Wil je graag starten met beleggen, maar weet je nog niet helemaal zeker waar je op moet letten. Of ben je net begonnen met beleggen, maar heb je nog hetzelfde probleem? In dit artikel bespreek ik 19 beleggen tips met je, zodat je optimaal kan profiteren van je beleggingen.
Met deze beleggings tips word je waarschijnlijk een betere belegger, omdat je beter snapt wat je doet en waarom je het doet. Daarmee versla je waarschijnlijk voldoende andere startende beleggers.
Inhoudsopgave
Korte tips voor je begint
Als je nog niet gestart bent met beleggen, hier nog een paar korte tips:
- Kies een broker om te beleggen, of begin met een oefen-account.
- Bepaal waarom je wilt beleggen en snap waarin je belegt.
- Spreid je risico door niet al je geld op een bedrijf te zetten.
- Lees de beleggen voor beginners gids.
1. Beleg met geld wat je kan missen
Waarschijnlijk de belangrijkste tip die je meegegeven kan worden, beleg met geld wat je kan missen (voor een langere periode).
De koersen van aandelen en andere producten waar je in kan beleggen verschillen van dag tot dag. Bovendien gaat de koers niet altijd de gewenste richting op, en kan je dus verlies lijden. Belangrijk is daarom om enkel met geld te beleggen wat je kan missen. Het is niet zo dat morgen rijkt bent als je vandaag begint met beleggen, helaas.
Beleggen met weinig geld is overigens ook gewoon mogelijk.
2. Beleg voor lange termijn
Een andere reden waarom je met geld wilt beleggen wat je kan missen, is omdat het aan te raden is om te beleggen met een lange termijn. Dit omdat op de lange termijn het idee is dat de beurs over het algemeen stijgt (en dus ook je beleggingen). Wat de beurs op de korte termijn doet, weet echt helemaal niemand.
Korte termijn beleggen bestaat ook, maar is voor de beginnende belegger niet per se aan te raden. Het is namelijk erg speculatief, met een hoger risico. Vaak gebruiken korte termijn beleggers ook complexe producten (met hefboomwerking) om zo mogelijk meer rendement te maken (maar ook grotere verliezen te kunnen lijden).
3. Ben je bewust van de samengestelde rente
Een goede reden om een focus te hebben op de lange termijn, is de samengestelde rente (of compound interest). Dit wordt ook wel het rente-op-rente effect genoemd, en het word gezegd dat Einstein dit het 8e wereldwonder noemde. De volgende tip is daarom te weten hoe dat werkt.
Het betekent dat je naast rendement op je ingelegde geld, ook rendement gaat krijgen op je behaalde rendement. Stel je haalt 5% rendement op 1.000 euro, dan is dat 50 euro. Dan heb je 1.050 euro. Als je daar weer 5% rendement over behaald, krijg je 52,50 euro. Het verschil is in het begin nog niet zo groot, maar uiteindelijk groeit dit enorm hard. Zie bijvoorbeeld onderstaande grafieken.
Bovenstaande afbeelding toont je resultaat na 5 jaar beleggen met 10.000 euro startgeld en 100 maandelijkse inleg bij een rendement van 7% per jaar. Het lijkt hier nog een rechte lijn.
Vergelijk het met onderstaande afbeelding, waar het enige verschil de looptijd is (nu 25 jaar). Door de samengestelde rente groeit het exponentieel, maar heeft het wel een paar jaar nodig om op te bouwen. Daarom beleg je dus voor de lange termijn.
4. Start zo vroeg mogelijk
Om zo lang mogelijk te beleggen, kan het dus verstandig zijn om zo vroeg mogelijk te beginnen met beleggen. Let wel op dat je dit dan doet met geld wat je kan missen.
Ook al begin je op je 18e verjaardag met beleggen en heb je niet zoveel geld wat je kwijt kan, met een klein bedrag beleggen werkt ook. Zo bouw je al wat jaren op waarin je misschien rendement op rendement zal gaan zien.
Daarnaast heb je op jongere leeftijd waarschijnlijk minder geld, en kan je dus minder verliezen. Hierdoor kan je wat makkelijker bekend worden met beleggen in het algemeen.
5. Ontwikkel een beleggingsstrategie
Ook is het verstandig om vooraf te bedenken wat voor een strategie je wilt handhaven. Wil je bijvoorbeeld vooral passief beleggen, of wil je actief bezig zijn met het vinden van nieuwe kansen?
Als je voor een passieve strategie kiest, kan je bijvoorbeeld eens kijken naar het indexbeleggen of ETF beleggen. Daarmee beleg je in bijvoorbeeld de wereldmarkt (met een fonds zoals VWRL), en ‘gok’ je eigenlijk op een algehele stijging van de wereldeconomie.
Wat je strategie ook is (korte termijn vs. lange termijn, actief vs passief, etc.), bedenk van te voren in ieder geval wat je wil doen. Uiteraard kan je ook nog je strategie op een gegeven moment veranderen, als je denkt dat dat interessant is.
6. Houd je aan je strategie
Een belangrijk punt is vervolgens om je ook aan die strategie te houden. Je had die van te voren niet voor niets gemaakt.
Dat kan dus ook inhouden dat je af en toe wat moet herbalanceren. Als je bijvoorbeeld 60% aandelen wilde hebben en 40% obligaties, maar het is veranderd naar 50/50 of 70/30, dan kan je ingrijpen om te zorgen dat je alsnog in lijn zit met je strategie.
Zoals ook in het vorige puntje genoemd, kan je natuurlijk wel van strategie wijzigen.
7. Handel niet met je emoties
Van strategie wijzigen kan dus prima, maar zorg dat je hier goed rationeel over na denkt. En dus niet zomaar van strategie wijzigt omdat je ziet dat aandeel X opeens hard stijgt of daalt, en je daarom besluit om het te kopen of verkopen (tenzij je strategie natuurlijk is om op die koerswijzigingen mee te liften).
Handelen vanuit emoties werkt over het algemeen niet zo goed.
Er zullen ongetwijfeld tijden komen waarin de beurs veel daalt. Denk bijvoorbeeld aan de DotCom bubbel, de financiële crisis of ten tijde van covid-19. Uiteindelijk herstelde de beurs zich wel weer gewoon, en ging naar nieuwe all-time-highs. Dat toont maar weer eens het voordeel van beleggen voor de lange termijn.
8. Spreid je beleggingen
Spreiding is key. Je wilt niet al je eieren in één mandje stoppen. Stel je voor dat je je geld had ingelegd in een bedrijf dat opeens hard daalde (bijvoorbeeld Wirecard?). Aan de andere kant kan je natuurlijk ook stellen dat je ook rijk had kunnen zijn als je vroeg in was gestapt op een bedrijf als Tesla.
Hoe dan ook, zelf professionele beleggers weten niet welk aandeel het het beste zal gaan doen.
Door je beleggingen te spreiden voorkom je dat je al je geld op een bedrijf zet. Spreiden kan je doen met een indexfonds, of door gewoon in verschillende markten (denk aan financieel, telecom, utilities, etc.) te beleggen.
9. Kijk goed naar de kosten die erbij komen kijken
Als je een broker gaat kiezen, is het ook verstandig om te letten op de verschillende kosten die ze handhaven. Bij beleggen kunnen veel kosten komen kijken. Kosten kan je eigenlijk gewoon zien als negatief rendement. Dus hoe minder kosten, hoe hoger je rendement wordt.
Zeker over langere tijd (denk maar aan het rente op rente effect) zal dit een groot verschil voor je gaan maken.
Gratis beleggen bestaat ook, de brokers die dit aanbieden hebben hier echter ook wel voorwaarden aan. Lees daar hier meer over.
10. Let op je transactiekosten
De belangrijkste kosten waar je waarschijnlijk mee te maken krijgt zijn de transactiekosten. Die kunnen al snel opbouwen, zeker als je je daar niet bewust van bent.
Stel je koopt voor 100 euro aan aandelen, maar betaalt daar 5 euro transactiekosten over. Is toch al gauw 5% rendement wat je daarmee verliest. En dat is zonde. Zeker als je dat een paar keer per maand doet.
Weet daarom goed wat je transactiekosten zijn, en wat voor een effect die hebben op je beleggingen.
Als je op zoek bent naar een manier om zonder transactiekosten te beleggen, kan je eens kijken bij DEGIRO kernselectie.
11. Beleg in wat je begrijpt
Warren Buffett is een naam die wellicht wel eens hebt gehoord. Hij is waarschijnlijk de bekendste belegger ter wereld, en behoort al jaren tot de rijkste mensen ter wereld.
Hij is zo rijk geworden door beleggen.
Hoe dan?
Hij belegde voor extreem lange termijn (begon daarmee in zijn tienerjaren), had waarschijnlijk hier en daar wat geluk, en belegde in producten die hij begreep. Zo durfde hij nooit echt in te stappen in technologie aandelen, omdat hij daar de ballen verstand van had.
Coca Cola snapte die bijvoorbeeld wel. Die verkopen gewoon frisdrank. Laat dat nou ook een prima aankoop zijn geweest.
Beleg tip van Warren Buffett is om te beleggen in producten die je begrijpt.
12. Pas op met beleggingsvoorstellen
Misschien ben je wel eens telefonisch benaderd voor een ‘interessant beleggingsvoorstel’.
Of zag je dit voorbijkomen in advertenties op een platform als Facebook, waar ze dan ook vooral crypto’s zoals de bitcoin gebruiken om je interesse te wekken.
Hierbij word je warm gemaakt om in korte tijd veel geld te verdienen met je beleggingen.
Pas hier erg bij op. De AFM waarschuwt particuliere beleggers hier voor. Het gaat hier waarschijnlijk om oplichtingspraktijken, of in hele risicovolle beleggingen die al velen gedupeerden hebben.
Ook hierbij geldt dus weer, weet waar je in belegt.
13. Beleg periodiek
Een andere tip om beter te beleggen, is om periodiek te beleggen. Dit wordt ook wel dollar cost averaging genoemd.
Het idee hierbij is dat niemand weet of de koers nu te hoog of te laag is. Als je je aankopen van de koers spreid over de tijd, dan koop je de koers voor een gemiddelde prijs. En zit je dus niet te hoog.
Daarnaast kan je door maandelijks te blijven beleggen, uiteindelijk ook redelijk veel geld opbouwen wat je in de markt hebt gestopt. En daaruit kan je rendement dus weer hoger zijn.
In dit artikel leg ik je uitgebreid uit wat de voordelen zijn van een DCA strategie.
14. Weet waarom je gaat beleggen
Tip nummer veertien is om te weten waarom je gaat beleggen. Of anders gezegd, te weten wat je doel is.
Je kan beleggen omdat je vind dat je spaargeld te weinig oplevert, of omdat je op zoek bent naar nieuwe manieren om vermogen te laten groeien.
Ook kan je een concreter doel hebben, bijvoorbeeld om een beleggingsrekening voor je kind aan te maken zodat hij of zij geld heeft voor de studie.
Of misschien wil je wel beleggen voor je pensioen? Kijk dan ook zeker eens naar pensioenbeleggen, daarmee kan je veel meer rendement verdienen.
Wat je doel ook is, weet waarom je bent begonnen met beleggen.
15. Houd het risico van beleggen in je achterhoofd
Beleggen brengt risico’s met zich mee, ik kan het eigenlijk niet vaak genoeg herhalen. Het is goed om op de hoogte te zijn van de risico’s van beleggen.
Ook is het goed om het verschil in risico te weten tussen verschillende producten. Zo zal beleggen in aandelen over het algemeen risicovoller zijn dan als je je geld in obligaties steekt. Beleggen in CFD’s, startups of Bitcoin kan echter nog meer risico met zich meebrengen.
Beleggen zonder risico is er eigenlijk niet, hoe graag men dat ook wilt. Als je geen risico wilt lopen, is het misschien beter om je spaargeld aan te houden.
16. Probeer het eerst met een demo-account
Nog niet begonnen met beleggen? Dan kan ik je ook als tip meegeven om eens te kijken naar een demo-account.
Hierbij krijg je fictief geld om te beleggen op de beurs. Op die manier kom je er achter hoe zo’n platform ongeveer werkt, en kan je ook erachter komen hoe je omgaat met grote verliezen of winsten.
In dit artikel bespreek ik de mogelijkheden om te oefenen met beleggen.
17. Lees je goed in
Het is sowieso al goed dat je dit artikel leest, en tot zo ver bent gekomen. Daarmee laat je in ieder geval al zien dat je goed van start wilt gaan, en het serieus neemt.
Naast het lezen van deze blog (waar je hopelijk veel waarde uit weet te halen), kan je ook eens boeken lezen die specifiek gaan over beleggen. Er zijn voldoende boeken te vinden, zowel Nederlands als Engels, die je ook veel meer kunnen leren.
In deze lijst vind je de beste boeken over beleggen, die ik grotendeels ook allemaal zelf heb gelezen en je van harte kan aanbevelen.
18. Wees realistisch in je verwachtingen
Daarnaast is het goed om realistisch te blijven.
Eerder in het artikel werd al gezegd dat je niet van de ene op andere dag rijk zal worden als je nu start met beleggen. Helaas werkt dat niet zo.
Wees bijvoorbeeld op de hoogte van het gemiddeld rendement van beleggen. Afhankelijk van je percentage aan aandelen en obligaties, verschilt dat gemiddelde rendement uiteraard ook. Daarnaast verschilt het ook nog eens flink per jaar. Verwacht daarom niet ieder jaar dat gemiddelde rendement, je kan ook wel eens geld verliezen.
19. Houd geduld
Als laatste beleg tip kan ik je nog meegeven dat het goed is om je geduld te bewaren. Dit slaat natuurlijk ook weer terug op het feit dat je lang in de markt moet zitten (een lange horizon hebben) en dat je niet ineens vanuit je emoties moet gaan handelen.
Heb geduld met je beleggingen, en overweeg de mogelijkheden. Op die manier zal ook jij zien dat je vermogen toe zal nemen.