Alternatieve investeringen zijn door de jaren heen ongelofelijk populair geworden. Daarbij wordt er niet zelden gekeken in de richting van alcoholische dranken. Het is reeds vele jaren bekend dat beleggen in bepaalde exclusieve wijnen een uitstekend rendement kan opleveren, maar dat geldt ook voor het aanschaffen van de juiste whisky.
Heel wat gerenommeerde beleggers of investeerders staan er om bekend ook menig aantal alternatieve investeringen in hun portefeuille te hebben zitten. Ook whisky maakt daar niet zelden deel vanuit.
Wil jij ook graag gaan beleggen in whisky, maar wil je voorkomen dat je in de val trapt door enkele zeer vaak gemaakte fouten te maken? Wij zetten drie veel gemaakte fouten voor je op een rijtje en vertellen je meteen ook wat jij kan doen om deze fouten te voorkomen.
Inhoudsopgave
Fout 1: Zomaar lukraak investeren in een fles die je niet kent
De nummer één fout die in de praktijk het vaakst wordt gemaakt is dat mensen door hun enthousiasme worden verleid tot het kopen van zomaar eender welke fles whisky waarvan ze het investeringspotentieel eigenlijk niet kunnen inschatten. Dit zorgt er in de praktijk doorgaans altijd voor dat je geld zal verliezen in plaats van zal verdienen.
Een niet onbelangrijk aspect om op dit vlak rekening mee te houden heeft ook te maken met het feit dat veel mensen gewoon een fles kopen omdat ze er leuk uitziet. Je moet echter niet vergeten dat ook het speciale design van een fles een bepaald prijskaartje heeft. Dit gaat in de praktijk vaak helaas ten koste van de kwaliteit van de whisky.
Voordat je over gaat tot het kopen van een bepaalde whisky is het in de praktijk altijd een goed idee om eerst even het nodige onderzoek te doen. Er zijn op het internet menig aantal verschillende uitstekende bronnen terug te vinden die je kunnen helpen om een potentieel interessante investering te herkennen.
Immers, als je gaat beleggen in aandelen doe je ook gewoon je onderzoek naar aandelen (zo niet, goed idee om te doen). Zodra je wat onderzoek doet naar een investing, ga je er waarschijnlijk veel anders naar kijken.
Wanneer je het risico op fouten zo beperkt mogelijk wil houden is het bovendien ook altijd de moeite waard om je te focussen op één of slechts een aantal distilleerderijen. Zo zijn er bijvoorbeeld heel wat whisky beleggers die zich focussen op het merk Macallan. Dit niet in het minst omdat dit merk erom bekend staat zeer interessante, gelimiteerde whisky’s op de markt te brengen die over een interessant investeringspotentieel beschikken.
Koop niet zomaar blind een fles op aanraden van iemand anders!
In lijn met bovenstaande ligt het feit dat je er ook nooit goed aan doet om zomaar eender welke whisky te kopen op aanraden van iemand anders. Uiteraard moet je niet doof zijn voor het advies van ervaren investeerders, maar je moet tegelijkertijd ook niet zomaar blind een sprong in het diepe wagen.
Doe je dat wel? Dan bestaat het risico dat je zomaar tegen een foutieve aankoop aanloopt. Het mag dan ook duidelijk zijn, altijd grondig zelf je onderzoek doen is altijd een absolute aanrader.
Fout 2: Te snel winst willen maken op je aankoop
Deze tweede fout is er één die niet alleen wordt gemaakt door investeerders die ervoor kiezen om te beleggen in whisky. Ook voor menig aantal andere beleggingen geldt dat mensen zich veel te snel rijk willen rekenen.
Net zoals geldt voor wijn is het ook bij whisky doorgaans zo dat je een geruime tijd moet voorzien tussen het aankoopmoment van een bepaalde whisky en het moment waarop je ze gaat verkopen. Hoe langer een bepaalde fles op de markt is en hoe minder aantallen er vrij van beschikbaar zijn, des te hoger de prijs zal oplopen.
Hierbij moet echter een belangrijke kanttekening worden gemaakt. Een niet onbelangrijk punt om rekening mee te houden heeft betrekking tot het momentum waar een bepaalde fles over kan beschikken. Wanneer er sprake is van een goed momentum moet je, je altijd afvragen of dat niet meteen het interessantste verkoopmoment is. Verdwijnt dat momentum en komt het nooit meer terug? Dan heb je mogelijks het beste moment om afstand te doen van je whisky gemist.
Betrokken blijven bij de actuele verkoopprijzen van je whisky is dus altijd van belang.
Fout 3: Je niet bewust zijn van het bestaan van valse flessen
Voor elke lucratieve hobby of investering geldt dat je rekening moet houden met het bestaan van valse exemplaren. Dat geldt ook voor whisky. Omwille van deze reden dien je er dan ook rekening mee te houden dat je altijd je whisky aankoopt via een betrouwbare handelaar of op een betrouwbaar platform.
Het bestellen van je flessen bij de verkeerde partij zou namelijk zomaar als gevolg kunnen hebben dat je tegen een significant verlies aanloopt. Wanneer jij ooit die ene fles waarvan jij denkt dat ze waardevol is probeert te verkopen en het wordt dan pas duidelijk dat het om een vals exemplaar gaat kan dat ook jouw reputatie schade berokkenen.
Wees je dus zeker bewust van het bestaan van valse flessen en koop jouw whisky uitsluitend bij gerenommeerde partijen.
Hoe beleg je in whisky?
Je weet nu dus wat de veelgemaakte fouten zijn bij beleggen in whisky, maar hoe kan je zelf beleggen in whisky?
Zelf beleggen in whisky kan bijvoorbeeld via de Scotch Whisky Exchange. Hierbij is het volgens de aanbieder interessant om met een startkapitaal van zo’n 5.000 euro aan te kloppen. Beleg je via deze aanbieder, dan hoef je zelf niet de whisky op te slaan, dat gebeurt op een veilige locatie in Schotland en/of Sassenheim.
Mocht je meer te besteden hebben en het beleggen uit handen willen laten nemen, dan kan je kiezen voor vermogensbeheer. Bijvoorbeeld van Scotch Whisky Investments. Vanaf 50.000 euro kan je kennismaken met het bedrijf, vermogensbeheer is vanaf 100.000 euro inleg.
Helemaal zelf beleggen kan natuurlijk ook, dat je ook de opslag zelf regelt. Dit kan je doen door zelf flessen whisky te kopen. Vaak kan je via een platform als Catawiki wel deze objecten vinden om te kopen. Alleen aan jou ook nog om te bepalen wat zo’n fles nou waard is, en of het een interessante belegging is.