Beleggen in Bitcoin: zo doe je dat

Beleggen in Bitcoin heeft in de laatste jaren flink in populariteit toegenomen. In dit artikel vertel ik je wat een Bitcoin is, waarom het populair is en waar je zelf de Bitcoin kan kopen als belegging.

Overigens krijg je niet zo’n munt zoals in de afbeelding, de Bitcoin is puur online.

Wat is Bitcoin?

Een Bitcoin (BTC) is een digitale cryptomunt. Het is ontworpen als een digitaal betaalmiddel, waarbij er geen tussenkomst van banken is. Omdat dit van persoon tot persoon is, wordt het ook wel peer-topeer genoemd.

De transacties van de ene persoon naar de andere worden bijgehouden op de zogenaamde blockchain. Dit is een soort online database die iedereen kan bekijken. De transacties zullen hier chronologisch in verschijnen, en zijn niet meer te veranderen.

Deze database wordt decentraal onderhouden. Dat betekent dat wereldwijde op duizenden locaties een kopie van deze database wordt bewaard. Hierdoor is het onmogelijk om een onjuiste transactie op het netwerk te plaatsen of om het hele netwerk plat te leggen.

Bitcoin werd opgezet rond de financiële crisis van 2008. Dit was het antwoord op het wantrouwen van banken en andere financiële instellingen.

Waarom is Bitcoin populair?

Voor de vele mensen is de Bitcoin zo populair omdat het ontzettend veel in prijs is gestegen. Anderen zijn geïntrigeerd door de technologie achter de Bitcoin, de blockchain.

Als je wilt beleggen in Bitcoin, kunnen beide redenen legitiem zijn. Misschien denk je bijvoorbeeld dat de blockchain de wereld zal veranderen, en daardoor de Bitcoin in prijs toeneemt.

Wat jou reden ook is, Bitcoin is populair. Iedereen heeft ondertussen wel eens van Bitcoin gehoord. Overigens vaak zonder een idee hoe het ongeveer werkt, laat staan hoe het precies werkt.

Waarom beleggen in Bitcoin?

Zoals gezegd is de Bitcoin dus erg populair. Je kan een willekeurig iemand op straat aanspreken, en die persoon zal vast wel een keer van Bitcoin gehoord hebben.

Maar dat geeft misschien nog niet echt een reden om er in te beleggen.

Wat veel pro-Bitcoin mensen bijvoorbeeld als reden aangeven, is dat de Bitcoin een beperkte voorraad heeft. In tegenstelling tot geld kan je het niet bijdrukken.

In totaal zijn er 21 miljoen bitcoins ooit verkrijgbaar. En het verkrijgen van een bitcoin wordt exponentieel moeilijker. Omdat ook veel bitcoins al verloren zijn gegaan (door diverse redenen, te lastig om in dit artikel op in te gaan allemaal), worden ze dus steeds uitzonderlijker en dus waardevoller.

Verstandige belegging?

Of de Bitcoin een verstandige belegging is, kan ik moeilijk uitspraak over doen.

Toen de munt een aantal jaar geleden 100 euro per stuk waard was, vonden mensen dat ook al veel. Net zoals toen die 1.000 euro was, en ook weer toen de prijs de 10.000 euro raakte.

Feit is dat de munt extreem fluctueert in waarde. Als je wilt beleggen in Bitcoin is het een betere vraag of je dit risico wilt lopen en of je dit kan permitteren.

Voor een speculatieve belegger is een belegging in Bitcoin misschien wel interessant. Met een belegging als dit ben je namelijk wel erg speculatief bezig. Of dat ook bij jou past, moet je zelf nagaan.

Overigens zijn er ook mensen die een klein deel (bijvoorbeeld 1-5%) in speculatieve beleggingen steekt. Zo kan je minder verliezen, maar blijft de mogelijkheid op veel winst nog wel aanwezig.

Prijs per Bitcoin

De Bitcoin prijs is enorm volatiel. Net als de meeste andere cryptovaluta overigens. Voor veel handelaren is het daarom een perfect instrument om vaak mee te handelen.

Of het daarom ook een juiste belegging is voor jou, kan ik je niet zeggen. Mocht je overtuigd zijn van de Bitcoin, dan kan je die natuurlijk altijd aankopen.

In onderstaande grafiek zie je de prijs en koers van de Bitcoin.

Hier is ook goed te zien hoe hard de Bitcoin in prijs is gestegen. Als je de timeframe aanpast (bij die 5m, 15m, 30m, etc.) naar 1W, dan zie je ook de prijzen uit 2013. Toen kostte een Bitcoin je ongeveer een tientje. Ondertussen heeft het ook de 20.000 per Bitcoin al aangeraakt.

Dat betekent natuurlijk niks voor de toekomst. Het kan zijn dat het weer meer waard wordt, of niks meer waard wordt. Net als alle andere beleggingen eigenlijk.

Moet ik een hele Bitcoin kopen?

Nee, een Bitcoin kan je ook in delen kopen. Zo kan je ook 0,001 Bitcoin kopen. Je hoeft dus niet de hele prijs te betalen als je niet een hele Bitcoin koopt.

Waar en hoe beleggen in Bitcoin?

Beleggen in bitcoin kan op een aantal manieren.

Allereerst kan je de Bitcoin kopen via partij die handelen in Bitcoins mogelijk maakt. Een bekende internationale speler daarin is Binance. Daar kan je online Bitcoins kopen, om ze vervolgens bijvoorbeeld naar je eigen wallet te sturen om ze zelf te bewaren.

De makkelijkste manier is misschien wel om een account te openen bij een online broker zoals Plus500. Daar kan je handelen in bijvoorbeeld Bitcoin, maar ook andere cryptocurrencies. Ook kan je daar oefenen met nepgeld.

Goed om hierbij wel te weten, is dat je hier de Bitcoin niet echt hebt. Je handelt namelijk in CFD’s, die enkel de onderliggende waarde vertegenwoordigen.

Cryptovaluta staan er om bekend om erg volatiel te zijn, en de prijzen fluctueren dus flink. Hierdoor loopt je vermogen risico. Ook staat de handel in Bitcoin niet onder toezicht van (Europese) regelgeving.

Risicowaarschuwing: CFD’s zijn complexe beleggingsinstrumenten en brengen een hoog risico met zich mee. 80,6% van de retailbeleggers verliest geld met CFD handel.

Plaats een reactie