Goudmijnaandelen zijn van oudsher populair. Dit komt onder andere doordat op bepaalde goudmijnaandelen dividend uitgekeerd wordt. Iets wat bij goud niet het geval is. 

Doordat de vraag naar dividend aandelen én goud nog altijd blijft stijgen, doen goudmijnaandelen het daarom goed. Helemaal als goud de favoriete hedge van menig investeerder blijft. 

Op deze pagina kun je alles over goudmijnaandelen te weten komen. Zo ontdek je welke goud aandelen momenteel populair zijn en waar je ze eventueel kunt kopen.

Wat zijn goudmijnaandelen?

Goudmijnaandelen zijn aandelen van beursgenoteerde bedrijven die zich deels of volledig bezighouden met goudmijnen. Dat kan onder andere het zoeken naar nieuwe mijnen zijn, het uitgraven hiervan, exploitatie of goudwinning. Daarnaast worden bedrijven actief in de ontwikkeling van machines die hiervoor onmisbaar zijn ook tot deze categorie toegekend.

Wat beweegt een goudmijnaandeel?

Niets heeft zoveel impact op de ontwikkeling van een goudmijnaandeel, als de goudprijs. Wanneer de goudprijs stijgt, dan stijgen de meeste goudmijnaandelen mee. Daalt de goudprijs? Je snapt hoe het werkt. 

Toch is er een tweede factor die van invloed is op de hoogte van een bepaald goudmijnaandeel. Dat is namelijk de productie. Als de goudprijs namelijk met drie procent daalt maar de productie met zes procent gestegen is, zou dit ervoor kunnen zorgen dat het desbetreffende aandeel minder daalt dan verwacht als je puur naar de goudprijs kijkt. 

goudmijn

Er zijn dan ook sinds enkele jaren gigantische goudmijn bedrijven ontstaan die als doel hebben de productie altijd als compensator voor een dalende goudprijs te kunnen gebruiken. Hierdoor hebben ze, voor zichzelf en de aandeelhouders, een manier om de goudprijs te hedgen wanneer dat nodig is. 

Door de bovenstaande ontwikkeling zijn de afgelopen jaren veel goudmijnen overgenomen. Ook kleine goudmijnaandelen waarvan het onderliggende bedrijf mogelijk interessant om over te nemen is, kunnen daarom snel in waarde stijgen wanneer er een acquisitie op de loer ligt.

De praktijk leert dat volatiliteit in de goudprijs voor nog meer volatiliteit in de prijs van een goudmijnaandeel zorgt. Als de goudprijs met een procent daalt, kan dat tot wel 2, 3 of zelfs 5 procent daling in een goudmijnaandeel zorgen. Maar als de goudprijs stijgt, kan dat bij een goudmijnaandeel voor net zo’n sterke stijging zorgen. Wie dan ook meer volatiliteit binnen de wereld van goud zoekt, kiest eerder om in goudmijnaandelen te beleggen dan in goud. 

Verschil met beleggen in goud

Het edelmetaal goud mag dan wel een grote invloed hebben op de beweging van de goudmijnkoersen, het wordt op de financiële markt op een compleet andere manier gebruikt. Waar investeren in goud gekozen wordt om risico’s mee af te dekken (en dus lagere volatiliteit), hebben goudmijnaandelen in de praktijk meer volatiliteit. Bij een dalende wereldmarkt, neemt de waarde van goud als hedge steevast toe. Meer onzekerheid betekent meer interesse in goud, aldus de gedachtegang van professionele beleggers. 

Het belangrijkste verschil is nog wel de schaarste van goud. Alhoewel de wereld volgens experts nog vol met goud zit, wordt het steeds lastiger om bij het goud te komen. Het edelmetaal zal met de juiste goudprijs gewonnen blijven worden. Maar het moment dat de vraag naar goud instort, storten de goud aandelen van bedrijven actief in de wereld van goud meestal net zo hard mee. 

Hierbij is het van belang om te noteren dat in onzekere economische tijden de goudprijs kan stijgen terwijl sommige goud aandelen achterblijven. Dit kan onder andere het gevolg zijn van de, in het volgende hoofdstuk besproken, factoren die het ene goudmijnbedrijf interessanter kunnen maken dan de ander. Voorbeelden hiervan zijn arbeidsproductiviteit, loonkosten en de efficiëntie van het productieproces. 

Goudstaaf

Wat maken goudmijnaandelen voor beleggers zo interessant?

Door de jaren heen zijn goudmijnaandelen sterk in populariteit toegenomen. Dit is onder andere het gevolg van de extra aandacht die goudmijnbedrijven hebben besteed aan het besparen van kosten en het optimaliseren van de goudwinning. Een goudmijnaandeel is namelijk meer in trek, wanneer het bedrijf kan aantonen dat het met minder middelen meer goud wint dan een concurrent. En dat is de afgelopen jaren een groot aantal bedrijven gelukt. 

Stel je voor dat een werknemer in 2010 € 1000 per dag opleverde bij een succesvolle goudmijn. Doordat de goudprijs de afgelopen jaren toegenomen is, is dat bedrag toegenomen. Een concurrerend bedrijf met een soortgelijke omvang is er echter in geslaagd om 30% meer per werknemer om te zetten. Dit kan bijvoorbeeld het gevolg zijn van lagere lonen, hogere arbeidsproductiviteit of een efficiënter proces. 

Het concurrerende bedrijf is daardoor, onafhankelijk van de huidige goudprijs, op papier interessanter dan het eerste bedrijf. Daardoor bewegen fondsen zich mogelijk van het ene naar het andere goud aandeel, waardoor er volatiliteit ontstaat, nog los van de veranderingen in de prijs van goud. 

Beleggen in goudmijnaandelen

Wie overweegt om goudmijnaandelen te kopen, heeft hoogstwaarschijnlijk al de afweging tussen het edelmetaal goud en goud aandelen gemaakt. Mogelijk is dat omdat je een hoger risico/rendement zoekt of je liever op kleine schaal met goud begint. 

Het is belangrijk om jezelf te verrijken van de beschikbare informatie rondom goudmijnaandelen. Zo komt er veel bij het kopen van het juiste goudmijnaandeel kijken en spelen ook macro-economische factoren een niet te vermijden rol. 

Daarom is het verstandig de onderstaande factoren die van invloed zijn op goudmijnbedrijven en -aandelen door te nemen. Dit zorgt ervoor dat je op basis van de juiste kennis een goud aandeel kunt kopen. 

Schulden van bedrijven in de sector

Bedrijven actief in de winning van goud staan erom bekend veel schulden op de balans te hebben staan. Daarom is het extra belangrijk aandacht te besteden aan de verhouding tussen de schulden en assets. Dit geeft inzicht in de solvabiliteit die bij een dalende goudprijs beter te hoog, dan te laag kan zijn. Er zijn genoeg voorbeelden van goud aandelen die bij een dalende goudprijs door een onvoldoende solvabel bedrijf met een factor van veel mee omlaag zijn gegaan. Wees er daarom zeker van dat het bedrijf achter het goudmijnaandeel waar je in geïnteresseerd bent ook de rekeningen betaalt als het een tijdje minder gaat. 

Reserves achter de hand

Je mag van de betere goudmijnbedrijven een ruime reserve verwachten. De goud aandelen met grote reserves, zijn meestal van de bedrijven met een ruim portefeuille aan goudmijnen. Dat betekent dat het je meteen een indicatie geeft van de mijnen waar momenteel of in de toekomst goud gewonnen wordt. Te kleine reserves zijn binnen deze wereld een ‘red flag’. Zoals in het vorige hoofdstuk over schulden aangegeven is, mag je van goudmijnbedrijven verwachten dat ze de middelen hebben om in mindere tijden voort te blijven bestaan. 

Kosten

Beleggers kijken volgens diverse bronnen bij goud aandelen het eerst naar de Cash Cost en AISC. Deze specifieke indicatoren geven beleggers aan hoe de bedrijven achter deze aandelen het hoogstwaarschijnlijk zullen doen wanneer de goudprijs naar een bepaald punt zou dalen. 

Cash Cost is een indicator voor het niveau waarop de goudprijs hoog genoeg is om de kosten te dekken. Een lagere Cash Cost dan de goudprijs, betekent dat er extra fondsen nodig zijn. De meest voorkomende kosten, zoals loonkosten en operationele kosten, zijn hierbij meegenomen. 

De AISC, oftewel All In Sustaining Costs, zijn de completere versie van Cash Cost. Met AISC worden alle denkbare kosten meegenomen. Dus ook kosten over het kapitaal, juridische kosten en werkkapitaal. 

Op basis van de indicatoren AISC en Cash Cost wordt het beoordelen van een specifiek aandeel een stuk eenvoudiger. 

Goudprijs

Dan is daar nog de goudprijs welke ondertussen veelvuldig aan bod is geweest. Op het moment dat je goud aandelen wilt kopen, moet de goudprijs in de berekening worden meegenomen. Hoe gaat het aandeel met de huidige goudprijs om? Wat is de beweging van het aandeel geweest toen de goudprijs steeg? En wat gebeurde er met het goud aandeel toen de goudprijs daalde?

Goudmijn ETF’s of aandelen?

Voordat we de diverse beste goudmijnaandelen gaan bekijken, wil ik je ook nog wat meer vertellen over een andere manier om in goudmijnen te beleggen. Dat kan door goudmijn ETF’s te kopen

Doordat er duizenden goudmijnaandelen zijn, kan het lastig zijn om te bepalen welke goud aandelen je wilt kopen. Wie daarnaast een divers aandelenportefeuille nastreeft, zal het niet makkelijk krijgen om dit met goudmijnaandelen te bereiken. Met een ETF van verschillende goudmijnbedrijven wordt dit echter een stuk eenvoudiger gemaakt. 

Onderstaande informatie is overigens geen advies en kan ook niet als zo beschouwd worden. Doe vooral zelf je onderzoek als je interesse hebt in beleggen.

Drie goudmijn ETF’s spannen momenteel in omvang de kroon, namelijk:

  • VanEck Vectors Gold Miners (GDX)
  • VanEck Junior Gold Miners (GDXJ)
  • SDPR Gold Trust (GLD)
beleggen-voor-later

ETF’s info

Met een omvang van 12 miljard, mag VanEck Vectors Gold Miners zich de grootste goudmijn ETF noemen. Doordat de ETF een kleine 50 aandelen bevat, is de ETF divers te noemen. De grootste goudmijnaandelen zijn onder andere in de VanEck Vectors Gold Miners ETF aanwezig, waaronder Newmont Goldcorp Barrick Gold. Aandelen kunnen alleen in de VanEck Vectors Gold Miners ETF meegenomen worden wanneer ze minstens 50% van hun omzet uit goudwinning halen. 

De op-een-na-grootste ETF voor goudmijnen, is de Junior Gold Miners ETF. Deze ETF richt zich vooral op wat kleinere goud aandelen die de laatste jaren een snelle groei ondergaan zijn. Het risicoprofiel van de Junior Gold Miners ETF is dan ook aanzienlijk hoger. De potentie is dat het rendement van de Junior Gold Miners ETF hoger zou kunnen uitvallen dan de VanEck Vectors Gold Miners ETF (want je neemt meer risico).

Op het moment bestaat de Junior Gold Miners ETF uit zo’n 70 aandelen. In tegenstelling tot VanEck Vectors Gold Miners ETF heeft de Junior Gold Miners ETF niet altijd marktkapitalisatie als selectiecriteria gebruikt. De marktkapitalisaties van de verschillende aandelen in de Junior Gold Miners ETF verschillen sterk van elkaar, wat het juist tot een interessante ETF maakt. 

Belangrijk om op te merken is dat bij een verandering in de goudprijs, de Junior Gold Miners ETF heftiger zal reageren dan de VanEck Vectors Gold Miners ETF. Dit heeft vooral te maken met de eerder besproken hefboomreactie die goudmijnaandelen op veranderingen in de goudprijs hebben. 

Een derde en laatste ETF die de laatste tijd in trek is, is de SDPR Gold Trust die op de NYSE verhandeld wordt. Een belangrijk verschil met de bovenstaande ETF’s, is dat de SDPR Gold Trust zich op het edelmetaal goud richt en daardoor een combinatie met goudmijnaandelen kan zijn. 

Wat zijn de beste goud aandelen om te kopen?

Ook al neemt de populariteit van goudmijn ETF’s toe, komt het totale volume niet in de buurt van de dagelijkse transacties van goudmijnaandelen. Met meer dan 3000 goudmijnaandelen om uit te kiezen, is het niet mogelijk om ieder aandeel na te kijken. Daarom is er hieronder een overzicht opgesteld met de populairste en misschien wel beste goudmijnaandelen die jij op dit moment kunt kopen. 

Ook dit is geen beleggingsadvies. Doe zelf goed je onderzoek voordat je besluit om een goudaandeel te kopen.

Barrick Gold (GOLD)

Als je ticker op de New York Stock Exchange $GOLD is, weet je dat je niet verlegen zit om aandacht. Barrick Gold is op vrijwel ieder lijstje met de beste goudmijnaandelen te vinden. En dat komt niet alleen door de ticker. 

Barrick Gold is namelijk hard op weg om een van de meest waardevolle goudmijnbedrijven te worden. Door constant op zoek te zijn naar nieuwe acquisities en de daadwerkelijke uitvoering waar mogelijk te verbeteren, bewegen steeds meer beleggers zich naar Barrick Gold. 

Wie op zoek is naar een goudmijnaandeel met een uitstekend dividend, komt hoogstwaarschijnlijk bij Barrick Gold uit. Het goudmijnbedrijf probeert ieder jaar de schulden verder af te betalen waardoor er minder rente betaald hoeft te worden. De besparingen die daarmee gerealiseerd worden, gebruikt Barrick Gold om extra dividend uit te betalen. 

Franco-Nevada (FNV)

Franco-Nevada (FNV) richt zich behalve goud, ook op het winnen van zilver, platinum olie en gas. Doordat meer dan 65% van de omzet uit goudwinning komt, heeft het in ons overzicht van beste goudmijnaandelen een plek weten te bemachtigen. 

Door de vele streaming en royalty contracten haalt Franco-Nevada verrassend veel cash binnen. Dit heeft Franco-Nevada de flexibiliteit gegeven om net als Barrick Gold meer dan gemiddeld dividend uit te keren. Handig om te weten: er staan nauwelijks schulden op de balans. Zeldzaam voor de goudmijnindustrie. 

Het komende jaar staan er verschillende grote projecten op de planning, waardoor wordt verwacht door kenners dat er nog veel groei in het goudmijn aandeel zit. 

Newmont Mining (NEM)

Als we het over een van de grote spelers binnen deze industrie hebben, komt Newmont Mining (NEM) meestal ter sprake. Als een van de meest actieve goud aandelen, is het net als Franco-Nevada niet allemaal aan goud te danken. Newmont Mining is naast het winnen van goud, ook actief in het winnen van koper, zink, lood en zilver. Passend in de trend van deze industrie, zijn de afgelopen jaren verschillende acquisities gedaan om de slagkracht te vergroten. Newmont Mining is overigens een stuk internationaler dan menig goud aandeel op deze lijst: het is in 9 landen verspreid over vier continenten actief. 

Kirkland Lake Gold (KL)

Met een jaarlijks dividend van boven de procent is het goudaandeel KL, Kirkland Lake Gold, in trek. Alhoewel het goudmijnbedrijf in marktkapitalisatie heel wat kleiner is dan andere spelers op deze lijst, is de winstgevendheid opmerkelijk. Als er een bedrijf is dat tegen onzekere tijden kan, lijkt het Kirkland Lake Gold te zijn. 

Rio Tinto (RIO)

Internationaler dan Rio Tinto gaan we vandaag de goud aandelen niet krijgen. Het bedrijf is in maar liefst 36 landen met 55 individuele projecten actief. En misschien nog wel belangrijker: het is weer niet een goud aandeel pur-sang. Staal, aluminium, koper, diamant en natuurlijk goud. De variatie in Rio Tinto is voor veel beleggers interessant, mede door het wereldwijde bereik. 

Ook hier is een duidelijk patroon te zien van het verminderen van de schulden en het aanleggen van reserves. Alleen afgelopen jaar heeft Rio Tinto al laten zien aanzienlijk hogere marges te kunnen maken op de winning van goud. Dit en meer heeft ervoor gezorgd dat Rio Tinto de laatste jaren gemiddeld 5% dividend per jaar heeft uitgekeerd. Een van de hoogste binnen de goudmijnindustrie. 

Wesdome Gold Mines (WDO)

Wesdome Gold Mines (WDO) is een van de kleinste goudmijnbedrijven uit deze lijst. Het Canadese goudmijnbedrijf heeft momenteel een omzet van bijna 200 miljoen dollar. De verwachtingen zijn echter dat dit de komende jaren nog behoorlijk op gaat lopen, mede doordat er veel nieuwe goudmijnen zijn aangekocht. Het risicoprofiel van dit goud aandeel is wel wat hoger, mede vanwege de lage marktkapitalisatie en onduidelijkheden rondom het resultaat dat Wesdome Gold Mines met de nieuwe goudmijnen kan realiseren. 

Corvus Gold (KOR)

Corvus Gold (KOR) is een ander, klein goudmijnbedrijf dat een marktkapitalisatie van onder de miljard dollar heeft. Toch is het een goud aandeel dat in trek is, wat het gevolg is van het grote aantal patenten dat Corvus Gold op percelen in hoofdzakelijk Nevada heeft. Onderzoek heeft uitgewezen dat op de desbetreffende plekken een grote kans op goud is. Alhoewel het in de praktijk nog maar moet blijken of dit echt het geval is, vinden beleggers de vooruitzichten veelbelovend.

Conclusie goudmijnaandelen

Beleggers in goud kunnen ook eens kijken naar goudmijnaandelen om hun portefeuille nog wat verder te spreiden. De bedrijven in deze sector bieden voldoende kansen.

Wel zijn ze allemaal uiteraard erg afhankelijk van de goudprijs. Als die blijft zoals het is of stijgt, dan is dat waarschijnlijk allemaal prima. Het probleem ontstaat waarschijnlijk als de goudprijs (veel) zakt. Dan zal je zien dat de koersen van de goudmijnaandelen ook ver zullen zakken.

Ben je bereid veel risico te nemen binnen goudmijnaandelen, dan kan je meer onderzoek doen naar de losse aandelen. Anders is het wellicht wijsheid om te kiezen voor een ETF, mits je natuurlijk open staat voor het beleggen in goudmijnaandelen.

5/5 - (3 stemmen)

Write A Comment