Beleggen in aandelen is waarschijnlijk de populairste vorm van beleggen. Vrijwel iedereen die aan beleggen denkt, denkt daarover in de vorm van aandelen. Kort gezegd, met een aandeel word je een aandeelhouder van een bedrijf. Je koopt daarmee dus een deel van het bedrijf.

In dit artikel geef je ik wat meer informatie over de mogelijkheden van belegging in aandelen, en hoe je daar zelf mee kan starten.

Wat zijn aandelen?

Aandelen zijn stukjes van een bedrijf die door het desbetreffende bedrijf uitgegeven worden. Die kan je kopen, zodat je een aandeelhouder van een bedrijf wordt. Het bedrijf ontvangt hiervoor geld (enkel bij de eerste uitgave van een aandeel) wat het vervolgens kan gebruiken om schulden af te lossen of om te investeren in het bedrijf.

Aandelen worden doorgaans verhandeld op een beurs. Bijvoorbeeld de Amsterdamse effectenbeurs. Daar kan iedereen zijn aandelen van een bedrijf kopen of verkopen.

Als aandeelhouder van een bedrijf geniet je mee van de goede (en slechte) tijden van een bedrijf. Zo kan de prijs van een aandeel stijgen en kan je een deel van de winst ontvangen in de vorm van dividend.

Verder heb je ook stemrecht als aandeelhouder. Nu zullen de meeste particuliere beleggers te weinig aandelen hebben om daar ook daadwerkelijk wat mee te doen, maar het is leuk om te weten. Zo kan je meedoen aan een vergadering voor aandeelhouders, en daar je stem uitbrengen mocht er over dingen gestemd worden. Hoe meer aandelen je bezit, hoe meer je stem geldt.

Handel op de aandelenmarkt

Aandelen worden verhandeld op een aandelenmarkt. Nederland was met de VOC jaren terug een van de eerste die zo’n markt had. Dat ging nog op papier. Nu loopt alles gelukkig digitaal, en kan je bij je broker terecht om zelf ook te handelen.

Waarom kiezen voor aandelen?

Er bestaan heel erg veel producten waarin je je geld kan beleggen. Denk bijvoorbeeld aan aandelen, obligaties, goud (of goudmijnaandelen), grondstoffen of wat meer speculatieve producten als startups of bitcoin.

Waarom kiezen dan toch zo veel mensen om te beleggen in aandelen? Waarschijnlijk omdat het het meest tot de verbeelding spreekt bij mensen. Iedereen begrijpt ongeveer hoe het in elkaar zit als je een aandeel koopt. Daarmee word je aandeelhouder, en ben je dus een onderdeel van het bedrijf geworden.

Verder bestaat het kopen van aandelen al erg lang, en is het gemiddeld rendement op aandelen erg goed. Dat gaat richting de 10% over de afgelopen 100 jaar.

Daarnaast lijken veel mensen het ook leuk en spannend te vinden om aandeelhouder te zijn van een bedrijf. Bijvoorbeeld omdat ze grote verwachtingen hebben van een bedrijf (bijvoorbeeld Tesla).

Hoe kan je geld verdienen aan aandelen?

Er zijn in feite twee manieren om geld te verdienen aan aandelen:

Koersverandering: Waarschijnlijk de meest logische keuze voor de meeste mensen, is het verdienen van geld door op een lagere prijs in te kopen en op een hogere prijs te verkopen. Koop je aandeel X voor een prijs van 10 euro op de beurs, en verkoop je het aandeel als de koers 11 euro is, dan heb je geld verdient. Zo simpel is het, in theorie.

Dividend: Een andere manier om geld te verdienen, is als het bedrijf dividend uitkeert. Dat is een deel van de gemaakte winst. Zo kan je per aandeel wat geld verdienen.

Lees ook: Beleggen in dividend aandelen.

Uiteraard kan je de twee manieren ook combineren. Als je een aandeel in je bezit hebt en het bedrijf keert dividend uit, dan heb jij daar ook recht op. Daarna kan je zelf besluiten om je het aandeel houdt of wilt verkopen.

Zie ook: Geld verdienen met beleggen.

Risico’s van aandelen

Beleggen in aandelen heeft over de afgelopen tijd dus een erg leuk rendement opgeleverd. Echter zitten er ook risico’s aan beleggen, en zo ook bij aandelen.

Allereerst maar het vermogensverlies. Dat het gemiddelde rendement positief is, betekent niet dat dat ook voor alle individuele aandelen geldt en dat het in een constante lijn omhoog gaat. Het is mogelijk om je geld te verliezen bij beleggen.

Bijvoorbeeld door een marktrisico. Denk eens terug aan de dotcom bubbel, de financiële crisis of de corona crisis. Deze hebben alleen een flink effect gehad op de prijzen van aandelen. In die tijden daalde de gehele markt.

Naast een risico voor de hele markt, kan je ook nog een risico hebben voor een specifieke sector. Stel je had een aandelenportefeuille met enkel luchtvaartmaatschappijen. Dan waren die tijdens de corona crisis ook (extra) flink in waarde gedaald.

Nog een laagje dieper zijn er aandeel specifieke risico’s. Als een bedrijf negatief in het nieuws komt (denk bijvoorbeeld eens aan Volkswagen en het dieselschandaal), dan kan dat een flink effect hebben op de koers van dat bedrijf.

Ook is het goed om te beseffen dat de markt volatiel kan zijn. Dat houdt in dat er veel beweging kan zijn, en het dus per dag flink kan verschillen of de waarde van een aandeel stijgt of daalt.

Beleggen voor korte of lange termijn

Wil je beleggen in aandelen, dan moet je jezelf afvragen of je dat op korte of lange termijn wilt doen.

Korte termijn beleggen houdt in dat je een aandeel kort in je bezit hebt. Je hoopt dus op een verandering in de koers. Zo kan je in een korte periode winst maken. Zelfs met een dalende koers door short te gaan. Soms zelfs in een periode van een paar minuten.

Lange termijn beleggen is juist het lang aanhouden van een aandeel en er eigenlijk niks mee doen. Dit wordt over het algemeen als minder risicovol gezien. Hoe lang deze periode is, is afhankelijk van jezelf.

Hoe moet je beleggen in aandelen?

Beleggen in aandelen is niet heel lastig. Het enige wat je nodig hebt is toegang tot de beurs waar je aandelen wilt kopen en een idee welke aandelen je wilt kopen.

Toegang krijgen tot de beurs is tegenwoordig gelukkig heel erg makkelijk. Door de online brokers kan je gewoon toegang krijgen vanaf je laptop. Je hebt dan alleen nog maar een internetverbinding nodig. Voorbeelden van brokers zijn bijvoorbeeld Scalable Capital, DEGIRO, Binck of een neobank als Brand New Day.

Het kiezen van de juiste aandelen die je wilt kopen kan wat lastiger zijn. Als je al iets in je hoofd hebt, dan kan je daarvoor gaan. Heb je nog geen idee, dan kan het wat lastiger zijn.

Mocht je nog geen idee hebben, dan kan je eens kijken naar fundamentele analyse. Dat is een manier voor beleggers om te kijken welke aandelen ze geschikt lijkt om in te beleggen.

Is dat niks voor jou, maar wil je toch beleggen, dan kan je ook eens kijken bij indexbeleggen. Daarmee beleg je in een divers aanbod aan aandelen, en heb je er eigenlijk geen omkijken meer naar. Onder nieuwe beleggers een erg populaire keuze.

Wat je ook kan doen, is beleggen uitbesteden. Hiervoor betaal je iemand om de beleggingen voor je te doen. Weet wel dat dit je hiervoor vaak veel kosten betaalt, en dat dit over het algemeen ook niet beter werkt dat simpelweg zelf aan indexbeleggen te doen.

Zelf beleggen in aandelen

Je kan dus ook gewoon zelf beleggen in aandelen. Dat doe je via je eigen broker. Dit kan bijvoorbeeld je eigen bank zijn (maar die zijn vaak duur), of een gespecialiseerde broker als DEGIRO of Scalable Capital.

Stel je hebt besloten om te beleggen in Goldman Sachs (een Amerikaanse bank). Dan kan je heel makkelijk zo’n aandeel zelf kopen.

Dan navigeer je naar het specifieke aandeel die je wilt kopen. In onderstaand voorbeeld zie je hoe dat er bij DEGIRO uitziet.

Vervolgens klik je rechtsboven op de ‘KOOP’ knop. Er verschijnt dan een schermpje met wat informatie over je order die je wilt plaatsen. Bijvoorbeeld voor welke prijs en hoeveel stuks je wilt kopen.

Als je je order plaatst, wordt die op de aandelenmarkt geplaatst. Vervolgens wacht je op vraag en aanbod, en als je order uitgevoerd wordt ben je een aandeelhouder geworden.

Conclusie

Het beleggen in aandelen is helemaal niet zo lastig. Het lastigste gedeelte is om te bepalen welk aandeel je wilt kopen. Maar als je dat weet, dan kan je heel gemakkelijk zelf een aandeel kopen.

Het enige wat je nodig hebt is dus:

  • Een account bij een broker
  • Ideeën welke aandelen je wilt kopen
  • Geld om te beleggen in de aandelen

Mocht je net starten met beleggen, dan kan je ook eens dit artikel doornemen, wat stap voor stap uitlegt hoe je kan beginnen.

4/5 - (1 stemmen)

1 Comment

Write A Comment