, namelijk de volgende:

Order type: Hier kies je vaak voor ‘Limit order’ waar die standaar al op staat. Dat betekent eigenlijk dat je niet meer uitgeeft dan het vakje waar je zo het limiet plaatst.

Limiet (€): Hier bepaal je de prijs die je wilt betalen voor het aandeel of fonds. Net erboven zie je de Bied en Laat prijs. Als je nu wilt kopen moet je zorgen dat je limiet gelijk is aan de Laat prijs.

Aantal: Hier kies je hoeveel stuks je wilt kopen. Dat bepaalt dus ook de uiteindelijk prijs bij bedrag.

Bedrag (€): In plaats van het aantal op te geven, kan je ook een bedrag opgeven. Daaruit wordt dan het aantal bepaald.

Duur order: Hier kies je hoe lang je de order open wilt hebben staan. Vaak is dit gewoon voor de resterende duur van de dag.

Vervolgens kan je klikken op het plaatsen van je order, en je ziet vervolgens een controlescherm. Daarna is je order ingediend, en wacht je tot hij is uitgevoerd. Als die niet is uitgevoerd, dan kan je hem nog bij je openstaande orders (in het menu) terugvinden.

Beleggen voor beginners tips

Bij beleggen komt een hoop kijken. Hier nog een aantal beleggings tips om je als beginnende belegger beter op weg te helpen.

Let op transactiekosten

Transactiekosten kunnen van grote invloed zijn op je uiteindelijke rendement. Zeker als je met relatief kleine bedrag belegt of als je maandelijks heel veel transacties uitvoert.

Dat komt omdat er vaak een minimum bedrag wordt gezet op de transactiekosten. Bijvoorbeeld 5 of 6 euro per transactie, minimaal. Als je vaak een transactie uitvoert, kan je je al voorstellen dat dit flink oploopt. Ook met kleine bedragen telt dit snel op, 6 euro van 100 euro is immers al 6% verlies.

Bij de broker DEGIRO heb je een select aanbod (genaamd Kernselectie) van fondsen die je zonder transactiekosten kan kopen. Zo bespaar je dus veel en kan je meer rendement maken.

Begrijp je beleggingen

In dit artikel heb ik twee vormen met je behandeld, aandelen en obligaties.

Naast die twee zijn er nog voldoende andere vormen. Denk bijvoorbeeld aan grondstoffen, Bitcoin, goud, vastgoed (of in REITs), futures of opties. Die zijn vaak veel lastiger om te begrijpen, en dan weet je dus niet zo goed waar je je geld in stopt.

Ook met aandelen kan het lastig zijn. Zo is bio-tech hip, maar als je niet weet wat een bedrijf daarin doet, moet je jezelf afvragen of je wel daarin wilt beleggen.

Laat je emoties los

Als je voor de lange termijn wilt beleggen, dan maakt het niet zo gek veel uit wat er op een specifieke dag gebeurt.

Kijk daarom ook niet dagelijks naar je beleggingen, hoe interessant dat ook is om te doen. Als je hierop gaat reageren, dan ben je actief aan het handelen en probeer je eigenlijk de markt te timen.

Laat je emoties los, die helpen je met beleggen helaas niet verder vooruit.

Het verleden zegt niks over de toekomst

Vaak worden mensen enthousiast over beleggen als een fonds het de afgelopen drie jaar bijvoorbeeld erg goed heeft gedaan. Of als een belegging erg in waarde is gestegen.

Wat zo’n belegging in het verleden heeft gedaan, zegt helemaal niks over de toekomst. Die is en blijft onzeker. Besef daarom goed dat rendementen uit het verleden geen garantie geven voor rendementen in de toekomst.

Beleg met geld wat je kan missen

Om echt te profiteren van je beleggingen, moet je er voor een lange termijn inzitten. Beleggen voor de korte termijn kan natuurlijk ook, maar dan kan je niet veel rendement verwachten of je moet heel veel risico nemen.

De meeste mensen die beleggen zitten er voor de langere periode in. Dus ook in slechte periodes blijft het geld op de beleggingsrekening staan.

Door met geld te beleggen wat je kan missen, hoef je niet in tijden dat het slecht gaat je geld uit de markt te halen. Dit is vaak desastreus voor je rendement.

Risico’s van beleggen

Of je nou belegt in aandelen, obligaties of indexfondsen, beleggen brengt risico met zich mee. Zonder risico beleggen lukt je helaas niet echt. Je kan geld verliezen. Hierom dus nogmaals een disclaimer met risico’s, die je als beginnende belegger moet begrijpen. Niet om je te ontmoedigen, maar om te zorgen dat je het begrijpt.

Allereerst moet je begrijpen dat risico en rendement aan elkaar verbonden zijn. Als je een hoger rendement nastreeft, gaat dat vaak gepaard met een verhoogd risico. Dat betekent dus niet dat je een hoog rendement daadwerkelijk behaalt, want de kans dat je je geld verliest is aanwezig.

Kijken we naar de risico’s van aandelen en obligaties, dan zijn de risico’s bij aandelen groter, je ziet immers meer beweeglijkheid van de koers (lees ook de blog over volatiliteit). Maar de historische rendementen zijn ook hoger.

Hoe je je eigen portefeuille in moet richten, is geheel aan jezelf. Dat heeft te maken met je risicoprofiel en je beleggingshorizon. Beleg je voor een langere termijn, dan kan je meer risico nemen dan dat je op een korte termijn zou doen. Als je ook nog rustig kan slapen als alles 50% (of meer) daalt, dan kan je ook kiezen voor meer risico. In dit geval dan dus meer aandelen en minder obligaties.

Een eerder genoemde vuistregel, bedacht door John Bogle, die je hierbij kan hanteren is je leeftijd in obligaties. Ben je 40 jaar, dan kan je kiezen voor 40% in obligaties.

Rendement bij beleggen

Wat het rendement is bij beleggen, verschilt natuurlijk per belegging en per tijdsperiode. Als je in de dotcom bubbel was ingestapt en een jaar later eruit, dan had je waarschijnlijk een rendement van -50% tot -95%.

Als je langer blijft beleggen, dan heb je minder last van de koersbewegingen op een dagelijkse basis.

Om je toch maar meer info te geven over het rendement bij beleggen, de S&P 500 heeft sinds de oprichting in 1926 een gemiddeld rendement van 10-11% gehad. Toen bestond de index nog uit 75 bedrijven. Sinds 1957, toen er 500 bedrijven in de index zaten, is het gemiddelde rendement zo’n 8% geweest, aldus Investopedia.

Dit fluctueert per jaar wel enorm, dus het is daarmee nog lastiger om een rendement te bepalen. Op deze site maak ik in de berekeningen vaak gebruik van 7% rendement per jaar.

Zie ook deze pagina over het gemiddelde rendement van beleggen.

S&P500 historisch rendement

Beleggen voor beginners conclusie

Beleggen is dus eigenlijk helemaal niet zo lastig, ook niet voor beginners. Sinds de opkomst van online brokers is de drempel om te beginnen ook een stuk lager geworden.

Wel dien je een aantal dingen in je hoofd op te nemen. Zo moet je beleggen met geld dat je kan missen, begrijpen waar je in belegt en het liefst voor een lange termijn blijven beleggen. Zo haal je het meeste eruit.

Het kan zijn dat nog niet al je vragen zijn beantwoord na het lezen van dit artikel. Je kan hieronder een reactie achterlaten als je wilt, en dan help ik (of anderen die zich geroepen voelen) je graag verder.

4.8/5 - (26 stemmen)

2 Comments

 1. Hallo. Vraagje.
  Als je geld inlegt voor beleggen,, en je hebt 1000 euro belegd,, en je raakt het geld kwijt. Kun je dan ook in de min komen of ben je gewoon alleen je inleg geld kwijt. Ik ben mijn vraag nog niet echt tegen gekomen op deze site.

  Wie weet er voor mij een passend antwoord te geven. Alvast bedankt.

  M.v.g. Raijmond

  • Hi Raijmond,

   Zo lang je bijvoorbeeld aandelen koopt (of een ETF) met je eigen geld, kan je alleen maximaal je eigen inleg verliezen. Dit zou in theorie kunnen gebeuren als de waarde van een aandeel naar 0 gaat.
   Beleg je met geleend geld (op margin), dan kan het zijn dat je meer geld verliest dan je inleg. Datzelfde kan ook gelden voor complexere producten die met hefbomen werken.

   Maar als je aandelen koopt (of zoals in dit bericht de ETF VWRL) met je eigen geld, zal je niet meer verliezen dan je inleg.

Write A Comment