Waterstof aandelen zijn erg populair onder beleggers, en daarmee stijgt de vraag naar beleggen in waterstof aandelen ook bij particuliere beleggers. Ben je op zoek naar waterstof aandelen, of wil je leren wat het beleggen in waterstof aandelen inhoudt? In dit artikel komt dat allemaal aan bod.

Wil je alvast navigeren naar een stukje waar je over wilt lezen, gebruik dan onderstaande inhoudsopgave.

Op naar een schoner klimaat

We zijn al jaren bezig met het zeggen dat we een schoner klimaat nodig hebben. Daarvoor wordt er vooral onderzoek gedaan naar hoe we de benzine- en dieselmotoren kunnen vervangen.

Elektrisch rijden een oplossing?

Elektrisch rijden lijkt voor vele mensen de oplossing, maar het heeft ook veel nadelen. Zo zijn de grondstoffen die je nodig hebt voor de accu’s van elektrische auto’s schaars en in combinatie met elkaar ook vervuilend.

Verder wordt een groot gedeelte van de grondstof kobalt uit Congo gehaald. Amnesty ziet daar helaas veel kinderarbeid en milieuverontreiniging. Dus we willen zorgen voor een beter klimaat door elektrisch te rijden, maar voordat je elektrisch kan rijden moet je ook veel dingen doen die slecht zijn voor het klimaat.

Bovendien zijn batterijen zwaar, en duurt het opladen van zo’n batterij op het moment ook nog veel tijd. In ieder geval vele malen langer dan benzine of diesel tanken.

Windenergie

Rijden op waterstof als alternatief

De reden waarom waterstof zo interessant is, is dat het een alternatief biedt voor rijden op elektriciteit. Hierdoor heb je niet te maken met de nadelen van elektrisch rijden door middel van accu’s, maar rijd je wel zonder uitstoot.

Wat is waterstof?

Waterstof is een element, en het meest voorkomende element op aarde. Hoewel je misschien denkt dat het vloeibaar is, is waterstof in pure vorm een gas. Het is verder onzichtbaar, niet-giftig, reukloos en lichter dan lucht.

Als waterstof (H) in aanraking komt met zuurstof (O) vindt er een ontsteking plaats. Hierbij komt energie vrij, en water (H2O).

Lees ook: Beleggen in water aandelen.

Waterstof verkrijgen

Waterstof komt niet van nature voor als puur gas. Het moet daarom gewonnen worden.

Hiervoor bestaan er meerdere oplossingen. Elektrolyse is wat we in Europa vooral gebruiken. Hierbij zet je water onder stroom, om de waterstof en zuurstof moleculen van elkaar te scheiden.

Daar is natuurlijk energie voor nodig. Op het moment komt die energie nog van fossiele brandstoffen. Er wordt echter veel onderzoek gedaan naar andere manieren, om zo op een rendabele manier waterstof te winnen via hernieuwbare bronnen.

Toepassingen van waterstof

Als je wilt gaan beleggen in waterstof aandelen, is het goed om op de hoogte te zijn van de toepassingen van waterstof. Zo weet je beter waar je je geld in investeert.

Als brandstof

De meest logische toepassing van waterstof is misschien wel om het als brandstof te gebruiken voor auto’s.

Hierbij wordt waterstof met zuurstof samengebracht, en daar komt energie bij vrij. Deze energie komt in de elektrische motor van de auto, en de auto kan zich voortbewegen.

Een auto op waterstof werkt dus volgens hetzelfde principe als een elektrische auto. Het verschil zit hem in het feit dat de energie komt uit het omzetten van waterstof, en niet uit de opgeslagen energie in een accupakket.

De uitstoot van zo’n waterstofauto is vervolgens enkel water. Dat is het grote voordeel ten opzichte van auto’s die nog op benzine of diesel rijden, die (o.a.) ook veel CO2 uitstoten.

Tankstation

Opslag van overtollig energie

Waar waterstof ook goed mee kan helpen, is om het helpen van het opslaan van het overtollige energie van duurzame bronnen zoals windenergie of zonne-energie.

Je kan je voorstellen dat de wind niet elke dag even hard waait, net zoals de zon soms meer schijnt dan anders. Hierdoor verschilt ook de energieopbrengst. Ook het energieverbruik verschilt van dag tot dag. Zo ontstaan er overschotten en tekorten.

Omdat het erg zonde zou zijn om die groene stroom te verliezen, wordt dat opgeslagen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door het overtollige energie te gebruiken om waterstof te winnen.

Vervolgens kan die waterstof weer verdeeld worden via tankstations aan de auto’s (bijvoorbeeld), om auto’s waterstof te laten tanken.

Voordelen en nadelen van waterstof

Waterstof lijkt dus vele voordelen te hebben als duurzame oplossing voor de energietransitie. Maar toch zie je verder nog niet heel veel beleggingen in waterstof, en lijken elektrische auto’s (met Tesla voorop) meer interesse te genieten. Dat komt omdat waterstof ook een paar nadelen heeft.

Hieronder nog eens de voordelen en nadelen van waterstof onder elkaar.

Voordelen

  • Duurzaam: Waterstof is een duurzame oplossing. Als er een mogelijkheid wordt gevonden om waterstof op een duurzame manier op te wekken, lijkt het een ideaal middel te zijn. Omdat de uitstoot in de vorm van water en energie is, heeft dit ook grote voordelen.
  • Tanken gaat snel: Het tanken van een gas (wat waterstof is) gaat erg snel. Daarnaast kan je met een tank waterstof meer kilometers rijden dan met een accu elektriciteit.
  • Energiedichtheid is hoog: Waterstof heeft een zogenaamde hoge energiedichtheid. De energie die je per kilo samengedrukte waterstof krijgt is immens in vergelijking tot een batterij, 40.000 wattuur tegen zo’n 300 wattuur.

Nadelen

  • Winnen is nog niet altijd duurzaam: Het winnen van waterstof gebeurt op het moment nog vaak met behulp van fossiele brandstoffen, die alsnog een bijdrage hebben aan het broeikaseffect.
  • Inefficiënt: Veel energie gaat op het moment nog verloren bij het omzetten van waterstof naar energie. Met onderzoek zal dit hopelijk nog verbeteren.
  • Duurder: Op het moment is waterstof nog duurder. Dat heeft enerzijds te maken met de inefficiëntie, anderzijds omdat nog weinig mensen op waterstof rijden waardoor er geen gebruik gemaakt kan worden van schaalvergrotingen.
  • Waterstof is explosief: Een laatste nadeel is dat waterstof explosief is. Hiervoor moeten er extra maatregelen getroffen worden om veilig te rijden.

Waarom beleggen in waterstof?

Waterstof lijkt vele voordelen met zich mee te brengen. Als onderzoek nou ook nog de nadelen weet te verminderen, lijken we met waterstof een mooi alternatief te hebben om onze auto’s op te laten rijden.

Wellicht geeft dat je al voldoende redenen om te beleggen in waterstof.

Anders kan je misschien ook kijken naar wat de rijkste man ter wereld, Jeff Bezos, doet. Ook hij investeert in waterstof.

Bij Amazon wil hij de motor aangedreven apparaten (bijvoorbeeld vorkheftruck voor het magazijn) op waterstof laten rijden. Door waterstof te gebruiken, in plaats van elektriciteit, kunnen ze namelijk weer veel sneller bijgevuld worden. En dat komt ten goede aan de productiviteit, en verlaagt dus de kosten voor een bedrijf als Amazon.

Andere bedrijven zoals Nike, Philips en Wal-Mart hebben dit vervolgens ook toegepast.

Waterstof aandelen kopen

Ben je geïnteresseerd in het kopen van waterstof aandelen? Dan hebben we daarvoor hieronder ook nog een mooie lijst. De lijst is opgesplitst in een paar onderdelen, van bedrijven die al erg lang bestaan, tot nieuwe bedrijven die interessant kunnen zijn.

Of kijk anders eens naar een waterstof ETF.

Grote multinationals

Royal Dutch Shell (RDSA): Shell, het grote olieconcern uit Nederland, is bezig om zijn markt te verbreden. Zo doen ze al voldoende met het oog op de verandering naar elektrische auto’s, maar zijn ze ook flink aan de weg aan het timmeren voor waterstof auto’s. Shell zet groot in op de verduurzaming van het bedrijf, al komt het overgrote deel van de inkomsten nog uit de olie- en gasindustrie.

Siemens (SIE): Uit Duitsland heb je elektronicagigant Siemens die ook erg interessant is als je op zoek bent naar waterstof beleggingen. Siemens is namelijk bezig met elektrolyseurs om waterstof op te wekken, en bezig met projecten met betrekking tot het opwekken van waterstof met groene energie.

Toyota (TM): Toyota was een van de eerste autofabrikanten die inzette op een (deels) elektrische auto, en zo hebben ze ook al de Toyota Mirai. Een auto die volledig op waterstof rijdt.

Hyundai (HYMTF): Een andere autofabrikant die interessant om in de gaten te houden met betrekking tot waterstof, is Hyundai. Hyundai zou van plan zijn om per 2030 een half miljoen waterstof-elektrische auto’s te maken. Dat is de helft van de productiecapaciteit.

Air Liquide (AI): Air Liquide is een marktleider in gassen. Deze leveren ze aan de industriële en medische sector. Ze investeren al volop in de opkomende markt voor waterstof, en lijken daar ook klaar voor te zijn. Groot voordeel is dat dit bedrijf niet afhankelijk is van het succes van waterstof. Daarnaast heeft het ook een interessant dividend rendement. Misschien niet heel bekend qua naam, maar met een beurswaarde van meer dan 60 miljard is het zeker geen kleine speler.

Deze bedrijven zijn allemaal te verhandelen bij DEGIRO.

Kleinere waterstof aandelen

Xebec Adsorption (XBC): Een relatief klein bedrijf (al hebben ze een beurswaarde van een half miljard) uit Canada is Xebec. Dit bedrijf houdt zich vooral bezig met het zuivering van gassen (o.a. waterstof), en kan een rol gaan spelen in het winnen van duurzame waterstof.

Ballard Power (BLDP): Ballard Power bestaat al sinds 1979, en richtte zich aanvankelijk op lithiumbatterijen. Het produceert momenteel brandstofcellen voor grote gemotoriseerde voertuigen (vrachtwagens, schepen, treinen).

Echter richt het zich tegenwoordig ook meer op de automarkt, en hebben ze met Audi een waterstof auto ontwikkeld. Verder heeft het veel patenten die erg interessant kunnen zijn. Wel maakt het al jaren verlies.

Powercell Sweden (PCELL): Misschien een redelijk bekende naam in de energiewereld, is Powercell. Het bedrijf is opgericht in 2008, en komt als spin-off van Volvo. De laatste tijd is de koers hiervan flink gestegen.

Net als Ballard Power produceert het brandstofcellen om waterstof om te zetten naar energie. Ook Powercell heeft moeite met winst maken, en kan zeker gezien worden als groeiaandeel.

Plug Power (PLUG): Plug Power is een bedrijf wat zich bezig houdt met het ontwikkelen van waterstofbrandstofcelsystemen. Het levert vorkheftrucks op waterstof voor diverse klanten zoals Nike, BMW en Amazon. Amazon heeft ook meer dan 50 miljoen aandelen in dit bedrijf gekocht, in 2017.

FuelCell (FCEL): Een laatste bedrijf die met waterstof bezig is in deze lijst, is FuelCell Energy. Ook dit bedrijf houdt zich bezig met het maken van brandstofcellen voor de opslag van de energie die van waterstof vrij kan komen. Genoteerd aan de Amerikaanse NASDAQ.

Al deze aandelen zijn ook te koop via DEGIRO.

Beste waterstof aandelen

Het is lastig om te bepalen welke aandelen in waterstof de beste zijn. Als dat zomaar aan te wijzen was, was het waarschijnlijk feest over een paar jaar.

Hoe dan ook, het is goed om te kijken naar waar je op zoek bent. Wil je veel risico lopen, dan kan je kijken naar de bedrijven die in het artikel vernoemd staan bij de kleinere bedrijven.

Die bedrijven zitten voornamelijk in waterstof, en zullen vallen of opstaan bij het succes van waterstof. De upside is hierbij natuurlijk wel groter, al is het risico dat ook.

Ga je voor de grotere multinationals, dan beleg je ook een soort van in waterstof aandelen, maar met minder risico. Een bedrijf als Shell investeert bijvoorbeeld niet alleen in waterstof, maar ook andere duurzamen oplossingen. Autofabrikanten als Toyota zullen ook niet omvallen als een auto op waterstof onhaalbaar lijkt te zijn.

De keuze voor de beste waterstof aandelen is dan aan jou. Kies je voor een directe belegging in waterstof via bijvoorbeeld Powercell of Ballard Power, of kies je voor de indirecte investering via bedrijven als Air Liquide of Siemens.

Opletten met risico’s

De markt voor waterstof is nog relatief nieuw, en daarbij komt een hoop volatiliteit kijken. Het is daarmee dus ook een markt waarbij het risico een stuk hoger is, en het makkelijker is om je geld te verliezen.

Dat gezegd hebbende, kan investeren in waterstof ook een hoop kansen bieden. Als waterstof er in slaagt om elektrische auto’s te verslaan, valt er nog een hoop geld te verdienen voor de bedrijven die actief zijn in deze markt.

4.6/5 - (16 stemmen)

Write A Comment