Goud is een populaire grondstof en een erg bekende grondstof om in te beleggen. Het spreekt tot de verbeelding van alles en iedereen, en wordt al honderden (of duizenden) jaren als waardevol gezien. Tegenwoordig kan iedereen in goud beleggen. Of je nou veel of weinig geld hebt dat je in goud wilt steken.
In dit artikel zal ik je meenemen in de mogelijkheden van beleggen in goud. Wat voor een opties je hebt om te beleggen in goud, waarom mensen het überhaupt doen en waarom je het misschien niet wilt doen.
Inhoudsopgave
Waarom beleggen in goud?
Beleggen in goud kan je eigenlijk voor dezelfde redenen doen als je andere beleggingen. Namelijk met de hoop dat de prijs stijgt en je winst kan maken. Echter kan goud ook om andere redenen goed in je beleggingsstrategie passen.
Veilige belegging in slechte tijden
Allereerst kan goud gezien worden als een redelijk veilige belegging in slechte tijden. In tijden van onrust wordt er vaak gekozen om goud aan te kopen omdat dit gezien wordt als veilig.
Hoewel de goudprijs in 2008 ook met de aandelen meedaalde, verdubbelde de prijs in de drie jaren erna juist. Dat terwijl de aandelen nog steeds de wonden moesten dichten.
Ook bij de verkiezing van Trump in 2016 werd er in eerste instantie veel naar goud gevraagd, wat de prijs deed stijgen. Dit omdat men onrustige tijden verwachtte.
Ter bescherming tegen inflatie
Ook als bescherming (hedge) tegen inflatie werkt goud goed.
Als een valuta (bijvoorbeeld de Euro of de Dollar) in waarde daalt, dan kan je met investeringen in goud dit risico gedeeltelijk afdekken.
Het afdekken van risico’s is ook waar goud in uitblinkt. Zo wordt het omschreven als een asset met een ‘Zero-Beta‘. Zo’n beta-coëfficient geeft aan hoe veel een een effect meebeweegt met bijvoorbeeld de AEX. Goud doet dat nauwelijks, of zelfs in omgekeerde richting, waardoor het een uitstekend product is om risico’s mee af te dekken.
Geaccepteerd betaalmiddel
Een ander puntje is dat goud overal wel bekend is, en geaccepteerd kan worden als betaalmiddel.
Zo bleek uit onderzoek van de World Gold Council onder de ’s werelds 22 grootste banken, dat de banken investeren in goud omdat het een universeel betaalmiddel is.
Verder is ook een veelgenoemde reden van de banken dat het een goede bescherming is voor geopolitieke onrust, en dat je goud makkelijk van de hand kan doen (hoog liquiditeit).
Om het financiële systeem heen
Goud kan niet geproduceerd worden door banken of andere instituten in het financiële systeem. Hierdoor is er geen tegenpartij risico in de vorm van een bank, en kan je beleggen buiten het financiële systeem.
Voor veel mensen kan dit ook een legitieme optie zijn. Om dezelfde reden kopen mensen bijvoorbeeld ook Bitcoin of andere cryptovaluta.
Waarom niet beleggen in goud?
Er zijn dus redenen om te beleggen in goud, maar er zijn net zo goed ook redenen om dat niet te doen. In de volgende stukjes daar iets meer over.
Voegt geen waarde toe
Misschien wel de beste belegger ter wereld, Warren Buffett, is geen fan van goud. Het zou immers geen enkele waarde toevoegen.
‘It doesn’t do anything but sit there and look at you.’
Buffett belegt overigens wel in zilver. Dit omdat zilver meer praktisch nut heeft in bijvoorbeeld industriële en medische producten en diensten. Verder ook in elektronica omdat het de beste geleider is voor elektriciteit.
Het gaat voor Buffett dus niet puur om een grondstof, maar het feit dat goud geen toegevoegde waarde heeft, zoals zilver dat dan bijvoorbeeld wel heeft.
Aan de andere kant is een andere grote belegger, Ray Dalio, wel voor het plaatsen van een deel van je portefeuille in goud.
Geen dividend/rente
Een andere reden om niet te kiezen om je geld in goud te beleggen, is omdat je er geen tussentijds geld uit krijgt. Er wordt geen dividend of rente uitbetaald, zoals je met (veel) aandelen en obligaties wel hebt.
Pas op het moment dat je het goud weer verkoopt, kan je winst krijgen op je belegging.
Aan de andere kant is dit misschien niet waar je naar op zoek bent. Als je goud enkel aanhoudt voor economisch slechte tijden, dan maakt het je misschien niet uit dat je er geen dividend of rente op krijgt.
Hoeveel beleggen in goud?
Een veelgestelde vraag van beleggers is hoeveel procent ze van hun portefeuille in goud moeten hebben zitten.
Afhankelijk van waarom je goud als belegging hebt, kan dat verschillen.
Als je geen goud wilt hebben, dan doe je dat natuurlijk helemaal niet, en heb je gewoon 0% goud.
Als je goud gebruikt als middel tegen inflatie hebt, dan is een veelgegeven bandbreedte vaak tussen de 2-10%. Overigens zijn dividendaandelen en beleggingen in vastgoed hier ook redelijk goed voor.
Zie je goud als investering in plaats van verzekering, dan kan je kijken of je meer dan 10% wilt.
Hoe goud kopen?
Er zijn diverse manieren om te beleggen in goud, die hieronder besproken zullen worden.
Fysiek goud kopen
Allereerst kan je natuurlijk fysiek goud kopen. Dan kan je zo’n mooie schijf in handen krijgen.
Nadeel van fysiek goud kopen, is dat je ook te maken krijgt met andere kosten. Bijvoorbeeld opslag of transport kosten. Als je zo’n blok goud koopt, wat veel waard kan zijn, wil je dat waarschijnlijk niet zomaar in je nachtkastje bewaren.
Om die reden wordt deze optie niet zo vaak gebruikt.
Beleggen in fysiek goud is als het ware gewoon het kopen van een sieraad. Het valt daarom ook niet onder toezicht van de AFM.
Beleggen in goud ETF
Een veel meer gebruikte optie, is het beleggen in een ETF die de goudprijs volgt.
De populairste daarvan is waarschijnlijk de SPDR Gold Shares ETF. Een fonds met miljarden aan goud in beheer. Helaas in het voor Nederlanders niet mogelijk om hier in te beleggen (want nieuwe PRIIPS regeltjes), maar er zijn alternatieven.
Zo kan je ook kijken naar de volgende ETFs:
- ETFS Gold (BULL)
- ETFS EUR Hedged Gold (00XN)
- ETFS Physical Gold (PHAU)
Dit is geen advies, maar zijn gewoon mogelijkheden om naar te kijken als je wilt beleggen in een goud ETF binnen Europa.
Beleggen in goudmijnen
Wat ook nog kan, is beleggen in goudmijnen. Daarbij beleg je natuurlijk niet direct in goud, maar de waarde van een goudmijn is wel erg gelinkt aan de prijs van goud.
Deze vorm van beleggen in goud brengt wel wat meer risico met zich mee. Het is namelijk een soort hefboom waar je mee werkt. Hoe meer de prijs van goud stijgt, hoe meer zo’n goudmijn winst kan maken. Maar het tegenovergestelde geldt ook.
Wat betreft aandelen in goudmijnen, kan je verder onderzoek doen naar de volgende bedrijven:
- Barrick Gold Corp.
- Goldcorp
- Newmont Mining Corp.
Dit is geen advies, maar enkel een optie om verder te kijken naar bedrijven die in die sector aanwezig zijn. Ik heb verder geen onderzoek naar deze bedrijven gedaan, en weet ook niet hoe ze ervoor staan.
Waar beleggen in goud?
Vervolgens is natuurlijk de vraag waar je dit kan doen.
Ga je beleggen in goudmijnen of goud ETFs, dan kan je dit gewoon bij je broker doen. Heb je nog geen broker? Zie dan ook dit stuk over het kiezen van een broker of maak een vergelijking.
Als je wilt beleggen in fysiek goud, dan kan je dit niet via een broker doen. Dit doe je via een specialistische zaak. Dit is ook buiten het gebied van de AFM, dus zou je in principe wel in elke winkel kunnen doen.
Afhankelijk van waar je woont zijn er in de buurt vaak wel van zulke plekken te vinden.
Goudprijs
Als je benieuwd bent naar de actuele goudprijs, zie onderstaande grafiek