Cannabis aandelen, of wiet aandelen, zijn erg in trek bij beleggers. In 2018 besloot Canada cannabis te legaliseren, waarmee een voorheen verboden markt open werd gesteld voor bedrijven en beleggers.

In 2018 was er een ware hype, omdat iedereen inspeelde op het feit dat dit mogelijk werd. Helaas stortte die markt op een gegeven moment weer hard in. Maar maken cannabis aandelen weer een opmars? In dit artikel meer over beleggen in cannabis aandelen.

Wiet aandelen interessant voor beleggers?

Zoals in de intro gezegd, was 2018 het jaar voor cannabis bedrijven en aandelen. Door de legalisatie op de Canadese markt, waren er veel legale bedrijven actief in de wiet markt.

Maar daar blijft het niet bij. Meer en meer landen staan open voor een soepeler beleid rondom wiet, en dus liggen er voldoende kansen voor cannabis bedrijven. Zo staan ook steeds meer Amerikaanse staten het toe, en lijkt de rest van de wereld ook steeds losser over de legalisering.

Onderstaande afbeelding toont de verwachting van de groei van de Amerikaanse legale cannabis markt (bron).

cannabis-markt-voorspelling-us

Noord Amerika (waaronder dus Amerika) is momenteel de tweede grootste markt, als we kijken naar geschat gebruik per werelddeel. Op nummer 1 vinden we Azië en op nummer drie Europa (bron). Hier valt op dat het geschatte verbruik in bijvoorbeeld Noord Amerika nog vele malen groter is dan het legale verbruik ($86 miljard vs $10.3 miljard). Dus er valt nog veel te winnen voor de legale markt, zeker als meer en meer landen overstappen tot een legalisering.

cannabis-markt-wereld

Al met al kunnen we dus stellen dat de markt groot is. En dat er nog voldoende groei in de markt zit. Dat beiden, zijn erg interessant voor beleggers.

Medisch gebruik van wiet

Wat vooral interessant is, is het feit dat een groot gedeelte van de legale markt (ruim 70%) voor medisch gebruik is. Cannabis wordt meer en meer gebruikt als een farmaceutisch product.

Schattingen geven aan dat er wereldwijd zo’n 1 miljard mensen zijn die lijden aan een aandoening waarbij medicinaal gebruik van cannabis waarde heeft. Mocht slechts een klein gedeelte daarvan inderdaad wiet gebruiken, dan is de markt al gigantisch groot.

De potentiële markt is er dus, maar het valt of staat uiteindelijk met de legalisering van wiet door overheden. Daarom blijft er, zeker in dit geval, een aanzienlijk risico op het feit of overheden legalisering doorvoeren of niet.

Blijft de hype rond cannabis aandelen?

De vraag is natuurlijk of cannabis aandelen hun hype kunnen waarmaken. In een periode van twee jaar tijd (tot 2018), gingen sommige bedrijven tot wel 20x over de kop. Dat doet denken aan een bubbel, en was misschien ook zo. Onderstaande afbeelding toont het verloop van de koersen van de wiet markt.

North American Marijuana Index

Tegenwoordig (medio 2020) kan je weer instappen voor een waardering zoals die bedrijven rond 2016-2017 ook hadden. En dat biedt misschien wel weer kansen.

In onderstaande video vind je een interessant interview met de CCO van Aurora Cannabis. Dit interview komt uit 2018. Rond 1:30 gaat hij wat in op de mogelijke bubbel waar de markt zich in bevindt/bevond.

Soorten wiet aandelen

Als je wilt gaan beleggen in wiet aandelen, dan kan je dat op een aantal manieren doen. Het meest logisch zou misschien zijn om bedrijven te vinden die wiet verkopen, maar je kan meerdere kanten op. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Bedrijven die de wietplanten verbouwen, het wiet produceren en het distributie doen.
  • Biotech of medicijnfabrikanten die meer bezig zijn met de pharma kant van het verhaal.
  • Bedrijven die apparatuur leveren voor bovengenoemde bedrijven.
  • Andere bedrijven, die bijvoorbeeld research doen op het gebied van (medicinaal) wietgebruik.

Je kan met een belegging in cannabis aandelen dus diverse kanten op. Wellicht goed om te weten, voordat je direct je geld inlegt.

Misschien ook interessant voor je: beleggen in waterstof aandelen.

Cannabis aandelen

Ontdek hier interessante aandelen waar je in kan belegen, als je op zoek bent naar de mogelijkheden om in cannabis aandelen te beleggen.

Investeer in de ETF CBDX

Wellicht een makkelijke manier om te profiteren van de gehele wiet markt, is door te beleggen in een ETF. ETF beleggen biedt vele voordelen, met als grootste dat je gokt op een stijging van de desbetreffende markt waarin je belegt, zonder specifiek een bedrijf aan te wijzen.

Wil je beleggen in een wiet ETF, dan kan je dat doen met de volgende:

  • Medical Cannabis and Wellness UCITS ETF (CBDX)

Dit is een Europese ETF, en daarmee heb je geen last van de restricties die gelden op Amerikaanse ETFs voor Europese beleggers.

Uiteraard kan je ook kiezen voor individuele cannabis aandelen. Hieronder vind je nog een aantal bedrijven die je kan overwegen.

Canopy Growth (WEED)

Laten we de lijst van de bedrijven beginnen met het bedrijf met waarschijnlijk de beste ticker: WEED. Ideaal natuurlijk om dit als ticker te hebben. Vraag is dan misschien vervolgens of er ook veel beleggers ingestapt zijn omdat die ticker zo leuk is.

Hoe dan ook, Canopy is een van de grootste (naar marktkapitalisatie) bedrijven binnen de medische marihuana. Te verkrijgen via de beurs van Toronto (Canada).

Aurora Cannabis (ACB)

Aurora is een bedrijf wat al eerder in dit artikel in een video voorbij kwam. Ook dit bedrijf is producent van medische wiet.

Aurora is bezig met het opkopen van vele concurrenten, om op die manier zo snel mogelijk zo groot mogelijk te worden en de markt naar zich toe te trekken. Althans, dat is de strategie.

Cronos Group (CRON)

Cronos was het eerste wiet aandeel wat een notering had aan de NASDAQ, en daarmee voldoende publiciteit kreeg.

Ook dit bedrijf produceert medische wiet. Heeft verder vestigingen over vijf continenten, en zeker niet alleen in Amerika actief.

Aphria Inc (APHA)

Aphria noemt zichzelf een van de grootste cannabis bedrijven ter wereld, en is oorspronkelijk vooral actief in Canada met de productie, distributie en verkoop van (medische) cannabis.

In 2020 werd bekend dat Aphria zich samenvoegt met Tilray.

Tilray (TLRY)

Een ander interessant bedrijf binnen de wiet-wereld om te volgen is mogelijk Tilray. Het bedrijf is actief in Canada, maar heeft ook vestigingen in bijvoorbeeld Australië, Duitsland en Portugal.

In December 2020 werd bekend dat Tilray zich gaat samenvoegen met Aphria. Het blijft handelbaar onder de ticket TLRY op de Nasdaq.

GW Pharmaceuticals (GWPH)

GW Pharamaceuticals is een biotech bedrijf wat een medicijn Epidiolex heeft. Dit medicijn heeft een actief (en geen synthetisch) cannabis ingrediënt. Dit medicijn is reeds goedgekeurd door de FDA.

Axim Biotechnologies (AXIM)

Een ander biotech bedrijf in de cannabis wereld, maar het wacht nog op goedkeuring van diverse medicijnen. Wel een stuk kleiner dan GW Pharma, maar daarmee wellicht juist interessant.

KushCo Holdings (KSHB)

KushCo is een bedrijf wat als toeleverancier helpt in de wietwereld. Het levert verpakkingsmateriaal om het wiet in te vervoeren. Ondanks een stijgende omzet, heeft het aandeel wel veel waarde verloren de afgelopen jaren.

General Cannabis Corp (CANN)

General Cannabis Corp doet wat de naam al zegt, het is een algemene dienstverlener voor de cannabis markt. Het helpt met bijvoorbeeld consultant, vastgoed of beveiliging van de bedrijven.

Heineken (HEIA)

Een aandeel die je misschien niet verwacht in deze lijst, is die van Heineken.

De reden dat die hierin staat, is dat het ook (deels) probeert te profiteren van de nieuwe kansen in de markt. Heineken heeft namelijk Lagunitas overgenomen, een bedrijf wat water op de markt brengt met THC (de belangrijkste psychoactieve stof in cannabis). Daarmee stapt het dus ook een klein beetje in de cannabis markt.

Write A Comment

Beste Broker
Begin nu met beleggen in aandelen, ETFs of grondstoffen.
Beste Broker
Begin nu met beleggen in aandelen, ETFs of grondstoffen.