De term IPO heb je ongetwijfeld vast wel eens gehoord of gezien. IPO staat voor ‘Initial Public Offering’, en wordt in het Nederlands ook wel een beursgang genoemd. Je ziet het daarom vaak in combinatie met grote bedrijven wel eens in het nieuws komen. Bijvoorbeeld een beursgang van Facebook, Coolblue, Adyen, Twitter, of andere grote bedrijven.

Ook als particuliere belegger kan je beleggen in IPO’s. Dit kan wel eens interessant zijn. Voordat we het daarover gaan hebben, ga ik je eerst wat meer uitleggen over een IPO.

Wat is een IPO?

IPO staat voor Initial Public Offering, en is het eerste moment wanneer een bedrijf publiek verhandelbaar wordt op de beurs. In het Nederlands spreken we daarom ook wel van een beursgang.

Vanaf dit moment is het mogelijk om als belegger te handelen in de aandelen van het bedrijf. De aandelen kunnen vrij gekocht en verkocht worden op de beurs.

Het bedrijf in kwestie zal hierbij ook bepalen hoeveel aandelen ze zullen verkopen. Aan de hand hiervan zal een investeringsbank helpen met het bepalen van een zogenaamde introductieprijs. Dat is de prijs waarop de eerste aandelen verhandeld zullen worden op de beurs.

Waarom gaat een bedrijf naar de beurs?

Er kunnen erg veel redenen zijn om als bedrijf naar de beurs te gaan. De voornaamste reden is om geld op te halen voor toekomstige investeringen (of om bestaande schulden te betalen). Door geld op te halen op de financiële markt, kan het bedrijf de kapitaalpositie uitbreiden en daar mee aan de slag gaan.

Naast dit, zijn er ook nog talloze andere redenen om naar de beurs te gaan. Bijvoorbeeld om meer bekend te raken bij het algemene publiek, wat het imago kan verbeteren (en hierdoor wellicht meer talent aan te trekken naar het bedrijf). Daarnaast kan je ook nog denken aan redenen zoals het laten profiteren van vroege investeerders. Mensen/organisaties die tijdens de start-up fase al geïnvesteerd hadden in het bedrijf, nu de mogelijkheid geven om hun aandelen te verzilveren.

Voor- & nadelen

Het grote voordeel van een IPO is voor een bedrijf natuurlijk om veel geld op te halen, en het vergroten van hun imago. Dit kan gebruikt worden om het bedrijf naar een volgend niveau te tillen.

Een IPO kan voor beleggers ook gewoon voordelen hebben. Zo kan je immers in een bedrijf investeren wat op de algemene markt te verhandelen is. Dat gaat een stuk eenvoudiger dan het beleggen in privebedrijven.

Een van de nadelen van een IPO kan zijn dat een bedrijf aan allerlei regels moet gaan voldoen. Daarbij moet je denken aan het openbaar maken van financiële informatie. Verder kost het ook nog een flinke som geld voor bedrijven om dit te doen.

Al met al wegen de voordelen zwaarder mee dan de nadelen, en kiezen veel bedrijven om uiteindelijk tot een beursgang te gaan.

IPO alternatieven

Een IPO is niet de enige manier hoe een bedrijf verhandelbaar kan worden op de beurs. Zo kan een bedrijf ook kiezen voor een zogenaamde directe notering.

Hier wordt vooral gebruik van gemaakt als een bedrijf geen nieuwe aandelen uitgeeft. In plaats daarvan krijgen bestaande aandeelhouders de mogelijkheid om hun aandelen te verkopen. Het aanbod zal dus puur bestaan uit bestaande aandeelhouders. Het voordeel hiervan is dat het veel sneller geregeld is en mede daardoor niet zoveel kost. Daarnaast worden er geen nieuwe aandelen uitgegeven, waardoor elk aandeel meer waarde behoudt.

IPO proces

In onderstaande video wordt het proces van een IPO uitgelegd. En dan vooral hoe het proces in Amerika werkt. In Nederland gaat het ongeveer hetzelfde, maar wordt bijvoorbeeld de AFM gebruikt in plaats van de SEC.

Op het einde ook nog een aantal tips om te bepalen of een bepaalde IPO interessant voor je kan zijn om bij in te stappen.

Zelf beleggen in een beursgang/IPO

Als belegger wil je misschien ook wel profiteren van een beursgang van een bedrijf, en wellicht meeliften op een hype rondom een bedrijf of investeren omdat je in de lange termijn visie van het bedrijf gelooft.

Wat je kan doen, is wachten totdat de aandelen op de markt verhandeld worden en dan met je favoriete broker de aandelen kopen. Voor beleggers is er ook een andere manier, om mee te doen aan een IPO.

Via het platform Freedom24 van Freedom Finance is het mogelijk om mee te doen aan diverse grote IPO’s (denk aan Reddit, AirBnB, Snowflake of Robinhood) als particuliere belegger. Je kan daarmee instappen voordat het op de markt verhandeld wordt.

Vaak zie je dat door de hype het aandeel op de eerste dag al heel erg hard stijgt in prijs. Wellicht een reden voor je om als belegger dan nog niet in te stappen. Maar als je mee kan doen voordat het verhandelbaar is op de beurs (dus daadwerkelijk meedoen met de IPO), kan dat wellicht wat anders zijn voor je.

Dat is waar Freedom Finance goed bij van pas komt.

Over Freedom Finance

Freedom24 is het online trading platform van Freedom Finance Europe Ltd, een klassieke aandelenbroker. Hier kan je beleggen in veel (ruim 1.000.000) verschillende instrumenten, waaronder aandelen, ETF’s, obligaties, opties en futures.

In dit artikel wil ik het echter vooral hebben over hun interessante IPO propositie: namelijk het meedoen aan de IPO’s.

Overzicht Freedom Finance IPO

Het bedrijf is een van de weinige in Europa die de mogelijkheid biedt om mee te doen aan Amerikaanse IPO’s. Daarnaast biedt het een relatief lage instap, van $2.000 per klant.

Ze kunnen dit op deze manier aanbieden omdat ze een collectieve aanvraag van al hun klanten opsturen, en op die manier meedoen met de IPO.

Het platform is verder erg gebruiksvriendelijk en makkelijk te navigeren. Zo leer je snel hoe alles werkt.

Daarnaast kan je ook mooi kennismaken met het platform, door gebruik te maken van het gratis demo account.

Stappenplan meedoen met IPO

Meedoen met een IPO via Freedom Finance is erg eenvoudig. Er zijn slechts drie stappen nodig.

  1. Maak een account aan: open een rekening via Freedom Finance om via het platform actief te kunnen zijn (dit duurt maximaal 15 minuten) (dat kan via deze link).
  2. Stort geld op de beleggingsrekening: Voor het meedoen aan een IPO heb je minimaal $2.000 nodig (dit bedrag geldt niet als je gewoon andere producten op het platform wilt kopen, zoals aandelen of ETF’s). Zorg dus dat dit geld op je rekening staat bij Freedom Finance om mee te doen aan de IPO’s.
  3. Verstuur een opdracht: verstuur de aanvraag van aankoop van aandelen voor de IPO.

Zo makkelijk kan het gaan. Uiteraard zijn er nog wel wat regels hierbij. Zo kan het zijn dat er meer vraag is dan aanbod, in dat geval krijgen de actievere handelaars van het platform voorrang. Deze verdeling wordt bepaald aan de hand van de historie van de activiteit op het platform. Als beginner op het platform krijg je overigens altijd minimaal 1 aandeel, onafhankelijk hoe klein of groot je bijdrage is.

Risico’s bij het beleggen in IPO’s

Als je wel eens leest over succesvolle beursgangen, denk bijvoorbeeld aan Adyen of Facebook, dan lijkt het alsof het alleen maar goed kan gaan. Het is goed om te beseffen dat dit niet zo is. Zelfs Facebook had het eerste beursgenoteerde jaar het erg lastig, met een verlies van wel 40%.

Net zoals bij alle andere beleggingen, heeft ook het beleggen in IPO’s diverse risico’s. Je kan je inleg verliezen. Neemt niet weg dat het verder ook interessante mogelijkheden biedt.

Lees ook: Investeren in startups

Conclusie: IPO/beursgang beleggen

Het komt vaak groot in het nieuws als een bedrijf ervoor kiest om naar de beurs te gaan. Denk maar aan de IPO’s van Facebook, Adyen, AirBnB of Uber. Zo’n media-aandacht doet een bedrijf natuurlijk goed.

Ondanks al die aandacht hoeft dit geen garantie te zijn op winst op een investering. Dat gezegd hebbende, zijn er ook talloze voorbeelden te vinden waar het wel gelukt is.

Uiteindelijk gaat hier hierbij ook weer om het feit dat je goed je onderzoek moet doen. Mocht je daadwerkelijk geloven in een bedrijf, dan kan je natuurlijk altijd kiezen om daarin te beleggen. Met de bijbehorende risico’s. Historisch resultaat zegt verder natuurlijk niks over de toekomst, maar per 16-11-2021 is de gemiddelde aandelen IPO prijs met 63% gestegen aan het einde van de lock-up periode.

Om mee te doen aan IPO’s kan je als particuliere belegger gelukkig mooi terecht bij een partij die zich daarin deels gespecialiseerd heeft. Freedom Finance biedt je de kans om mee te doen met IPO’s, mocht je daar interesse in hebben.

5/5 - (1 stemmen)

Write A Comment