Beleggen kan je op vele verschillende manieren doen. Veel mensen zullen bij beleggen enkel aan aandelen denken, een andere zal daar ook nog obligaties bij zien. Toch kan je in veel meer producten beleggen, bijvoorbeeld grondstoffen.

In dit artikel lees je meer over beleggen in grondstoffen. Zo kan je lezen waarom beleggen in deze producten interessant kan zijn, op wat voor een manier je gebruik kan maken hiervan en een paar voorbeelden van grondstoffen die je kan kiezen. Hieronder een inhoudsopgave, om makkelijker te navigeren tussen de stukjes.

Wat zijn grondstoffen?

Grondstoffen zijn materialen die worden gebruikt om uiteindelijk iets te maken. Dit kan bijvoorbeeld in een fabriek gebeuren, waarvan ze vanuit grondstoffen een product maken.

Natuurlijke grondstoffen zijn de grondstoffen die je in de natuur kan vinden. Denk daarbij aan olie, mineralen of hout. Niet-natuurlijke grondstoffen bestaan ook, en worden halffabricaten genoemd.

Voorbeelden daarvan zijn bijvoorbeeld staal of glas.

Beleggen in grondstoffen gaat zowel om natuurlijke als niet-natuurlijke grondstoffen.

De bekendste vormen zijn waarschijnlijk olie en goud. Verder heb je ook nog veel meer andere grondstoffen, denk bijvoorbeeld aan: zilver, katoen, rijst, cacao, koffie, suiker, soja, koper, aardgas, uranium, etc.. De lijst kan nog wel even doorgaan. Ook kan je beleggen in bedrijven die handelen in grondstoffen, denk bijvoorbeeld aan goudmijnaandelen of olie aandelen.

Waarom beleggen in grondstoffen?

Beleggen kan je doen in vele verschillende producten, dus waarom zou je grondstoffen daar bij kiezen? Grondstoffen kunnen diverse voordelen bieden, denk bijvoorbeeld aan onderstaande.

Grondstoffen kunnen niet failliet gaan

Als je belegt in bedrijven, dan kan het zijn dat een bedrijf failliet gaat. Met grondstoffen kan dat niet gebeuren, of in ieder geval in mindere mate.

Het is natuurlijk wel zo dat de prijs van een grondstof erg veel kan dalen, tot op het punt dat het misschien vrij weinig meer waard is. Wel is het goed om te weten dat er altijd een bodemprijs zal zijn.

Grondstoffen moeten namelijk uit de grond gehaald worden door zogenaamde delvers. Dat kost geld om te doen, waardoor er als het ware een bodemprijs bepaalt wordt. Het kan gebeuren dat de prijs daar onder komt, maar dan neemt het aanbod af waardoor de prijs toeneemt.

Grondstoffen zijn schaars

Van grondstoffen zijn er maar een beperkt aantal beschikbaar. Tuurlijk, er zijn veel grondstoffen te vinden, maar op een gegeven moment is het op.

Je kan niet zomaar nieuwe grondstoffen bijdrukken, of zomaar even nieuwe maken.

Daarmee is het dus een schaars goed, wat het wat waardevoller kan maken.

Vraag naar grondstoffen lijkt te blijven stijgen

Als je uit gaat van een stijgende wereldwijde economie en een toenemende wereldbevolking, dan kan je ook verwachten dat de vraag naar grondstoffen zal blijven stijgen.

Immers, als het goed gaat met de economie, dan draaien diverse sectoren overuren. Denk bijvoorbeeld aan de transport markt, die veel olie nodig heeft om te kunnen blijven rijden. Ook kopen mensen steeds meer telefoons en laptops, wat de vraag naar bijvoorbeeld zilver doet toenemen.

Kijken we naar een groeiende wereldbevolking, dan kan je ook verwachten dat de vraag blijft toenemen. Meer mensen betekent dat er ook meer producten nodig zijn, en die moeten gemaakt worden. Daar komen grondstoffen bij kijken.

Lage correlatie met aandelenmarkt

Een ander voordeel van beleggen in grondstoffen, is dat het een lage correlatie heeft met de aandelenmarkt.

Dat betekent dat de prijzen van grondstoffen niet per se de prijzen van aandelen volgen. Daalt de aandelenmarkt opeens hard, dan is het aannemelijk dat de grondstoffenmarkt dat niet doet. Daardoor is het een goede optie om extra spreiding toe te voegen in je beleggingsstrategie.

Mogelijkheden om te beleggen in grondstoffen

Er zijn over het algemeen twee soorten beleggers in grondstoffen, en het is goed om op de hoogte te zijn hiervan. Op die manier kan je rekening houden met wat voor een soort beleggers je te maken hebt.

Speculeren op verandering in prijzen

Allereerst heb je de beleggers die speculeren op een prijsverandering. Dit zijn de beleggers die de grondstof helemaal niet nodig hebben, maar speculeren op de prijs en daarmee geld hopen te verdienen.

Speculeren kan je natuurlijk voor de lange en korte termijn doen. Korte termijn speculatie is meer geschikt voor daytraders.

Doordat veel beleggers hierin actief zijn, kan het ook zijn dat je te maken krijgt met grote prijsveranderingen op een specifieke grondstof. Als er geen goede reden voor is, kan het zijn dat de reden hiervan is dat veel speculerende beleggers hierop instappen.

Beschermen tegen toekomstige prijswijzigingen

Aan de andere kant van de speculerende beleggers, heb je de mensen/bedrijven die de grondstoffen daadwerkelijk nodig hebben. Ook zij kunnen beleggen in grondstoffen.

Dit doen ze om van te voren een zekerheid te hebben waarvoor ze de prijs van een grondstof kunnen kopen. Zo verminderen ze het risico voor zichzelf. Mocht de prijs van een grondstof immers hard stijgen (bijvoorbeeld omdat veel speculerende beleggers instappen), dan heb je als bedrijf een groot probleem.

Voorbeelden van grondstoffen waarin je kan beleggen

Zoals eerder gezegd zijn beleggingen in goud en olie waarschijnlijk de bekendste vormen van grondstoffen waarin je kan beleggen. Er zijn er echter nog vele andere, waarvan ik hieronder een paar wil uitlichten die je misschien niet zo snel had overwogen. Of kijk eens naar beleggen in waterstof.

Kobalt

Kobalt is een grondstof die je veel ziet terugkomen als elektrische geleider. Hiervoor wordt het bijvoorbeeld in lithiumbatterijen gebruikt.

Daarnaast zie je kobalt ook terug in militaire toepassingen, of als droogstof voor de chemische sector.

Maar vooral de toepassing op elektrische apparaten is interessant. Zeker gezien we ervan uit kunnen gaan dat we in de toekomst steeds meer dingen van elektriciteit zullen voorzien (denk bijvoorbeeld aan de opkomst van elektrische auto’s).

Kobalt zelf lijkt redelijk zeldzaam (slechts 0,001% van de aarde bestaat uit kobalt), maar is wel makkelijk te delven. Zo wordt er niet actief gezocht naar kobalt, maar vindt men het vaak in andere mijnen voor bijvoorbeeld goud.

Lithium

Lithium klinkt je misschien eerder bekend in de oren dan kobalt. Het wordt gebruikt voor bijvoorbeeld batterijen in telefoons. Die hebben eigenlijk allemaal wel een lithiumbatterijen.

Net zoals met kobalt, zal ook hier gelden dat de vraag naar elektrische producten zal blijven toenemen. Daarom ook een erg interessante grondstof voor de toekomst.

Zilver

Zilver wordt gezien als het kleinere broertje van goud. Het is minder waard, en minder zeldzaam. Maar misschien kan zilver wel meer dan goud.

Zilver heeft namelijk de eigenschap dat het de beste geleider van warmte en elektriciteit is van alle metalen die we kennen. Zo zal je zilver bijvoorbeeld terugzien in zonnepanelen.

Ook spiegels maken gebruik van zilver, omdat het heel goed licht kan weerkaatsen.

Hoe zelf beleggen in grondstoffen?

Je kan op diverse manieren beleggen in grondstoffen. Hieronder zie je de mogelijkheden.

Via een grondstof ETF

De meeste lange termijn beleggers zullen kiezen voor een grondstof ETF. Daarmee beleg je in een partij die veel van de grondstof beheert.

Voorbeelden daarvan zijn bijvoorbeeld:

  • iShares Oil & Gas ETF (IOGP), voor olie
  • SPDR Gold Shares (GLD), voor goud
  • iShares Silver Trust ETF (SLV), voor zilver
  • Global X Lithium ETF (LIT), voor lithium

Via aandelen

Je kan ook beleggen in grondstoffen door aandelen te kopen van bedrijven die zich in die sector bezig houden. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Starbucks Corp. (SBUX), voor koffie
  • Altius Minerals (ALS), voor uranium
  • BHP Bilition (BHP), voor koper

Via hefboomproducten

Een andere manier is om gebruik te maken van hefboomproducten zoals een Turbo, Sprinter of CFD.

Door het verhoogde risico is het beleggen in deze producten echter niet helemaal geschikt voor beginners.

Via futures

Wat ook nog vaak wordt gebruikt voor grondstoffen, zijn futures waarin je kan beleggen. Dit zijn contracten waarbij je een prijs bepaalt van een grondstof en een datum waarop je deze verkoopt. Zo’n future kan je uiteindelijk ook nog verkopen, waardoor je niet daadwerkelijk zelf een ton aan graan moet ophalen.

Voorbeelden van futures voor grondstoffen zijn bijvoorbeeld:

  • Henry Hub Natural Gas (NG), voor aardgas
  • Gold Future (GC), voor goud
  • Corn Future (ZC), voor graan
  • Silver Future (SI), voor zilver

Conclusie: voor ieder wat wils

Grondstoffen zijn er dus in alle vormen en maten te krijgen. Iedere belegger kan ook prima grondstoffen kopen om zijn portefeuille mee aan te vullen.

Of het ook een goede keuze voor jou is, is lastig te zeggen. Kijk nog eens naar de voordelen van grondstoffen, en bepaal of dit interessant (genoeg) voor je is.

Net zoals met aandelen, zijn er grondstoffen die wat vaster in waarde zijn en die meer fluctueren. Zo zal je goud wel als vast kunnen zien, maar kan een grondstof als kobalt misschien wat speculatiever zijn wat meer volatiliteit met zich meebrengt.

4/5 - (1 stemmen)

Write A Comment