Beleggen in Bitcoin heeft in de laatste jaren flink in populariteit toegenomen. In dit artikel vertel ik je wat een Bitcoin is, waarom het populair is en waar je zelf de Bitcoin kan kopen als belegging.

Overigens krijg je niet zo’n munt zoals in de afbeelding, de Bitcoin is puur online.

Wat is Bitcoin?

Een Bitcoin (BTC) is een digitale cryptomunt. Het is ontworpen als een digitaal betaalmiddel, waarbij er geen tussenkomst van banken is. Omdat dit van persoon tot persoon is, wordt het ook wel peer-topeer genoemd.

De transacties van de ene persoon naar de andere worden bijgehouden op de zogenaamde blockchain. Dit is een soort online database die iedereen kan bekijken. De transacties zullen hier chronologisch in verschijnen, en zijn niet meer te veranderen.

Deze database wordt decentraal onderhouden. Dat betekent dat wereldwijde op duizenden locaties een kopie van deze database wordt bewaard. Hierdoor is het onmogelijk om een onjuiste transactie op het netwerk te plaatsen of om het hele netwerk plat te leggen.

Bitcoin werd opgezet rond de financiële crisis van 2008. Dit was het antwoord op het wantrouwen van banken en andere financiële instellingen.

Hieronder een korte intro over wat Bitcoin is.

Waarom is Bitcoin populair?

Voor de vele mensen is de Bitcoin zo populair omdat het ontzettend veel in prijs is gestegen. Anderen zijn geïntrigeerd door de technologie achter de Bitcoin, de blockchain.

Als je wilt beleggen in Bitcoin, kunnen beide redenen legitiem zijn. Misschien denk je bijvoorbeeld dat de blockchain de wereld zal veranderen, en daardoor de Bitcoin in prijs toeneemt.

Wat jou reden ook is, Bitcoin is populair. Iedereen heeft ondertussen wel eens van Bitcoin gehoord. Overigens vaak zonder een idee hoe het ongeveer werkt, laat staan hoe het precies werkt.

Waarom beleggen in Bitcoin?

Zoals gezegd is de Bitcoin dus erg populair. Je kan een willekeurig iemand op straat aanspreken, en die persoon zal vast wel een keer van Bitcoin gehoord hebben.

Maar dat geeft misschien nog niet echt een reden om er in te beleggen.

Wat veel pro-Bitcoin mensen bijvoorbeeld als reden aangeven, is dat de Bitcoin een beperkte voorraad heeft. In tegenstelling tot geld kan je het niet bijdrukken.

In totaal zijn er 21 miljoen bitcoins ooit verkrijgbaar. En het verkrijgen van een bitcoin wordt exponentieel moeilijker. Omdat ook veel bitcoins al verloren zijn gegaan (door diverse redenen, te lastig om in dit artikel op in te gaan allemaal), worden ze dus steeds uitzonderlijker en dus waardevoller.

Verstandige belegging?

Of de Bitcoin een verstandige belegging is, kan ik moeilijk uitspraak over doen.

Toen de munt een aantal jaar geleden 100 euro per stuk waard was, vonden mensen dat ook al veel. Net zoals toen die 1.000 euro was, en ook weer toen de prijs de 10.000 euro raakte.

Feit is dat de munt extreem fluctueert in waarde. Als je wilt beleggen in Bitcoin is het een betere vraag of je dit risico wilt lopen en of je dit kan permitteren.

Voor een speculatieve belegger is een belegging in Bitcoin misschien wel interessant. Met een belegging als dit ben je namelijk wel erg speculatief bezig. Of dat ook bij jou past, moet je zelf nagaan.

Overigens zijn er ook mensen die een klein deel (bijvoorbeeld 1-5%) in speculatieve beleggingen steekt. Zo kan je minder verliezen, maar blijft de mogelijkheid op veel winst nog wel aanwezig.

Prijs per Bitcoin

De Bitcoin prijs is enorm volatiel. Net als de meeste andere cryptovaluta overigens. Voor veel handelaren is het daarom een perfect instrument om vaak mee te handelen.

Of het daarom ook een juiste belegging is voor jou, kan ik je niet zeggen. Mocht je overtuigd zijn van de Bitcoin, dan kan je die natuurlijk altijd aankopen.

In onderstaande grafiek zie je de prijs en koers van de Bitcoin.

Hier is ook goed te zien hoe hard de Bitcoin in prijs is gestegen. Als je de timeframe aanpast (bij die 5m, 15m, 30m, etc.) naar 1W, dan zie je ook de prijzen uit 2013. Toen kostte een Bitcoin je ongeveer een tientje. Ondertussen heeft het ook de 20.000 per Bitcoin al aangeraakt.

Dat betekent natuurlijk niks voor de toekomst. Het kan zijn dat het weer meer waard wordt, of niks meer waard wordt. Net als alle andere beleggingen eigenlijk.

Moet ik een hele Bitcoin kopen?

Nee, een Bitcoin kan je ook in delen kopen. Zo kan je ook 0,001 Bitcoin kopen. Je hoeft dus niet de hele prijs te betalen als je niet een hele Bitcoin koopt.

Om het nog wat technischer te maken, bij de Bitcoin rekent met in satoshi’s. 1 Satoshi is de kleinste hoeveelheid van de Bitcoin. Dat is 0,00000001. Er passen dus 100.000.000 (100 miljoen) satoshi’s in een Bitcoin.

Waar en hoe investeren in Bitcoin?

Investeren in bitcoin kan op een aantal manieren.

Allereerst kan je de Bitcoin kopen via partij die handelen in Bitcoins mogelijk maakt. Een bekende internationale speler daarin is Binance. Daar kan je online Bitcoins kopen, om ze vervolgens bijvoorbeeld naar je eigen wallet te sturen om ze zelf te bewaren

Cryptovaluta staan er om bekend om erg volatiel te zijn, en de prijzen fluctueren dus flink. Hierdoor loopt je vermogen risico. Ook staat de handel in Bitcoin niet onder toezicht van (Europese) regelgeving.

Bitcoin bewaren

Als je geld geïnvesteerd hebt in Bitcoin, dan wil je die munten misschien ook wel zelf ergens bewaren. Het is goed om te beseffen dat Bitcoin iets heel anders is dan aandelen in een bedrijf. Die kan je gewoon bij een bewaarbedrijf van je broker laten staan.

Bij Bitcoins ligt dat wat gevoeliger. Je kan je munten bewaren bij de partij waar je ze hebt gekocht (zoals Binance), maar dat hoeft niet altijd veilig te zijn. Zo werd de grootste crypto exchange Mt. Gox gehackt waarbij zo’n 850.000 Bitcoins gestolen werden. De originele eigenaren daarvan kunnen fluiten naar hun munten, die kunnen je niet zomaar weer toegezegd worden.

Daarom wordt er vaak aangeraden om de munten zelf te bewaren. In je eigen wallet. Hardware wallets zouden daarin de veiligste optie zijn, kijk daarvoor eens bij Trezor of Ledger.

Op zo’n hardware wallet kan je allerlei soorten cryptomunten veilig bewaren. Vervolgens is het belangrijk om die wallet dus te bewaren. Daarbij kan je denken aan een kluis, of ergens anders waar het veilig is.

Investeren in andere munten

De Bitcoin is de bekendste cryptomunt die we kennen. Maar naast de Bitcoin zijn er ook nog tal van andere munten waar je in kan investeren/beleggen. Een paar voorbeelden zijn bijvoorbeeld Ethereum, Ripple, Chainlink, VeChain, of Monero. Dan rijst de vraag misschien ‘welke crypto moet ik kopen?’

Groot voordeel van andere (onbekende) munten, is dat ze wel eens heel erg hard kunnen stijgen. Misschien niet dat de waarde van al die munten even groot wordt als de marktkapitalisatie van de Bitcoin, maar je kan er nog wel rijk mee worden.

Er zijn voldoende munten die al 10.000% aan waarde hebben gewonnen, net zoals de Bitcoin dat in het verleden heeft gedaan. Of zo’n waardestijging er voor de Bitcoin nog eens aan zit te komen, is natuurlijk lastig te voorspellen. Veel eigenaren van de Bitcoin hopen daar uiteraard wel op, en het kan zo zijn. Immers, niemand dacht in 2013 dat de munt ooit 20.000$ waard zou worden.

Maar het is dus goed om te weten dat de Bitcoin niet de enige cryptomunt is waar je in kan beleggen. Dat kan je ook met andere munten doen, in de hoop dat die ook veel stijgen. Voordat je echter een willekeurige (goedkope) munt koopt, is het wel verstandig om onderzoek te doen naar waarom die munt bestaat. Lost het een bepaald probleem op, of willen ze gewoon meedoen met de hype?

Lees ook: Cryptomunten kopen.

4.5/5 - (2 stemmen)

Write A Comment