Beleggen in REITs neemt aan populariteit toe. Vastgoed blijft voor veel mensen een ultieme droom om te bezitten, en qua vraag en aanbod zal dit de komende jaren waarschijnlijk ook enkel toenemen. De wereldbevolking groeit en er is dus meer vraag naar panden.

Met REITs kan ook jij inspelen daarop. Als je altijd al vastgoed in je beleggingsportefeuille gehad had willen hebben, dan is dat met een REIT een serieuze mogelijkheid. Verder zijn REITs ook erg interessant vanwege het hoge dividend dat ze betalen.

In dit artikel meer over beleggingen in REITs.

Wat is een REIT?

Een REIT is een Real Estate Investment Trust. Het is een bedrijf wat zich specialiseert in het kopen, verkopen en/of verhuren van vastgoed. De inkomsten daaruit worden voor een groot deel uitbetaald aan de aandeelhouders.

Iedere afzonderlijke REIT heeft zo zijn eigen strategie. Bijvoorbeeld investeringen in winkelpanden, woningen of ziekenhuizen. Maar er zijn ook REITs die zich specialiseren in bijvoorbeeld data centers, opslag voor webwinkels of infrastructuur (zoals internet kabels). Daarmee verschillen onderlinge REITs dus flink van elkaar.

Dit is natuurlijk wel handig. Want misschien geloof je zelf niet meer in de winkelpanden (want iedereen gaat online shoppen), maar geloof je wel in de bouw van ziekenhuizen en verzorgingstehuizen (want mensen worden ouder en hebben meer zorg nodig).

REITs zijn iets typisch Amerikaans. In Nederland kennen we deze vorm niet.

Verschillende soorten REITs

Er bestaan diverse soorten REITs. Naast dat ze dus in andere vastgoed objecten investeren, zijn er nog meer verschillen. Er bestaan drie soorten REITs:

  • Equity REIT: Bedrijven die hier onder vallen die kopen vastgoed en verhuren dat vervolgens. De inkomsten die ze krijgen is dus voornamelijk voor het verhuur van de panden.
  • Mortgage REIT: Deze bedrijven lenen geld uit aan mensen die vastgoed willen kopen. Ze verdienen geld door het verschil van de eigen rente die ze betalen over hun lening en de rente die ze krijgen door de lening die ze verstrekken.
  • Hybrid REIT: Een Hybrid REIT is een combinatie van de twee bovenstaande. Deze beheert dus vastgoed en heeft uitstaande hypotheken.

Vervolgens zijn er ook nog verschillen tussen REITs over hoe je ze kan aankopen. Dat zijn de volgende:

  • Publicly Traded
  • Public Non-Traded
  • Private

In dit artikel zullen we vooral ingaan op de Publicly Traded REITs. Deze kan je als individuele belegger (zoals jij en ik) aankopen (en verkopen) via de beurs.

Waarom REIT verkiezen boven vastgoed?

Allereerst, beleggen in REITs zijn een manier van beleggen in vastgoed.

Beleggen in vastgoed kan je op verschillende manieren doen. Denk bijvoorbeeld aan het kopen van een huis, investeren in een vastgoedfonds of dus beleggen in een REIT.

Het grootste voordeel van een REIT is dat je kan starten met een klein bedrag. Je hoeft namelijk enkel een aandeel in een REIT (of een ETF met meerdere REITs) op de beurs te kopen.

Als je zelf in vastgoed gaat investeren, dan moet je hier vaak starten met een bedrag van zo’n 20.000 euro en daarnaast nog een hypotheek afsluiten. Voor veel mensen is dit een te hoog bedrag om te beginnen.

Als je investeert in vastgoedfondsen, kan dit vaak ook voordeliger. Helaas zijn de vastgoedfondsen in Nederland en Europa vaak wat minder aantrekkelijk door de regels en lagere rendementen. Daarom kijken veel mensen ook naar REITs.

Zie ook het volgende stuk over de voordelen van REITs.

Voordelen van REITs

Mensen starten met beleggen in REITs omdat het een mooi alternatief is voor het zelf kopen van vastgoed. REITs hebben wat dat betreft een laag instapniveau. In deze sectie wat meer over de voordelen van een REIT.

Hoog dividend

Allereerst maar het dividend. Die is vaak hoog. Dat heeft te maken met de regels waaraan een REIT moet voldoen om zichzelf als een REIT te bestempelen. Hier houden ze zich ook aan, omdat je als REIT diverse belastingvoordelen hebt.

Het hoge dividend is er omdat ze minimaal 90% van het belastbare inkomen als dividend uit moeten keren aan de aandeelhouders.

Hoog rendement

Tezamen met het hoge dividend is er ook een hoog rendement. Je krijgt immers niet enkel rendement in de vorm van dividend, maar ook omdat de prijs van een aandeel kan stijgen.

Kijken we naar de laatste 20 jaar (inclusief dus de kredietcrisis waarbij huizen hard daalden in prijs), dan presteren REITs bijzonder goed. Zelfs beter dan de S&P 500. Ook over de laatste 40 jaar presteren REITs prima.

Uiteraard geeft behaald rendement in het verleden geen garantie voor de toekomst. Maar het laat zien dat je met REITs een hoog rendement kan behalen.

Hoge liquiditeit

Doordat REITs op de beurs worden verhandeld, heb je te maken met een hoge liquiditeit. Dat betekent dat je snel een REIT kan kopen of verkopen, omdat daar vraag naar is op de markt.

Als je zelf een vastgoed object hebt gekocht, dan is de liquiditeit laag. Je raakt het niet zomaar kwijt aan nieuwe kopers. Met aandelen op de beurs is dat anders, omdat daar vaak wel vraag naar is.

Ook investeren in een vastgoedfonds zijn niet altijd even liquide als een REIT. Die worden immers niet op de beurs verhandeld, en kan je niet zomaar verkopen.

Laag instapniveau

Al eerder behandeld, maar ook zeker een voordeel van een REIT boven een beleggingen in alternatieven voor vastgoed.

Er zijn bedrijven te vinden waarvan de aandelen zo rond de 50 euro zijn. Daarmee is het instapniveau om te starten met beleggen in vastgoed een stuk lager dan als je zelf een huis gaat kopen.

Spreiding van beleggingen

Niet zozeer een voordeel van een REIT zelf, maar van vastgoed in het algemeen, is dat ze een mooie spreiding geven voor een portefeuille. Net zoals goud dat bijvoorbeeld doet.

Ben je op zoek naar nieuwe sectoren om in beleggen, dan kan een REIT of vastgoed ook erg interessant zijn.

Risico’s van beleggen in REITs

Leuk, al die voordelen. Maar er zitten ook serieuze nadelen aan deze vorm van beleggen, die je wel moet begrijpen voordat je zomaar besluit om hierin te beleggen.

Koersrisico

Omdat een REIT verhandelbaar is op de beurs, gelden dezelfde risico’s als met een ander aandeel. Namelijk dat de koers kan dalen.

Waarderisico

Een ander risico is dat de waarde van de objecten kunnen dalen. Je kan je voorstellen dat tijdens een huizenmarktcrisis de waarde van woningen en vastgoed flink dalen. Dit kan veel effect hebben op een REIT.

Renterisico

Een REIT heeft over het algemeen een hoge schuldpositie. Dit komt omdat ze leningen (hypotheken) gebruiken om hun vastgoed te financieren. Als de rente stijgt, dan kan zo’n REIT in de problemen komen omdat ze opeens meer moeten betalen.

Hoe beleggen in REITs?

Beleggen in een REIT kan je doen door via je broker naar de aandelenmarkt te gaan.

Hierbij kan je beleggen in een individuele REIT (of meerdere losse bedrijven), of je kan een REIT ETF aankopen.

Heb je nog geen broker? Dan kan je eens kijken bij DEGIRO (of lees hier mijn DEGIRO review).

Voorbeelden REIT aandelen & ETFs

Uiteindelijk moet je vooral zelf onderzoek doen naar de verschillende opties waarin je wilt beleggen. Om je op weg te helpen zijn hier wat voorbeelden van REITs (individueel en ETF) om naar te kijken:

  • Vanguard Real Estate Fund (VNQ): Een ETF met lage kosten (0,12% per jaar) en een goed rendement over de laatste 10 jaar (8,85% volgens Vanguard). Verder ook goed gespreid over de verschillende sectoren binnen de vastgoedmarkt.
  • Crown Castle International Corp. (CCI): Een individuele REIT die in de communicatie infrastructuur zit. Denk daarbij aan zendmasten (meer dan 40.000) en glasvezel.
  • Ventas (VTR): Een individuele REIT die gespecialiseerd is in de zorginstellingen. Qua dividend behoort het tot een van de hogere.
  • iShares Global REIT ETF (REET): Een ETF die vastgoed investeringen over de hele wereld in de portefeuille heeft.

Nogmaals, dit zijn enkel voorbeelden en geen beleggingsadvies.

Heb jij REITs al opgenomen in je beleggingsstrategie? Zo ja, waarin beleg jij? Zo niet, waarom kies je hier niet voor?

2.8/5 - (12 stemmen)

Write A Comment