Beleggen in de fondsen die ARK Invest te bieden heeft, lijkt erg populair als je internationale (of vooral Amerikaanse) informatie rondom het beleggen volgt. Menigeen heeft hele leuke resultaten gehaald. Niet zo gek, gezien het in een periode van 5 jaar tijd iets van 300% rendement heeft gehaald. De ARK ETF’s behoren tot de best presterende ETF’s van de afgelopen tijd, en dat brengt veel nieuwe mensen erop af.

In dit artikel meer over ARK Invest, over de fondsen, hoe je in Nederland kan investeren in deze ETF’s en waarom dat misschien toch niet zo’n goed idee is.

Wat is ARK Invest?

ARK Invest (of eigenlijk ‘ARK Investment Management LLC) is een Amerikaanse investeringsmaatschappij die diverse actief beheerde ETF’s aanbiedt. Het is opgericht in 2014 door Cathie Wood, en richt zich eigenlijk alleen maar op disruptieve innovaties.

Cathie Wood werkte bij een ander investeringsmaatschappij, waar ze dit idee ook al had. Maar die vonden het te riskant om zoiets op te zetten. Daarom besloot ze haar eigen plan door te zetten, en zelf ARK Invest op te richten.

Sinds de oprichting heeft het (het ARK Innovation fonds) al zo’n 350% rendement opgeleverd. Zie bijvoorbeeld onderstaande grafiek waar het wordt vergeleken met de S&P500.

Waarom beleggen in deze ETF’s?

Zoals gezegd zetten ze bij ARK Invest vol in op disruptieve innovatie. Mocht dat iets zijn waar je ook denkt dat de grote kansen liggen rondom beleggen, dan is het volgen van deze ETF’s natuurlijk erg interessant.

Denk je bijvoorbeeld dat trends zoals robotica, kunstmatige intelligentie (AI), blockchain, gen-technologie en energie innovaties zich nog veel zullen ontwikkelen en nog ondergewaardeerd worden, dan kan je hier ook eens in duiken.

Voor veel mensen zal het vooral hun interesse hebben gewekt omdat het zo veel gestegen is over de afgelopen jaren. Misschien voor jou ook wel. Hoe dan ook, voldoende reden om te beleggen hierin.

ARK ETF’s niet in Europa

Een groot nadeel is dat de ARK ETF’s (vooralsnog) niet in Nederland (en Europa) worden aangeboden.

Dit alles heeft te maken met de PRIIPS regulering die in Europa is ingevoerd. Hierdoor moeten de ‘fund providers’ van de ETF een ‘Key Information Document (KID)’ aanleveren waarin de risico’s, opbrengsten en kosten worden vermeld. Voor veel Amerikaanse fondsen is het niet per se interessant om te voldoen aan EU regulering, waardoor het niet zomaar mogelijk is om ze te kopen.

Mocht je toch een omweg willen, dan zou je kunnen kijken naar het toegekend krijgen van opties. Hierbij moet je wel in een keer 100 stuks kopen. Vraag verder eens naar de mogelijkheden bij je broker.

ark-invest-trends

Alternatieven voor de ARK ETF’s in Nederland

Gelukkig zijn er ook wel alternatieven te vinden, waar je als Nederlander wel gewoon bij kan.

ARK Invest heeft diverse verschillende ETF’s, allemaal met hun eigen richting van innovatie. Hieronder zal ik ze voor je samenvatten en een alternatief proberen te geven. Doe vooral ook zelf onderzoek naar de alternatieven, ze zullen namelijk allemaal net wat anders zijn.

ARKK – Ark Disruptive Innovation ETF

Het bekendste fonds van ARK is ARKK, die zicht focust op de disruptieve innovatie in het algemeen. Het focust zich dus op technologische ontwikkelingen die de potentie hebben om de wereld te veranderen zoals we dat kennen.

Alternatief is bijvoorbeeld:

  • Lyxor MSCI Disruptive Technology ESG Filtered

ARKW – Ark Next Generation Internet ETF

ARKW is een fonds wat zich richt op de volgende generatie van het internet. Hierbij moet je denken aan technologieën zoals cloud computing, big data, AI, blockchain (je weet wel, van Bitcoin) en e-commerce.

Alternatief is bijvoorbeeld:

  • Wisdomtree Cloud Computing
  • HanETF Emerging Markets Internet & Ecommerce

ARKQ – Ark Autonomous Technology & Robotics ETF

ARKQ heeft als focus robotica en automatisering. Hierbij moet je denken aan sectoren zoals energie, manufacturing en transport. De bedrijven waarin geïnvesteerd wordt zijn bijvoorbeeld bezig met autonoom transport, automatie door middel van robotica, 3D printing en energieopslag.

Alternatief is bijvoorbeeld:

  • iShares Automation & Robotics ETF
  • L&G Robo Global Robotics & Automation

ARKG – Ark Genomic Revolution ETF

ARKG houdt zich bezig met ontwikkelingen die het leven (van mensen en anderen) verlengen en verbeteren. Bedrijven uit het fonds van ARKG houden zich bijvoorbeeld bezig met CRISPR, stamcellen, bioinformatica en landbouw biologie.

Alternatief is bijvoorbeeld:

  • iShares Healthcare Innovation ETF
  • L&G Healthcare Breakthrough ETF

ARKF – Ark FinTech Innovation ETF

ARKF is een fonds met de focus op FinTech innovaties (een samenvoeging van Financieel & Technologie). Hierbij kijkt het vooral naar bedrijven die de financiële sector willen veranderen door middel van hun innovaties. Zo moet je denken aan bedrijven die zich bezig houden met betalingen, blockchain, risico analyses, leningen.

Alternatief is bijvoorbeeld:

  • Invesco KBW Nasdaq FinTech ETF

ARKX – Ark Space Exploration & Innovation ETF

Een relatief nieuwe ETF (gelanceerd in april 2021) van ARK Invest. Hoewel ze allemaal relatief nieuw zijn, is deze ETF de nieuwste bij het schrijven van dit bericht. Zoals de naam al doet vermoeden is het vooral geïnteresseerd in bedrijven die buitenaards bezig zijn. Dat kan bijvoorbeeld ook het maken van satellieten zijn.

Vooralsnog zijn er hier helaas nog niet echt Europese alternatieven voor. Alternatieven zijn er wel, maar dan gelden ook weer die PRIIPs regels, waardoor het voor Europeanen niet te doen is.

ARKB (Bitcoin ETF, in behandeling)

ARK is ook bezig om een zogenaamde Bitcoin ETF op de markt te brengen. Beleggen in Bitcoin is helemaal in, en daar lijkt ARK ook van te willen profiteren. Daarnaast is Cathie Wood ook fan van crypto/blockchain, dus lijkt het wel logisch.

Vooralsnog is deze ETF nog niet te koop, ook niet voor Amerikanen, maar de aanvraag van het fonds lijkt al wel gedaan te zijn.

Alternatief hiervoor is gewon om Bitcoin zelf te kopen, of andere cryptomunten.

Omweg om toch te investeren in ARK Invest

In plaats van te kiezen voor alternatieven, kan je ook via een andere ‘omweg’ beleggen in ARK Invest.

Via eToro (hier kan je een gratis probeer account aanmaken*) kan je CFD’s kopen van de ARK ETF’s.

Weet wel, het gaat hier dus om CFD’s. Dit is in feite een afspraak tussen jou en eToro, en je hebt de aandelen in een ETF dus niet echt. Ook kan je te maken hebben met hefbomen, waardoor je heel snel verlies kan maken. Voor beginnende beleggers niet aan te raden.

Mocht je dit wel interessant lijkt, zou ik adviseren eerst wat meer te lezen over de voor- en nadelen van CFD’s.

*68% van de retailbeleggers verliest geld bij het handelen in CFD’s via deze aanbieder.

Is hierin beleggen wel interessant?

Misschien dan nog iets, om te bedenken of het wel een goed idee is om nog te beleggen in een ARK ETF.

Ieder jaar zullen erg ETF’s zijn die het best presteren over dat ene jaar. Daar kan soms ook wel eens een ETF bij zitten die het een paar jaar goed doet.

Natuurlijk hebben de ARK ETF’s een uitstekend rendement gehad, maar dat betekent niet dat dit ook zo blijft. Uiteindelijk komen de meeste actieve beleggers onder het rendement van de markt uit, en het is de vraag of dat uiteindelijk ook gaat gebeuren met deze ETF’s.

Voel je natuurlijk vrij om te beleggen in de genoemde ETF’s of de alternatieven. Ik wil je alleen er op wijzen dat historisch rendement geen garantie is voor de toekomst. De winnaars van gisteren kunnen net zo goed de verliezers van morgen zijn.

Lees ook: De Beste ETF’s

4.5/5 - (2 stemmen)

Write A Comment