Streamingdiensten zijn eigenlijk niet meer uit deze wereld weg te denken. Tal van verschillende bedrijven hebben er ondertussen dan ook voor gekozen om het voorbeeld van Netflix te volgen en uit te pakken met een eigen streamingdienst. Dit heeft er niet alleen voor gezorgd dat de consument over meer keuzemogelijkheden is komen te beschikken. Daarnaast spreekt het namelijk voor zich dat ook de belegger op vandaag meer keuze heeft dan ooit tevoren. Voor heel wat investeerders geldt dat ze maar wat graag één of meerdere aandelen van streamingdiensten in hun portefeuille zouden willen opnemen. De grote vraag is nu echter welke aandelen mogelijks de interessantste keuze zijn. Die vraag proberen we te beantwoorden door middel van de informatie op deze pagina.

1. Netflix; een toekomstige groei realiseren wordt cruciaal

Netflix-streaming

In eerste instantie is er natuurlijk Netflix. Dit over-the-top contentplatform evenals productiebedrijf heeft sinds haar oprichting in het jaar 1997 een enorme groei gerealiseerd. Voor Netflix geldt dat ze noteert aan de Amerikaanse NASDAQ-beurs. In eerste instantie richtte het bedrijf zich voornamelijk op de Amerikaanse markt, maar daar is ondertussen verandering in gekomen. In het merendeel van de landen op deze planeet is de streamingdienst op moment van schrijven beschikbaar. Dit met uitzondering van bijvoorbeeld China, maar daaraan wordt hard gewerkt. Dit zorgt ervoor dat Netflix niet afhankelijk is van één enkele markt, in tegendeel. 

Toch zal de (nabije) toekomst zeer belangrijk worden voor de streamingdienst. Sinds haar lancering op de markt is er namelijk vanuit alle hoeken concurrentie bijgekomen. Netflix is voor het gros van haar inkomsten afhankelijk van de abonnementen die ze weet af te sluiten. Ondanks het feit dat er nog steeds sprake is van een bepaalde groei blijkt deze wel door de jaren heen te zijn afgenomen. Het zal dus belangrijk zijn voor het bedrijf om de consument te kunnen blijven overtuigen van haar meerwaarde. De algemene verwachting is wel dat dit bedrijf daarin zal slagen.

Groot voordeel voor Netflix, is natuurlijk dat het een van de eerste spelers is geweest die streaming hip heeft gemaakt. ‘Netflixen’ wordt in het Nederlands als werkwoord gebruikt, net zoals we dat bijvoorbeeld met Google doen. Het is daarom moeilijk voor te stellen dat deze streamingdienst zal verdwijnen van het landschap.

2. Apple; zoveel meer dan een streamingdienst 

Op 1 november 2019 werd de streamingdienst van het populaire Apple gelanceerd. De streamingdienst luistert naar de naam Apple TV+ en kende in eerste instantie een wat langzame start. Nu lijkt het er echter naar uit te zien dat het platform langzaam maar zeker kan rekenen op heel wat extra populariteit. Dit niet in het minst door het verschijnen van enkele absolute toptitels die vaak ook nog eens eigen producties waren. Voor Apple geldt dat ze uiteraard ook zoveel meer is dan enkel en alleen een streamingdienst. Heel wat gerenommeerde beleggers, waaronder Warren Buffett, hebben Apple reeds eerder één van ’s werelds beste bedrijven genoemd. Niet in het minst de unieke wisselwerking tussen de verschillende systemen uit het aanbod van Apple zorgt ervoor dat dit een bedrijf is welke over een gigantisch toekomstperspectief beschikt. Voor Apple geldt overigens ook dat ze een (weliswaar beperkt) dividend uitbetaald. Ook voor dividendbeleggers kan kijken in de richting van dit aandeel dan ook mogelijks interessant zijn.

Doordat Apple veel meer is dan de streamingdienst die het aanbiedt, kies je voor een Apple aandeel niet zo snel als je puur op zoek bent naar een speler op de streamingmarkt. Maar het feit dat Apple dit wel aanbiedt, kan een pluspunt zijn voor het aankopen van een aandeel in dit bedrijf.

3. Amazon; een sterke concurrent voor elk ander platform

Eén van ’s werelds meest veelbelovende bedrijven die sinds haar lancering op de markt reeds een weerzinwekkende groei heeft weten te realiseren is natuurlijk Amazon. Voor dit bedrijf geldt dat ze zich zonder twijfel één van de sterkste concurrenten mag noemen voor Netflix. In het bijzonder in de Verenigde Staten, maar ook daarbuiten neemt het marktaandeel van Amazon sterk toe. Dit niet in het minst door het binnenhalen van enkele gerenommeerde series. Door te beleggen in Amazon investeer je uiteraard niet alleen maar in de streamingdienst Amazon Prime Video. Daarnaast kan je ook profiteren van de uitstekende cijfers die de onderneming weet te realiseren op vlak van online en voor wat haar clouddiensten betreft. Je moet er de stevige aandelenprijs wel bijnemen, maar Amazon is zeker een potentieel interessant aandeel om te overwegen. 

Voor Amazon geldt daarbij eigenlijk wel hetzelfde verhaal als Apple, het is een bedrijf wat ook een streamingdienst aanbiedt. En je koop Amazon waarschijnlijk nu puur voor het feit dat ze Amazon Prima Video aanbieden. Maar veel meer dan dat. Ook hier kan dat natuurlijk als groot voordeel werken.

4. Disney; een gerenommeerde naam voor elke beleggingsportefeuille

disney-plus

Voor menig aantal beleggers geldt dat ze het er met elkaar over eens zijn, Disney hoort thuis in elke beleggingsportefeuille. Jarenlang was dit dan ook één van de meest populaire aandelen op de beurs. Dit zowel onder grote als onder de kleinere beleggers. Op moment van schrijven is het echter zo dat Disney geen dividend meer uitkeert. Naar aanleiding van de Coronapandemie had het bedrijf ervoor gekozen om niet over te gaan tot het uitbetalen van een dividend. Dat tot grote ontevredenheid van de dividend georiënteerde investeerders die er eerder massaal voor hadden gekozen om het Disney-aandeel in te slaan. Toch spreekt het voor zich dat dit aandeel nog steeds over een interessant potentieel beschikt, niet in het minst door de introductie van streamingdienst Disney+ op de markt.

Conclusie: beleggen in streaming

Er zijn dus een groot aantal verschillende bedrijven te vinden waar je in kan beleggen. Deze lijst is waarschijnlijk ook nog niet compleet, wellicht heb je wel een ander idee (laat dat even weten in de comments).

Veel bedrijven in deze lijst (Apple, Amazon, Disney) zijn meer dan alleen een streamingplatform

Write A Comment