Veel mensen denken dat je alleen maar (succesvol) kan beleggen met grote bedragen. Maar niets is minder waar. Ook met een klein bedrag kan je beginnen met beleggen en grote successen halen. Dat kleine bedrag kan ook nog eens erg verschillend zijn. Bijvoorbeeld een vaste inleg van een tientje per maand, of in een keer een bedrag van een paar honderd euro. Allemaal mogelijk.

Waarom beleggen met klein bedrag

Beleggen werkt over het algemeen als je een lange termijn visie hebt. Hoe eerder je begint met beleggen, hoe meer je daarvan kan profiteren (lees ook: rente op rente effect).

Veel mensen hebben op jongere leeftijd nog een lager inkomen dan ze later zullen hebben. Omdat mensen ook nog denken dat het beleggen met kleine bedragen niet interessant is, starten ze niet met beleggen. Maar als je bijvoorbeeld honderd euro per maand kan missen, kan dat uitgroeien tot iets heel moois.

Als je één jaar lang € 100 per maand investeert, heb je in een jaar tijd dus € 1.200 belegt. Na een jaar of 10 is dat bedrag verdubbeld, en na 20 jaar ga je richting de € 5000. Allemaal omdat je een jaar lang een vast bedrag hebt ingelegd.

Elke maand klein bedrag beleggen

Het zou nog beter voor je uiteindelijke kapitaal zijn, om maandelijks een bedrag in te leggen. Op die manier kan je er ook voor zorgen dat je belegt in mindere tijden, en je dus per aandeel minder geld betaald. Dollar Cost Averaging (DCA) noemen ze dat.

Lees ook: Dollar Cost Average of Lump Sum

In onderstaande tabel zie je de verwachting van het vermogen bij een jaarlijks rendement van 7%.

Bedrag/duur5 jaar10 jaar20 jaar30 jaar
€ 50 per maand€ 3.580€ 8.601€ 25.520€ 58.803
€ 100 per maand€ 7.160 € 17.202€ 51.041€ 117.606
€ 250 per maand€ 17.900 € 43.005€ 127.602€ 294.016

Zoals je ziet ga je vooral op de lange termijn veel van de winst zien. Het is daarom verstandig om vroeg te beginnen met (periodiek) te beleggen. En dat kan bij de meeste brokers al vanaf 20 euro per maand.

Nu is 250 euro per maand natuurlijk niet een klein bedrag. Maar dit toont enkel de mogelijkheden van het beleggen. Wellicht kan je ergens op besparen om uiteindelijk toch die 250 euro maandelijks in te kunnen leggen. Op die manier kan je heel veel geld bij elkaar krijgen, op de lange termijn.

Door op de lange termijn te focussen, heb je ook minder risico van een markt die naar beneden gaat. Daarom is het beste moment om te starten met beleggen gister.

Let hierop bij beleggen met kleine bedragen

Als je met kleine bedragen op de beurs gaat beleggen, zijn er wel een paar aandachtspuntjes. Juist omdat je met een klein bedrag instapt.

Transactiekosten en rendement

Transactiekosten en rendement gaan hand in hand. Als je transactiekosten hoger liggen, zal je namelijk rendement verliezen. Zeker op de langere termijn ga je dat merken. Daarom is het goed om te letten op de transactiekosten.

Als je bijvoorbeeld bij een broker 4 euro moet betalen voor een transactie, dan is dat 4% van een 100 euro belegging. Voor een belegging van 5.000 is dat 0,08%. Groot verschil.

Gelukkig zijn er brokers (DEGIRO, Lynx of Flatex) waar je lage transactiekosten hebt. Op sommige fondsen zijn de transactiekosten zelfs afwezig. Dat is ideaal voor de belegger die 100 euro per maand wilt inleggen.

Spreidt je beleggingen en voorkom diepe dalen

Spreiden is zeer belangrijk. Hiermee wordt bedoeld dat je je geld niet in een mandje stopt. Als je bijvoorbeeld alleen maar aandelen in Apple hebt, kan je namelijk hard onderuit gaan als het aandeel daalt. Natuurlijk kan je ook meestijgen, maar je risico is aanzienlijk hoger. Spreiden met een klein bedrag in losse aandelen is erg lastig, zeker als je ook de transactiekosten nog meerekent.

Wat veel beginnende beleggers aangeraden wordt, is het investeren in indexfondsen. Op die manier heb je een goede spreiding, en betaal je bij enkele brokers geen transactiekosten.

Indexbeleggingen: ideale spreiding en lage kosten

Zoals ook al in de bovengenoemde alinea’s vermeld is, zijn indexfondsen ideaal als je op zoek bent naar een makkelijke spreiding en lage kosten.

Indexbeleggen wint de laatste jaren enorm aan populariteit, vooral onder de niet zo ervaren belegger. Je kan op deze manier immers makkelijk meedoen met beleggen, en je loopt minder risico.

Ook betaal je dus bij een broker als DEGIRO geen transactiekosten, en zijn de kosten voor het aanhouden van een index erg laag.

Populaire indexbeleggingen zijn bijvoorbeeld de Nederlandse AEX, de S&P500 of VWRL. Die laatste heeft ruim 3000 aandelen die gespreid zijn over de hele wereld, en is erg populair onder passieve beleggers.

Begin daarom vandaag nog met beleggen, zo maak je het meeste van je geld. Dus ook als je gaat beleggen met weinig geld.

Write A Comment