Dit artikel wordt in de tijden van de corona crisis (COVID-19) geschreven. Hiermee wil ik je wat informatie geven over het beleggen tijdens periodes waarin de beurs (hard) daalt.

Beurs hard onderuit

Maart 2020 is een van de slechtste maanden op de beurzen, ooit. Zo zagen de grote en bekende indexes (denk aan Dow Jones, S&P500, AEX) hun verlies oplopen tot ruim 30%. In de onderstaande afbeelding zie je hoe snel dat dit keer is gegaan voor de Dow Jones (een Amerikaanse index), ten opzichte van andere keren, sinds 1915.

Afbeelding van OfDollarsAndData

Zoals je kan zien, gebeurt het vrijwel nooit dat de beurs zo snel zo veel daalt. Ook weten we nog niet of de bodem al bereikt is, het kan natuurlijk zijn dat alles nog verder weg zakt.

Nu kopen?

Tuurlijk, aandelen zijn hard gezakt in waarde. Veel mensen verkopen in deze tijden hun aandelen, omdat ze bijvoorbeeld te emotioneel denken over hun aankopen. Ze verkopen omdat ze denken dat ze anders nog meer geld verliezen. Dit is een manier van market timing, wat eigenlijk niet aan te raden is.

Toch is er ook goed nieuws. Als je begin 2020 nog dacht over het kopen van aandelen, dan kan je dat nu ook nog gewoon doen. Maar dan met veel korting. Heel veel meer is er niet veranderd. Op de lange termijn is de verwachting immers nog altijd dat de aandelen wel weer zullen herstellen, net zoals ze dat de vorige jaren ook altijd hebben gedaan.

Nu bieden behaalde resultaten in het verleden natuurlijk geen garantie voor de toekomst, maar toch kan je er van uitgaan dat de aandelen wel weer herstellen. Anders zou immers de hele wereldeconomie inklappen.

Meer rendement bij kopen in crisis

Voor elke euro die je tijdens een crisis in de aandelenmarkt stopt, groeit die euro harder dan als je hem in tijden investeert dat de beurs op zijn hoogst staat. Wel met de aanname dat de beurs hersteld na deze corona crisis.

Om dit te illustreren, heeft OfDollarsAndData een grafiek gemaakt. Hierin wordt gesimuleerd dat je maandelijks $100 investeert in Amerikaanse aandelen, tussen september 1929 en november 1954. Dat is de periode die je in de eerste grafiek ook kan zien. Dus de periode van crisis en herstel.

In de grafiek zie je hoeveel elke $100 die je investeert uiteindelijk oplevert (inclusief dividend en rekening houdend met inflatie).

Zoals je heel duidelijk kan zien, zijn de winsten die je krijgt op het geïnvesteerde geld erg hoog als je bij het laagste punt ingekocht had (rond 1932). Elke $100 die je daar investeerde groeide tot 12 keer zo veel. Dat komt doordat de markt uiteindelijk ‘gewoon’ herstelde.

Maak een plan, en houd je daaraan

Ik maak de aanname dat ook na de corona crisis de beurzen weer zullen herstellen. Daarom kan het nu juist erg interessant zijn om te beginnen met beleggen (of om juist gewoon verder te gaan). Spring alleen niet in zonder iets van beleggen te weten. Lees je in, en doe geen gekke dingen.

Maak een plan die je kan volgen. Bijvoorbeeld elke maand een bepaald bedrag inleggen, ongeacht of het goede of slechte tijden zijn op de beurs. Ongeacht of de zon buiten schijnt of dat het regent. Ongeacht of andere mensen zeggen dat nu het juiste moment is om in te stappen, of iedereen zegt weg te blijven. Ook moet je bedenken waarin je wilt beleggen en of je dat uit wilt besteden of liever zelf doet.

Het bedrag waar je mee belegt moet natuurlijk wel iets zijn wat je kan missen voor de lange termijn. Denk aan 5, 10, 20 of zelfs 50 jaar. Hoe lang jouw beleggingshorizon in ieder geval is. Het kan immers altijd zo zijn dat de markt nog verder daalt, ook nu nog, want beleggen zonder risico is eigenlijk niet te doen.

4/5 - (1 stemmen)

Write A Comment