Beleggen in CFD neemt aan populariteit toe. Als je wilt beginnen met beleggen, dan kom je veel mogelijkheden tegen om dit te doen. Een van die opties is beleggen in een CFD.
Er zijn vele online partijen die hiervoor grote advertentiecampagnes hebben, zodat je bij hen kan starten met beleggen. Doordat veel mensen hiermee in aanraking komen, rijst de vraag wat een CFD is, hoe het beleggen in CFD’s werkt en wat de voor- en nadelen van deze producten zijn.
In dit artikel lees je hopelijk alles wat je moet weten over beleggen in CFD’s.
Inhoudsopgave
Wat is een CFD
CFD is een afkorting voor Contract For Difference, waarmee je op de onderliggende waarde van een product belegt middels een hefboom. Je kan dus beleggen in bijvoorbeeld een Apple aandeel CFD. Hierbij beleg je enkel in de waarde, en word je geen eigenaar van het product waarin je belegt.
Dat is een belangrijk verschil met ‘gewoon’ beleggen. Als je een aandeel van Apple koopt op de beurs, dan heb je die in je eigen bezit. Maar doe je dit door middel van een CFD, dan komt die niet in je bezit. Je speelt enkel in op een mogelijke waardestijging of -daling, meestal op korte termijn.
Naast CFD aandelen, kan je ook over andere financiële producten beleggen met een CFD. Denk bijvoorbeeld aan valuta, grondstoffen, een index of bijvoorbeeld Bitcoin.
Door de hefboom die toegepast wordt op een CFD, kan je veel meer rendement behalen. Met een nadruk op kan. Je kan namelijk ook veel meer geld verliezen. Het is goed om op de hoogte te zijn van dit extra risico.
Hoe werkt beleggen in CFD’s?
Als je een Contract For Difference aangaat, dan heb je een koper en een verkoper die samen een contract aangaan.
Je kan zelf bepalen wat voor een positie je aanneemt. Daarbij kan je kiezen uit:
- Long (kopen): je verdient potentieel geld als de koers stijgt
- Short gaan: je verdient potentieel geld als de koers daalt
Als je een positie geopend hebt, dan bepaal je de prijs waarop die geopend wordt. Op het moment dat de positie gesloten wordt, kijk je wederom naar de waarde. Aan de hand daarvan zie je of je winst hebt gemaakt of niet.
Mocht je bijvoorbeeld een CFD kopen op 10 euro en het stijgt naar 15 euro, dan heb je 5 euro winst. Ga je short op een CFD die 15 euro kost en het stijgt naar 20, dan verlies je 5 euro.
Hefboomwerking
Door de hefboomwerking van CFD’s kan je met veel meer geld beleggen dan je daadwerkelijk inlegt.
Stel je legt 200 euro in bij een CFD broker, waarbij je met een 1:20 hefboom kan beleggen. Daardoor kan je beleggen met 200 * 20 = 4.000 euro.
Koop je daarmee voor 2.000 euro in op een CFD, en die stijgt 5% (naar 2.100 euro), dan verdien je geen 5% maar 50%. Dit omdat je 100 euro winst behaalt, terwijl je zelf maar 200 euro ingelegd hebt.
Daarbij geldt natuurlijk ook dat je door de hefboom meer kan verliezen. Daalt het aandeel namelijk 5%, dan verandert de waarde naar 1.900 euro. Dan verlies je dus ook 50% in plaats van 5%, omdat je belegt met 100 euro eigen geld.
Voordelen van CFD beleggen
Hieronder een aantal voordelen van CFD beleggen.
Beleggen met een hefboom
Het grootste voordeel van beleggen in CFD’s ten opzichte van andere producten, is dat je gebruik kan maken van die hefboom.
Daarmee kan je dus veel grotere posities innemen dan dat je anders kan met enkel je eigen geld. Het potentiële rendement ligt hierdoor een stuk hoger.
De keerzijde, is dan wel dat je meer risico loopt en dus ook meer verlies kan lijden.
Groot aanbod
Bij de aanbieders van CFD beleggen kan je vaak (gratis) in heel veel landen en producten beleggen.
Zo kan je makkelijk in Amerikaanse aandelen beleggen via een CFD, of op de cryptocurrency markt.
Daarnaast ben je niet enkel beperkt tot aandelen, maar kan je ook indices, grondstoffen, valuta, obligaties en ETF’s gebruiken.
Transactiekosten erg laag
Over het algemeen zijn de transactiekosten voor het beleggen in CFD’s ook erg laag. Veel aanbieders vragen zelfs helemaal geen transactiekosten (omdat ze op andere manieren geld verdienen aan de beleggers).
Risicobeheersing
Veel aanbieders van CFD’s bieden ook diverse middelen om je risico te beperken. Dit wordt gedaan door je verlies te beperken.
Zo kan je een stop loss instellen op een punt in de koers waar je het product bij verkoopt. Dit kan je bijvoorbeeld instellen zodat je maximaal maar 5% verlies lijdt.
Ook kan je een trailing stop kiezen, waarbij je stop loss mee veranderd met de koers. Stel je de trailing stop bijvoorbeeld op 5% van de huidige koers, en stijgt de koers met 10%, dan stijgt je stop loss mee naar boven.
Nadelen van CFD beleggen
Naast voordelen zijn er ook voldoende nadelen voor CFD beleggen. Zie hieronder.
Hefboom brengt meer risico
Zoals al eerder gezegd, neem je veel meer risico door te beleggen met een hefboom. Ja, het is zo dat je meer rendement kan behalen, maar datzelfde geldt voor negatief rendement.
Wees jezelf bewust van de extra risico’s, en bereid je daar op voor door bijvoorbeeld stop loss toe te passen en te kijken of je misschien met een kleinere hefboom kan werken.
Financieringskosten
Door te beleggen met een hefboom, kan je niet opeens je eigen kapitaal flink vergroten om aankopen te doen. Die gebeurt met geleend geld.
Dat geld wordt niet zomaar uitgeleend, daar moeten kosten voor betaald worden. Die kosten die betaal je als belegger uiteindelijk zelf.
Daarnaast zijn er nog een paar andere kosten waar je rekening mee moet houden. Bijvoorbeeld inactiviteit kosten, aanhouden van CFD’s in de nacht, valutakosten of de spreadkosten.
Minder transparantie
Als je gaat beleggen in aandelen, dan doe je dit op een beurs, waar iedereen in principe bij kan en waar de prijs redelijk transparant is. Bij CFD brokers is de prijs vaak minder transparant, omdat het op het platform van de broker gebeurt.
Die worden dus niet centraal bijgehouden, waardoor het lastiger is om te zien of je daadwerkelijk de beste prijs ervoor hebt betaald.
Regulatie vaak in het buitenland
Voor Nederlandse beleggers kan dit een nadeel zijn, dat de populaire CFD brokers niet in Nederland worden gereguleerd door de Autoriteit Financiële Markten (AFM).
Echter worden ze wel gereguleerd door andere partijen. Denk bijvoorbeeld aan de AFM van Australië of die uit Engeland (de FCA, die ook bekend staat om het strikte beleid).
Verschil met andere hefboomproducten
CFD’s zijn niet de enige producten waarin je kan handelen met een hefboom. Zo heb je bijvoorbeeld ook Turbo’s en Sprinters.
Zo is een belangrijk verschil dat je met CFD handel niet altijd afhankelijk bent van de openingstijden van de beurs. Zo kan je ook voor- of nabeurs inleggen.
Daarnaast is een stop loss ook iets wat vaak gebruikt wordt bij CFD’s (om je verlies te beperken), en in mindere mate bij andere hefboomproducten.
Geschikt voor beginnende beleggers?
Beleggen in CFD’s brengt aanzienlijk veel risico met zich mee. Persoonlijk zou ik daarom aan beginnende beleggers zeggen dat dit niet de beste plek is om te starten met beleggen.
Dit omdat je door de hefboomproducten veel makkelijker meer geld kan verliezen. Daarnaast is het zo dat beginnende beleggers over het algemeen al weinig weten wat ze doen. Als ze dan ook nog starten met CFD’s als producten die ze misschien niet helemaal begrijpen, kan het makkelijker mis gaan.
Echter moet je uiteindelijk natuurlijk zelf de keuze maken wat je wilt doen. Als je goed op de hoogte bent van het extra risico, dan kan je gerust je gang gaan.
Risico waarschuwing bij online brokers
Sinds een aantal jaar moeten CFD brokers ook zien hoe hun particuliere beleggers het op het platform doen. Daarom zie je wel eens een tekst als ‘62% van de particuliere beleggers lijdt verlies op de handel in CFD’s bij deze aanbieder.’
Dat laat maar weer zien dat het risico een stuk groter is. Misschien bestaat die grote groep mensen wel vooral uit echte nieuwelingen die geen idee hebben wat ze aan het doen zijn, dat kan natuurlijk. Maar nogmaals, het is goed om op de hoogte te zijn van dat risico.
Waar kan ik beleggen in CFD’s?
Er zijn diverse online partijen die CFD handel aanbieden.
De populairste daarvan, is waarschijnlijk Plus500. Dat is een platform die al jaren bestaat, en zelf ook op de beurs (de London Stock Exchange) verhandeld wordt.
Daarnaast kan je ook nog kijken bij eToro. Die aanbieder is vooral interessant als je ook op zoek bent naar andere vormen van beleggen. Je kan er namelijk in CFD’s handelen, maar ook in reguliere aandelen.
Een derde optie is BUX, die zich meer op de mobiele (en jongere) generatie richt. BUX biedt twee soorten beleggen aan, gewoon beleggen in aandelen via BUX Zero, en beleggen in CFD’s via BUX X.
Mocht je willen beginnen hiermee, kan je ook eens kijken naar een demoaccount. Zo kan je beleggen in CFD’s met fictief geld.
Conclusie CFD beleggen
Uiteindelijk is CFD beleggen ook weer een vorm van beleggen. Of dit een juiste vorm voor jou is, moet je zelf bepalen.
Duidelijk mag in ieder geval zijn dat je met beleggen in CFD’s meer risico loopt door de hefboom die toegepast wordt. Hierdoor kan je meer winst maken op je beleggingen, maar ook meer verlies lijden.
Verder is het ook goed om te weten dat je enkel op de onderliggende waarde inspeelt. Het daadwerkelijk product (bijvoorbeeld een aandeel) wordt geen eigendom van je.