Als je gaat beleggen heb je tegenwoordig heus geen groot startvermogen meer nodig. Ook met weinig geld kan je starten met beleggen. Je kan vaak al vanaf tien of twintig euro starten met beleggen.

Beleggen is ook veel makkelijker dan ooit geworden, door de opkomst van online brokers. Zo kan je makkelijk vanaf je laptop beleggen, dus ook met weinig geld.

En zoals je later zal lezen, kan je ook hiermee nog voldoende rendement behalen.

Waarom met weinig geld beleggen?

De meeste beleggers hebben een lange termijn doel. Bijvoorbeeld om voor een aanvullend pensioen te sparen. Dat kan gerealiseerd worden met beleggen (kijk ook eens naar pensioenbeleggen).

Deze lange termijn visie is handig, omdat je met beleggen gebruik maakt van het rente op rente effect. Op die manier kan je je geld over tijd flink laten groeien.

Omdat mensen op een jongere leeftijd vaak nog minder geld verdienen, denken zij helemaal niet aan sparen of beginnen met beleggen. Toch kan dat erg handig zijn. Ook al is het maar met weinig geld dat je kan missen.

Zie ook: Beleggen voor beginners.

Wat is weinig?

Weinig geld is natuurlijk lastig om te bepalen. Dat verschilt per persoon. Zoals gezegd kan je vaak al starten met een paar tientjes.

Ook is het goed om te beseffen dat je je geld kan verliezen. Daarom is het verstandig om enkel te beleggen met geld dat je kan missen. Ook omdat je het voor een langere tijd voor je wilt laten werken. Anders hebben de dagelijkse veranderingen in de markt te veel effect op je rendement.

Zelf starten

Zelf beginnen met beleggen met weinig geld kan misschien eng zijn. Omdat je niet helemaal weet wat je aan het doen bent, of hoe alles werkt.

Op deze site vind je meer informatie over zelf beleggen. Zo kan je hopelijk een start maken, en weet je wat je aan het doen bent.

Door zelf te beleggen, bespaar je ook weer extra kosten. Zo hoef je niet een bepaald gedeelte van je rendement af te staan aan kosten.

Verder is het ook vaak zo dat je met weinig geld kan starten met zelf beleggen. Als je het uitbesteedt, dan is de eerste inleg vaak een stukje hoger.

Elke maand weinig inleggen

Je zou in eenmalig een bedrag in kunnen leggen, maar waarschijnlijk schiet dat niet heel erg veel op. Een veelgebruikte manier is om elke periode een bepaald bedrag in te leggen. Dit kan bijvoorbeeld elke maand of elk kwartaal zijn. Op die manier kan het weinige wat je inlegt ook nog groeien tot iets groots.

In onderstaande tabel zie je de verwachting van het vermogen bij een jaarlijks rendement van 7%.

Bedrag/duur5 jaar10 jaar20 jaar30 jaar
€ 50 per maand€ 3.580€ 8.601€ 25.520€ 58.803
€ 100 per maand€ 7.160€ 17.202€ 51.041€ 117.606
€ 250 per maand€ 17.900€ 43.005€ 127.602€ 294.016

Wat je goed kan zien in bovenstaande tabel, is dat vooral op de lange termijn het bedrag flink kan groeien. Als je elke maand 50 euro inlegt voor 30 jaar, heb je in totaal 18.000 euro ingelegd. Maar met een rendement van 7% per jaar is dit gegroeid naar bijna 60.000 euro. Dat is de kracht van de rente op rente, en de reden waarom het interessant is om voor de langere termijn te beleggen.

Lees ook: Dollar Cost Averaging.

Overigens is 250 euro per maand voor veel mensen waarschijnlijk geen klein bedrag. Deze heb ik enkel in het voorbeeld geplaatst om te laten zien wat er mogelijk is.

Aandachtspunten

Omdat je met weinig geld gaat beleggen, zijn er aandachtspunten waar je extra goed op moet letten. Hier moet je sowieso wel op letten, ongeacht het bedrag waar je mee belegt, maar hebben een nog grotere invloed op beleggen met een klein bedrag.

Transactiekosten

Allereerst transactiekosten. Die hebben vaak een minimum bedrag van bijvoorbeeld 6 euro. Als je gaat beleggen met 50 euro, dan gaat er al meteen 12% op aan transactiekosten. Dat is natuurlijk verre van ideaal.

Gelukkig zijn er ook brokers waarbij je zonder transactiekosten kan beleggen, zoals DEGIRO. Die heeft een select aantal producten waarvoor je geen transactiekosten betaalt. Zo bespaar je geld, en houd je meer rendement over.

Zie bijvoorbeeld ook de mogelijkheid voor gratis beleggen.

Spreiding

Een goede spreiding is ook belangrijk. Als je enkel een bedrijf hebt in bijvoorbeeld de oliesector, dan ben je erg afhankelijk van de prijs van de olie.

Als je in meerdere sectoren zit, dan ben je beter opgewassen tegen plotselinge veranderingen in een bepaalde sector. Een makkelijke manier om een goede spreiding te hebben, is indexbeleggen. Een populair fonds daarvoor is VWRL (die overigens geen transactievergoedingen heeft bij DEGIRO).

Gratis oefenen

Als je wilt starten met beleggen met weinig geld, betekent dat waarschijnlijk dat je ook nog geen ervaring hebt met beleggen.

Voordat je start kan het daarom goed zijn om te oefenen met beleggen. Daarmee kan je met fictief geld beleggen op de beurs.

Op die manier weet je bijvoorbeeld ook beter of je de risico’s van beleggen kan hebben. Dalen de prijzen opeens veel en je kan daar niet zo goed tegen, dan moet je je afvragen of beleggen wel echt iets voor jou is.

Beleggen met een hefboom

Wat ook nog een mogelijkheid is, is om te beleggen met een hefboom. Dit gebeurt dan vaak met een CFD. Hier wordt elke euro die je inlegt vermenigvuldigt met de hefboom. Op die manier kan je ook met weinig geld beleggen met grote bedragen.

Als voorbeeld, stel je hebt een hefboom van 1:20. Bij een inleg van 100 euro, betekent dat dus dat je met 2000 euro kan beleggen. Hierdoor kan je ook hogere winsten behalen.

Hierbij moet je opletten dat ook je verliezen hoger kunnen zijn. Als je geld verliest, gaat dit namelijk ook via de hefboom. Je kan daardoor ook al je geld verliezen.

Beleggen met veel geld

Heb je veel geld om te beleggen? Ook dan is beleggen een slimme keuze.

Daarvoor zou ik je verwijzen naar de eerder genoemde tabel in dit artikel. Als je die bedragen laag vindt, en meer in kan leggen, dan kan je natuurlijk ook een (flink) hoger resultaat verwachten.

Het verschil tussen 100 en 250 euro per maand is na een aantal jaar al gigantisch, laat staan als je dit doet met nog meer geld.

Als je meer geld hebt om te beleggen, kan je ook overwegen om andere acties te ondernemen. Bijvoorbeeld beleggen in vastgoed of het uitbesteden bij een vermogensbeheerder.

5/5 - (1 stemmen)

Write A Comment